Reklama

Reklama

James Farmer mladší popsal texaský Marshall jako "poslední město, které kapitulovalo v občanské válce". Sídlí zde škola Wiley College, ve které profesor Melvin Toslon (v podání dvojnásobného držitele Oscara Denzela Washingtona) vede debatní kroužek během jeho úspěšné sezóny v roce 1936. Jedná se prakticky o první spolek v Americe, ve kterém spolu debatují bílí a černošští studenti. Jejich úspěchy vyústí až v pozvání na národní šampionát na Harvardově univerzitě. Pro čtyřčlenný tým, kde je mimojiné i studentka a velice mladý James Farmer, je připravena zkouška ohněm v podobě debatních témat, jako jsou Jim Crow, sexismus, lynčování davu, zatýkání a výtržnosti, milostné aféry, žárlivost a posluchači státního rozhlasu. (Filmbox)

(více)

Recenze (126)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Denzel Florida  ... ne, Colorado, Utah, vermont, Arkansas .......je urcite lepsi reziser nez Les Bielyker. Vynimocne palti, ze kvalitna tema - spolocna debata ciernych a bielych  studentov, Jim Crow, sexizmus, lyncovanie  - znamena aj kvalitny film, tych 123 minut ubehlo hodne rychlo. Film dodrzuje to, ze v beznej reci absolutne prevladaju obycajne dialogy   :  80 % ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Síla slova, jak název napovídá, slova mohou být lichotivá, a nebo precizně zákeřná. Kdo o tom rozhoduje, pouze posluchač, který si je vyslechne. Hezká slova se poslouchají příjemněji než ta, co jsou kritická. Ač nejsem sečtělý a nikterak vědomostmi nabytý, tak dokážu ocenit, když někdo má hezkou adekvátní slovní zásobu a mnohdy obohatí můj slovník zajímavým nebo netypickým slovem. Určitě se tomu nechci bránit naopak to samo sebe posouvá o krok dál. Film byl přínosem pro svojí naučnost. Nicméně zasažen do doby, kdy se musíme zamyslet, jak to všechno fungovalo a jaká byla pravidla a zákony. Jasný jsme v Americe, kde to brali jinak, vyústilo to v mnoho a mnoho nepokojů. Bohužel v posledních letech se karta malinko obrací, a kde je ta spravedlnost teď? Síla slova se poněkud vytrácí a lehce si někdo může slova vyložit zcela špatně. Jak se má na toto podívat nezaujatý divák "pozorovatel", který nechce posuzovat, ale přesto si chce zachovat svůj názor. Odbourat předpojatost a nechat věci plynout, to asi není řešení. Každý by měl malinko jít vlastní cestou a zohlednit práva ostatních, ale určitě nejít cestou totální rezignace. To lze aplikovat na všechny ohledně migrace, války nebo snad rasové nesnášenlivosti, natož náboženské. Vlastní idealistická vsuvka, dnešní národy a víry se natolik mísí, že už nelze hodnotit jednotlivce. Jak to vše jednou dopadne, multikulti a hranice pozbydou významu. Je to jen myšlenka nebo jsme blízko toho, že je jedno odkud jsi, ale žiješ tu a tam, tudíž jsi součástí této kultury? Film ve mě zanechal hluboký dojem, ale každý to musí zpracovat sám a sám si udělat závěr. Nehledě na to kam a jakou dobu bude brát v úvahu. Krásných 5*. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Velmi slusna drama, ktora nam osvetluje jednu etapu z americkej historie, o ktorej sa na skolach neuci. Otroctvo je fakticky zrusene, avsak rasova segregacia a vsetky s tym spojene spolocenske neduhy ovladaju takmer celu americku spolocnost. Decentna rezia, skveli herci a inteligentne dialogy, aj napriek urcitej davke moralizovania a patosu, sposobilii, ze film je od zaciatku do konca zaujimavy, absolutne nenudi, neirituje a v konecnom dosledku co to aj priuci. Spolocnost mrtvych basnikov vsak jednoznacne ostava neprekonana. ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Hezké drama s klasickým americkým koncem, ten jsem čekal ještě ve větším stylu, kdy jsem věřil že se daný hrdina do svého monologu opře vším co má.... Denzel je příjemný jako ve většině svých rolí. Doporučuju. ()

Biggy 

všechny recenze uživatele

Co by se jiného dalo čekat od vynikajícího Washingtona, než procítěné drama s jeho hlavním a skvělým hereckým obsazením. V poslední době má čím dál tím lepší filmy a zařadil se mezi TOP5 u mých herců. Mrzí mě jen, že si ho veřejnost až tolik nevšímá a co se týče oscarů. tak na tom také není zrovna nejlépe v porovnání s tím, jaké výkony ve filmech podává. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Denzel Washington se očividně shlédl ve filmech s hutnými tématy a chce se zapsat do americké kinematografie jako umělec, který netočí jen entertainment pro popcorn, ale filmy, u kterých stojí za to dvě hodiny pozorně sledovat obsah a sdělení. Společně s Forrestem Whitakerem přispěli filmovému průmyslu další charismatickou dvojkou intelektuálů, kteří se bijí za správnou věc. Rasová nerovnost a dlouhodobá recese ve Spojených státech; to je základ nejen pro diskuze o tématech, které jsou aktuální dodnes, ale také pro vydařený filmový příběh o obyčejné lidské důstojnosti a svobodě, která je platná pro všechny, bez ohledu na barvu pleti. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Denzela Washingtona mám docela rád a jak herecky, tak režisérsky se mu film povedl. Ale téma debatních kroužků mě nebere dostatečně na to, abych byl tímto filmem nějak nadšenej. Navíc debaty, které tam probíhaly, mě tématicky taky nějak moc nezajímaly, až na tu poslední. Jako nebylo to špatný, ale nemůžu to doporučit. A častěji, než v tomhle filmu, jsem ještě nikde slovo "negro" neslyšel. A tak vznikla nigga... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Děláme co musíme, abychom mohli dělat co chceme...(Mít vyřídilku, ještě neznamená mít Pravdu) ... ()

eJacques 

všechny recenze uživatele

...Líbivý film, kde debatní kroužek 4 černochů v čele s profesorem Tolsonem, ztělesňuje práva černochů na lepší život ve své zemi... Trochu citové vydírání, moc filosofování, ale aspoň žádný krvák, jak je poslední dobou zvykem... ()

markuc 

všechny recenze uživatele

Podle popisu zde mi mohl clovek nabyt dojmu, ze tento film je o Tolsonovi a jeho nazorech a zplakal by nad vydelkem. Film je o skupince nadanych zaku, dobre debatujicich. Podstata pribehu neni ani za mak originalni a Denzel Washington to sice pojal zajimave, ale nijak suprove to taky nevypada. Je to proste jen pohodovy film, nic vice a nic mene, ktery ale trosku kazi delka. ()

Magneto 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemne pozerateľný film ktorý neprichádza s ničím novým a aj napriek tomu ma dokázal zaujať až priam naivným optimizmom a krásnou atmosférou dokreslenou fenomenálnym soundtrackom Jamesa Newtona Howarda. Ajkeď je film v podstate bez personalizovaného konfliktu, darí sa mu vyvolávať dráma s pár emocionálnymi scénami ktoré človeka chytia za srdce....Film asi nebude nič pre zatrpknutých ľudí, ale tých ostatných odmení príjemne strávenými dvoma hodinami... ()

Chasm 

všechny recenze uživatele

Tohle mě dostalo... Hlavně vynikající prací odvedenou Washingtonem jako režisérem... Skvělou úroveň jeho herectví od něj už čeká každý, ale za kamerou tu odvedl ještě lepší práci... Nadchnul mě jeho přístup k emocionálně silným scénám a vynechání trapné (a jediné) prohry jeho debatního týmu (především pak Whitakera Juniora)... Dvě hodiny uběhnou až moc rychle a přesto, že člověk dopředu ví jak vše dopadne, neodtrhne oči... 90% ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Výborné historické drama popisující ducha jedné doby v USA stejně tak jako umění jazyka a argumentace. Má to atmosféru, nenudí to a dobře se na to dívá. Je to povedený režisérský kousek Denzela Wahingtona, který si čtyři hvězdičky jistě zaslouží. ()

Pump 

všechny recenze uživatele

Díky Denzelovi je toto velmi příjemný snímek. Ostatní herci se také snaží a je to prima. Tento film ukazuje opět a znovu, že za vším jsou lidé, tedy mi sami. Je opravdu hnus, čeho jsme sami na sobě schopni. Snažil jsem se najít paralelu mezi černochy v USA a romy u nás, ale nedokázal jsem to. S odkazem na tento skvělý film přeji nám všem bez rozdílu barvy pleti, abychom se spolu jednou naučili žít. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Není to špatné. Scénář je vystavěn, že se tam prakticky nedá co zkazit. Co se týče hereckých výkonu, tak Forest Whitaker zastiňuje ostatní, i když zbytek převádí kvalitní výkon. S ubíhajícími minutami přece jen přibývá patosu. Vše je nakonec uhlazené a pocukrované. Téma v rozhodující bitvě je vybráno tak, aby to pasovalo, ale to nic nemění na silné argumentaci, která prostě v demokratické diskuzi musí obstát. Dialektiku je třeba oceňovat, protože to je hlavní pilíř demokracie. ()

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama