Reklama

Reklama

Tunelové krysy

  • Česko Tunnel Rats (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Tunnel Rats vypráví o jednotce tzv. tunelových krys, jejíž členové se vydávají do klaustrofóbických tunelů ozbrojeni často pouze ruční pistolí a baterkou a které si vlastnoručně ve vietnamské válce skutečně Vietcong budoval vlastníma rukama, jako kryty před leteckým bombardováním. Tento drsný film ukazuje, jak bylo strašlivé nějaký z takovýchto krytů navštívit. (MATADOR)

(více)

Recenze (198)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

A víte co, mně je uplně u prdele, že to točil Uwe Boll. Tunnel Rats je válečňák jak má být, který se sice nedá srovnávat s válečňáky jiných formátů, ale vzhledem k tomu, že u těch velkoformátových většinou spolupracují velcí tvůrci, na tomhle se podílel akorát Uwe, a to už pro někoho určitě stačit musí, řekl bych. Každý totiž bude čekat tragédii, ale opak je pravdou. Akce je, a není vůbec zlá, pár psychickejch nátlaků na vojáky tu taky je, a nervydrásající závěr, který do válečňáků neodmyslitelně patří tu je taky. Sice ho nechci kdovíjak vychvalovat, ale Uwe natočil hodně drsný a přitom docela i povedený film, kterému dávám pět hvězdiček, právě proto, že to točil Uwe. Hodně mě to totiž zarazilo. narozdíl třeba od Dungeon Siege střih také není zlý, hudba do filmu docela zdárně zapadá, a celkově ten film má co říct. Já prostě nejsem schopnej pochopit, jak je možný, že něco takovýho dokázal, ale dokázal to. Každopádně jestli někdo budete číst můj komentář, tak těch pět hvězd je hlavně proto, že jsem zůstal šokovanej nad tím co jsem vlastně viděl. Bál jsem se to říct, ale začínám mít ty jeho filmy docela rád. Mimochodem všecky ty historický reálie zde neexistujou, jezdí tam auta, která tenkrát v té válce nejezdila, střílí se z věcí, ze kterých se tenkrát nestřílelo, ale co je na tom :) Jako obvykle, tady mluví zábava za vše, Uwe dle mého názoru nedokáže být vážný, i když se to tady notně snaží podstoupit a i se mu to daří, což mě zaráží, protože plno lidí si o něm myslí svoje a on vlastně zase tak hroznej není. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $8miliónovTržby Celosvetovo $35,402▐ od Uwe Bolla asi najnormálnejší film, kde ponúkne zaujímavý námet na podobu Vietnamu z neokukanej stránky tej tunelovej ale škoda že sa s tým trošku viac nepohral, chýba tam lepšie napätie, poriadne postavy, miestami dosť neprehľad, či dejový miš-maš hlavne pri útoku na tábor /35%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

První film Uwe Bolla, který by se dal doporučit. Tunnel rats jsou totiž opravdu zvláštním dítkem tohoto podivného "ne/režiséra". Pekelně dobře vystižená a zobrazená atmosféra nekonečně dlouhých a tmavých podzemních tunelů ve spojení s neotesaným a chvílemi i brutálním režisérským stylem Bolla. Některým scénám jeho "ne/schopnost" dává jiný rozměr, jiné přesouvá skoro až do roviny komedie. Výsledek je však více než zajímavý a dobrý. Popravdě si nepamatuji lepší film o tématice tunelů během války ve Vietnamu. Je však jasné, že film někomu nesedne. Možná to je chvilkovou brutalitou, která snímku v pár momentech nesedí, nebo závěrem, který je opravdu otázkou vkusu. Přesto Uwe stvořil film, za který se nemusí stydět a naopak dokazuje, že něco málo opravdu umí. Jinak silně nedoporučuji klaustrofobikům, zatvrzelým odpůrcům Bolla, kteří dávají odpad ještě než film vyjde, hledačům drobných nelogických okamžiků (tábor, rozhodování...) a v neposlední řadě vietnamským spoluobčanům. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Oblast Cu Chi, Vietnam. ,,Seržante můžu se vás na něco zeptat? Dá se odsud dostat?“…. Tvorbou Uwe Bolla nedotčen, tedy bez předsudků a dokonce s nadějí a dobrovolně jsem vstoupil do béčkových vod, protože válka ve Vietnamu je vděčné téma. Čekal jsem akci a takové ty žánrové serepetičky. Nechápu, proč mě někdo nutí poslouchat půl hodiny ,,céčkový“ keci! Že v tunelu je tma ví i mé děti. Ale že v tý tmě je i za světla baterky hovno vidět, by měl vědět hlavně Boll! Taky kamera je slušně napsáno – nepřesvědčivá! A tak jsem zjistil, že s tunelu se nemá vystrkovat hlava, že M. Paré (taky) stárne a U.Boll u mě skončil. PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * Co uvidíme (možná) příště? Ve snaze mít co nejmenší náklady, se připravuje akce ,,Černoch v nočním tunelu“. O ději se moc neví, snad jen, že se to bude odehrávat za husté mlhy, ale bez rasového podtextu. Alespoň tak! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Všechno, co jsem o Tunnel Rats slyšel, je nakonec pravda. Uwe Boll natočil čistě vážný film, válka je v něm zobrazena přesně tak, jak od akční podívané z Vietnamu čekáme a scény z tunelů umí pořádně pocuchat nervy. Snad jen to, že jde o režisérův nejlepší film, není pravda, protože u mě stále vede akčně neovladatelný Far Cry. Na co jsem ale nebyl připraven, to je Bollův přístup k postavám a vlastně celé jednotce. Příběh totiž postupuje tak, že se dá chvílemi zaměnit s vyvražďovacím horrorem. Dostanu se sice postavám pod kůži, ale co je mi to platné, když začnou (občas až černohumorným způsobem) jeden po druhém rychlým tempem umírat. Proto sice snímek považuji snad i za fajn průměr, ale spokojený bych byl jedině v případě, kdyby ona jedovatá ironie zmizela. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Boll je skutečně režisérská nula první kategorie. Tento film je na 3*, ale přesto v něm dokázal svojí neschopnost. Položte si otázku, co Boll tomuto filmu dal? Čím ho ozvláštnil? K ničemu nedojdete. Tento film udělalo prostředí, příběh, filtr kamery a klaustrofobické prostředí tunelu. Boll? Ten nic nepřidal, pouze natočil již zmiňované věci a tím to pro něj haslo. Žádné dobré záběry, žádné ozvláštnění čehokoliv. Pouze pár dobrých krvavých efektů. Nejpve jsem mu pochválil útok na tábor, ale čím více běhali američtí vojáci přímo pod hlavně vietcongu, tím víc jsem kroutil očima. Grimasy mrtvých byly jak z válečného filmu z roku 1962, chybělo už jen klasické odhození pušky tři metry daleko, otočka o 360 a smrt. Film trvá 90 minut z toho 30 představuje pár postav, které mi za celou třetinu filmu nedokázal vůbec přiblížit. 60 minut trvá prolézání tunelů. To se okouká za dvacet minut a divák tak celých čtyřicet jenom tupě čumí a sleduje kdy bude konec. Scény v tunelu jsou tak špatně natočené, že sice zažijete hnusný pocit ztísněnosti, ale zároveň nemáte tušení, kdo tam zrovna leze. Celkově jsem neměl pocit, že sleduju film z vietnamské války, ale maškarní bál na párty Playboye. Vojáci nesázeli téměř žádné hlášky, ani se pořádně neposlali do prdele, nerozbili si hubu, místo toho vedli desetiminutové rozhovory o tom, jaký chtějí mít dům, až se vratí (jak originální). 55% 22.08. 2010 ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Slabé, vážne ma to nebavilo - príliš roztrasená kamera pri akcii, príliš veľa tmy (som si vedomý, že rozpočet filmu nebol veľký a že v tuneloch tma byť musí, ale aj akcia za málo peňazí a scény v tuneloch sa určite dali natočiť tak, aby to bolo prinajmenšom - pozerateľné) príliš veľa kecov a príliš veľa nesympatických hercov (až na tú babu na konci). Nie je to úplná sračka a vidieť v Uweho tvorbe mierne zlepšenie (dobrá voľba hudby a občas cítiť niečo ako atmosféru). Minimum zaujímavých nápadov však má za následok, že film môžete s kľudným svedomím prehliadnuť. Veril som tomuto dielu, no mýliť sa je vraj ľudské. 20% ()

Shit 

všechny recenze uživatele

No ty vole já prostě čumim, co to tu Uwe Boll předved. Jako čekal sem, že třeba Steven Seagal zhubne nebo že Norrisovi v texas ranges jednou ten klobouk z hlavy spadne, ale že Uwe natočí fakt kvalitní film, kterej nenese téměř žádný sračkoidní známky rukopisu neskutečně netalentovanýho Uweho, to by mě nikdy nenapadlo. Navíc jako pařan Vietcongu moc dobře vim, jaký uměj být Vietnamci v těch svých norách pěkný zákeřný hajzlové, takže s hrdinama sem se sžil celkem rychle a celej ten způsob jakým to Uwe natočil jako naprostej mazák, za podpory na Uweho téměř nadpozemsky dokonale sednoucí hudby, je neuvěřitelnej a já i když vim, že to neni rozhodně na plný hodnocení, tak si ho Boll za svůj zatim životní řežisérskej výkon zaslouží ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

3 * za film, kterej co do scén na povrchu je při nejlepším průměr (navíc výhrady ohledně taktiky - takovej tábor by se prakticky nedal ubránit), ale 4. * za tunely, skvělou až horovou atmosféru a hudbu a za pohled z obou stran. To jsem dosud viděl snad jen v Železnym trojúhelníku. Silně naturalistickej film, ale uvěřitelně a přirozeně. Můj první zářez legendárního režiséra. Objektivně to není veledílo, ale své body si zaslouží. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Nepriznaná adaptácia Vietcongu. Uwe Boll sa film od filmu réžijne zlepšuje a po tejto stránke je Tunnel Rats jeho najlepší počin. Mám s nim však jeden zásadný problém - akonáhle sa Boll snaží hrať na vážnu notu, nie je vôbec zábavný. Miesto klaustrofobického vojnového zážitku servíruje druhoradý vojnový horor, kde je úplne jedno, ktorá postava umrie skôr, nakoľko sú všetky rovnako ploché. Ani akcia nevybočuje z priemeru a scény v tuneloch iritujú tým, že v nich väčšinou nie je nič vidieť. Občasný náznak atmosféry a kopírovanie réžijného štýlu skúsenejšich tvorcov k dobrému výsledku naozaj nestačí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ain´t Boll hell? Naturalismus se marně snaží překrýt režijní chaos, neexistence scénáře není viditelná jen v tunelech (protože je v nich tma) a posledních pět minut zoufalého kopání subjektivně trvá hodinu. Paré si celkem úspěšně hraje na Berengera, ale ten film je stejně dobrý, jako nápad postavit vojenský tábor uprostřed vietnamské džungle. Filmový kritik Jeffrey M.Anderson napsal, že kdyby Boll natočil tenhle film v 86‘, možná by vyhrál Oscara a stal se dalším Oliverem Stonem. Chápu třeba vojáky, že berou drogy, aby potlačili strach nebo zmírnili stres, ale žurnalisté by neměli.. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film Uwe Bolla, který ukazuje to nejlepší i nejhorší z jeho repertoáru. Zlepšení technických kvalit kamerou počínaje je nepřehlédnutelné, v navozování dobové atmosféry Vietnamu ale využívá Boll těch nejotřepanějších klišé, fint a frází, které při nakoukávání válečných filmů nasbíral a zajímavost postav (stejně jako jejich životnost) se rovná nule, čímž nerozeznáte jednu od druhé a odpadá tím napětí, jehož náznaky lze kupodivu ve filum i přesto nalézt. Svůj podíl na tom má jistě atraktivní prostředí podzemních chodeb, v němž bohužel pro změnu nestíhá technika a záběry z 90% tvoří hustá tma. Tunnel Rats se však oplatí vidět, poněvadž odkrývá, proč Boll točí tak jak točí. Boll totiž není úplný antitalent, jen mu chybí potřebné základní znalosti jako zařazení scén i záběrů dle nutnosti a kladení důrazu v jistých částech. Boll není špatný filmař, on prostě jen není filmař. Vzhledem k jeho kadenci, jakou sází jeden film za druhý, jen těžko dojde ke změně a jeho snímky vždy budou nezvládnutými výsledky poměrně slibných námětů. 5/10 ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Uwe Boll se pochlapil a je to za silné tři. Při pralesních sekvencích sice často zarazí levné kulisy armádního tábora a také logika postavení uprostřed nepřáteli se hemžící džungle kemp, ale v kontrastu s hlavním motivem celého filmu - tunely, se to dá odpustit. Část, kdy se vojáci plazí v podzemním bludišti, nepostrádá depresivní survival atmosféru místy říznutou Apocalypsa Now. A funguje to znamenitě. Od vyššího hodnocení mne ale odrazuje pocit, že to celé působí spíše jako epizoda z drahé televizní minisérie, než samostatně fungující snímek. Absence příběhu se ještě dá pochopit, ale fakt, že po čase rozeznáváte americké vojáky maximálně díky barvě pleti a sestřihu vlasů, to už se odpustit nedá. Chybí mi tu někdo, komu bych od začátku do konce fandil. Takhle se jedná pouze o téměř dokumentaristické zobrazení Vietnamu, tak jak ho neznáte, které je po emocionální stránce studené jak psí čumák. Go, Uwe, go! ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Tunnel Rats je unikát. Prvý krát sa totiž stalo, že som o Bollovom filme nepremýšlal ako o žumpe kinematografie, ale ako praobyčajnom vojnovom survivale, bez myšlienky, bez hrdinu a prešpikovanom 1000-krát prevareným drmolením o domove a viere (ktoré sa naštastie komplet vymlátí v expozíicii). Prvý krát som nebol ani úrážaný, ani rozosmievaný ohavným trademarkom všemohúcej filmovej tuposti v podaní maestra von Wermelskirchen. Naopak. Podporovaný peknou hudobnou kulisou, klaustrofobickou atmosférou a nezávisláckou nekorektnosťou chvíľkami dáva zaspomínať na obrazy z posledného Ramba. Sic je možno až moc vidieť ako si Uwe dokazuje, že nie je sračkár, ale na sugestivite to scénam pod povrchom (vrátane záveru) to neuberá a z jednoduchého námetu sa tu žmýka celkom dosť. Na všeobecne známe pomery určite milé prekvapenie. 60% ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Nebyť ospalosti a často opakovanej nudy, dala by som aj 3*. Lebo na Uweho je to naozaj nečakane... skoro dobré. Herecké výkony v niektorých momentoch sú tým najlepším, čo sa dá v Bollových filmoch vidieť, Michael Paré je prekvapivo sympatický, zopár ďalších ksichtov ešte viac a záver je príjemne realistický (bol vrúcne očakávaný - chvalabohu nesklamal). Bohužiaľ, stále ešte to Uwe nezvláda tak dobre, aby sa mi aj hodinka a pol s ním nezdala večnosťou :-) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda, klišé, další nuda, klišé, zajímavý moment (aneb Když vojákovi něco leze krkem), nuda, nuda, nuda, několik nečekaně zajímavých momentů (Jak prolézt tunelem ucpaným mrtvolou?) za sebou a pak poměrně překvapivý závěr. Úplně špatný film to není, dobrý ale také ne. Pokud první polovinu prospíte, nic nezkazíte. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Pověst Uwe Bolla jakožto režiséra hrdě kráčejícího ve stopách Eda Wooda mi není vůbec neznámá, proto jsem byl zaujat, že nějaký jeho film tu má poměrně vysoké hodnocení (64%) a říkal jsem si tedy, že do toho zkusím jít._____ Dočkal jsem průměrné, úplně obyčejně blbé žánrovky - tedy snůšky otřepaných keců o válce a smrti, které padají z úst vojáků v první půlhodince a nepříliš zajímavého bojování (umírání) v těsných vietcongských tunelech vyplňujícího zbytek stopáže. Je to suché a prázdné, ale nesmrdí v tom žádná do očí bijící stupidita, Uweho scénář i režie se dají přežít a ani ti herci v rámci žánru neurazí. Tunnel Rats nejsou něčím, co bych nazval dobrým a kvalitním filmem, ale na dno filmové žumpy rozhodně nepatří - je to takový ten kal, co plave na povrchu a teprve hluboko pod ním si tiše hnijí "skvosty" jako je Máj , Trhala fialky dynamitem a tak dále a tak dále....50% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Kašlem na to, že film točil Uwe. Doteraz som nevidel žiadny jeho film, čo vzhľadom na jeho nízko hodnotené filmy beriem ako výhodu. Každému raz príde karta ... Film ma dostal už v úvode, kde zaznie hit "2525", ktorý som už dávno nepočul a k vietnamskej džungli i letu helikoptéry perfektne sadla. Bola to iba chvíľka, ale už som bol ako ryba vo vode. Potom treba prežiť asi 20 minút dialógov a ide sa na vec. Scény v tmavých tuneloch sú výborné, napínavé a slabšie klaustrofobické povahy môžu mať problém. Drsným a krvavým záberom sa Uwe nevyhýbal a také prepichnutie krku bambusom dosť prekvapí. Krájanie Vietnamca nožom bolo tiež drsné, ale inej možnosti nebolo a vopred som vedel, čo musí následovať. Záverečná scéna so zasypanou vietnamskou rodinou bola úplne geniálna a práve ona ma dostala najviac. Nie je to Čata ani Apocalypsa , ale určite jeden z najlepších filmov za posledné roky na tému Vietnam a babráckemu režisérovi skláňam poklonu. Neviem ako to dokázal, ale vyšlo mu to. Náhoda? Je mi to fuk...Uwe, Uwe, toto malo gule...Objektívne za 80%, ale cítim to podobne ako Malarkey a pridávam jednu hviezdu za prekvapko.Takže plný počet. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Kdo se chystá lézt ve Vietnamu do tunelu plného šikmookých nepřátel, neměl by si svítit baterkou do ksichtu! Až přestane být Uwe přehnaně melodramatický, začnu možná dávat o hvězdičku navíc. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Další do sbírky bollovin, jejíž stupidita je zákeřně maskovaná atmosférou džungle i stísněných podzemních tunelů. Filmu velice pomáhá fakt, že Boll konečně jednou nenatáčel podle hry a nechoval se jako retardovaný generátor prapodivných scén všeho druhu. Všeobecnou debilitu ovšem nelze přehlížet jen proto, že je celek vyjímečně drobátko lepší. Dialogy vytahají uši až na zem; charaktery i jejich citové pohnutky jsou buď na nule či vystřelují v náhlých záchvatech do nahodilých a nevěrohodných ždímaček; akce, choreografie a kamera nestojí skoro za nic. Obsah - neexistuje a pokud jde o vykreslení hnusu vietnamské války, má film smůlu, že stojí na poli, kde už léta existuje příliš silná konkurence. Boll může zvolit libovolnou látku a je mu to k ničemu, jelikož postrádá talent i na té nejelementárnější úrovni. Tunelové krysy povylezly výše pouze díky atmosféře, kterou nicméně obstarává prostředí de facto samo; zbytek je dobrý jen do té míry, do jaké jeho tvůrce dokáže držet kormidlo v rovině filmařské rutiny. Jakkoliv budou nad touhle záležitostí tradiční hateři i všichni ostatní mhouřit oči, nikdy nemůžou popřít fakt, že viděli bezvýznamné válečné béčko. Co na tom, že v rámci filmografie Uwe Bolla tvoří bezmála Ben Hura. (: ()

Související novinky

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Uwe masakruje zombíky... opět

Uwe masakruje zombíky... opět

28.09.2007

V historii lidstva se objevilo několik jmen, které šířily smrtelnou hrůzu, jen jste je vyslovili Atila bič boží, Vlad Narážeč, Adolf Hitler, Usáma bin Ládin. Dnes obdobné pocity vzbuzuje jméno...… (více)

Reklama

Reklama