Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Otec Harpagon je náramný skrblík, pro něhož jsou peníze tou největší radostí, jsou mu bližší, než vlastní děti. Jeho syn by se rád oženil s Marianou, dívkou ze sousedství, jeho dcera se zase zamilovala do Valéra, mladíka, který je Harpagonovým správcem. Jenže Harpagon se rozhodl s Marianou oženit sám a svým potomkům vybrat bohaté protějšky. Jistou službu mladým tedy musí prokázat služebník, který uloupí Harpagonovu kazetu s penězi. A teprve nečekané odhalení Valérova a Marianina původu a setkání s jejich otcem umožní dvě svatby. Jen Harpagon nakonec zůstane sám… Postava nelítostného lichváře a nestoudného starce je už po staletí velkou výzvou pro mnoho slavných českých i světových hereckých hvězd. Jedinečnou hereckou příležitost poskytla tato klasická francouzská komedie v televizní úpravě z roku 1978 i Františku Filipovskému a ten ji využil beze zbytku. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Vidět Františka Filipovského v plné akci je totéž jako spatřit Neapol ... až na to předepsané umírání. Živost, veselost, nenapodobitelná letora naznačuje, kým vším tento pan herec byl a jak je nemožné vymezit ho škatulkováním do různých krhounků, poťouchlíků, prvoplánových komiků. Herec univerzálního záběru a kvality ne nadarmo začal svou kariéru u Osvobozených. Tím, co bylo řečeno, nemají být v žádném případě setřena další zjevná plus tohoto mimořádného televizního filmu: tradičně špičková režie Františka Filipa i výkony dalších vyzrálých osobností jako jsou nebo byli např. Viktor Preiss nebo nenapodobitelně krásná Libuše Geprtová. DVD nosiče pláčí, neboť tento vyzrálý plod zatím na svých záznamových částech nenesou. Určitě nejsou samy. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Klasická televizní adaptace Molierova Lakomce s Františkem Filipovským v hlavní roli (snad jediná hlavní role tohoto velkého figurkáře, tedy herce menších rolí) lakomého Harpagona. Rozverná konverzační komedie, která až na ten dobově příznačný potrhlý konec, kdy se změní identita skoro všech účinkujících a každý náhle najde nějakého nového otce, bratra či sestru, plní roli nestárnoucí nadčasové klasiky svým symbolicky ztvárněným modelem znázorňujícím lakotu člověka. Zajímavá je tu z dnešního pohledu geneze rolí - Viktor Preis tady hraje mladého nonšalantního Harpagonova syna, v dnešní divadelní adaptaci Lakomce už ale exceluje právě v roli starého hamižného Harpagona... ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Toto filmové ztvárnění komedie Lakomec na náměty nejslavnějšího autora klasicismu, Moliéra, na mě zapůsobilo více než starší divadelní pojetí s Milošem Kopeckým v hlavní roli. Lepší kostýmy, kulisy, scénář se více drží originálu a mistrovský výkon Františka Filipovského. To vše dopomohlo k tomu, že tento film zaujme a nenudí. Hra je ze 17. století, tak se tam samozřejmě vyskytuje archaická mluva a v podání většiny herců vcelku důstojně. Příběh je o bohatém lichváři Harpagonovi, který však staví na první místo peníze je mu jedno za koho provdá svou dceru Elišku nebo koho si vezme jeho syn Kleant, dá jí tomu, kdo nabídne nejvíc...71% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Nejúžasnější český Harpagon i se svým nádherným hlasem a la Funes, kterého rovněž v této roli již nestihl nadabovat, budiž nám to ke škodě.. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

České zpracování Lakomce proběhlo skoro současně s francouzským (s L. de Funesem) a obě jsou vynikající. Zde exceluje František Filipovský, ale i další postavy jsou výborné, především Viktor Preiss jako Kleant, Libuše Geprtová jako dohazovačka Frosina, Josef Bek jako kuchař-kočí Jakub...Na tohle se dá dívat i opakovaně. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Františka Filipovskýho je krása vidět hrát a obzvlášť Harpagona. Ve stejnou dobu šla francouzská a ta naše verze. Pokud mohu doporučit, pak Funés prohrál ač je to mistr komedie. Tady je vedle Filipovského plejáda skvělých herců jako Preis, Bek nebo Lábus. Vydědím tě a navrch tě prokleju! ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Nejlepší ze všech Lakomců, aspoň pro mě! Kam se na pana Filipovského hrabou velikáni jako Funés nebo Sordi! Ani výborný Miloš Kopecký ho nepřekoná. Opravdový zážitek! Proč to v TV nedávají? Česká televize má plný archiv klenotů a nedávají z toho nic!!!!Radši natočí přiblblé estrády á la Nova, předávání nesmyslných cen (tím nemyslím Thálii, ale ty Atlety roku apod.)! Kdyby proti nováckým a primáckým hovadinám nasadili Zlatý fond, to by ty koláče sledovanosti vypadaly sakra jinak! Nesměly by to ovšem být trapné sestřihy, kde k Holzmannovi nalepí vyčichlé písničky s líným baletem a einkesselbuntesovským pomrkáváním! Když vidím na ČT reklamy na prodej DVD Sešlostí s Nekudou, zuřím, protože to mají dávat v televizi a ne to jenom nabízet na prodej! ()

campix 

všechny recenze uživatele

České zpracování slavného Molierova dramatu se opravdu povedlo. Ač je označeno jako televizní, a je vidět, že na jeho tvorbu se použilo strašně málo peněz, tak dokáže zaujmout hlavně hereckými výkony opravdových hvězd českého filmu. Dokonce bych nikdy neřekl, že Naďa Konvalinková byla taková kočka. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Tento televizní záznam je skvěle herecky obsazený, excelentně zahraný se slušnou výpravou a krásnými kostýmy. Existuje řada verzí a pro každého herce je výzvou Harpagona ztvárnit po svém. Srovnávání se vyhnu, ale nezastírám spokojenost. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Životní role naprosto excelentního Františka Filipovského. Boží Josef Bek jako kuchař/kočí Jakub. Lepší než verze s Funésem? Asi nakonec jo. Ale jen velice těsně. 90%. ()

Vercinix 

všechny recenze uživatele

Pan Filipovský je pro mě NADHEREC! To co dokáže on dodnes dokázalo jen pár lidí spočítatelných na prstech jedné ruky!:) ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Jak uz jsem psal u verze s Kopeckym, ja nejsem zadny divadelni kritik ani obdivovatel, ale rekl bych (pri vsi skromnosti), ze tato verze s Filipovskym tak dobra neni... Paradoxne je to hlavne kvuli Filipovskemu, ktery mi v te hlavni roli proste nesedel. Vyborne: Bek, Preiss, Geprtova(!), Labus a prekrasna Nada... :) Davam o pul bodu mene nez zminovane starsi verzi. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Lakomec je klasické dielo. Videl som ho s rôznymi hercami ( Funés, Kopecký). František Filipovský si zahral Lakomca s chuťou a je to aj vidieť. Filipovský bol výborný herec a svojím Lakomcom to len potvrdil... 75% ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Pan Filipovský to vytáhl hodně vysoko, ale i ostatním se nedají upřít jisté zásluhy. Dobré k pobavení, ale že bych se na to chtěl dívat znovu, tak to asi ne. ()

martins 

všechny recenze uživatele

Dobré zpracování Lakomce. František Filipovský lepší než Funés. Sice Miloš Kopecký a Sordi jsou lepší, ale toto tv dílko je hnedka za nimi na třetím místě. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Lakomce v podání českého Luis de Funés mám nejraději. Ač Miloš Kopecký je taky výborný, tak Františku Filopovskému to věřím víc. Už pro tu malou, starou postavičku a snad i pro tu mluvu. ()

MATH 

všechny recenze uživatele

Dobře posloužilo jako doplněk povinné četby - film se drží knihy a tak předem načtené obrazy ožily... František Filipovský v roli starého Harpagona byl prostě úžasný a ostatní herci mu zdatně sekundovali. Doporučuji každému studentovi, kterému hrozí písemná práce z povinné četby, ke shlédnutí :) ()

Reklama

Reklama