Reklama

Reklama

James Farmer mladší popsal texaský Marshall jako "poslední město, které kapitulovalo v občanské válce". Sídlí zde škola Wiley College, ve které profesor Melvin Toslon (v podání dvojnásobného držitele Oscara Denzela Washingtona) vede debatní kroužek během jeho úspěšné sezóny v roce 1936. Jedná se prakticky o první spolek v Americe, ve kterém spolu debatují bílí a černošští studenti. Jejich úspěchy vyústí až v pozvání na národní šampionát na Harvardově univerzitě. Pro čtyřčlenný tým, kde je mimojiné i studentka a velice mladý James Farmer, je připravena zkouška ohněm v podobě debatních témat, jako jsou Jim Crow, sexismus, lynčování davu, zatýkání a výtržnosti, milostné aféry, žárlivost a posluchači státního rozhlasu. (Filmbox)

(více)

Recenze (126)

dafidsch 

všechny recenze uživatele

Skvelý film od Denzela. Príbeh, prostredie a pozadie filmu dotvárajú skvelú atmosféru. Denzel ako učiteľ je perfektne rozumný a inteligentný - páči sa mi jeho zápal a to ako motivuje a bojuje za lepšie veci (83 %). ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Ty americký konce mě začínají vážně znervózňovat, dobře beru to, když to takhle skončí v Superpsovi, ale v rasovém dramatu jako je tento??? Po posledních slovech, kdy by si celá hala měla uvědomit, co tam ten člověk řekl všichni dostali radost z toho, že vyhráli pohár. Asi to takhle moc nechápete, ale posoudíte můj názor, až se na to podíváte. ()

samuele 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý výkon Foresta Whitakera. Jeho postava mi neskutočne pohladila dušu aj srdce a tým ako sa s ňou herec vysporiadal jednoznačne dáva obrovské plus celej tejto životopisnej dráme. Samozrejme nespomenúť Washingtona a jeho výkon by bolo trestuhodné a je vidno že do tohto filmu dal kúsok svojho života a hlavne srdca. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Na to, že ústředním tématem tohoto drama je soupeření debatních kroužků, tak jde o poměrně záživnou podívanou. Existence a funkčnost takového spolku je zde totiž dramaticky ovlivňována dobou a prostředím, což nebylo lehké pro žádného člověka, natož pak černocha, takže krom mnoha diskuzí mezi soupeřícími spolky tu máme i slušnou dávku otevřeného rasismu, lynčů, ponižování a nesmyslného odsuzování, v podání ne zrovna inteligentního zástupu obyvatel bíle pleti. Naštěstí je tu ale i poukazováno na fakt, že ta vzdělanější část bělochů již v dané době začala respektovat a vnímat afroameričany v daleko přívětivějším a rovnoprávnějším světle, nicméně byla to vážně síla mít v tomto období zrovna tmavou pleť a v tomto ohledu The Great Debaters funguje emočně velice silně, otevřeně a dost drsně. Samotné debaty ale bohužel zas až tak přesvědčivé, respektive lépe řečeno, záživné, nejsou, i tak ale jde o poměrně zajímavou a atmosférickou exkurzi do dějin americké společnosti. Tu nejzásadnější zásluhu na výsledné podobě filmu má každopádně přímo Denzel Washington, od kterého asi každý již očekává, že herecky bude na maximální úrovni, což se jen potvrdilo, ovšem i jeho režie zde působí skutečně jistým, poutavým a profesionálním dojmem, a tak i když nejde o nikterak výraznou, či strhující podívanou, zcela jí opomíjet si též nezaslouží. ()

chmíří 

všechny recenze uživatele

Skvělý snímek a strašně silný příběh z odporné doby Ameriky, za kterou by se měli do dnes stydět. Naštěstí je snímek v podstatě jen o debatérech a hrůza doby vyplouvá na povrch jen v náznacích, na druhou stranu vždy s velkou silou. Denzel Washington dokázal že točit umí, i když zde byl spíš patrnější skvělý herecký výkon, jelikož režie neměla moc čím ohromit. Rozhodně nejdůležitější byl scénář, který je patrný hlavně při debatách, které k závěru dostávají opravdu velké grády a člověk se jen diví jak se dá dívat na jednu věc naprosto rozdílně. 90% ()

Cracker 

všechny recenze uživatele

Čakal som síce niečo iné, ale tento film sa mi páčil kvôli sile príbehu, ktorý nás núti zamyslieť sa nad nami... Denzel proste vie zo všetkého vyžmýkať maximum a to sa mu darí aj tu...Skvelí mladí herci išli tiež na plné gule :D A množstvom hĺbavých citátov si ma tento film podmanil. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

První hodinu jsem se neskutečně nudil a napoprvé u tohoto filmu i usnul :-), když jsem se ale rozhodl ho dokoukat nemohlo jít o lepší nápad. Normální člověk asi nedokáže dost dobře pochopit, co si museli afroameričané vytrpět a hlavně proč? D. Washington natočil (i přes ten trošku zdlouhavý začátek) skvělý film. Moc se mi líbil výkon mladého D. Whitakera - takového klona dvou slavnějších jmenovců :-) Jen pro tu slabší první polovinu filmu dávám jen 3* ()

matolas 

všechny recenze uživatele

Trestuhodne predvídateľné. Keď Washington spokojne odchádza z debaty na Harvarde cez prázdnu halu, nedalo sa nezasmiať. Zrejme sa skutočne vžil do role Ježiša, ktorú sa mu Whitaker snažil vyhovoriť o niekoľko scén predtým. ()

Orthank 

všechny recenze uživatele

Scénaristicky vycibrené dielo kladúce dvôraz na každú jednu vetu a každé jedno slovo.Druhý pokus režiséra Denzela Washingtona hrá dokonale na ľudské city a pritom upozorňuje na zánlivo premlčané a utíšené problémy spoločnosti spôsobom, aký by mu mohol závidieť nejeden kritik svetového diania.Brilantne natočené dielko s jemne predvídateľným dejom,otcovsky rozpracovanými chraktermi a v neposlednej rade podopreté úžasnými hereckými výkonmi Foresta Whiteakera a samotného Denzela Woshingtona. Nech dej (i s častým nazeraním na hodiny)odsýpa akokoľvek pomaly,vždy dokáže zaujať a udržať divákovu pozornosť.Samotný "takmer klišé záver" sa Denzelovi podarilo uhrať do maximálne prirodzeného a nenúteného out-u,pri ktorom divák konečne nie je svedkom náhleho povzbudenia učňa svojím majstrom pri jeho náhlom a nečakanom príchode,čím je ušetrený od zbytočného sentimentu,ktorý by narúšal tak dobre nastavenú atmosféru .... Pre niekoho dráma zo všetkým čo k nej patrí.Pre dalšieho len ďalšia biografická "kvalitka" z neznámych amerických dejín slávnych ľudí veľkých neprávom zabudnutých skutkov,no pre mňa dielko hodné zapamätania a smútku nad krátkozrakosťou distribútorov,ktorý ukrátili širšie filmové publikum od tak poctivého filmového zážitku. ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Drtivá většina lidí by si měla vzít z filmu příklad. Něco jiného je se hádat a něco jiného je mít při diskuzi připravené podložené argumenty. První polovina filmu se trošku táhne, ale děj postupně graduje, nabírá na obrátkách a posledních 40 minut uplyne jak voda. Herecké představení Forresta Whitakera ve vedlejší roli. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Debatni krouzek africko-americkych studentu pod vedenim jejich volnomyslenkarskeho ucitele (Denzel Washington) zapoli pomoci slovni argumentace nejen o segregaci, utlacovani a bezpravnim jednani az na samotne pude Harvardu. 70% ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Perfektní film Denzela Washingtona, který si střihl i roli mentora a dokázal studenty sjednotit v tu nejlepší řeč. Film vypráví o toleranci, která v té době ještě nebyla a zákon černé přehlížel. Debatní souboj velice povedený. 80% ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Je to vpodstatě sportovní film nebo aspoň hlavní dějová linka má podobu sportovního play off, samozřejmě s pozitivním výsledkem. Celé je to zasazené do rasisticky smýšlejícího Texasu, což je druhá věc okolo se film točí. Podle všeho je to podle skutečnosti a to tomu dává jinou dimenzi. Je to zábavné dílko u kterého se člověk nenidí, navíc nahazuje témata nad kterými je nutno přemýšlet. I diskuze samy o sobě mají něco do sebe. ()

Milodar 

všechny recenze uživatele

Denzel "Narcísek" Washington D.C. a jeho přemoudřelá humanistická epopopej. Vyřešeno: Mírně patetický příběh černošského národního obrození, který mě osvěžil, jako vánek z džungle. ()

valasek.m 

všechny recenze uživatele

Super film. Denzel jak herecky tak režisérsky úžasný, z námětu je cítit, že je inspirován životem. Herci do jednoho vynikající. Ještě musím napsat, že obdivuji našeho Denzela Whitakera, který se se svou rolí popral úžasně a má můj obdiv, za to, že se dokázal naučit neuvěřitelné množství textu. ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre urobený film s témou, ktorá dnes už môže byť trochu obohraná, ale bohužiaľ je aj stále aktuálna. Krásne herecké výkony, výborný scenár a zaujímavý i keď predvídateľný príbeh. ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Pro mne velice významný film, který ač dějově ne příliž rozmanitý je obsahově velmi cenný a vypovídající o tom o čem vypráví. O boji černého obyvatelstva za svá práva a nejen nějak okrajově, ale surově, v osobních zkušenostech hlavních hrdinů a hlavně jde o boj slovní, což umožňuje sdělit divákovi opravdu mnoho - rozhodně více, než v jakémkoli jiném filmu, jehož hlavní náplní nejsou debatní bitvi. Denzel Washington to vzal za správný konec a podařilo se mu natočit krásný film. ()

dehlie 

všechny recenze uživatele

Extrémne zaujímavá téma, túto tradíciu debatných tímov a súbojov môžeme len závidieť. Herci sú užasný, film ma na záver dojal. ()

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama