Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Laura (Rebecca Romijn) je mrcha. Příběh začíná na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes v roce 2001, kde smrtelně krásná, ale také všeho schopná "femme fatale" odvážně uloupí drahocenný šperk a vypálí rybník svým komplicům. Poté odjíždí do Ameriky a v letadle se seznámí s úspěšným podnikatelem Wattsem (Peter Coyote) a s ním si užívá anonymity v cizině. Po sedmi letech je podnikatel pověřen prací ambasadora ve Francii, takže jeho žena Laura se po odvážné loupeži vrací zpět do Francie s novou identitou. Bývalý paparazzi Nicholas (Antonio Banderas) Lauru neustále pronásleduje a pokouší se odhalit ji takovou, jaká je. Vyfotí ji pro jeden z velkých týdenních skandálních časopisů, a její bývalí komplicové po čase stráveném ve vězení po ní jdou. Laura je ohrožena na životě, ale jako ztělesněný ďábel se umí bránit všemi prostředky.

Režisér Brian De Palma záměrně sáhl po klasické femme fatale tak časté ve filmech z let čtyřicátých a padesátých, a přizpůsobil ji současnému příběhu. Film Femme Fatale má jedinečnou pařížskou vůni, to proto, že režisér žil několik měsíců v Paříži a město si oblíbil. Antonio Banderas nezklamal v roli Nicholase, který je odrazem Lauřina ducha a obav. Jejíma očima ho vidíme jako nebezpečného jedince oblečeného do černého. Vpravdě ďábelskou podívanou předvedla Rebecca Romijn-Stamos (X Men) jako Laura, která používá svou krásu a sexualitu jako zbraň k získání toho, co chce. A daří se. V malé, zato výživné roli ambasadora Wattse se ukázal Peter Coyote. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (212)

Eratashi 

všechny recenze uživatele

Tohle bude asi jenom pro nadržený chlapy. Jinak jedna blondska si hraje na zlodějku. Pak se "omylem" rozcapí a už jdou po ní všichni ;-) ()

ink flo 

všechny recenze uživatele

Před pár dny jsem po letech zopakoval jeden z mých nejoblíbenějších filmů "Body Double" a zjistil, že jsem vlastně nikdy neviděl tohoto dalšího De Palmu (asi v době vydání odradil ten lacinej plakát a Banderas v hlavní roli :-), což je dobře, protože bych to tenkrát asi tolik nedocenil). No a překvapivě tyhle dva filmy mají hodně společnýho, kromě dějovýho motivu záměny dvou žen a stalkera/paparazziho hlavně těžce Hitchcockovskou atmosféru zahalenou do snové mlhy táhnoucí se downtempo rychlostí. Takže nepřekvapivě je tenhle film často těžce nepochopen, když někdo neocení tu hračičkovost, spoustu detailů, odkazů, spikleneckého pomrkávání atd, kdy to začne jako heist movie a skončí jako poetická surreálnost. Každopádně nemalá stylařina a určitě jeden z těch filmů, kterej při druhém shlédnutí odhalí další skryté vrsty, významy a vtípky. Z technickýho hlediska zaujme opět dokonalá práce s kamerou s jeho trademark pomalýma přibližovačkama oddalovačkama. Vkusně sentimentální soundtrack od nedávno zesnulého Ryuichi Sakamota. Zcela v déjá vu duchu toho filmu se navíc stalo to, že ráno jsem mimoděk prohodil útržek, který přiletěl z bůvijakého koutu paměti "The cat is in the bag, bag is in the river" a večer jsme si pustili tenhle film, ve kterým to několikrát zazní :-)) ()

Lindushka 

všechny recenze uživatele

Príjemná atmosféra, dobre sa to pozeralo, ale predsa len, nebolo to po celý čas dostatočne napínavé, niektoré pasáže boli vskutku dosť nudné. ()

Filmárik 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku to vyzeralo na klon Mission Impossible a béčkovej erotiky ale postupne sa z filmu stával čoraz väčší brainfuck kde si niekoľko krát budete myslieť ako perfektne máte prehľad o dianí keď tu zrazu hop a je tu uprašaná scéna v byte. Síce nechápem prečo je film zaradený ako fantasy a skôr by som ho zaradil medzi mystery ale aj napriek tomu je to skvelo namiešaná všehochuť s výbornou Romijn a vhodne použitou hudbou, odporúčam. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Opravdu dost nudný film s divným koncem. Antonio zbytečný, Rebecca mě zas tolik nerajcovala. Brian mě tady zklamal. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

První část filmu je dost rozvleklá hlavně díky zvláštnímu způsobu, jakým je natočena (dlouhé záběry, utahaná hudba apod.), v druhé části filmu (od chvíle kdy se Laura zaplete s Banderesem) se to však znatelně zlepší a mě začal film vcelku bavit. Jenomže mé nadšení zmařil naprosto zbytečný konec (SPOILER: tzn. probuzení Laury po druhé v koupelně a vsazení všech předchozích událostí do snu. To neni samo o sobě špatný nápad, ale takhle to vypadalo, jako by ve snu uměla předpovídat budoucnost - hlavně když pak dávála letenky tý sebevražedkyni s tim, že v letadle sedí budoucí velvyslanec. Nebo jsem to takto aspoň pochopil a tohle byl moment, co celý film u mě srazil opět dolů. KONEC SPOILERU). Být reálnějšího konce, dal bych zasloužené tři hvězdy, takhle dávám tři slabší hvězdy s tím, že na tom má nemalý podíl zlodějská lesbická scéna ze začátku filmu:) ()

Joppo88 

všechny recenze uživatele

Od začiatku je jasné, že nejde o americký film. Film je neskutočne "bohatý" na dialógy, ktoré sú prepletené zvláštne čudným nádychom... Celé mi to prišlo také podivné... Neviem, čo si o tomto vlastne myslieť, lebo zhliadnutie vo mne zanechalo zmiešané pocity... ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

De Palmova lož na divákovi, ktorému predhodí lacné kúsky vo forme málo uveriteľného a prekombinovaného príbehu a potom povie, že to bol len sen, predstava... ale formálne pekný sen kde sa zaskvie Romijn a aj ten Banderas. Rola paparazziho mu sadla parádne, vraj ho do nej bolo treba prehovárať. Škoda, že tak perfektne znejúci pojem "Femme Fatale" si uzurpoval film do svojho názvu, ktorý až tak osudový nie je. ()

GodKnows 

všechny recenze uživatele

Úvodné Bolero mi spravilo chuť ale moc som sa teda nenajedol. Rebecca je superkočka a Banderas je superhrozný......veľká škoda ()

sanikope 

všechny recenze uživatele

De Palma rozhodne nikdy nepatril medzi mojich favoritov ale tento kusok ma dostatocne zaujal na to aby som pri nom nezaspal a dokonca sa i celkom zabavil. Ovela viac ma vsak vytacala hudba ktora akoby patrila filmu z 80-tich rokov snaziac sa vyzerat artovo. Ale inak aj s OST sa to dalo zvladnut. Najviac ma vsak zabaval Antonio a jeho historka o stratenom floppy discu. on by si veru zasluzil i viac hviezdiciek. Hodnotenie po 2 vzhliadnuti--na 1-vy krat som si nedokazal vychutnat tu surrealisticku pasaz ked Rebecca sniva svoj dream noir dokonca i muzika ma nevyrusovala a posobila kompaktne samozrejme dej zostal rovnako poslably ale pomala kamera toho dokazala ovela viac ako biedna story. zdviham o jednu hviezdicku. ()

Menno 

všechny recenze uživatele

Téměř dokonalá a do detailu propracovaná hra s divákem. Je však důležité si všímat opravdu každé drobnosti, což může vést k tomu, že někoho nemusí bavit se v těch detailech přehrabovat. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Nudný thriller, který se v posledních 10 minutách změní v totální fantasmagorii, kterou De Palma fuckuje ten zbytek diváků, kteří usnuli. Proč nenapsal jednoduchý a úderný scénář k thrilleru? Tohle je zamotanej guláš, který nemůže nikomu chutnat, naopak si ho už nikdy nebude chtít dát znovu. Rebecca Romijn vypadá nadpozemsky, jenže i pohled na ní se velmi rychle okouká...a nezbyde vůbec nic zajímavého. ()

alsha 

všechny recenze uživatele

Uvšechvšudy vypráskaná záležitost De Palmovic, který je největším mistrem v tom jak něco říct a a přitom neotevřít ousta. Film u kterého se budete bavit, pokud přistoupíte na pravidla hry. Mě nejvíce pobavil (ne)herecké výkony Banderase, persony jménem Napoleon a toho černého maníka, jehož angličtině jsem se smál po celou dobu co se ploužil po screenu. A samozřejmě velký příslib pro fanoušky Rebeccy Romijn-Stamos, protože těm se tento film bude v jejich sbírce zajisté vyjímat. A propo který film mě naposledy tak vzrušil...:) ()

Bounded 

všechny recenze uživatele

Bohžel, žádna katarze nezachrání hodinu a půl nudy. Je rozdíl mezi pomalým momentem v Broken Flowers a tady. Akvárka jsem si všimnul a na konci mi to pěkně secvaklo, ale prokousat se nepříliš zábavnou kriminální zápletkou, která na konci stejně nemá váhu...Podobných závěru jsem už pár viděl, takže mi ani nápad nepřijde tak úžasný. Kamera je vskutku zajímavá, na mě ale až příliš pomalá. 60% ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Ironi osudu zde bylo to, že jsem tento film dostal do rukou až nynější rok. Brain De Palma zhruba dvě třetiny děje filmu posunul do roku 2008 a tak jsem měl neustálý dojem jakoby příběh byl natáčen letos. Prvních osumnáct minut mě celkem dobře připoutalo očima k obrazovce a musím uznat, že takto pojatou zlodějinu jsem ještě neviděl. Jinak celkový dojem takřka průměrný (ovšem jsou zde zlomy, či momenty, které patří do škatulky nadprůměr). Mě osobně nejvíce zklamal okamžik probuzení představitelky hlavní role. Takovým to způsobem obrátit tok děje, už dnes patřím k těm lacinějším. A proto za 3 a Černá Dahlia zůstala nepokořena.(Myslím tím tvorbu po roce 2000) ()

Duke90 

všechny recenze uživatele

Trošku zbytečně překombinované a ve směs hodně těžký film na jedno podívání. Určitě to chce vidět víckrát, ale já osobně bych se k tomu dokopal až za nějaký čas. Herecké výkony jsou skvělé - Antonio byl takový až skoro hlupáček a Rebecca umí pohltit jak vlnami vzrušení tak vlnami vzteku - opravdu nebezpečná a proradná! Nejvýznamnější tvůrčí podíl bych ale přisoudil kameramanovi, protože ty jednotlivé detailní záběry jsou naprosto parádní a třeba zpomalená scéna v závěru filmu mě utvrdila, že pod čtyři hvězdičky nemohu klesnout. Pro mě osobně velice mrazivé až nepříjemné... ale povedené. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Když na začátku sleduje hlavní hrdinka se zájmem snímek "Pojistka smrti", dostáváme jasné vodítko, co nás čeká. Ano, osudová žena Laura/Lily je stejně zkažená jako hrdinka Wilderovy klasiky. Nebo v sobě přece jen objeví trochu lidskosti? De Palmy si velice vážím, z novodobých režisérů dokáže natočit krásnou scénu jako nikdo jiný. A v tomto snímku je krásných scén opravdu dost. Na Hitchcocka upomene hlavně sledování ženy velvyslance Banderasem ("Vertigo"). Ve filmu hrají krásné ženy, kamera je lahůdková, hudba rovněž (hlavně ta variace na Ravelovo "Bolero". Jsem nadšen a veřejně prohlašuji, že v novém tisíciletí vzniklo jen málo tak působivých a promyšlených filmů, jako je "Femme fatale". ()

alldo.raine 

všechny recenze uživatele

Do mě se tyto scenáristické twisty netrefily. De Palmu mám rád, ale tady dle mého upustil až moc velku uzdu fantazii a nebylo cesty zpět. Nebo spíš už pak nevěděl kde je zpět. Za mě něco na způsob Bobby Ewing v Dallasu! ()

Reklama

Reklama