Reklama

Reklama

James Farmer mladší popsal texaský Marshall jako "poslední město, které kapitulovalo v občanské válce". Sídlí zde škola Wiley College, ve které profesor Melvin Toslon (v podání dvojnásobného držitele Oscara Denzela Washingtona) vede debatní kroužek během jeho úspěšné sezóny v roce 1936. Jedná se prakticky o první spolek v Americe, ve kterém spolu debatují bílí a černošští studenti. Jejich úspěchy vyústí až v pozvání na národní šampionát na Harvardově univerzitě. Pro čtyřčlenný tým, kde je mimojiné i studentka a velice mladý James Farmer, je připravena zkouška ohněm v podobě debatních témat, jako jsou Jim Crow, sexismus, lynčování davu, zatýkání a výtržnosti, milostné aféry, žárlivost a posluchači státního rozhlasu. (Filmbox)

(více)

Recenze (126)

Atheas 

všechny recenze uživatele

Každý kousek objasnicí rasovou nesnášenlivost se počítá. Jednoduše zapomínat by se na to nemělo a nemělo by se také zapomínat na lidi, kteří bojovali za rasovou rovnoprávnost. Bojovníci ze slovy na mne udělali velký dojem, snad část svých zásluh má na tom i také Denzel Washington, který svým výrazem pevného charakteru, dokáže vždy každému snímku zajistit slušnou úroveň. Závěrečný debatním souboj je jasnou zprávou o tom, že slovem se dá mnohdy dokázat vice než-li násilím. Pěkné, svou přímostí si časem věřím tento snímek získá více pozornosti i obor zvaný debata, terý mě byl doposud celkem neznámý. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Klasické postupy, ale emocionálně to nezasáhlo tolik, jako jiné filmy podobného druhu. Chyběla tam taková ta typická souhra (viz.: Oh Captain, My Captain), která v jeden moment diváka dostane do kolen. Postavy studentů to netáhnou a přesto je konec přenechán jen jim. Taky mě zamrzelo, že film téměř vůbec neprozkoumal kouzlo rétoriky a různých argumentačních faulů (snad jen ten chybný sylogismus). Zrovna tohle by mělo cenu popularizovat, protože lidé mají v komunikaci mezery. Stačí se kouknout na facebook. Nikdo nerespektuje pravdu, každej si jen mele to svoje a porozumění, soudnost či sebereflexe je nedostatkovým zbožím. ()

deathka 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavé téma, několik dobrých scén (prase, závěrečný souboj atd.). Bohužel film je příliš rozvleklý, hollywoodsky sterilní a neochvějně směřující k očekávatelnému konci. Proč tam nemůže být alespoň jeden záporný afroameričan, nebo nějaký zvrat, který by diváka držel v napětí? Navíc z příběhu tak nějak mimoděk vyplývá, že v podstatě jakkoliv nepřijatelný názor se dá obhájit tak, aby vám ostatní zatleskali... ()

jarvis 

všechny recenze uživatele

skoro se mi nechce verit, ze to reknu, ale podle me byl Denzel coby herec mozna nejvetsi slabinou filmu. je fajn, koukat na nej jako na drsneho detektiva (tedy dalsiho z dlouhe rady:)), ale tady me ta jeho prehnana drsnost vytacela - i pres to, ze se ocividne snazil dat svym "ucednikum" co nejvetsi prostor. jinak mi prislo, ze decka hraly vazne vyborne (hlavne Nate Parker), hudba byla trefna, kostymy naaaadherne (nevim proc, ale tohle byl jeden z mala filmu, kde jsem se nad nimi pozastavila - mozna proto, ze vsem vazne slusely:)), no a samozrejme nechybela obrovska hromada patosu, jak uz tu bylo nekolikrat zmineno (ale nepateticky film s Denzelem v jedne z hlavnich roli proste neexistuje:D). no a uplne neskutecnou radost mi jako blackomilovi udelala scena, kde se debateri "pretahuji" o spravnou vyslovnost jmena W.E.B.a Du Boise:D:D ()

piranha 

všechny recenze uživatele

Pořád to bylo na pět hvězdiček, až ten konec to trochu pokazil. Slzičky na mě moc nezapůsobily. Na závěrečné řeči byli i vcelku nelogicky lidé, kteří tam neměli co dělat. A také argumenty debatérů už pak nedávaly moc smysl. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Vata jsou některé záběry, aby to nebylo suché, protože je to o diskusi, je to doplněno milostnou linkou, ale i když byly jejich projevy emotivní, nepodařilo se jim mě získat. Jedna dvě osoby ve vedlejších rolích vůbec neuměly hrát a režie jakoby to nechtěla vidět, ti dva opravdu dobří herci, co tam byli, naštěstí dávali hodně prostoru nastupující generaci, to se mi líbilo. Místy nuda, místy mimo, místy silné a poučné, třeba jsem se dozvěděla původ výrazu lynčování... Základ nebyl špatný, jen to provedení pokulhávalo. Aspoň tak to vidím... Ale přece jen, s odstupem času odkaz dojem zůstává silný. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Představte si, že bílý řežisér natočí film o bílých univerzitních studentech a jejich správňáckých bílých učitelích. Běloši si jezdí v autech, což je trnem v oku černošské lůze, která má sotva co do huby. Další černoši jsou zobrazování jako rozběsněný dav chladící si žáhu na nebohém bělochovi, který jim provedl bůhvíco. Žádný černoch není ve filmu vyloženě kladná postava. Mohl by takový film v dnešní době na plátna? A teď si barvy otočte a dostanete The Great Debaters. ()

darkreider 

všechny recenze uživatele

Washington to má v sebe. O tom niet pochýb. Film to je naozaj kvalitný a nemá zmysel to viac pitvať. Radšej podotknem, že pán Forest Whitaker dostal konečne po dlhej dobe(od Last King of Scotland) rolu, ktorá mu sadla ako uliata. Vidieť ho ako entuziastického rečníka a prísneho otca, je presne to, čo mu sedí. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

O malinko míň patosu by neškodilo, ale jinak příjemný film dívající se na rasové problémy z trochu jiného úhlu. ()

shereen 

všechny recenze uživatele

Je to tedy spíše tři a půl. Velmi pomalý rozjezd mě málem uspal. Finále ale potěší každého, kdo má rád momenty veliké filmové spravedlnosti, která sice zavání trochou klišé, ale bude se vám po ní dobře trávit oběd. ()

Petey 

všechny recenze uživatele

V průběhu jsem se už dopředu rozhodoval jakým počtem * snímek ohodnotím. Sami se můžete podívat jak to dopadlo, protože ta poslední řeč byla dojemná, pravdivá a excelentní, myslim že Denzel W. se jako režisér osvědčil stejně jako herec. ()

SMJSmoK 

všechny recenze uživatele

Moc pěknej film...Denzel se opět blýsknul jako herec, ale i jako režisér...jenom konec na mě působil trošku kýčovitě, ale jelikož je to podle skutečnosti tak je to prominutelný. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Denzelův následující film, Ploty, mě oslovil mnohem víc než Síla slova, a to má tenhle lepší hodnocení. Režie není bůh ví jaká, neurazí nenadchne, Washington tu má spíš vedlejší roli a dětští herci na to ani zdaleka nemají. Téma to je určitě, zvlášť pro černou komunitu, vážné, ale to samo o sobě k dobrému filmu nestačí. A tady se to přesně potvrdilo. Za rok si nebudu pamatovat, že jsem to viděl. ()

Nix 

všechny recenze uživatele

Já mám tyhle srdceryvné příběhy rád. Zvláště když je americký a týká se rasismu. Filmu se nevyhlo plno klišé, které prostě američani cpou všude a musíte s tím u takového filmu počítat, Jenže dokáže to chytit za srdce, každopádně pokud člověk nemá rád ameriku, příběhy dle skutečnosti a americký konce, fanfáry, potlesky a jiný věci, raději ať sáhne po něčem jiným. Ale já se bavil. Hlavně Denzel jako herec většinou nezklame a na žádnou roli se nevykašle. ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Poněkud příliš americký film pojednávající zajímavé téma z doby ještě hluboko před širší integrací černošského hnutí za občanská práva pod rukou reverenda Kinga, kdy se formovala osobnost jedné z důležitých postav tohoto hnutí. Leč všechno se to tak nějak rozpadá v tom až příliš klišovitě hollywoodském vyobrazení. Debaty jsou celkem dobře natočeny, ale je víceméně dopředu jasné, jak dopadnou, čímž pozbývají napínavosti. Hudba je také dosti tuctová. Naopak dobré jsou herecké výkony, Forest Whitaker opět i na malém prostoru hraje výborně, Denzel Washington i jeho debatní kroužek si s ním však nezadá. Celkově se jedná určitě o zajímavý film, který lze ke zhlédnutí doporučit, nicméně trpí hollywoodským syndromem: dobrý námět přílišnou snahou o působivost kvůli přemíře patosu na působivosti naopak ztrácí. Vůbec by nebylo špatné, kdyby se někdo filmově zhostil následného osudu hnutí za občanská práva a života M. L. Kinga. Ale doufám, že stane-li se tak, bude to s větší věrností obsahu, než formě. ()

Nightswimmer 

všechny recenze uživatele

LAHuODKA na pohladanie alebo Dead Poets Society v ciernom vydani. Kym v DPS hviezdil Robin, v GD ho skvostne zastupil Denzel, ktoremu zdatne sekundoval Forest. Film je grandioznou bitkou slov za ludske prava, ktora dviha zo sedadla. Debaters v plne krasnej nahote ukazali silu arguementu a presvedciveho prednesu, ktore ked sa spoja s odusevnenim boja za (spravnu) vec, dokazu menit svet od zakladov aj s jeho storocnymi predsudkami a tradiciami. A nezalezi na tom, ci je arenou harvardske auditorium alebo priestory berlinskej pivnice zo zaciatku 20. rokov minuleho storocia. But Remember, "unjust LAW is no LAW at all"... ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Denzel je evidentne človek, ktorý berie veľmi osobne práva čiernej komunity, nezabúda na historické krivdy, a že ich má Amerika nadmieru a vkladá to do svojich filmov. Tým je vlastne dosť známy. Bohužiaľ napriek tomu, že uznávam, že ide o silnú tému, nie je to téma ktorú by som úplne vyhľadával. Akákoľvek nespravodlivosť je nesprávna a otroctvo je jedna z najhorších veci aké ľudstvo vymyslelo. A áno, aj stovky rokov po zrušení otroctva v Amerike je rasizmus stále vrytý do krvi mnohých. Takže téma silná o tom žiadna, ale zrežíroval to Denzel pútavo? Nemyslím si. Prišlo mi to celé skôr ako televízny film. Netreba to prestať točiť, no podľa mňa toto Denzelovi nevyšlo po režisérskej stránke. Miestami som sa trochu nudil, nepresvedčil ma herecky najmä vyslovene nesympatický mladý Whitaker. Navyše záver vo mne nevzbudil žiadne emócie a asi mal. Jediný moment vo filme bol skutočne silným a tým bolo vlastne extrémne upálenie mladíka na ulici. Lenže na csfd by sa mali hodnotiť filmy a nie história a udalosti. Čiste ich technické spracovanie a herecké prevedenie, nie skutočnosť že sa stali. A vo svetle tohto konštatovania musím povedať, že film ma nezaujal. Denzel sa to ešte pokúsil oživiť vložením akejsi zápletky “milostného” trojuholníka medzi študentami, čo ale stroskotalo na zlých hereckých výkonoch. Neviem sa rozhodnúť medzi dvomi a tromi hviezdami, ale obávam sa, že nad trojkou rozmýšľam iba z úcty k tématike. Nebavilo ma to. Kľudne o tom debatujme. ()

jojoping 

všechny recenze uživatele

Film bol natočený na základe skutočnej udalosti a poodkryje nám niečo z americkej histórie, na čo si už málokto z nás môže pamätať. Silný príbeh je podporený dobrými hereckými výkonmi, nielen dvojicou hviezdnych hercov, ale aj mladých debatérov. Nebyť sentimentálneho záveru (ale Hollywood si nemôže odpustiť záverečný happy end, podporený hromadným potleskom), ktorý mne vadil, hodnotenie by bolo vyššie. ()

Plastík 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkně ukázáno, že vlastně stačí mít jen dobré podklady a diskutovat se může o všem. Stačí jedna myšlenka na podlơžení argumentu. Jako režisérský počin to ale bylo velice kvalitní, co se mě týče. ()

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama