Reklama

Reklama

Krutý sever

  • Česko Na sever (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Reálnými událostmi inspirované drama vypráví o skotském rybáři, který v nouzi přijme lidský náklad, jenž má propašovat do Anglie. Vše se ale zvrtne v tragédii antických rozměrů.  Pro svůj celovečerní debut si britský režisér a herec Steve Hudson vybral zfilmování kontroverzního příběhu, který se zakládá na skutečné události. V jeho centru stojí mladý skotský rybář Sean, jehož finanční nouze dožene až k extrémnímu řešení - na své malé lodi Providence má propašovat skupinu čínských emigrantů ze Severního moře do Anglie. To vše bez vědomí svého otce, kapitána a majitele plavidla. Plán je jasný, naložit, vyložit a hlavně žádné zbytečné otázky. Jenže i něco tak jednoduchého se může změnit v noční můru. Původně několikadenní cesta se totiž nečekaně prodlužuje, což je problém především proto, že černí pasažéři v podpalubí nemají co jíst ani pít. Každým dnem navíc stoupá možnost jejich prozrazení. A už tak děsivá situace se ještě více zhoršuje poté, co loď na volném moři potká nebezpečná a ničivá bouře. Vše směřuje k tragickému finále s rozuzlením, které uzemní i ty nejnáročnější milovníky vycizelovaných point. Mezinárodně veleúspěšnému nezávislému dramatu, které obdrželo hned šest různých festivalových cen a také tři nominace na cenu BAFTA, vévodí herecké výkony Martina Compstona, Petera Mullana a Garyho Lewise. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

tron 

všechny recenze uživatele

„Robíme niečo zlé? Prevážame drogy? Kurvíme deti? Len ďalšiu generáciu Číňanov, ktorá bude umývať riad v reštaurácii.“ Toto ma po psychologickej stránke uspokojilo a som rád, že som KRUTÝ SEVER zháňal dva roky (nemecko-britsko-írske filmy sa zháňajú ťažko). Dobre napísané postavy a tomu odpovedajúce herecké výkony, silná seversko-morská atmosféra, množstvo myšlienok a názorov a miestami až hororovo vystupňovaná atmosféra – nebolo mi všetko jedno pri otváraní dvier do skladu, keď bolo jasné, že tam dole nájdu ešte niečo horšie, ako včera (a už včera to bolo desivé). Občas je to nedopracované (čo jedli?) a od niektorých postáv čakáte viac, ale drastický koniec to maskuje. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý herecký výkon Petera Mullana, který na mě z celého filmu zapůsobil asi nejvíc. Co mě zaujalo, byly dokonale prokreslené postavy, které se ale až neuvěřitelně během jedné plavby změní. Co bych chtěla vyzdvihnout je to, že na nezávislého režiséra je to opravdu poměrně zdařilé dílo. Jedno je však velmi těžko posuzovatelné a to do jaké míry se příběh držel skutečnosti a kde už se snažil scénarista o jistou účelovost. Závěr mě spíš přesvědčil o tom druhém. Ale zklamaná jsem rozhodně nebyla, takže u mě čtyřka. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý, no účinok a myšlienku plniaci príbeh o tom, kam až môže ľudská povaha zájsť pod tlakom zúfalej situácie. Film je skromný príbehom a napriek veľmi, veľmi kvalitnému spracovaniu (scény na rozbúrenom mori sa totiž stali osudnými nejednému kvalitnejšiemu režisérovi, za ktorým stáli mega-rozpočty a hollywoodske štúdiá) ho možno zaradiť medzi nezávislé filmy. Aj tento patrí k tým, ktoré dokonale plnia svoju úlohu a dotvárajú rovnováhu, ktorú neraz narúšajú americké projekty; tie by si totiž s danou látkou tak ľahko neporadili. Herci pôsobia prirodzene a vďaka za realistický dojem z filmu patrí hlavne im. Film obsahuje mnoho zaujímavých momentov, tragických, dramatických, napätie si tiež našlo svoje miesto a hlavne nič nie je zbytočne predramatizované. Záver je originálny a je ozajstným prekvapením, čo je však dôležitejšie, že tvorcovia nestavili všetko na jednu kartu a dôsledne diváka udržiavali v pozornosti a spokojnosti počas celého deja. Takže odporúčanie je na mieste. 80%. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Uff, nemám příliš rád filmy náročné na psychiku, a proto si je dávám jen v malých dávkách jednou za čas, a tímto filmem jsem si další dávku právě vyčerpal. Za celý film zde totiž neuvidíte jedinou veselou barvu, z filmu vyzařuje chlad a mráz, a takové filmy jsou pro mě vždy velkým a náročným soustem. Ovšem to není kritika na adresu film, ten se totiž velice vyvedl a celou dobu mě držel v napětí a dá se říci, že jsem si ani nedovolil odvrátit oči od obrazovky, jak byl film zajímavý a jak mě nechával v napjatém očkávání dalšího vývoje děje. A že zde opravdu bylo na co se dívat. Zápletka je velmi prostá a jednoduchá. Otci hrozí, že přijde o svou loď, na kterou pracně vydělával, a tak syn za jeho zády domluví, že na této lodi přepraví čínské imigranty načerno do Skotska a za to vyinkasuje tolik peněz, že jeho otec bude moci splatit loď. Jenže vše je čím dál komplikovanější a film nakonec spěje k závěru, který je naprosto překvapivý, naprosto mrazivý a rozhodně nepředpokládaný, tedy alespoň já takový konec nepředpokládal. A pokud je pravda, že se tenhle film nechal inspirovat skutečnými událostmi, tak je to ještě mnohem smutnější. Každopádně já tento evropský snímek považuji za velice zajímavý a velice originální, a je vidět, že k natočení zajímavého filmu stačí pár herců a funguje to. Herecké výkony jsou bez výhrad, dějově to je naprosto skvěle zvládnuté, takže ač nejsem milovníkem náročných psychologických thrillerů či dramat, tak přesto nelituji, že jsem se na film Krutý sever podíval a uděluji nadprůměrné a zcela zasloužené čtyři hvězdičky. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Dějová struktura, která vytváří dojem autentičnosti, balancuje mezi thrillerem a sociálním podtextem. Z velké části má film slušné napětí a opravdu mě zajímalo, co každou chvilku přijde. Jestli zápletka míří do beznaděje či prázdnoty? Sice opravdu dobrý, až na ten úplný závěr, to je jediná věc, která mi do rámce příběhu vůbec nezapadla. Jde o poslední scénu, kterou vám ovšem nemohu prozradit. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Herecký výkon Petra Mullana ani tak neriešim, je to vynikajúci herec, no podľa môjho názoru môže mať človek aj desať oscarov, ale pokiaľ je scenár nanič, tak to celý film moc nespasí. Celý snímok je v podstate iba jedna dlhá a nudná plavba s neúspešným lovením rýb a migrantmi v podpalubí. Chlapov zlákal ľahký zárobok a potom sa z toho pokakali. Ten koniec bol dobrý, to áno, aj keď ma v podstate nešokoval, pretože bol jasný už hneď od začiatku, a to aj s tými tragickými následkami, o ktorých sa zmieňuje obsah filmu. Nanešťastie tie minúty predtým ma dostatočne otrávili na to, aby som si neužil ani ten. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Občas vážně stačí pět postav, jedna loď a nějaký čínský komparz. Jako v tomhle vyhroceném syrovém dramatu o pašování imigrantů do Británie na skotské rybářské lodi (90%). ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Mullan (Tyrannosaur), Compston (Ghosted), Lewis (Billy Elliot) a Robertson (Inside I'm Dancing) zaručili, že herecky bol tento film výborný, a vlastne sa to dalo čakať. Príbeh napísal život sám, spracovanie bolo komornejšie a atmosféra slabšia. Nedávno videné Hameoo boli síce ďaleko väčšie jatky a atmosféra tam bola ohromná, ale už by mohol konečne niekto natočiť film o zvládnutom pašovaní emigrantov. Lebo však kde sa teda berú. Slabšie 4 hviezdy. Videné v rámci Challenge Tour 2015 : 30 dní so svetovou kinematografiou vol. 2 ()

Othello 

všechny recenze uživatele

True North nepřináší prakticky nic nového a zanechává nepříjemný nádech prvku očekávání a prvku zklamání. Přes silné téma a relativní sympatie k hrdinům totiž nepřináší divákovi jakoukoli satisfakci, díky které by začal silněji empatizovat. To naštěstí vyvažuje skvěle napsanou a zahranou postavou Petera Mullana, která spasí, co se dá. Nicméně dlouho jsem neviděl takhle "šokující" závěr, který ve výsledku vyjde tak do ztracena. Poslední záběr z lodi ve své prosté a efektní mizanscéně neobratně prozrazuje, jak málo aspektů má hodinu a půl dlouhý příběh. A přiznám se, že mě iritovalo, jak se v závěru potlačily veškeré zvukové ruchy, aby postavy mohly mluvit tíživě potichu. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Docela dobré drama, ve kterém mě ze začátku bavil Peter Mullan svými hláškami, mno a konec mě skutečně dostal... Proto 4 s odřenýma ušima. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Tak to pardon, ale závěr mě nijak neohromil. Naopak potvrzuje běžnou praxi, a ačkoliv se s tímto řešením nemusím morálně shodovat, je v podobné situaci asi tím nejpragmatičtějším. V kontrastu s melodramatickým vyzněním pak mírně sklouzává k patosu. Zklamání v důsledku očekávání, ikdyž film mě vtáhl svým napětím i hereckými výkony. 66% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Kvalitny britsky nezavisly film, presne to je Kruty Sever. Scenar je vyborny a jednoduchy : treba previezt cez Severne More patriu Cinanov, ktori budu umyvat riady. Film ma slusne vybodoanu atmosferu, napinave sceny, kopu kvalitnych dialogov a zaver, ktory ma dostal takmer uplne. Nebudem prezradzat aky, treba si film pozriet. 84 % ()

J0hny5 

všechny recenze uživatele

Celkem překvapení, tak dobré jsem to nečekal. Sean udělá velkou chybu, díky které dojde k tradédii. Pro mě příběh neokoukaný a zajímavý s neočekávaným koncem. Film patří k tomu lepšímu co jsem poslední dobou viděl. silné 4, 80%. ()

Reklama

Reklama