Reklama

Reklama

James Farmer mladší popsal texaský Marshall jako "poslední město, které kapitulovalo v občanské válce". Sídlí zde škola Wiley College, ve které profesor Melvin Toslon (v podání dvojnásobného držitele Oscara Denzela Washingtona) vede debatní kroužek během jeho úspěšné sezóny v roce 1936. Jedná se prakticky o první spolek v Americe, ve kterém spolu debatují bílí a černošští studenti. Jejich úspěchy vyústí až v pozvání na národní šampionát na Harvardově univerzitě. Pro čtyřčlenný tým, kde je mimojiné i studentka a velice mladý James Farmer, je připravena zkouška ohněm v podobě debatních témat, jako jsou Jim Crow, sexismus, lynčování davu, zatýkání a výtržnosti, milostné aféry, žárlivost a posluchači státního rozhlasu. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nemohlo ma zaujať také schematické a čierno-biele rozprávanie o príbehu, ktorý sa mal odohrať v tridsiatych rokoch minulého storočia. Denzel Washington si asi neuvedomil, že prílišné tlačenie na pílu v rasových otázkach pôsobí skôr kontraproduktívne. A tiež to, že nie všetko, čo bolo nakrútené musí byť aj použité v hotovom filme. Vystrihnutie polhodiny by filmu určite prospelo. ()

Chasm 

všechny recenze uživatele

Tohle mě dostalo... Hlavně vynikající prací odvedenou Washingtonem jako režisérem... Skvělou úroveň jeho herectví od něj už čeká každý, ale za kamerou tu odvedl ještě lepší práci... Nadchnul mě jeho přístup k emocionálně silným scénám a vynechání trapné (a jediné) prohry jeho debatního týmu (především pak Whitakera Juniora)... Dvě hodiny uběhnou až moc rychle a přesto, že člověk dopředu ví jak vše dopadne, neodtrhne oči... 90% ()

Reklama

Duotone28 

všechny recenze uživatele

O tom ze Denzel je vzdy spravny chlap na spravnom mieste pred kamerou....nedokazuju len pozitivne komentare tu pod mnou, ci uz vyssie alebo nizsie...ale v prvom rade jeho praca...jeho kurevsky dobra praca pred kamerou! Co som ale chcel zdoraznit...je ze tohto chlapa treba brat sakramensky vazne uz nie len na javisku...ale aj v jeho zakulisi !!! nazdar:) ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Denzela Washingtona mám docela rád a jak herecky, tak režisérsky se mu film povedl. Ale téma debatních kroužků mě nebere dostatečně na to, abych byl tímto filmem nějak nadšenej. Navíc debaty, které tam probíhaly, mě tématicky taky nějak moc nezajímaly, až na tu poslední. Jako nebylo to špatný, ale nemůžu to doporučit. A častěji, než v tomhle filmu, jsem ještě nikde slovo "negro" neslyšel. A tak vznikla nigga... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

O tom, ako to niekedy s tou americkou demokraciou a sociálnou rovnoprávnosťou vypadalo a tiež o tom, že za určitých okolností, úsilí a trpezlivosti, je možné preraziť aj v krajne nepriateľskom prostredí. Len musí byť viera a hlavne nemôže chýbať ľudskosť na oboch stranách. Povzbudivé, rozumné a v závere aj pekne hrejivé. 75/100 ()

Galerie (11)

Zajímavosti (12)

  • 19. decembra 2007 daroval Denzel Washington šek na $1 milión dolárov Univerzite Wiley na znovuzaloženie diskusného tímu. (erapo)
  • Film sa natáčal v Bostone a Cambridge (Massachusetts, USA), Mansfield a Shreveport (Louisiana, USA) a v Palestine a Marshalle (Texas, USA) od 13. mája 2007. (Arsenal83)
  • Tomuto filmu bolo ako prvému od roku 1979 dovolené natáčať na pôde Harvardskej univerzity. (erapo)

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama