Reklama

Reklama

Sisyfos

(festivalový název)
  • Maďarsko Sisyphus (více)
Animovaný / Krátkometrážní
Maďarsko, 1975, 3 min

Obsahy(1)

Sizyfos, postava zo starých gréckych bájí bol prvým kráľom Korintu. Raz sa mu podarilo prelstiť bohov aj smrť, za čo ho stihol krutý trest - v podsvetí musel kotúľať obrovský balvan, ktorý sa mu pred vrcholom vždy zvalil späť, takže túto namáhavú prácu stále dookola opakoval. Z toho pochádza úslovie pre márnu a zbytočnú prácu - Sizyfovská práca. Krátky maďarský animovaný film so silným expresívnym vyznením ponúka mierne odlišný pohľad na starú báj. (curunir)

(více)

Recenze (8)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nezmyselná práca a človek ktorý mení proporcie svojho tela v rámci námahy, akú pri tlačený kameňa do kopca vytvára, nakreslené na spôsob kaligrafie... to je Sizyfos. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Zobrazení sisyfovské práce je hezké, zjevnou inspiraci dávnými řeckými bájemi tu lze taky spatřit, pro mě ale trošinku nudné a s ne tak údernou pointou. ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Hezky nakreslený Sisyfos, tři minuty dřiny a konečně je poslední šutr až na vrcholku kopce. Kdyby se ten šutr svalil zpátky jako v té báji, dala bych ještě o hvězdičku víc. Tady jsem nějak nechytila pointu asi... 50% ()

wovsi 

všechny recenze uživatele

Jak prosté, ale výborné - pomocí černých čar na bílém pozadí a velice trefným expresivním zvukem zobrazit s takovou naléhavostí urputnost sisyfovského nadlidského snažení. Občas to vypadá, jaky by postava praskla, explodovala pod tího balvanu, jenže pak se s úpěnlivou snahou doslova rve dál a dál, aniž bychom tušili konec jejího tělesného boje se vzdorujícím kamenem. Z animáku jde cítit úplně úžasně fyzično člověka a jeho pohyb těla a svalů při maximálním vypětí, které se zde téměř vymyká zákonům přírody. Ručím vám za to, že budete jeho extrémní námahu prožívat s ním. ()

Reklama

Reklama