Reklama

Reklama

James Farmer mladší popsal texaský Marshall jako "poslední město, které kapitulovalo v občanské válce". Sídlí zde škola Wiley College, ve které profesor Melvin Toslon (v podání dvojnásobného držitele Oscara Denzela Washingtona) vede debatní kroužek během jeho úspěšné sezóny v roce 1936. Jedná se prakticky o první spolek v Americe, ve kterém spolu debatují bílí a černošští studenti. Jejich úspěchy vyústí až v pozvání na národní šampionát na Harvardově univerzitě. Pro čtyřčlenný tým, kde je mimojiné i studentka a velice mladý James Farmer, je připravena zkouška ohněm v podobě debatních témat, jako jsou Jim Crow, sexismus, lynčování davu, zatýkání a výtržnosti, milostné aféry, žárlivost a posluchači státního rozhlasu. (Filmbox)

(více)

Recenze (126)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $30,236,407Tržby Celosvetovo $30,261,293Tržby za predaj DVD v USA $$24,441,834║ Denzel Washington len potvrdzuje že je rovnako zručný za kamerou ako aj pre ňou, pekný silný film, vie si vybrať silné témy /70%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Robert Eisele .. Perfektní odsýpající dvouhodinovka neznámého amerického dějepisu. Další střípek z dějin amerického začleňování černochů do společnosti, tentokrát z doby, kdy otrokářství dávno pominulo, ale nerovný přístup ohledně lidských práv pokračuje nadále. Tah na bránu je zcela evidentní, ale je podán přesvědčivě, zručně, byť zaručeně líbivou formou. Denzel Washington jako režisér vsadil na osvědčené schéma vyprávění s jasným tahem na bránu, který klopýtá přes tu emocionálně, tu dramaticky zabarvenou překážku. Přesto je jeho ruka režiséra pevná a nesklouzne do vyloženého kýče. Pomáhá mu silné téma a výborné herecké výkony. Sám jim stojí v čele, kdy svému mentorskému učiteli dodává své nezaměnitelné osobní kouzlo a razanci. Přehlédnout nelze ani duo Whitekar Denzel - Whitekar Forest ___ Přesně takový film bych pouštěl romské menšině jako důkaz, že cesta k začlenění do společnosti existuje a nevede přes nataženou ruku pro sociální dávky. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Tazko tomuto skvelemu filmu nieco vytknut. Denzel je pred aj za kamerou famozny, namet je napisany zivotom, preto je tak strasne kruty a zaroven nadherny. Herci exceluju, ten texasky prizvuk je bozsky :D Skoda len, ze all mighty amerika pochopila az omnoho liet neskor (ak vobec), co slovo demokracia, tolerancia a pravo na zivot znamena. A preto velmi dobre padne si pripomenut, ze ludia kedysi zvykli za nieco z plneho srdca bojovat...Dakujem pan Washington. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Denzel Washington byl, je a bude vždycky senzační před kamerou, ale že se mu podaří pro někoho možná málo chytlavé téma o debatním kroužku zrežírovat tak skvělou formou, to jsem netušila. Přiznávám se, že i mně je tohle téma poměrně vzdálené, ale když se to umí podat tak zajímavým způsobem, může se to stát skutečným zážitkem. Rozhodně to není film o ničem a ta podstatná myšlenka se formou debatních duelů pomalu rozvíjela až do finálního konce, který byl klasicky americký, ale kdo ví, třeba se to tak skutečně odehrálo. Inteligentní snímek, kterému lze vyčíst minimum a možná ani to ne, který je navíc doprovázený úchvatnou hudbou mého oblíbeného J.N.Howarda ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Denzel si tady udělal fajfku "splněno". Jako stoprocentní černoch natočil solidní black drama o nadějných studentech a jejich cool debatním kroužku. Je to sice klasicky schématicky vyprávěné a ke konci i relativně přeslazené, nicméně nelze si nevšimnout multitématické provázanosti. Jednak Washington trefně poukazuje na ambice černošských adolescentů o plnohodnotné studium, vzdělání a začlenění se do sociálního systemu USA ve 30tých letech minulého století, tedy období, které příliš nepřálo rasové jednotě. Zároveň solidně načrtává globální, celoamerickou rasovou krizi a segragaci. V neposlední řadě pak svým počinem zmiňuje a oslavuje klasické hodnoty správných a nesprávných postojů, činů a myšlenek, mnohdy v přímé názorové konfrontaci. Bohaté na myšlenky, ale příliš jednoduché koncepčně, zabalené do místy dost otravné cukrové vaty, prolnuté častým syndromem umělých slz hlavních hrdinů. Režisér je ovšem před kamerou opět suverénní borec s tvrdostí a razancí sobě vlastní. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Výborný náhled do americké historie v režii Denzela Washingtona. Ten si jednou zase zkusil režii a prokázal, že mu to jde za kamerou minimálně stejně dobře jako před ní. Slušně to odsýpá, atmosférá 40. let je výborná a herci jsou většinou výborní, i když u těch mladších herců by se ještě našli určité rezervy. Celkově ale velká spokojenost a doufám, že se Denzel od režie neodvrátí a brzy natočí další zajímavý film. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Tak strašně rád bych Denzelovi přihodil ještě tu čtvrtou hvězdu, ale čím víc se k filmu vracím, tím víc se mi prohlubuje pocit, který jsem měl už při jeho sledování. Rasismus je vždy velmi vděčným tématem pro film. Vzpomeňme Jako zabít ptáčka, Čas zabíjet, Útěk v řetězech, Hádej, kdo přijde na večeři...atd. atd.. V tomto filmu se Denzel Washington rozhodl převést na plátno skutečný příběh amerického básníka, novináře a politika Melvina B. Tolsona a jeho žáků, členů debatního kroužku, s nímiž triumfoval v mnoha soutěžích. Téma samo o sobě slibné - bojovat proti rasovému útisku slovem - ovšem Washington (snad kvůli režisérské nezkušenosti, snad kvůli tlaku studia) se nevyvaroval tradičním klišé hollywoodských filmů - významné pohledy, patetické tleskání na "vhodných místech"... Vlastní dějová linka je i při neznalosti dobových reálií snadno předvídatelná. V každém okamžiku je jasné, co bude následovat; jak to celé skončí je nasnadě. Přestože je film velmi dobře nasnímán a herci (zejm. Washington i oba Whitakerové) jsou dobří, slabinou je právě scénář. Film je o debatérech, o diskuzích, výměnách argumentů - i když se zajímavých diskuzí dočkáme, z větší části jsou to jen výměny citátů významných osobností, které mladí hoši a dívka sypou z rukávu jako chodící encyklopedie. Argumenty podávají silné, ovšem nijak originální, a zejména v závěrečné řeči Jamese Farmera Jr. se sází spíše na city a vytvoření silného patosu, který evidentně na Američany vždycky fungoval. Nehledě na to, že členové debatního kroužku měli v soutěži vždy za úkol argumentovat ve prospěch té "správné" věci (tzn. té, které sami v hloubi duše věřili a která byla podstatou boje proti rasové nesnášenlivosti). Ale kdo by se chtěl koukat, jak černoch v rámci soutěžního klání argumentuje proti odstranění segregace ve školách? Že film trpí hollywoodskou megalomanií je zjevné i z toho, že skutečný debatní tým pana Tolsona nikdy proti debatérům z Harvardu nebojoval ... Uspěl pouze proti Univerzitě Jížní Kalifornie a to navíc jen tak tak... Přesto má film kvalitu, kvůli níž je dobré ho vidět. Nevyniká originalitou, ale myšlenky v něm obsažené je dobré si stále připomínat a navíc, jak už bylo řečeno, má moc pěknou kameru... 3 a 1/2* ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Do poloviny filmu jsem si říkal, že ž mám těch amerických ostentativně antirasistických filmů plné zuby. Po polovině se všechno zlomilo, snímek začal být originální, neotřelý a zajímavý. Tak asi 70%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

O tom, ako to niekedy s tou americkou demokraciou a sociálnou rovnoprávnosťou vypadalo a tiež o tom, že za určitých okolností, úsilí a trpezlivosti, je možné preraziť aj v krajne nepriateľskom prostredí. Len musí byť viera a hlavne nemôže chýbať ľudskosť na oboch stranách. Povzbudivé, rozumné a v závere aj pekne hrejivé. 75/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tento film se zaklínil někde mezi Hráče z Indiany a Osudové setkání. Ale nedosáhl kvalit ani jednoho, tlačí na emoce. Především ukazuje na celý svět a křičí, že je to všude samý rasista. Mám pocit, že jestli uvidím ještě jeden takový film, rasista ze mě skutečně bude. Šablonovitých snímků o upozaďovaných černoušcích, z nichž se vyklubou géniové, začínám mít plný chrup. Washington je rozhodně mnohem lepší herec, než režisér, jeho režie je nudná, postrádá nápady a utápí se ve stereotypu. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

"Národovec"Denzel opäť prenikol do hístorie a svojím prevedením otvára plno opodstatnených diskusii!Skvelý herecký koncert všetkych zúčastnených-drsný Denzel tak ako Forest(charizma),skvelá výprava a nezabudnuteľná atmosféra!Hlavná dejová opona sa síce pomaly otvára,avšak nával emócií a tlaku zo strany réžie sa nesmierne stupňuje!Rieši sa rasový problém,ktorý v tomto podaní naberá úplne iný smer.Netreba krútiť hlavou,je potreba zamyslieť sa o čo vlastne ide..? ()

predators 

všechny recenze uživatele

Největšími přednostmi tohoto dějepisného dramatu jsou bezesporu účastníci debatního kroužku Wiley Collage Texas. Jejich výkony jsou obdivuhodné a to nejen kvůli množství textů, které se museli naučit. Pohled na začlenění černochů z trochu jiného úhlu, než jsou různá sportovní klání. Ikdyž věřím, že přít se slovy před několika sty lidí, není žádný med. Škoda jen pomalejšího začátku, ale s přibývajícími slovy, přibývá i emocí... 70% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nemohlo ma zaujať také schematické a čierno-biele rozprávanie o príbehu, ktorý sa mal odohrať v tridsiatych rokoch minulého storočia. Denzel Washington si asi neuvedomil, že prílišné tlačenie na pílu v rasových otázkach pôsobí skôr kontraproduktívne. A tiež to, že nie všetko, čo bolo nakrútené musí byť aj použité v hotovom filme. Vystrihnutie polhodiny by filmu určite prospelo. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Remeselne veľmi schopne nakrútený film s príjemnými - prirodzenými výkonmi od hercov. Vadili mi však viaceré patetické pasáže, ktoré sa nezaobišli bez preháňania, pátosu a prvoplánovosti. Čo mi však na druhej strane nevadilo, že aj hepyjend z ktorého iných isto pichá v zadku, u mňa dosť dobre zafungoval a potešil. Som rád, že som si podebatil s týmto filmom. 70% ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Denzel Washington má evidentne slabosť pre skutočné príbehy a obzvlášt pre skutočné príbehy o významných amerických černochoch, ktorí silno ovplyvnili svoju dobu alebo aj celé americké dejiny. A okrem toho má ešte takú malú úchylku - pravdepodobne chce, aby si verejnosť pri spomenutí na tieto osobnosti vybavila práve jeho tvár. Tak ho poznáme už ako Malcolma X, Rubina "Hurikán" Cartera, futbalového trénera Hermana Boone-a a najnovšie aj ako významného vysokoškolského profesora Melvina Tolsona. Vo svojich úlohách takmer vždy podáva výborné herecké výkony a inak tomu nie je ani v prípade The Great Debaters. Z Washingtona priam srší charizma a prekonáva aj Foresta Whitakera (i keď je pravda, že ten dostal aj omnoho menej priestoru). A celkovo, herci predstavujú na celom filme to najväčšie pozitívum, aj "debatéri" podávajú skvelé výkony. Film síce niekedy takmer skĺzne do zbytočnej moralizácie, no nikdy to nie je za hranicu znesiteľnosti. Celkovo príjemný zážitok. 8 / 10. P.S.: Aj keď sa môže zdať, že film má výpovednú hodnotu len o nutnosti (rasovej a inej) tolerancie, inšpiráciu si z toho môže zobrať aj naše školstvo - podstata týchto debatných krúžkov a súťaží (= naučiť deti a mladých ľudí kreatívne a kriticky myslieť a svoje názory potom šikovne vyargumentovať) totiž na našich školách, založených na memorovaní a encyklopedických vedomostiach, zúfalo chýba... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Druhý režijní počin Denzela Washingtona, který se opět zabývá čistě černošskou tematikou, kdy je každý běloch blbec, nebo rasistický magor a černoši nevinné oběti, které mají také svá práva. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Staromódní manipulativní feel good film. Je slušnější a mravnější než by si zasloužil být , ,zejména když jsou na pódiu děti a rozvášní se. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Môj obľúbený herec Denzel Washington sa ukázal už v niekoľkých pročernoských filmoch, aby nám všetkým dokázal, že sú to superinteligentní a slušní ľudia. Čo nikto v 21. storočí ani nepopiera a neviem pre koho ten film bol, ale Denzel sa po jeho natočení mohol opäť kľudne usadiť v svojej peknej pohovke vo vile v Los Angeles a rozmýšľať o tom, ako sú tí afroameričania stále tak kruto prenasledovaní. Ako by nevidel, že v horných vrstvách vedeckej elity sa nachádza napríklad aj zástupca jeho menšiny, raper B.O.B., ktorý úplne vážne tvrdí, že zem je plochá a lety do vesmíru sú podvod: https://edition.cnn.com/2016/01/26/entertainment/rapper-bob-earth-flat-theory/index.html ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Dámy a páni, dôležitý okamih. Prichádza ďalší výborný herec, ktorý nesklamal ani na poste režiséra. Nikdy čo si pamätám, som nevidel film patetický v tak dobrom slova zmysle ako teraz. Nikdy nebol pátos umiestnený tak správne. Ďalšia vec, herecké výkony! Denzel Washington zvykne hrávať rozumné postavy a Forest Whitaker charizmatické. No nikdy nebol Denzel tak rozumný ako tu a Forest natoľko charizmatický. Viem čo si vravíte, nikdy nehovor nikdy, ale prečo keď sa to dá povedať aj v minulom čase? ;) Plus herecké výkony ostatných, boli tiež úctyhodné, aj keď išlo o menej známych hercov, v čom bude mať prsty určite aj režisér, keďže ich k tomu úspešne viedol. The Great Debaters je veľmi sugestívny film a to tiež v pozitívnom slova zmysle. Dokáže motivovať. A svojou slzopudnosťou takmer zlomil aj mňa (a to ja sa väčšinou smejem, keď ľudia píšu do komentára ako plakali). Bol to ďalší film kde sa riešila rasová diskriminácia černochov v americkej minulosti, aj keď zdanlivo iba okrajovo a pri tom veľmi intenzívne. Utvrdil ma totiž v názore, že rasistickí vidláci sú asi rovnaké zlo ako Hitler. Iba menej schopné a inteligentné. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Na to, že je příběh o debatních soubojích, je jich tam překvapivě málo. Jde hlavně o boj Afroameričanů za uznání. Emoční napětí mezi debatujícími středoškoláky působí vyumělkovaně, neživotně. Druhý příběh – o učiteli, který zakládá odborové hnutí – je zase jen téměř nejasné pozadí. Hlavní postava inspirativního učitele je nesympatická kvůli jeho sklonům k absolutismu, kdy se mu všichni a vše musí podřídit, zatímco on je ještě sráží replikami mířenými do citlivých míst. Učitel proti žákům? Nerovnocenný souboj hodný zbabělce. SHRNUTÍ: Pokud se zajímáte o historii boje za občanská práva. ()

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama