Reklama

Reklama

Čistilišče

(TV film)
  • Rusko Чистилищe (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Válečné drama odehrávající se v nemocničním komplexu v Grozném. Uprostřed téměř dokumentaristicky vykreslených bojů sledujeme ruskou jednotku a čečenské žoldáky. Scény jsou podány tak pravdivě, že realita nemůže být drsnější. Tento film není jako ČETA. Neukazuje však o nic méně smutnou tvář války. Jen v ruském podání. (Fr)

Recenze (22)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Za čo bojuješ? Toto je moja zem..." Bežní ruskí obyvatelia sú mi sympatický, ale zo srdca neznášam ruskú panovačnú politiku a ich vojnové ťaženia, kde si radi potvrdzujú úlohu svetového lídra. Presne to sa práve deje na Ukrajine. Bez debaty držím palce Čečencom. Tento film mal byť asi nejakou morálnou podporou vojakom a ukážkou ich ťažkého utrpenia, ktorým si museli prejsť. Museli?? Odhliadnuc od toho, že iba dostali to, čo si zaslúžili, je tento film iba dvojhodinový zmätok. Film natočený pravdepodobne iba v jednom areáli, kde je len kopa šrotu, smradu, dymu a ohňa. Do toho čečenskí vojaci, vojačky-sniperky a ruská obkľúčená armáda, ktorá to samozrejme nevzdá. Aspoň tak nám to Rusi radi predkladajú. Akcia tu je, dokonca takmer non-stop. Je jej tu tak veľa, až je to nudné. Na dvojhodinový film to má strašne slabý príbeh a jedinou reklamou mu môže byť prirovnanie k filmu Čierny jastrab zostrelený. Mŕtvy a ukrižovaný tankista Igor pri odnášaní klipe očami! a jeho kamaráti prisahajú, že po ňom pomenujú svoje deti. Ja som tiež Igor, ale nemám radosť z toho, že nás (Igorov) bude viac len preto, že Rusi vtrhli do Čečenska. Chýbal tam silnejší príbeh. Slabé, veľmi slabé tri hviezdy. 50%. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

dvojhodinové plamene prestrelky strieľačky tečúca krv na zemi na stenách na tankoch, miestami mi to pripomínalo propagandu ruského vojaka, ktorý sa nikdy nevzdá a bojuje aj obviazaný s s nohami v dlahách len aby zničil nepriateľa, ktorý naopak iné nerobí len strieľa, reže gule a hlavy. Nesúhlasím s názorom v oficiálnom obsahu, že ide od takmer "dokumentaristicky vykreslený boj" . Všetko je natočené na efekt, ešte aj reťaze tanku posypané dolámanými - odtrhnutými nohami mŕtvych vojakov a ich črevami. Pre normálnych milovníkov vojnových filmov to neodporúčam, kto che pozerať "sado-maso", nech sa kukne. ()

Reklama

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Konečne vojnový film, v ktorom zhruba 90 % stopáže zaberajú nefalšované bojové akcie. Naozaj ide o celkom autenticky vyznievajúcu a nezakrývanú brutalitu, vlastne až na jednu scénu, keď moslimovia nožom odrežú ruskému vojakovi hlavu a jeho bezhlavé telo sa ešte hýbe (pochybujem, že je čosi také vôbec možné). Príbeh je len minimálny, avšak dokumentárne zachytáva bitku o nemocnicu, z ktorej je najskôr ruská armáda vytlačená, no napokon sa jej opäť zmocní. Na strane čečenských alláhovcov bojujú i medzinárodní dobrovoľníci: černosi, arabi, ba aj dve mladé litovské biatlonistky, dnes už rôznymi legendami opradené, blonďavé ostreľovačky, známe ako White Tights (Белые колготки/bílé kalhotky). ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Nikdy nečtu cizí komentáře před tím, než napíšu můj. Ale tady jsem to udělal - bylo jich tak málo. A teď mám pocit, že jsem viděl nějakej úplně jinej film. Syrovost? Věrohodnost? Brutalita? No nevím, já spíš viděl chaotickou amatérštinu. V Rusku je palivo i střelivo levný, sehnat tank taky není těžký, takže všude furt něco hoří a bouchá, pár tanků a starejch vojenskejch aut jezdí sem a tam v nějakým bloku určeným k demolici a v jedný vybydlený barabizně se odehrává většina děje, která spočívá ve vyumělkovaných válečných scénách, ve kterých si parta neherců hraje na vojáky. Některé postavy jsou absurdní až k smíchu, třeba žoldáci "negři", nebo duo litevských biatlonistek-odstřelovaček mířících do koulí. Kapitolou samou pro sebe je pak svérázný styl a obsah dialogů všech postav bez rozdílu, rádoby autentický, vojácký, drsňácký, v reálu spíš teatrálně směšný (viz třeba trapné proslovy plivajícího čečenského velitele "chirurga"). Úplně mimo mísu je pak věta z anotace, že "Scény jsou podány tak pravdivě, že realita nemůže být drsnější.". To je přímý důkaz toho, že emzácí existujou! Protože tohle musel napsat jeden z nich. Ale samozřejmě mám tisíckrát radši východní bratrance Rusy než nějaké zatracené mohamedánské kavkazské divochy, a taky je to dvacet let starej kousek, takže druhá z milosti i za tuhle tendenční, poloamatérskou a pologramotně polopatickou agitku. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Vlitel Čečenců ruskému zajatému tankistovi: ,,Přišel jsem ti říct, poručíku, v čem se my dva odlišujem. Ty jsi přišel ke mě domu, tohle je muj domov. Já se tady rvu... za tohle nebe, za tuhle zemi, za kamínek, za travičku. A za co ty se tady rveš, poručíku?'' ------- мясо. To je to první co vás napadne. Něvzorov diváka hned v první minutě filmu hodí do nehorázné bitevní vřavy v čečenském Grozném. Rozsekané ruské jednotky mají za úkol dobýt nemocniční komplex, ale většina přeživších je ráda, že je ráda. Veletelé tam mají čerstvě odvedené mlíčňáky, kteří tváří v tvář Čečencům a žoldákům nemají šanci v boji obstát. Do oblasti se sice podaří dostat pár mužů od SPECNAZU, tím ale posily končí. Rusové jsou obklíčení a čekají kdy si pro ně Čečencim přijdou. Ti jim vysílačkou sdělují co vše jim uřeží, jak je budou nejpve mučit a čas od času po RPG pošlou na Rusy držené pozice RPG se zavěšenou uřízlou hlavou nějakého chyceného ruského nebožáka... SPECNAZ se spolu s posledním funkčním tankem rozhodně k protiútoku...Dál nebudu spoilerovat. Za prvé klobou dolů před kulisami. To rozsekané město, ty zrezlé vraky BRDM, Zilů, UAZů, T80...a mezitím všude mrtví. Prostě paráda. Opravdové válečné bahno u kterého srdce milovníka tohot žánru zaplesá. Bojových scén je filmu dosti, ale nad některými zůstává rozum stát. Už jen ten průjezd náklaďáku ve kterém seděla jednotka Specnaz pod přímou palbou... pak ten tank ověšený Specnazem na věži při dobývání traktu nemocnice a nakonec samotné družstvo s bazukami, koukající jak tank decimuje budovu bez jediného výstřelu vyčkávající poctivě těch 5 minut...A také ta rychlopalba T80.. dělo tanku není protiletecký bofors...aby rána střídala ránu .-). Ruský závěr byl tak ruský, jak jen mohl být. Tohle vše u mně ubralo dost na hodnocení. Rusové umí, umí navodit atmosféru a i pyrotechnické efekty mají na úrovni. Chtělo by to ale lepší scénář a hudbu, ten synťák mi lez na nervy. Na druhou stranu tohle byl jen TV film a na tyto poměry to bylo více než slušné. Nejhorší je, že oni se tam takhle opravdu několikrát rvali o jeden rozsekanej barák v rozsekané zemi... Film je fakt drsnej jako byla válka tam, takže je to fakt jen pro otrlé staré kozáky. Dávám 3 zelená čečenská cigára. * * * ()

Zajímavosti (4)

  • Natáčalo sa najmä v Petrohrade na ulici Lagoda a tiež v meste Sestroretsk a jeho miestnej zničenej nemocnici. (argus123)
  • Velitel Čečenců má stejnojmenný předobraz v Chunkarpaši Israpilovovi. Mezi filmovým a skutečným Israpilovem je ale několik zásadních rozdílů. Ve skutečnosti nešlo o žádného lékaře, který začal bojovat s Rusy po agresi vůči vlastnímu národu. Chunkarpaši byl profesionální islamista a před Čečnou bojoval už s Armény v Karabachu, nebo s Gruzínci v Abcházii. Následně v Čečensku se vypracoval až na samotnou špici hnutí (účastnil se např. i přepadení nemocnice v Buďonovsku). Kozel se stal zahradníkem, když byl v květnu 1997 jmenován ředitelem „Antiteroristického centra“ Čečenské republiky. Na rozdíl od filmu zemřel až během druhé čečenské války při výbuchu miny. (chamonix)
  • V komparze účinkovali vojaci, ktorí si skutočne prešli bojmi v Čečensku. (argus123)

Reklama

Reklama