Reklama

Reklama

Slon a moře

(festivalový název)
  • Malajsie The Elephant and the Sea
všechny plakáty
Malajsie / Nizozemsko, 2007, 100 min

Obsahy(1)

Moře ustoupilo, ale vše, co nedávno způsobilo, je stále vidět. Obyvatelé jedné přímořské vesnice se z toho snaží vytěžit, co se dá, legálně i nelegálně. Yun Ding provádí všechno možné, aby něco vydělal. Rozhazuje například na cestě za vesnicí desky s hřebíky, aby pak mohl spravovat píchnuté pneumatiky… Tichý rybář Ah Ngau byl dlouhé dny na moři, a než se vrátil, umřela mu žena. Jeho vesnice u moře je kvůli záhadné epidemii v karanténě a on se musí na nějaký čas odstěhovat do útulku ve městě. Mnohé otázky zůstávají v tomto filmu nezodpověděny. Ze všech těch útržků a dojmů se ale před námi postupně skládá neobvykle laděný obraz života současné malajské vesnice, ztracené uprostřed tropů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že film není příliš průhledný, jde spíš o sled scén z obyčejného života místních lidí, ale scény spolu souvisejí a vypovídají příběh o tom, jak je těžké si zde najít práci. Z jednotlivých scén je patrné, že v moři po povodních ubylo ryb, a rybáři tak přišli o zdroj obživy. Hlavní hrdina se živí různě, třeba tím, že na silnici klade prkna s hřebíky a za úplatu pak vyměňuje píchlé pneumatiky, sází, rozváží věci po městě, prostě dělá cokoli, nakonec dokonce prodá dívku, kterou miluje, do nevěstince. Jak je nešťastný, hledá nějakou naději, pomoc, věří nemožnému - šarlatánovy, který mu prodá amulet, ženě v akvaristice, která mu namluví, že drahá ryba, kterou prodávají, má na boku skvrny ve tvaru čísel, na která když vsadí, vyhraje. I to jsou další podivné způsoby obživy, ke kterým se lidé uchylují. Kromě toho tu sledujeme příběh muže, kterému při epidemi po povodních zemřela žena a on se pomalu smiřuje s životem bez ní. A je tu také láska hlavního hrdiny k dívce, které zemřel při epidemii bratr. Některé ze scén nemusí být každému srozumitelné, například pálení obřadních mincí a maket nábytku na pláži - pohřeb bratra apod. Je to prostě příběh, který si musíme sami poskládat. Je to jako byste sami šli tímto městem bez průvodce a viděli, co dělají lidé kolem vás. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Postarší paní píchla pneumatiku a mladík na motorce jí pomůže. Mladík jí nudle. Mladík jede na motorce. Někdo rybaří. Mladík jí nudle. Dvojice na břehu pálí plechovky. Někomu zemřela manželka. Mladík jí nudle a následně je vyplivne. ___ To se stane přibližně v prvních dvaceti minutách. Nic víc. Vedlejší dialogy byly bez překladu, a i ty přeložené se objevovaly velmi spoře, ani ne jeden za minutu. Spousta dlouhých záběrů, ve kterých bych pravděpodobně měl vidět alegorie, skryté symboly, vnímat niternou uměleckost filmu, ale ne.. je to prostě obyčejná nuda, a tak jsme po půlhodině odešli. Jedna hvězdička za pěkný záběr na večerní moře. ()

Reklama

Reklama