Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 2019. Zemí se přehnala neznámá nákaza, která přeměnila naprostou většinu všech obyvatel v upíry. Lidé teď patří mezi ohrožený, podřadný druh. Jsou nuceni se ukrývat před upíry, kteří je usilovně udržují na pokraji vyhynutí, aby se měli čím živit. Edward Dalton (Ethan Hawke), vědec, který se odmítá živit lidskou krví, se snaží vytvořit umělou krevní náhradu, co by dokázala udržet upíry při životě. Času a naděje ale zbývá jen velice málo – než Ed potká Audrey (Claudia Karvan), lidskou ženu, která mu pomůže k překvapivému objevu. Vyzbrojen informací, za kterou by upíři i lidé byli ochotni zabíjet, je nucen pustit se do nebezpečného boje, který rozhodne o osudu lidstva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (696)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Obrovské sklamanie. Vlastne som takto naposledy trpel pri Nispelovom Piatku trinásteho. Nefunguje tu nič. Má to pekné, prefiltrované obrázky a občas kompozične zaujímavý záber, ale niet v tom žiadneho štýlu, atmosféry či ucelenej formy. Základný nápad je dobrý, ale celá story totálne vycucaná z prsta, s instantnými osobnými drámami a nezaujímavými postavami (Dafoe má byť cooler, ale každá jeho "drsná hláška" je trapas na pohľadanie). Akčné scény napospol samoúčelné a veľmi zle zostrihané, bez náznaku dynamiky. Digitálne triky úbohé, tie "ručné" smiešne. Hudba príšerná. Z hercov zaujme jedine Sam Neill - zaňho jedna, za to šťavnaté gore druhá hviezdička. Už viem, prečo to tak dlho odkladali a nechceli pustiť do kín. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dá to docela fušku, vykřesat z tak slibně načrtnuté premisy tak bezkrevnou podívanou. Spierigové ten svůj scénář nepodřizují promyšlenému světu, ale průměrnému diváku, tudíž na nás bafne automobilová kolize, přepadení komandem i střílení ze samostřílu. Působí to jako pěst na oko, když docela slušně pracují s emocemi a mají po ruce dobré herce. Bohužel, můj zájem zůstal viset na poli traileru, kde se událo podstatné a hrálo k tomu Placebo. Vizuálně totiž bráchové nabídnou jenom potemnělé kamerové filtry a zbytek… sice není nudný, ani blbý, ale tak nějak prostě - nezajímavý. 2 a ½. ()

Reklama

Botič 

všechny recenze uživatele

Upíři křest ohněm bratří Spierigů se bohužel nevydařil tak, jak jsem očekával. Z našeho režisérského dua se vyrýsovali celkem solidní podvodníčci co by chtěli být jako David Slade nebo Francis Lawrence. Jenže zabředávají do béčkových vod od kud nevede cesta zpět. Jak si vysvětlit zklamání deroucí se na povrch při závěrečných titulkách? Promakaná mytologie světa, kde jsou lidé v chovných stanicích coby nedobrovolní dárci krve má něco do sebe a v řadě scén se ukrývají zajímavé myšlenky, jenže až příliš často se dostává ke slovu Max Payne efekt - tj. líbivé napohled, ale nudné uvnitř. Spolu s nezajímavě natočenými akčními scénámi a vatou okolo. Největším problémem je fakt, že se Daybreakers nacházejí ve škále přibližně deseti již existujících filmů, takže se ke slovu hlásí filmy od Matrixu přes Minority Report a Potomky lidí až po Constantina a Já, legendu. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby ale tvůrci nesázeli jen na vizuální stránku a vytasili se s zajímavějším příběhem, takhle načrtávají témata (viz. upírská genocida, bratrské vztahy, vyhladovění upírské rasy ), ale ty jsou ve výsledku nedořečeny ve jménu finálních krvavých jatek. Má to své momenty, ale podobná resuscitace žánru, která se konala v případech Úsvitu mrtvých nebo 30 Dní dlouhá noc se absolutně nekoná!!!!! Plus když už mělo režisérské duo na soundtracku song od Placebo, tak proč nemohl být použitý v závěrečné koláži, kterou by mohl vygradovat o stupínek víš, než jakou je ve skutečnosti? Jedno velké HALÓ škoda slov a promarněné šance... ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Tvůrci přišli se zajímavým nápadem, který ovšem nedokázali dotáhnout, až do úplného konce. Takže z mnou očekávaného obrození vampire filmografie se urodilo pouze dobře provedené Akční Béčko. Potenciál celého filmu mě přišel dost zahozený a i když se bratři Spierigové snažily udělat kontrastní nebo apokalyptické záběry a nápady také nešetřili, po celou dobu jsem byl dějově sterilní a koukal na Daybreakers jako zombie zavřená za plastovým oknem na maso . . . má hlad, ale nekousne si. Hudební doprovod mi přišel dost nevýrazný. Obměna na klasické Vampire Horory na které je divák zvyklý. Lepší 3 *. 60 % ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Filmu nemožno uprieť istú dávku originality, aspoň čo sa týka upírskych filmov z poslednej doby. Nejaká inšpirácia Matrixom tu je cítiť, ale nevadí to. Prvá polovica filmu, kde je zobrazený svet upírov je určite zaujímavá, škoda , že neskôr sa v pôsobivosti trocha povolilo a dôraz sa kládol skôr na akciu. Osobne by som rád videl nejakú rozšírenú verziu, to pomalšie tempo z úvodu i atmosféra filmu sedeli podstatne lepšie. Záver sa zvrtol trochu prirýchlo, ale vzhľadom k pre mňa nie príliš zaujímavej sérii Underworld, sa prikláňam k slabším štyrom. 70%. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (8)

  • V novembri 2004 získala spoločnosť Lionsgate scenár Svitania, ktorý napísali bratia Peter a Michael Spierigovci. Dvojica sa už preslávila snímkou Undead (2003), a preto dostala aj réžiu tohto filmu. (Greenpeacak)
  • Filmová postava Lionela 'Elvise' Cormaca (Willem Dafoe) dostala jméno na základě hercova kladného vztahu ke skladbě "Burning Love" od Elvise Presleyho. Ve spojených státech měl pak snímek premiéru v den narození Elvise Presleyho, tedy 8. ledna. (Conspi)
  • Bratia Spierigovci chceli vo filme upírov, ktorí majú klasický vzhľad netvorov, ale zároveň je z nich cítiť modernejšiu interpretáciu. (Greenpeacak)

Související novinky

Kdo natočí osmý díl Saw?

Kdo natočí osmý díl Saw?

15.07.2016

Velké značky v Hollywoodu prakticky neumírají. Dokud na něco diváci slyší, točí se další a další díly, takže vás asi nepřekvapí, že bude pokračovat i Saw. Hororová série, jíž nastartoval James Wan (V… (více)

Kapitán Blood ve vesmíru

Kapitán Blood ve vesmíru

04.08.2009

Včera jsme tu měli piráty karibské, dnes se střežte pirátů vesmírných. Studio Warner Bros. se rozhodlo natočit novou verzi klasického dobrodružství z roku 1935. Captain Blood byl jedním z filmů,… (více)

Reklama

Reklama