Reklama

Reklama

James Farmer mladší popsal texaský Marshall jako "poslední město, které kapitulovalo v občanské válce". Sídlí zde škola Wiley College, ve které profesor Melvin Toslon (v podání dvojnásobného držitele Oscara Denzela Washingtona) vede debatní kroužek během jeho úspěšné sezóny v roce 1936. Jedná se prakticky o první spolek v Americe, ve kterém spolu debatují bílí a černošští studenti. Jejich úspěchy vyústí až v pozvání na národní šampionát na Harvardově univerzitě. Pro čtyřčlenný tým, kde je mimojiné i studentka a velice mladý James Farmer, je připravena zkouška ohněm v podobě debatních témat, jako jsou Jim Crow, sexismus, lynčování davu, zatýkání a výtržnosti, milostné aféry, žárlivost a posluchači státního rozhlasu. (Filmbox)

(více)

Recenze (126)

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné strávení dvou hodin ve společnosti řečníků tmavé pleti, kteří si díky dobře voleným slovům a obhajitelným argumentům vydobívají své místo ve společnosti. A o tom jak taková cesta může být trnitá pojednává právě tohle strhující drama. Denzel Washington režíruje, hraje, debatuje - a ve všem exceluje, stejně jako většina jeho hereckých kolegů z nichž bych jmenoval zejména Foresta Whitakera. Díky tomu, že je film založen na skutečném příběhu, dají se veškerá klišé brát seriózně i proto, že jsou podána velmi věrohodným a uvěřitelným způsobem. Velkou zásluhu na silném emočním vnímání celého filmu má James Newton Howard, jehož famózní soundtrack dává vzpomenout hlavně na jeho tvorbu k filmům M.Nighta Shyamalana. 85% ()

seale 

všechny recenze uživatele

Síla slova - zafungovalo to. Není to vytuněná efektní filmařina, je to jen kus člověka a historie. A v tom je taky síla. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Cakala som viac slovnych prestreliek, odlahcenejsi pribeh. Moja smola, vy bez ocakavani a s respektovanim popisu "drama" si kludne hviezdicku-dve pripiste. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film, Denzel ale bohužel sklouzl místy k patosu, přijde mi, že se trochu podbízí a zneužívá lehce černošské téma, které je pochopitelně sázkou na jistotu, kdo by se odvážil kritizovat černošského režiséra točícího film o boji za práva černochů, snad to nezní rasisticky, já mám stejné názory jako režisér, ale takhle to na mě bohužel působlo, navíc trochu přepálil stopáž. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Sympatický Denzel Washington mě úspěšně přenesl do let 1935-1936, kdy platila úplně jiná pravidla než dnes.. Příběh pana profesora Tolsona a jeho svěřenců z debatního kroužku mě vtáhnul na první dobrou, příjemně strávený čas v dobré společnosti se spoustou krásných myšlenek.. On už ten herecký ansámbl byl zárukou skvělé podívané - Washington, Whitaker a nutno dodat, že mladí jim sekundovali zdatně.. V podstatě je to smutné pokoukání, ovšem vyznívá s nadějí i vírou a to si cením, plus pochvalu ode mne zaslouží moc pěkný hudební podmaz.. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek, u kterého se musí trochu i přemýšlet. Sice trochu náročný film, ale stojí za to se na něj mrknout. Denzel opět nezklamal, stejně tak Whitaker (starší), ale i jeho syn Whitaker mladší byl slušnej. Možná, že se měl Denzel trošku víc zaměřit i na jeho politické angažování. Tam by byl prostor pro více zvratů a napětí. Ale i tak se jedná o zdařilý kousek. 75% ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Film o diskutéroch, o ťažkej dobe, kde Amerika stála pred ťažkou otázkou, týkajúcou sa čierneho obyvateľstva, film je aj o predsudkoch, je aj o debatách, ktoré v niektorých prípadoch mali vynikajúce argumenty. Parádne prepracovaný príbeh zo silnou dejovou linkou, bez nudných pasáži a z viacerými vypätejšími momentami. Je tu taká vzrušujúco nenávistná atmosféra. Musím zvýrazniť herecké prejavy, ktoré boli senzačné. Pri poslednej debate, keby padol vlas na zem, tak by to bolo počuť, tak tá bola senzačná ako aj celý film. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Další důležitý film popisující historii rasové nesnášenlivosti v americe, hlavní hrdiny ve filmech posuzuji podle toho, kolik překážek dokáže překonat. Pokud bych měl hovořit o překážkách v debatních soutěžích, tak nebyly v podstatě žádné o těch rasových nebudu hovořit. Cesta za vítězstvím nebyla tak obtížná jakou ji mohli ve filmu udělat, film je ale podle skutečných událostí a jestli Denzel Washington nic ve filmu nepřidal, jen dobře. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

At' už žehráme na americkou mainstreamovou produkci sebevíc, jedno jim upřít zkrátka nelze. Nikdo neumí tak jako oni vzít nějaké závažné téma, v tomto případě je to právo rasové svobody a rovnoprávnosti a natočit ho tak, že i když je mi úplně jasné, že tak černobíle se to určitě ve skutečnosti neodehrálo a že nám to tvůrci zidealizovali až běda, stejně se neubráním dojetí a takového toho povznášejícího pocitu sounáležitosti s hlavními hrdiny i s jejich bojem za správnou věc. Na to, abych takovým filmům podléhala příliš často, mám už přeci jen něco nakoukáno, ale čas od času, když se snímek nedá nadměrně unést patosem a casting zase jen hezkými tvářičkami bez talentu si něco takového dopřeju bez výčitek moc ráda. ()

Ridick 

všechny recenze uživatele

princip pribehu stokrat omlety, ale ako vidime, ked je film vo spravnych rukach, da sa pekny kusok vytvarovat. washington v ulohe rezisera je dobry, ale viac sa mi pacil ako ucitel tolson (on je prosto charizma, od neho sa nedaju odtrhnut oci), ktory vedie debatny kruzok. vztahy medzi jednotlivymi postavami nie su nastastie rozvinute, co vsak nie je na skodu, lebo naco vam je romanticka zlozka medzi dvoma debatnikmi, ked mozte dostat slusnu porciu argumentov na dobove temy. film je nadpriemerna a slusna podivana, ale oscara to asi nedostane.... ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Tak tohle Washingtonovi nežeru a nevěřícně kroutím hlavou. TAK výborný a inteligentní herec, s TAKOVOU skupinou výborných kolegů, s TAK silným tématem nakonec zplodí tuctové, předvídatelné a unylé americké drámo. Což o to, natočeno to je hezky, vizuálně i zvukově to ladí, dojem ale kazí ukecaný a - což je horší, protože se to onou ukecaností násobí - hloupý scénář a mizerní herci (Junior a slečna debatérka, jejíž výkon je opravdu trapný). Nemám rád filmy o tom, kterak hrdina jde do soutěže a po všemožných útrapách a strastech nakonec třímá zlatý pohár za potlesku nadšeného sálu, proto je mi líto, že režisér nabalil tuto tupou šablonu na vážné a kontroverzní téma. Nuda, nuda, šeď, šeď. ()

PAGE 

všechny recenze uživatele

Velice silný film o rasové nesnášenlivosti v severní Americe, podaný nenásilnou formou, tedy bez zbraní, násilí a hořících křížů. Zbraněmi jsou v tomto filmu slova. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Washington coby režisér docela obstál, a to snad zejména díky tomu, že jeho film se ani v nejmenším nesnaží vybočit ze zavedených postupů. Je to tuctový, hezký film o hezkých lidech bojujících proti nespravedlnosti. --- Mě tyhle filmy o diskriminaci černochů často vybízejí ke srovnání s bolševickým režimem, který jsem zažil. Slovo "totalitní" je zřejmě důležité; v Americe diskriminace existovala a byla sprostá, jenže Amerika nebyla totalitní, takže všechny ty bariéry byly jaksi děravé. U nás nebylo možné byť na periferii provozovat činnost, která úplně neladila s vládnoucí ideologií, v Americe člověk narážel na odpor, ale nějaké cestičky přecejen existovaly. --- Tenhle rozdíl se mně týkal velmi osobně, protože já jsem coby mládenec vnímal život v komunismu jako naprosto bezvýchodný a jedinou volbou pro mě byla emigrace. Kdybych měl ty šance jako měli oni černoši, určitě bych bojoval... Celkem mě mrzí, jak rychle tyhle historické zkušenosti z paměti nejen mladých lidí vyprchávají. Zase už by rádi stát, který všechny díry utěsní a zajistí všem bez výjimky jakési jistoty. Ukazuje se, že dáte-li otrokům demokratická práva, zvolí si otroctví. Ostatně i mezi americkými černochy někdejší étos boje za svobodu zdegeneroval v nárok na sociální dávky. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Velice slušný film se zajímavým politickým tématem a stejně tak dobrým Denzelem, včetně dalšího hereckého obsazení, podbarvený hezkou hudbou. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Kdyby to byl fiktivní příběh, asi bych Washingtonovi vyčetl opravdu těžce oldschoolové pojetí, minimální originalitu a slušnou dávku klišé. Podobných exemplářů spadajících do podžánru "inspirující učitel a jeho třída, která to díky němu dotáhne daleko" jsme už viděli opravdu mnoho. Jenže stejně jako v případě nedávného bratránka Debatérů, filmu Mezi řádky s Hillary Swank, zvyšuji ze solidních čtyř hvězdiček na opravdu dobrých pět díky tomu, že jak LaGravenese, tak Washington natočili příběh podle skutečných událostí, což jejich snímkům dodává jiný rozměr, protože je jasné, že v takovém případě nemají filmaři takový tvůrčí prostor, což znamená práci. O to víc Washingtona ctí, že se s poněkud provařeným tématem afroamerické emancipace vypořádal s takovou elegancí a profesionalitou. Poděkovat může i hereckému ansáblu, sám předvedl další bezchybný výkon, stejně jako můj oblíbenec Forest Whitaker a všichni diskutéři (snad kromě Whitakerova syna, ten mi byl od počátku do konce krajně nesympatický). ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

