Reklama

Reklama

Krutý sever

  • Česko Na sever (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Reálnými událostmi inspirované drama vypráví o skotském rybáři, který v nouzi přijme lidský náklad, jenž má propašovat do Anglie. Vše se ale zvrtne v tragédii antických rozměrů.  Pro svůj celovečerní debut si britský režisér a herec Steve Hudson vybral zfilmování kontroverzního příběhu, který se zakládá na skutečné události. V jeho centru stojí mladý skotský rybář Sean, jehož finanční nouze dožene až k extrémnímu řešení - na své malé lodi Providence má propašovat skupinu čínských emigrantů ze Severního moře do Anglie. To vše bez vědomí svého otce, kapitána a majitele plavidla. Plán je jasný, naložit, vyložit a hlavně žádné zbytečné otázky. Jenže i něco tak jednoduchého se může změnit v noční můru. Původně několikadenní cesta se totiž nečekaně prodlužuje, což je problém především proto, že černí pasažéři v podpalubí nemají co jíst ani pít. Každým dnem navíc stoupá možnost jejich prozrazení. A už tak děsivá situace se ještě více zhoršuje poté, co loď na volném moři potká nebezpečná a ničivá bouře. Vše směřuje k tragickému finále s rozuzlením, které uzemní i ty nejnáročnější milovníky vycizelovaných point. Mezinárodně veleúspěšnému nezávislému dramatu, které obdrželo hned šest různých festivalových cen a také tři nominace na cenu BAFTA, vévodí herecké výkony Martina Compstona, Petera Mullana a Garyho Lewise. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (56)

husokachna 

všechny recenze uživatele

Po krátké expozici se neúprosně valíme ke katastrofě, pocit zmaru střídá pocit trošku většího zmaru a začíná být jasný, že tenhle příběh nemůže mít happy end. Všechno mi tam pěkně zapadlo, všechno to parádně klapalo a když už jsem si říkal, co tam dělá "druhá" dějová linka, že bude asi zbytečná, tak nebyla. Jo dobrý to bylo, dobře mi z toho nebylo a díky za to patří parádní režii, fajn kulise a výborným hercům. Rozhodně nesouhlasím, že by se charaktery a motivace postav měnily v průběhu filmu. Jsou jasně nastavený a jasně daný od začátku, jemně, nijak násilně, ale jsou. Proto jakkoliv zdrcující byl vývoj událostí, byl pro mě naprosto uvěřitelný. Čím víc je to civilní a nenápadný, tím je to lepší. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Herecký výkon Petra Mullana ani tak neriešim, je to vynikajúci herec, no podľa môjho názoru môže mať človek aj desať oscarov, ale pokiaľ je scenár nanič, tak to celý film moc nespasí. Celý snímok je v podstate iba jedna dlhá a nudná plavba s neúspešným lovením rýb a migrantmi v podpalubí. Chlapov zlákal ľahký zárobok a potom sa z toho pokakali. Ten koniec bol dobrý, to áno, aj keď ma v podstate nešokoval, pretože bol jasný už hneď od začiatku, a to aj s tými tragickými následkami, o ktorých sa zmieňuje obsah filmu. Nanešťastie tie minúty predtým ma dostatočne otrávili na to, aby som si neužil ani ten. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Uff, nemám příliš rád filmy náročné na psychiku, a proto si je dávám jen v malých dávkách jednou za čas, a tímto filmem jsem si další dávku právě vyčerpal. Za celý film zde totiž neuvidíte jedinou veselou barvu, z filmu vyzařuje chlad a mráz, a takové filmy jsou pro mě vždy velkým a náročným soustem. Ovšem to není kritika na adresu film, ten se totiž velice vyvedl a celou dobu mě držel v napětí a dá se říci, že jsem si ani nedovolil odvrátit oči od obrazovky, jak byl film zajímavý a jak mě nechával v napjatém očkávání dalšího vývoje děje. A že zde opravdu bylo na co se dívat. Zápletka je velmi prostá a jednoduchá. Otci hrozí, že přijde o svou loď, na kterou pracně vydělával, a tak syn za jeho zády domluví, že na této lodi přepraví čínské imigranty načerno do Skotska a za to vyinkasuje tolik peněz, že jeho otec bude moci splatit loď. Jenže vše je čím dál komplikovanější a film nakonec spěje k závěru, který je naprosto překvapivý, naprosto mrazivý a rozhodně nepředpokládaný, tedy alespoň já takový konec nepředpokládal. A pokud je pravda, že se tenhle film nechal inspirovat skutečnými událostmi, tak je to ještě mnohem smutnější. Každopádně já tento evropský snímek považuji za velice zajímavý a velice originální, a je vidět, že k natočení zajímavého filmu stačí pár herců a funguje to. Herecké výkony jsou bez výhrad, dějově to je naprosto skvěle zvládnuté, takže ač nejsem milovníkem náročných psychologických thrillerů či dramat, tak přesto nelituji, že jsem se na film Krutý sever podíval a uděluji nadprůměrné a zcela zasloužené čtyři hvězdičky. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Mullan (Tyrannosaur), Compston (Ghosted), Lewis (Billy Elliot) a Robertson (Inside I'm Dancing) zaručili, že herecky bol tento film výborný, a vlastne sa to dalo čakať. Príbeh napísal život sám, spracovanie bolo komornejšie a atmosféra slabšia. Nedávno videné Hameoo boli síce ďaleko väčšie jatky a atmosféra tam bola ohromná, ale už by mohol konečne niekto natočiť film o zvládnutom pašovaní emigrantov. Lebo však kde sa teda berú. Slabšie 4 hviezdy. Videné v rámci Challenge Tour 2015 : 30 dní so svetovou kinematografiou vol. 2 ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý, no účinok a myšlienku plniaci príbeh o tom, kam až môže ľudská povaha zájsť pod tlakom zúfalej situácie. Film je skromný príbehom a napriek veľmi, veľmi kvalitnému spracovaniu (scény na rozbúrenom mori sa totiž stali osudnými nejednému kvalitnejšiemu režisérovi, za ktorým stáli mega-rozpočty a hollywoodske štúdiá) ho možno zaradiť medzi nezávislé filmy. Aj tento patrí k tým, ktoré dokonale plnia svoju úlohu a dotvárajú rovnováhu, ktorú neraz narúšajú americké projekty; tie by si totiž s danou látkou tak ľahko neporadili. Herci pôsobia prirodzene a vďaka za realistický dojem z filmu patrí hlavne im. Film obsahuje mnoho zaujímavých momentov, tragických, dramatických, napätie si tiež našlo svoje miesto a hlavne nič nie je zbytočne predramatizované. Záver je originálny a je ozajstným prekvapením, čo je však dôležitejšie, že tvorcovia nestavili všetko na jednu kartu a dôsledne diváka udržiavali v pozornosti a spokojnosti počas celého deja. Takže odporúčanie je na mieste. 80%. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie prebiehalo v Nemecku, Írsku a Škótsku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama