Reklama

Reklama

Poslední vojáci

(TV film)

Výstřely. Hluk války. Pouhá vize. Obrázek z bájesloví českých dějin. Československé pohraniční pevnosti palbou odrážejí vpád nepřítele. Houfnice a kulomety vytvořily neproniknutelnou palebnou přehradu. Nepřítel v panice stahuje své jednotky. Jak často se podobná scéna přehrávala v hlavách mužů? Věděli málo o politické prozíravosti a diplomacii. Vyplnili rozkaz. Stali se z nich vojáci, aby bránili své domovy. Poslední čeští vojáci, kteří drželi ruku na spoušti. Čekali, ale marně. Tenkrát jim to bylo líto. A říkají to dodnes. Pevnosti se dívají bezradně svými střílnami na svět. Zůstaly tu v krajině zahrabány jako starostlivé kvočny. Hejno kuřat však bylo zahnáno. Tvrze jako symbol rozpačité, jako zbraň nepoužitelné. Nejdražší pomníky české historie. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tak. Plný souhlas s rybou443 .Ať už se jednalo přímo o naší mladou, ale hrdou a odhodlanou armádu, nebo jen o pouhé dělníky míchající beton a vázající armování... Všichni si zaslouží naši ohromnou úctu o obdiv. Oni opravdu chtěli bránit svoji zem. Když dnes člověk vidí dokonalost systémů opevnění (na svoji dobu)ať už na Dobrošově či kdekoliv jinde i u obyčejných izolovaných pěchotních srubů či maličkých ŘOPíků, jen zírá... Dokument nám ukazuje nejen hrdé pevnosti, dnes leckde zarostlé či rozstřílené v lesích a kopcích našich hraničních hor, ale i jejich stavitele a muže, kteří v nich byli ochotni bránit vlast za cenu nejvyšší. Nedivím se jejich dojetí když vzpomínali na mobilizaci a na Mnichov.... Já to nezažil a sám mám vždy stažené hrdlo, když o tomto období čtu... zkrátka - jak zpívá Dan Landa: ,,Pořádně to chlapi změní, když opouštěj opevnění" A stále tu visí ta hlodající otázka.. Bránit či nebránit? Většina těch z posádek pevností v tom má jasno (čerpám nejen z tohoto dokumentu). Bránit!!!! Každý takovýto dokument zaslouží veliké uznání. A navíc je s nimi třeba spěchat. Ti dědečkové, kteří tenkrát v plné síle hlídali z kopců strategické přístupy do naší mladičké republiky ,tu se svými vzpomínkami věčně nebudou... * * * * * ()

ryba443 

všechny recenze uživatele

Díky za tento dokument, a to především kvůli těm pamětníkům, technické parametry jednotlivých bunkrů se dají leckde přečíst, ale na stavitele a případné obránce bychom určitě neměli zapomenout, nevybojovali žádnou slavnou bitvu, ale naše uznání si zaslouží! ()

VelkyKacko 

všechny recenze uživatele

Budme hrdí na to, kdo jsme! Tihle lidé byli. A byli ochotní udělat pro naši zem cokoliv. A ke kvalitě dokumentu můžu říct jen dvě věci. Krásný pohled na lidi, co to zažili v bunkrech a byli neskutečně odhodlaní, na druhou stranu se nebojí poukázat na mnohé technické a kvantitativní nedostatky, Díky za něj. "Vojákům zůstaly vzpomínky na dobu, kdy jsme se alespon na chvíli nebáli nikoho na světě." ()

Reklama

Reklama