Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mata Hari je německá vyzvědačka, jenž pracuje v Paříži. Svedla ruského generála Shubin, a má nyní se její zrak soustředí na poručíka Rosanova, mladého a nadějného důstojníka. Aby se dostala k tajným dokumentům, které má doma, musí s ním strávit noc.Ale tajná policie se chystá k jejímu zatčení, jen co bude mít dostatek důkazů.... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

IdaHutt odpad!

všechny recenze uživatele

Dokonce ani krásné kostýmy tomuhle snímku nepomohly. A co se týče kostýmů, nechápu, proč musela mít Greta Garbo, snad s výjimkou jediné scény, stále na hlavě nějakou pokrývku, většinou připláclou čapku, který činila její obličej ještě kostnatější, nosatější a méně ženský. Ano, všechno špatně - špatný scénář, křečovité zápletky, statická kamera, nudná řemeslná rutina (pouze dva působivější filmařské nápady - jeden při "loupení" dokumentů)... Milostnému citu mezi na první pohled homosexuálním hošíkem Ramonem Novarrem a ledově asexuální (nikoli údajně lesbickou) Gretou Garbo snad nemůže divák věřit, i kdyby se snažil sebevíc "hrát s sebou". Ačkoli měl film normální metráž, zdál se mi nekonečný, nekonečně nudný. A melodramatické finále se zoufale tklivou hudbou, jeptiškami a hrou "na nemocnici" už překonalo i ty nejpřeslazenější břečky. Mata Hari měla možná smůlu, že jsem si těsně před ní (pro srovnání) dopřála tematicky totožnou, avšak filmařsky vynikající von Sternbergovu Dishonored s Marlene Dietrich. Prostě - nebe a dudy. A bohužel, po tomhle filmu jsem se jen utvrdila v názoru, že opěvované herectví božské Grety bylo pouze krátkodechou dobovou záležitostí. Ta dáma byla jako dobře nasvětlená panna z výkladu. Mimika žádná, když tak neadekvátní situaci (viz zář štěstí v očích milenky, jež blaženě kráčí na svou vlastní popravu), pohyby veskrze toporné... Estetický ideál postavy i tváře se dávno změnil - a tím pominulo i veškeré Gretino kouzlo, protože v ničem jiném ani netkvělo. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

První zvuková verze příběhu Maty Hari je dodnes právem nejikoničtější, ačkoli počátkem 30. let bylo ještě do otevření archivů daleko a scénář tedy více odpovídá legendě, kterou o sobě sama tanečnice ve své době rozšiřovala. Příběh přiznané špionky (později H 21 či dvojité agentky) je definován jako otevřená společenská hra uzavřená v luxusních budoirech vysoké evropské smetánky roku 1917. Mata Hari skvostnými interiéry zásadně proplouvá v nadoblačných kostýmech a je neustále obklopena houfem vlivných ctitelů. Je emancipovaná, inteligentní, ironická, vtipná a milující. Skutečnou lásku ale poznává až s neobytným mladíčkem, který se stává prvním mužem jejího života, pro kterého je ochotna se obětovat. Zradí kvůli němu své mecenáše a konec je nasnadě. Jak je tedy možné pociťovat při takto načrtnutém scénáři absolutní potěšení a netoužit po vypovězení celého příběhu legendární Holanďanky od samého počátku? Protože v dobře volených replikách hlavních i vedlejších postav je řečeno vše. Od jávského dobrodružství po nešťastné první manželství. Mata Hari, postava hraná Gretou Garbo, je kompletní hrdinkou s vlastní historií, prožívající fascinující dramatické zvraty, které se stávají osudnými celému starému kontinentu. Garbo a Mata se stávají jedinou ženou, která je celým soukolím děje zaskočena až v okamžiku, kdy sama ztrácí moc nad muži, jimž doposud vládla. Bohužel zatím nemám srovnání se staršími verzemi s Astou Nielsen nebo Magdou Sonjou, takže jediné, s čím jsem mohla kontrovat tento výjimečný zážitek, byl starší špionážní film s Garbo, báječná Dáma z lóže č. 13. A oba si skutečně zaslouží jedině potlesk, bravo, Garbo! Zde je tedy navíc ještě velice originální symbióza skvělé dobové výpravy a tehdejších nejmodernějších prvků, totiž uniformy jsou válečné, ženské společenské šaty výlučně současné. Interiéry na pomezí a vozidla starší. A spoluhráči? Nikdo nemohl být lepším milencem Slunce, než rozkošný Ramon Novarro. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Dovedu si živě představit, jak na počátku třicátých let, při sledování exotikou prosyceného tance Mata Hari k uctění mýtického boha Shivy, polovina diváku v sále ani nedýchala... někde tady se asi začal utvářet kult okolo nedosažitelné Garbo. A představa o tajemné a nepřístupné ženě vamp je v podvědomí diváctva s ikonou "Greta Garbo" spojována vlastně dodnes. "Mata Hari" nicméně zdaleka nestojí jen na bedrech své titulní představitelky. Jde totiž předně o slušně napsané, spletité špionážní drama, kterému nechybí cit pro napětí a dobovou atmosféru; a jež se může pochlubit kvalitně odvedenou výpravou. Jen tak mimochodem. Když porovnám "Mata Hari" s o rok starší "Annou Christie", nelze si nevšimnout, že působí filmařsky mnohem vyzrálejším dojmem. Za ty pouhé čtyři roky od vzniku zvukového filmu došlo k přímo mílovému kroku v zásadní změně stylu vyprávění směrem k využití mluveného slova pro potřeby "nové" filmové reči. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Filmový hit, na který se nelze dívat očima dnešního diváka, není totiž rozhodně nadčasový.  Afektovaná romance, kde má přeslazený naivní charakter hlavního mužského hrdiny Rosanova ostře kontrastovat se zdánlivou otřelostí  mazané Maty Hari. V té době hodnocené přehrávání v milostných scénách se dá snést jen díky neschopnosti Garbo mimicky zastřít svůj  cynismus  a tak jako mrcha působí i ve scénách, kde měla projevovat hluboké city. Víc než příběhu samotného jsem si tu ale všímal věcí, které jindy sleduju jen okrajově. Třeba kostýmy Maty Hari, nádherná práce a vystřídala jich několik a jeden originál vedle druhého, naopak zklamáním byl taneček Garbo ve stylu indické tanečnice,  ale tady si uvědomuju, že již byla třicátá léta a do filmu se vplížila místo frivolnosti  let dvacátých svazující prudérnost a tak i  tento taneček mohl být považován za vzrušující.   Skutečná Mata Hari pak byla spíš naivní, ale krásná husička, ale takovou by Greta asi zahrát ani neuměla.  Příležitostně asi mrknu na Matu v podání Emanuelle.. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Úchvatná Greta Garbo září v tomto zromantizovaném příběhu o nejslavnější špionce. Té romantiky tam na můj vkus bylo ale trochu příliš, i když se na to hezky koukalo :-)) ()

faana21 

všechny recenze uživatele

Nějakým způsobem mi to navzdory všem kopancům a naivitám nakonec sedlo jak prdel na hrnec! Trailer zase jednou prokázal své propagandistické umění (v tom negativním slova smyslu), namísto slibované špionáže s neotřesitelnou boho-ženou se divák dočká přeslazené romantické omáčky, v níž plave či spíš topí se chaboučká Greta Hari...tedy jako postava, jako hérečka je Mata Garbo sqostná! ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Romantické pojetí příběhu o slavné špiónce. Greta Garbo střídá nádherné róby stejně jako milence. Tajná policie jí je ale na stopě a snaží se získat důkaz o její podvratné činnosti. Najednou se naskytne příležitost a Mata Hari jim sama vstoupí do osidel. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Hodne do cervene knihovny zabarveny pribeh, v cele s krasnou Gretou Garbo. Potesila tez ucast Karen Morley. Film ma prece jen podstatne mensi kouzlo nez treba Dishonored s Marelene Dietrich, nevic je tezce predvidatelny - a tak je nakonec zazitek z tohoto filmu spise prumerny... Urcite najdete ve filmografii Grety Garbo lepsi kousky. ()

Alf 

všechny recenze uživatele

přes několik působivých scén má pro mě tento film spíš dokumentární hodnotu - ukazuje jak rychle se měnilo herectví pod vlivem zvukového filmu, v Mata Hari jsou ještě hodně znát dozvuky "němého" herectví, o pár roků později (Violetta) je to už o něčem docela jiném... ()

worm14 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, který dokázal celkem snadno odolat zubu času. Odehrává za první světové války, v období kdy se kontrarozvědka snaží všemi silami usvědčit Matu Hari ze špionáže. Troufám si říct, že žádná jiná herečka by se do její role nehodila líp než slavná Greta Garbo. Ve filmu už nechybí ani hudba, která v té době samozřejmě nebyla samozřejmostí. Nejpovedenější na celém příběhu je podle mě kontrast mezi začátkem a vynikajícím koncem. Na začátku vidíte Matu Hari, první ženu paříže, ženu, která má všechno. Na konci nemá nic z toho a čeká ji jen popravčí četa. Přesto se při své poslední cestě usmívá. Kdo viděl, ví proč. Každopádně vynikající film po téměř všech stránkách. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

G. Garbo je exotická a svůdná tanečnice a špiónka. Mata Hari : už to samotné jméno zní ozvěnou tajemství, intrik a sexuálního kouzla. A kdo by měl být lepší představitelkou proslulé špiónky z 1. světové války než Greta Garbo. Záhadná, nádherná ikona stříbrného plátna, zvaná " švédská sfinga " Romantické drama hodnotím, jako nadstandartní podívanou ***** ()

Reklama

Reklama