O tom ze Denzel je vzdy spravny chlap na spravnom mieste pred kamerou....nedokazuju len pozitivne komentare tu pod mnou, ci uz vyssie alebo nizsie...ale v prvom rade jeho praca...jeho kurevsky dobra praca pred kamerou! Co som ale chcel zdoraznit...je ze tohto chlapa treba brat sakramensky vazne uz nie len na javisku...ale aj v jeho zakulisi !!! nazdar:) ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Druhy Denzeluv pocin je daleko dokonalejsi nez ten prvni. Film je zalozeny predevsim na preciznim a propracovanym scenari. J.N Howard vytvoril dustojny doprovod velkemu pribehu o velkych vecech. Bohuzel v zivote dobro vzdy nevyhrava a prave proto tu mame jiny svet - filmovy svet, ktery kdyz uchopi do rukou ti spravni lide, muze to byt i Vas svet. A to je pripad The Great Debaters. Velky film nepotrebuje velke penize. ()

SonG 

všechny recenze uživatele

Kdo mi od této chvíle řekne, že Denzel je špatný herec, s radostí ho kopnu do zadku. On nejenže je výborný herec, on je i výborný režisér. Film podle skutečné události podal tak přesvědčivě a uvěřitelně, že ty dvě hodiny utekly opravdu jako voda. Ostatní herci v čele s Forestem Whitakerem mne nadmíru uspokojily a ,,debatní,, scény mne opravdu chvílemi dojaly. V neposlední řadě je dobré se na tento film podívat už jen z historického hlediska, protože ukazuje, že i po zrovnoprávnění černochů a bělochů nebylo vše tak, jak mělo být. Washington nám zase naservíroval šťavnatou netradiční podívanou, na kterou budu s chutí vzpomínat. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Pekná, taká milá rozprávka s Denzelom Washingtonom na pozdvihnutie sebavedomia čiernej populácie. Samozrejme, že v USA musí byť takýto film minimálne raz za rok, aby všetko bolo politicky korektné. The Great Debaters je slušný film a má peknú gradáciu deja a jednotlivý predstavitelia sa potýkajú s určitými problémami tej doby. Vykreslenie doby a problémy aké mali sa mi zdali hodnoverné, aj keď ja to môžem asi ťažko posúdiť. Pubertálne chovanie predstaviteľov filmu mi niekedy liezlo na nervy z dôvodu, že sa film zaoberal oveľa dôležitejšími problémami, ale postupne som si zvykol. Denzela samozrejme netreba chváliť za nadpriemerný herecký výkon keď on ho má v každom filme v podstate vždy vyčnieva. Dobre to najdôležitejšie po príbehu u mňa je či ma film bavil a tento áno, tak tomu zodpovedá moje hodnotenie. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Prakticky klasický sportovní film, kdy se z neznámého a podcenovaného mužstva stane šampion. Jenomže tohle není příběh ledajaký, jde v první řadě o boj s rasismem, o zrovnoprávnění černochů. Podívejte se na jména postav, možná vám něco budou řikat. Jedná se o příběh podle skutečné události a o kurevsky silný příběh. Obsazení je docela vtipný. Když řeknu, že výborně hraje Denzel, tak to může znamenat pochopitelně Washington, ale taky Whitaker. Cože? Jestli myslím Foresta? Ano, ten tam hraje taky dobře. A je i není Denzelův otec... Prostě kdo má rád inteligentní, spravedlivé, silné filmy, necht se na to koukne. ()

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama