Reklama

Reklama

Bývalý špión Bryan (Liam Neeson) povolí své sedmnáctileté dceři Kim (Maggie Grace) výlet do Paříže pouze pod podmínkou, že se mu bude pravidelně hlásit. Při jednom takovém telefonátu se ale stává svědkem jejího únosu. Nečeká na nic a vezme spravedlnost do vlastních rukou... (Magic Box)

Recenze (2 389)

_DAVE_ 

všechny recenze uživatele

Parádní akční řezba v Bournově stylu, aneb jak Liam Neeson přes víkend zásadně zredukoval organizovaný zločin v Paříži. Jasně příběh je zcela plochý a předvídatelný, ale o tohle tady myslím nepůjde. V čem pokulhává příběh, to dohání samotné zpracování. A navíc je v tohle filmu téměř vše do jisté míry reálné, a proveditelné. U sledování takové Smrtonosné pasti 4.0 jsem se musel vyloženě smát. Myslím že zrovna Bruce Willis by si měl občas zajít do kina, aby věděl jak vypadá akční thriller. 90%, pět hvězd se nevešlo jen o chlup, a to hlavně proto, že Jason Bourne je pořád o něco lepší. ()

Beky 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé děbě se mi zdá, že jsme s hodnocením trošku přestřelili!! Taken mi ze všeho nejvíce připomíná klasickou seagalovku, unesou mu někoho a on je za odměnu VŠECHNY zabije, toď vše!! Zítra si už nebudu pamatovat jedinou scénu, je mi jasný, že na průměr povyšuje Liam, ale na nad průměr film nepovyšuje vůbec nic!!! Asi hodně prahnem po old-school filmech...??!! Ve filmu chybí jedinej moment, důvod, proč si ho pustit znova, neobsahuje nic nadstandartního, nic výjmečného, akce je v pohodě, ale neinovativní, herecké obsazení podprůměrné až na Liama, který se do role perfektně hodí a odvádí slušný akční výkon, film je natočenej přímočaře, bez vedlejšíh příběhů a odsejpá jak ferrari enzo, nebudete se nudit!! Jednou větou: Ale 83%...uff, to je daleko větší nářez než tenhle lehce nadprůměrnej akčňák!! ()

Jazzzz 

všechny recenze uživatele

Nebudu se těm 5 hvězdičkám bránit. Sice nejsem největším fanouškem tohoto žánru, ale tento film je opravdu skvělý. Má spád, akci a dokonce i celkem atmosféru, které velmi přidávají scény s unesenými dívkami... Opravdu mě film hned ze začátku vtáhl do děje a nepustil až do konce. Celkem mě pobavilo, když jsem zde četl komentář, který tento film srovnává s filmem Štvanec (z roku 2003) a já jsem úplnou náhodou viděl oba tyto filmy v jeden den - jeden jsem si pustil na PC a druhý dávali v televizi... :-) Myslím si, ale že tento film je lepší nežli Štvanec - o čemž odpovída i celkové hodnocení obou filmů.. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Žádné moralizování, žádné psychologizování, slušná porce brutality a to vše bez trapných rádoby humánních vytáček. Lid si žádá chléb a hry. ()

Barvoj 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná podívaná! Neubránil jsem se představám, že by se to stalo v budoucnu mě, že by unesli moji dceru.. právě proto jsem celou dobu jen se zatajeným dechem čekal, kam nás děj zavede a i když už bylo od začátku jasné, jak film dopadne, užil jsem si ho až do poslední vteřinky! 90% ()

drederik 

všechny recenze uživatele

Co dělá tuhle akční pecku natolik odlišnou od mnoha svých příbuzných? Liam Neeson. Jasná ukázka, že na role supersekáčů nepotřebujete nabušené frajery s bicáky jako stehna. Úplně stačí kvalitní herec s charisma větším než jeho vlastní muskulatůra. Chudší kluci to teď budou mít trochu těžší s přemlouvání mladých slečen, aby se s nima složili na taxík. ()

Playman 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem nářez, naprosto strhující akční old-schoolové béčko, které mi každou chvíli připomínalo filmy s Belmondem, Delonem ale i Leona "pohodáře" Jeana Rena. Liam Neeson naprosto neuvěřitelný borec , který se s tím vážně nesere a v jeho světě neexistují žádná pravidla čestného boje. To vše pro jeho dceru... Tento snímek je skvěle natočen a brilantně zpracován, se skvělý střihem a kamerou, jež udržují neustále napjatou atmosféru a strhující děj. Je sice mírně předvídatelný a s "velmi sofistikovaný scénářem" :)), ale jednalo se především o zábavu!Od začátku do konce mě film nenechal být chladným a vše jsem prožíval společně s Liamem! Byl tu místy silný dopad na city, psychiku a emoce, a i když se zdál film místy přehnaný a nereálný - např. v okamžiku, kdy ty holky přiletí do Paříže, hned se děje přesně to, co ten "paranoidní tatík" předvídal a už jde do tuhého (trochu souhra náhod), něco na tom pravdy bude. Je to drsná realita. Místy se vám bude starý kabrňák Liam zdát trochu jako nový Chuck Norris, ale to můžu okamžitě vyvrátit, nejedná se o zdání, je to čistá realita, Chuck Norris by před touto vraždící mašinou s otcovskými sklony poklekl jako před bohem :)) Protože svojí rychlostí předběhně i řádění Bonda Daniela Craiga :). Co říct na konec ? Lucu Bessonovi se to nakonec vážně podařilo, vyprodukoval kvalitní zboží, za málo peněz, které se skvěle uchytilo, stal se z něj hit a budem na toto dílo vzpomínat ještě hodně dlouho! ()

Elementál 

všechny recenze uživatele

Blbost ryzího charakteru. Jedno klišé nabaluje druhé, děj je synonymem plytkosti, to vše podmalováno neuvěřitelnou do očí bijící nelogičností a nepravděpodobnostmi (cca jedna "mega-absurdita" za 5 minut). Připočtěme infantilní, nanervylezoucí dceru a děj, který připomíná počítačovou hru Hitman, ovšem nedosahuje její atmosféry. Co film aspoň trochu vyzdvihuje z hlubin nejpokleslejšího bahna je samozřejmě nekompromisní Liam Neeseon, u kterého jsem si nemohl nevzpomenout na stejně nekompromisního (ale o poznání vtipnějšího) Bruce Willise z Die Hard 4.0. A stejně jako Willisovy (resp. McLaneovy) schopnosti často překračují hranice reálnosti, stejně tak činí i Neesonova postava - v TAKEN nám tedy absentuje i napětí, protože víme, že hlavní hrdina rozseká všechny protivníky na hadry... Ach jo, to byl zase film... ()

uhlajz 

všechny recenze uživatele

Zprvu parádní akce, která ale po čase začne trochu nudit. Díky tomu, že film je pouze hodinu a půl, se to ještě udrželo na 70%. Liam ale rozhodně není stejně věrohodnej zabiják jako třeba Matt Damon v Bourneovi... ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Dobře, dám za pět, ale chybí takovýhle .. kousíček a dal bych jen čtyři. Totiž - na film se dívalo moc dobře, rozhodně to bylo akční až na půdu, Liamovi Neesonovi jako bojujícímu penzistovi bych se hodně rychle klidil z cesty, "přestřelky" typu: "otevři dveře a schytáš včelku mezi voči" byly skvělý a ty hlášky! Čím jsem já trpěl byl za a) scénář: sorry, ale když už překousnu fakt, že si dvě holky vyjedou na vejlet do Paříže, kde je na letišti de Gaulla sebere podezřelej Pierre, kterej jich sebral už desítky a nikomu očividně nechyběly, a obě předhodí pasákům s povolenkou od pařížský policie, kteří panny posílaj na tuhle divnou aukci - uf - dobře, ale že se to stane dceři trénovanýho mezinárodního agenta, kterej se s ní zrovna snaží víc sblížit, to už prostě neberu. A za b) magorská cesta pomsty - možná to je furt tim Qui-Gonem, ale Liam mi přišel správnej a von klidně střelí nevinou matku dvou dětí (který určitě nespaly) do ruky nebo nechá chlápka pod proudem - jasně, plně si to zasloužil, ale já furt věřim, že když mu nakonec všechno vyklopil, tak by mohl alespoň zemřít rychle. Podle mě tam byli lidi, kteří si zasloužili umučení k smrti víc než ten usmaženej a hlavní kladnej hrdina chodící přes mrtvoly na mě byl trošku moc. Asi jsem furt zaseklej u Jediů a asi vážně kecám nesmysly, ale přišel mi trošku moc krutej. Takže tak... ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Když má mladá Kim (Maggie Grace) jet poprvé na výlet do Evropy, není z toho Bryan (Liam Neeson) nikterak nadšený. Díky svému povolání tajného agenta a osobního strážce ví, jakej svět ve skutečnosti je - a tak jej ani dvakrát moc nepřekvapá, že je jeho dcera unesena obchodníky s bílým masem (a to dokonce v Paříži). Jelikož času není nazbyt (a Bryan má stejně vždycky sbaleno), vydává se na cestu, po které ve Francii moc zločinců naživu nezůstane. Není divu, že místní policie jeho návštěvou taky není dvakrát nadšena (přijde o úplatky a konec konců, i o práci)... Wow, wow a ještě jednou wow. Liam Neesona znám pouze jako kliďase z filozoficko-romanticky laděných filmů - jako akčního hrdinu bych si jej nepředstavil ani ve snu. Ale tady tím filmem dokázal, že ani tato role mu není cizí - ba naopak, mít ve filmu Sylvestra Stalloneho nebo Arnolda, tak už to takový zážitek nebude. Dokonce i manželka, která obvykle filmy akčnější než Forrest Gump nemusí, si s chutí přisedla a společně jsme tuto akční jízdu sledovali do posledních minut. Sice si mohli autoři odpustit obvyklou scénu, když akční hrdina odmazává jednoho tvrďáka po druhém, aby největší problém měl s obtloustlým (nebo naopak vychrtlým) velkým bossem, ale co už. Jo a Maggie Grace JE poleno (jak píše Gemini), naštěstí kromě prvních a posledních pár minut se na plátně moc nevyskytuje... ()

Zdeňka 

všechny recenze uživatele

Jedna chybička: Jakto, že 96 hodin má jen 93 minut? To to nemohli o ty 3 minuty natáhnout?! Jinak snad bezchybné.... Opravdu úchvatná podívaná. Takže? GOOD LUCK ()

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

...člověk by od béčka bessonovský produkce čekal větší nekompromisnost a násilnost ( což se nakonec opravdu dostaví)...ale to ideologický východisko...panečku...bohatí mají ostentativně liberální a v důsledku nezodpovědný přístup k životu a výchově dětí...odmítají pravidla a neposlouchají rady...dokud se něco nestane...taková protofašitická moralita to je... ale jak to postupuje a roste míra akce a násilí, začne to dostávat koule...a člověk tomu - ve své podstatě psychopatickému - hrdinovi nejen fandí, ale ventiluje si přes něj svoje vlastní násilné sklony...už dlouho se mi nestalo, že bych tak souzněl s anarchicko-násilnou povahou filmu ve smyslu "jdi a nakopej těm čurákům prdel"...v podstatě skrze řadu tvrdých, fyzických a minimalistických akčních scén je presentováno jednoduché a prosté psychologické rozpoložení hlavního hrdiny - jeho frustrace, motivace, vztek...chtělo by se říci "vnitřní drajv"... a po happy-endu ta jednohubka naštěstí velice rychle skončí... jo a co je škoda - že některý scény byly explicitně ukázaný a nebyly dotvářený ex post formou rekonstrukce...viz. únos dcery, který mohl být působivější, kdyby divák spolu s hrdinou jen slyšel dění na druhé straně telefonu a následně na místě činu celou situaci skládal dohromady... ()

tnp101 

všechny recenze uživatele

Primitivní zápletku naplno zastiňuje naprosto zběsilé, akcí nabité tempo, jež divákovi otevře dveře pod kůži hlavního hrdiny a naprosto jej pohltí. Těch 90 minut člověku tudíž uteče bez zaváhání a Liam Neeson je navíc ve své roli drsňáka až na pár okamžiků zaviněných absurditou scénáře v kombinaci se smrtelně vážným pojetím (naštěstí se tak nebere po celou dobu) více než přesvědčivý, přičemž sympatická mi byla také nekompromisní brutalita. Zkrátka naprosto přímočarý akční thriller do kterékoli nálady. 70% RECENZE ČESKÉHO BLU-RAY: A na zrecenzování tu máme další, čistě pro náš region vyrobený, modrý disk z produkce „MagicBoxu“. Stejně jako v případě nedávno recenzovaného „Kriminálu“ se jedná o již zcela konkurence schopný titul, který, pravda, sice trošku zaostává u statické hlavní nabídky, a jak si dokážeme později, také té bonusové, přepis však na první pohled oproti zahraniční konkurenci nic zásadního netratí. Na disku se nachází 93 minutová necenzurovaná verze, tedy o dvě minutky delší sestřih oproti kino-verzi. Obrazová složka disku je prezentována v původním poměru stran 2,35:1 a může se pyšnit velmi vysokou ostrostí i kvalitní drobnokresbou. Očividný je sice jemný RGB šum doprovázející přepis po celou stopáž, ale ve výsledku tolik neobtěžuje. Barevné podání se snaží býti naplno realistické, ale pleťovky mají tendenci nehezky oranžovět. Ostatní barvy jsou pak v rámci realistického podání bohaté a černá sytá, i když trochu znehodnocena zmíněným šumem. Přepis ani zdaleka nepatří mezi to nejlepší, co je možné v rámci formátu vidět, ale bez debat jej mohu označit za kvalitní, což platí také o zvuku. Ten je v originálním i českém znění zastoupen DTS-HD 5.1 MASTER stopou, která disponuje naplno slyšitelnou prostorovostí i smyslem pro agresivní zadunění. Bohužel je v akci „zaduněná“ občas trochu přespříliš a tratí na tom ruchy typu střelba ze zbraní a jiné detaily, což však s jistotou není technický problém stopy, nýbrž post-produkčního mixu. Mluvené slovo je naproti tomu velmi výrazné a křišťálově čisté. Platí tu zkrátka, stejně jako v případě obrazu, to samé - kvalitní, ale na dnešní poměry ne dech beroucí. Česká stopa je na tom v podání zvuku na poslech takřka totožně (při mluvení pouze trochu mizí v původní stopě slyšitelné detaily a i samotné zakomponování dialogů do výsledného mixu zní o dost více nepřirozeně) a namluvení neurazí, ale ani nějak výrazně nenadchne. Jen pro doplnění se jedná o dabing z produkce „LS Productions“ z roku 2009. Nyní se již plynule dostáváme k přídavným materiálům, z nichž dost jich tu v porovnání s na bonusy přesto nijak bohatou nabídkou zahraniční BD verze chybí. Začneme trailerem, po němž následuje celkem 13 minut rozhovorů s režisérem, L. Neesonem a představitelkou dcery jeho postavy s málo říkajícími strohými odpověďmi na obecné otázky týkající se herců, děje a podobně. Následuje o dost zajímavější pohled do zákulisí natáčení s nejrůznorodějšími materiály z produkce bez komentáře o stopáži 11 minut. Dalším a zároveň posledním bonusem je 18 minutový „making of“, který se sice z počátku zdá být pouze sestřihem výše zmíněných materiálů, ale nakonec dojde na o něco zajímavější postřehy, i když byste se přesto měli raději připravit na nadměrné množství přehnaného chválení, či směšného referování o jakési komplexnosti děje a tak podobně. Jakmile se do bonusů pustíte, díky jejich celkově krátké stopáži je bez problémů dokoukáte, ale nic zásadního nepřinášejí a jsou opravdu spíše jen na oko. Komentář by se v tomto případě hodil (zahraniční verze má dokonce dva). Potěší alespoň česká lokalizace v podobě titulků, o něco méně pak jejich SD prezentace. Ve výsledku se tak jedná o mírně nadprůměrný titul, který však případné zájemce určitě nezklame a to nejenom díky příjemné ceně, za kterou lze za současné situace titul pořídit. 60% () (méně) (více)

Thommie 

všechny recenze uživatele

Nejtvrdší chlap na světě je Liam Neeson a Maggie Grace by měla jít k doktorovi, to její běhání se mi zdá podezřelý... ()

LittleJohnny 

všechny recenze uživatele

Když zavřu všechny tři oči, tak to byl vskutku výjimečný akční film se slušným příběhem. Když je však otevřu vidím Ferdu Mravence - práce všeho druhu psychiatr, lékař, agent007, ale hlavně pořádně naštvaného otčína. Ve filmu je spousta chyb a nelogických situacích a jak Já říkám i sci-fi musí mít svoji logiku. Od pancéřových nerozbitných džípů, prostřelené okýnka, které jsou v dalším záběru zase celá, až po scénu na lodi(Liam Neeson stojí pět metrů od borce s uzikem v uličce, která na šířku nemá ani metr a netrefí zhola nic, přitom by to trefila i moje máma...). Závěrečný boj s bossem, který udělá pár oděrek, aby se neřeklo a je tu happy ending... Jednou a dost :) ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Skcvělé akční drama s drsným naturalistickým příběhem. 15 minut se prakticky nic neděje a najednou bum! Zbylých 80 minut je to svižné a napínavé. Liam Neeson je výborný, ale stále a nikde ho nemohu překousnout jako bad-ass hrdinu. Prostě se mi na to nehodí. Tento film, ale rozhodně není postaven na obřích hercích a hereckých výkonech. Jedná se o jednoduchý příběh z francouzského podsvětí, kde albánci obchodují s bílým masem. Hodně soubojů, hodně střílení, všichni mají obleky a hromady peněz. Jsem velmi zvědavý, jak se tvůrci a nový režisér popasovali s dvojkou. ()

Související novinky

Akční klasiky míří do televize

Akční klasiky míří do televize

04.10.2015

Vyjmenovat všechny nadcházející televizní rebooty by trvalo zatraceně dlouho. Na malou obrazovku se v současnosti hrne spousta starých seriálů a sem tam se objeví i snaha o transformaci filmové látky… (více)

Co čeká Liama Neesona?

Co čeká Liama Neesona?

22.09.2015

Jak jste se mohli dočíst včera, televizní verze 96 hodin se obejde bez Liama Neesona. Třiašedesátiletého drsňáka ale budou plná kina, nedávno totiž dotočil drama Silence Martina Scorseseho (Vlk z… (více)

96 televizních hodin

96 televizních hodin

21.09.2015

Liam Neeson trénoval Obi-Wana Kenobiho i Batmana, akční superhvězda se z něj ale stala až v roce 2008. Vděčí za to Bryanu Millsovi, vynalézavému tatínkovi z thrilleru 96 hodin, jehož "velice zvláštní… (více)

Jackie Chan se vrací do akce

Jackie Chan se vrací do akce

16.07.2015

Akčňák 96 hodin vrátil před sedmi lety do módy thrillery o pomstě se staršími protagonisty. Od té doby jsme jich dostali nespočet a teď se na nás chystá další - The Foreigner. V čem bude "Cizinec"… (více)

Reklama

Reklama