Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na vulkanickom ostrove blízko kráľovstva Hetvia vládne prívetivý gróf Dakkar (Lionel Barrymore), vedec, ktorému sa podarilo odstrániť triedne rozdiely medzi obyvateľmi ostrova. Dakkar, jeho dcéra Sonja (Jacqueline Gadsden) a jej snúbenec, inžinier Nicolai Roget (Lloyd Hughes) spoločnými silami skonštruovali ponorku, s ktorou Nicolai vyrazí na prvú cestu krátko predtým, než na ostrove prebehne prevrat. Na jeho čele stojí barón Falon (Montagu Love), despotický vladár Hetvie. Keď sa dozvie o ponorke, ktorú pilotuje jeho nepriateľ, postaví ďalšiu a vydá sa ho prenasledovať. Na dne oceána obe posádky objavia zvláštnu krajinu obývanú drakmi, obrími chobotnicami a desivou rasou podobnou ľuďom, o ktorej dosiaľ nikto nevedel. (Incantator)

(více)

Recenze (9)

anais 

všechny recenze uživatele

Mluvené scény film rozhodně táhnou k zemi. Je vidět, že byly dotáčené později, a s menšími scénickými možnostmi. I bez zvuku by se však nejednalo o žádné velké umění, ale o předpotopní blockbuster, kde prim hraje romantika a akční scény. Za zmínku stojí mohutné kovové skafandry a legrační národ z hlubin. Z Vernea si autoři berou pouze motivy jako ponorku a jména Dakkar a Tajuplný ostrov (Dakkar dokonce mluví o svém "mysterious island" !). Zvláštní je u holywoodského filmu tak trochu socialistické ladění - z Nema se stává komunista, který, byť hrabětem, je si roven se svými dělníky, a na pevnině se schyluje k revoluci proti neoblíbenému aristokratovi Fallonovi (btw.jediné anglicky znějící jméno). Obyvatelé pevniny nosí všichni beranice, ruské účesy a oblečení, mají rusky znějící jména... I dnes tak film působí dost rozporuplně, možná právě proto však stojí za shlédnutí. A co teprve barevná kopie objevená v roce 2013 v českém NFA, která se po desetiletí považovala za ztracenou! Ta už bude stát teprve za to. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Tento film byl jednou z nejhorších kasovních nočních můr vůbec, a přitom vůbec nešlo o to, že by byl špatný. Málem potopil studio MGM, a značně ovlivnil výběr témat alespoň do 2. sv. války. Jestli vám připadá podivné, proč bylo zfilmováno tak málo verneovek, tak toto je hlavní důvod. Natáčení filmu postihlo několik katastrof, například kompletní zničení velmi nákladných rekvizit hurikánem. Obrovskou ránu mu ale způsobil nástup zvukového filmu. Následovaly 3 roky dotáček a předělávek, dokonce byl přeobsazen hlavní padouch. Přesto většina filmu zůstala němá, část s velmi nesedícím dodělaným dabingem, a jen pár zvukových scén (na svou dobu excelentně zahraných). Když šel film do kin, spolykal už astronomické 4 miliony dolarů (to je dnešních tak 300 - 400 milionů), a působil zastarale. Náklady se vrátily z méně než desetiny. Štěstí, že se vůbec dochoval (protože je dobrý). MGM ho nenávidělo, dochovala se náhodou jedna čb kopie (byl to druhý barevný film vůbec). Herci skvělí, děj zajímavý a svižný, výprava ohromná. P.S. úspěchu možná nepřidalo zasazení někam k Baltu, pojmenování hlavního páru Soňa a Nikolaj a ruské oděvy... ()

Reklama

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Ohromení, že bych film viděl v červených číslech, po pravdě po zhlédnutí necítím. Byla to příjemná a zábavná dobrodružná jednohubka, ale asi nic víc. Nicméně připouštím, že se za tím může skrývat moje nechuť k Verneovi a přepisům jeho děl (byť zrovna tohle s ním mělo společné opravdu pramálo). Technicky to bylo zvládnuté vesměs dobře, triky zábavné a záběry na "obří" ještěrky se kopírovaly ještě desítky let poté, nicméně nesouhlasím s tím, že by to byla taková pecka, některé záběry byly natočené vyloženě naivně, interakce postav taky nebyla zrovna na úrovni - ale beru, že když čtu o okolnostech vzniku filmu, lehké to asi nebylo. Měl jsem ale problém se do příběhu vžít, pořád jsem si říkal, že se mi (ne)líbí to či ono, ale ne a ne to začít jen sledovat. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Názov je poriadne zavádzajúci, pretože film nemá s predlohou od Verneho prakticky nič spoločné. Na celkovom vyznení sa určite podpísalo problémové natáčanie, výsledný produkt vyznie ako niečo, čo sa už nejako dotočiť muselo, len aby to konečne uzrelo svetlo sveta. Dynamika filmu tým riadne utrpela. Po technickej stránke ide o snímok vysokej kvality, snáď len tie triky trochu zastarali ( na rozdiel od iných nemých filmov z rovnakého obdobia ). Škoda, že postihli tento prestížny projekt toľké trable, mohlo ísť o ukážkový dobový trhák, cenení ešte aj dnes. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Na ostrově žije odděleně od vnějšího světa hrabě, který spolu se svými zaměstnanci připravuje ponorky na prozkoumání světa v hlubinách. Jeho vynálezu chce zneužít místní despota, který se ostrova násilím zmocní, ale naštěstí je jedna z ponorek ještě pod hladinou a její posádka provede protiútok a se zachráněným hrabětem zamíří až na dno oceánu, kde se setkají s jeho podivnými obyvateli. Pronásleduje je však druhá ponorka. Na svou dobu se jedná o technicky skvěle zvládnutý snímek, který je dodatečně ozvučený v několika scénách a má slušné herecké výkony. Jen ta stylizace do ruských reálií oblečením a jmény je opravdu zvláštní, ale dojem nijak neruší. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama