Reklama

Reklama

Life on Mars

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2006–2007), 16 h (Minutáž: 60 min)

Hudba:

Edmund Butt

Hrají:

John Simm, Philip Glenister, Liz White, Dean Andrews, Joanne Froggatt, Archie Panjabi, Lee Ingleby, Stephanie Jacobsen, William Matheson, Kevin McNally (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

DCI Sam Tyler (John Simm) je schopný manchesterský kriminalista. Při pronásledování podezřelého se dostane do těžké dopravní nehody a upadne do bezvědomí. Tyler se probírá zmatený, s nejasnými vzpomínkami a s hrůzou zjišťuje, že se nachází v roce 1973. Už není DCI, ale pouze inspektor, a zrovna byl přeložen na jiné manchesterské policejní oddělení. Zde se potkává s další ústřední postavou seriálu, svým šéfem, DCI Genem Huntem (Philip Glenister). Hunt neboli "Guv" je typem drsného pouličního policajta, tedy přesným opakem "moderního" Sama Tylera. Sam netuší, proč se ocitl v 70. letech. Je snad v komatu a žije v nějakém zvláštním snu? Nebo cestoval časem do minulosti? Bude na to muset přijít, jinak se nedokáže vrátit zpět. Ale o čem LIFE ON MARS doopravdy je? Je o prolnutí současnosti a minulosti. Na jedné straně Sam Tyler, policista 21. století, znalý moderních vyšetřovacích postupů. Na druhé Gene Hunter, starý dobrý pouliční polda, který z vás klidně vymlátí duši, aby dostal svou odpověď. Současnost i minulost v kvalitní krimi s mírným nádechem tajemna, to je LIFE ON MARS. Zatím byly natočeny dvě série po osmi epizodách. LOM je také vítězem BAFTY a několika mezinárodních cen. (Sowa)

(více)

Recenze (122)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem poznal originál Života pod hlavou. Stylovka s typicky britským přízvukem a charaktery, které jsou tak ambivalentní, jak jen u policie mohou být. Škoda, stejně jako u české mutace, že poslední díl druhé řady je zbytečně hektický, chtělo to více času. Co se naopak od české verze liší, je hrdinův postoj k jeho druhému životu. Zíral jsem. 90%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrá kriminálka, která z přítomnosti přeskočí v příběhu do 70. let a vznikne z toho něco jako Profesionálové z M.I. 5 až na to, že s daleko lepšími hercemi, humorem, zábavností a hlavně očekáváním co se s hlavní postavou stane v každém dalším dílu. Life On Mars je podle mě pokus, který se určitě vydařil. Po první sérii rozhodně vrážim bez problémů pět hvězdiček, protože takový seriál se jen tak neobjeví. Sice bez kdejakých efektů, ale s dobrým i když nijak přehnaným příběhem. Myslím to tak, že je to vlastně originální ale přitom obyčejná kriminálka. No po dočtení základních informací o příběhu pochopíte sami. Každopádně se nemůžu tomu všemu ubránit. Dobře se na to kouká a John Simm je v seriálu rozhodně výstřední postava, kterou z ní dělá právě samotný seriál, a to je na tom to hezké. Jen tak dál s tak dobrými seriály. (9/10) ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Brilantní série s šestihvězdičkovým závěrečným dílem, který budu rozdýchávat ještě dlouho. Neuvěřitelně nápaditá hra s formátem kriminálního seriálu, který ve finále přesahuje mnohem dál než byste čekali. Krása. P.S. Vřele doporučuji minimálně stejně zdařilé volné pokračování Ashes To Ashes. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Ano, úvod a rozuzlení zápletky (tedy první a poslední díl) jsou úžasné, originální a silně atmosferické, k nim absolutně žádných výhrad, jenže v průběhu to s tou výjimečností není až tak růžové. Řeší se obyčejné a nepříliš nápadité kriminální případy, přičemž zpravidla na začátku a konci uslyší hlavní hrdina nějaké hlasy - ocenil bych více psychedelismu, ale budiž, i tak je to velice příjemný přesah kriminálního žánru a zhutnění atmosféry. Co se týče charakterů, vyjma extrémního klaďase Sama, je tu stylový drsňák Hunt, ovšem další postavy už nic moc. A poslední výtka - moc nechápu, proč se většina scén natáčela v zapadlých a totálně opuštěných uličkách (nízký rozpočet?)... 6/10 ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Úžasný krimiseriál, ktorý dodržiava zákony starej školy. Každá časť je nabitá úžasnými hereckými výstupmi a anglickou eleganciou zahŕňajúcom čierny humor a napätie zároveň. Scenáristi majú zakaždým v zálohe nejaké esá v podobe dobrej zápletky, ktorými robia tento seriál netuctovým a štýlovým. 85%. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

(drobný spoiler) - když vás po emocionálnich 16 hodinách dostane happyend, který je ve skutečnosti nejdepresivnějším filmovým závěrem, který znám... ne tím, co se stalo, ale tím, co vypovídá... (bez spoileru) vypiplané prvky pro potěchu fanouškům, mě nejvíc nadchl loutkový úvod s2e6 (à la seriál Camberwick green, který, jak mě ani nepřekvapuje, tu není)... P.S. ano, jak říkal Philip Glenister, je to western... ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Life on Mars je malym nenapadnym skvostem, o kterem jsem se i ja dozvedel az nahodou od znameho. O zapletce serialu se muzete docist v ruznych komentarich jinych uzivatelu, ja pouze subjektivne zhodnotim. Vsechny postavy jsou vskutku barvite vykresleny - sice jsou mozna trochu sablonovite, ale poutave a vysostne zahrane. Jednotlive pribehy jsou silne, misty s nudnejsimi ci hluchymi misty, ale divaka nenechaji od sebe odtrhnout.. Nekdo se tu v komentarich vysmival nazoru, ze by LOM bylo nenadabovatelne. To si taky nemyslim, ovsem tim by cela miniserie ztratila ohromne moc na svem kouzlu. Neskutecne barvity britsky akcent s ruznymi dobovymi realiemi a tisic a jednou variaci anglickych nadavek dodavaji puvodnimu zneni ohromnou silu. Presto jak jsem rekl, mistama tomu neco chybi a proto bych dal 4,5*, ale jde spis o pocit jakesi nedotazenosti, nez ze by vylozene bylo cosi spatne. A posledni dil je vskutku mind-blowing, hlavne poslednich cca. 5 min... ()

burina 

všechny recenze uživatele

LoM je výnimočná záležitosť. Spája starú dobrú retro detektívku s prvkami fantasy a to v podaní, v akom to vedia len Briti. Je zaujímave sledovať dva absolútne rozdielne charaktery a názory na výkon detektívnej práce, Sama Tylera a Genea Hunta, a popritom postupne zisťovať prečo a ako sa Sam Tyler ocitol v 70. rokoch. Všetko smeruje k nádherne vygradovanému a originálnemu záveru, ktorý sa rozdýchava pomerne dlho. A bonus? Soudtrack v podaní The Who, Davida Bowieho či Eltona Johna. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jednotlivé díly spojují to dobré z populárních krimi seriálů poslední čtvrtiny dvacátého století. Samotný závěr poslední epizody, to je scenáristický majstrštyk. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Seriál s nejdokonalejší a nejsilnější finální epizodou ze všech, které jsem dosud viděl. Postava Gena Hunta je navíc natolik propracovaná a skvěle zahraná, že ačkoli samotné téma není zrovna nejoriginálnější (četl někdo z vás Pratchettovu Noční hlídku? Je to sice zasazeno do zcela jiného prostředí, ale ta dějová podobnost je nepopíratelná), nemůžu se ubránit nejvyššímu hodnocení! ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Ten, kdo má rád detektivky ze sedmdesátých let, ať už jsou to staří známí Profesionálové anebo americký seriál Starsky a Hutch, tak bude zajisté s tímto britským seriálem spokojen, jelikož na mně dokázal přenést celkový obraz té doby včetně hereckých výkonů, hudby, kostýmů a celkově to ve mně zanechalo pocit jako bych se tam ocitnul s našimi hlavními protagonisty. Tvůrci si vymysleli vcelku originální námět, který začíná v roce 2006, kdy superintendanta Sama Tylera srazí auto a v témže okamžiku, co se mu tato nehoda stane se ocitá na tom samém místě akorát, že v roce 1973. Zpočátku je vykulenej jako jelen v ZOO, ale kdo by nebyl v takové situaci. On se totiž rozkoukává ve svém novém prostředí policejní stanice, kde vládne pevnou rukou jeho nový nadřízený Gene Hunt, který určitě nikdy nečetl něco jako je policejní zákoník a řeší si vše po svém a to včetně originálně pojatých výslechů na které většina rádoby kriminálníků do konce jejich života nezapomene. Trošku mi svým vzezřením připomíná Gerarda Depardieuea a svými trapnými hláškami ve kterých uráží snad všechny ve svém okolí se určitě zapíše do filmové knihy originálních hláškařů. V každém díle tohoto seriálu můžeme vidět kriminální případ, který řeší naši policisté a ve kterém se náš hrdina snaží zjistit, co se mu vlastně stalo? To je zprostředkováno pomocí halucinací a různých zmatených minel, které se mu zjevují ve snech anebo to sny ani nejsou, člověk neví, co si má o tom myslet. Některé případy jsou fakt našláplé a plné ztrapňovacího humoru, ale některé jsou fakt nezáživné, že jsem si párkrát přál, ať už skončí, protože to bylo scénáristicky odfláknuto. Ale naštěstí těch lepších dílů je zde víc a proto dávám zasloužených 80%. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Seriál plný překvapení. Kdo čím kdy byl, kdo si na to či ono pamatuje, kdo už ne, kdo chce něco co by chtít neměl, kdo má svou práci rád a kdo ne atd. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Život na Marsu mě vyloženě vyhodil ze všech těch dramat, co jsem teď sledovala a rukou DCI Gena Hunta mi vrazil pořádný záhlavec, který jsem mimochodem potřebovala. Na jedné straně se jedná o dobrou kriminálku odehrávající se v roce 1973, kdy neexistovalo něco jako oficiální výslech, se svědky se nakládalo jako s podezřelými a do předmětů doličných se často přimíchaly nějaké drobky ze svačiny, ale.. přesto to fungovalo. A krom této kriminálky tu máme hlavní postavu, Sama Tylera (vynikající John Simm), který se během hledání jednoho vraha do toho světa, života na Marsu, propadne ze současnosti. Neví, zda se jedná o komatózní stav nebo návrat do minulosti, ze začátku mu to přijde jako velmi špatný vtip, ale musí se s touto situací nějak poprat a navíc spolknout hořkou pilulku, a sice že v tomto světě není šéfem oddělení on, ale tvrdá palice (a dneska bychom řekli šovinistické prase) Gen Hunt, který řeší věci po svém a Samovy metody bere jako buzeraci a podrývání autority. Nicméně, do třetího dílu se nesežrali a doufám, že jim tento pěkný vztah vydrží i nadále, jsem nadšená._____ Po dokoukání druhé řady- yes, tohle si zaslouží všech pět hvězd, obzvláště poslední díl s vámi opravdu zatočí, že mezi teoriemi - 1) Sam Tyler je blázen, 2) vrátil se zpátky v čase do roku 1973, 3) je v kómatu - přeskakujete z minuty na minutu a nevíte, která bije. A to se mi líbí. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neuvěřitelné. Vynikající seriál, dobrý nejen atmosférou a tajemstvím, ale i dokonalou výpravou včetně hudební stopy, hereckými výkony, a ještě si navíc dovolí sem tam drobný černý vtípek! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Párkrát mě napadlo, co by se stalo, kdy k nám do současnosti propadli nějakou dírou v čase husiti. Co by říkali na své potomky, jak by se k nám chovali a jak zase my k nim? Myslím, že by to byla jedna velká mela. ____ Autoři seriálu do takových extrémů nešli, hrdinu přesunuli jen zhruba o 40 let zpátky, přesto je to, jako by se ocitnul v jiném světě. Na jednu stranu je všechno jednodušší: kouří se všude, chlastá se v práci, není nutné čekat na soudní povolení k prohlídce nebo zatčení. Na druhou stranu je všechno podřízené bílému muži v mocenském postavení, zde policistům. Ostatní nemají moc práva k odvolání: ženy, černoši, Irové, násilí je běžnou součástí života. Ta doba byla jiná, zejména proto, že nikoho moc nenapadlo, že všichni by měli mít stejná práva. Podívat se do těch časů? Jistě. Zůstat v nich? Ani náhodou! _____ Seriál mi připadal nostalgický právě touhou po tom, aby muži zase mohli být pravými muži. Těmi, kteří jsou macho a rozhodují. Jakoby takoví mohli být jen v nerovných podmínkách, které jim dávají všemožné výhody. A dneska už jim to proto moc nejde. _____ Seriál nabízí výborný nápad, který umožňuje rozehrát přemýšlivé i humorné momenty, solidní detektivní příběhy – často související s dobou, protože dnes už by se takové věci z různých důvodů neděly (zato se dějí jiné) – jsou to takové retrozločiny. A taky sledujeme zrání hlavního hrdiny, kterého skvěle zahrál John Simm. Z nudného ouřady se postupně vyloupne tvrďák, kterému u žen pomáhá, že má přece jenom lepší výchovu z moderní doby než jeho dost buranští kolegové. I když přiznávám, že pro jeho obhroublého přímočarého šéfa, taky skvěle zahraná role Phlilipem Glenisterem, jsem měla jistou zvrácenou slabost. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Na túto britskú sériu som sa tešil. Bohužiaľ do bodky musím súhlasiť s užívateľom EricNor ("očekával jsem hodně a moc jsem toho nedostal"). Ale úplne najviac ma rozosmiali tie PLKY o tom, že LOM je nenadabovateľný. HA HA Ja si dovolím tvrdiť, že keď sa to dostane trebárs na ČT (podobne ako HUSTLE), tak to bude minimálne o triedu zábavnejšie ako v origináli. Teraz sa chystám na ASHES TO ASHES, tak uvidím čo to bude za zázrak. (29.12.2008) ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Příběh Sama Tylera, vrchního inspektora v Manchesteru roku 2006, začíná jako úplně běžná kriminálka, ale během okamžiku se Sam najednou probere v roce 1973 a na jeho oddělení už není vrchním inspektorem, protože v roce 1973 oddělení funguje pod taktovkou drsného a nekompromisního inspektora Gena Hunta, který se moc nemaže se zločinci a ani se Samem. Life on Mars je velmi vydařený návrat k oldschoolové kriminálce plné drsné mluvy, pěstí a taky humoru. Hlavní hrdina musí čelit nejenom skutečnosti, že se octl někde úplně jinde a rád by se dostal domů, ale samozřejmě taky musí čelit zločincům, protože i když je v minulosti, tak musí dělat svou práci a v neposlední řadě taky musí čelit svému ostrému nadřízenému a začlenit se do jeho kolektivu. DCI Gene Hunt je asi jedna z nejsympatičtějších seriálových postav a pokud jde o detektivky tak asi snad úplně nejvíc, protože hází hlášky, sprosté vtipy a jeho chápání policie a zločinců je silně "osobité" a jako správný oldschool polda preventivně všem podezřelým nejraději namlátí a všechny zavřené dveře pro jistotu vykopne, nad čímž novodobý policajt Sam obrací oči v sloup a snaží se ho naučit nějakým aktuálnějším metodám policejní práce, což vede ke spoustě vtipných situací. Sympatická je i parta na policejním oddělení s nevrlým řízkem Rayem, jeho přitroublým kámošem Chrisem, roztomilou policistkou Annie a ráznou "mamkou" Phyllis. Seriál by fungoval výborně i bez té scifi prvotní zápletky, protože je to úplně prvotřídní kriminálka dokonce ještě lepší než profesionálové. V jednotlivých dílech se odehrají různé kriminální příběhy týkající se všech možných druhů zločinu od vražd přes drogy po chuligánství a rasově motivované útoky a každý díl je dynamický, napínavý a taky vtipný a co to všechno podtrhuje je velmi stylová dobová hudba, kdy titulní Bowieho Life on Mars je jen taková ochutnávka před velmi působivými scénami, kterých poloviční atmosféru vytváří především hudba (viz silná scéna za zvuků Wild Horses) a jsou tu slyšet všechny ty klasické songy perfektně zasazené do děje. Prostě úplně bezvýhradná pětka. :) ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Představte si ten nejlepší seriál z produkce slovutné BíBíSí... a vynásobte ho tak deseti, teprve potom budete moc poznat kvality Life on Mars. Ano, takto chytrý, do posledního detailu vybroušený, napínavý, ale taky hlavně velmi, velmi vtipný (tak, jak to Angláni umí) seriál LoM je. Navíc se může spoléhat na parádní herecké výkony (to je hotový koncert), s ústřední dvojicí John Simm-Philip Glenister v čele. No dost bylo komplimentů, už jsem si tu klávesnici poslintal dost. Každopádně závěrečný díl... no to je jeden z největších dabljůtýef momentů, co jsem v seriálových počinech dodneška viděl- epic. (A zapomenout nemůžu ani na titulní písničku, páč tuhle zatracenou věc sjíždím pořád a pořád dokola...). Vzhůru do let osmdesátých. ()

Reklama

Reklama