Reklama

Reklama

Čistilišče

(TV film)
  • Rusko Чистилищe (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Válečné drama odehrávající se v nemocničním komplexu v Grozném. Uprostřed téměř dokumentaristicky vykreslených bojů sledujeme ruskou jednotku a čečenské žoldáky. Scény jsou podány tak pravdivě, že realita nemůže být drsnější. Tento film není jako ČETA. Neukazuje však o nic méně smutnou tvář války. Jen v ruském podání. (Fr)

Recenze (22)

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Konečne vojnový film, v ktorom zhruba 90 % stopáže zaberajú nefalšované bojové akcie. Naozaj ide o celkom autenticky vyznievajúcu a nezakrývanú brutalitu, vlastne až na jednu scénu, keď moslimovia nožom odrežú ruskému vojakovi hlavu a jeho bezhlavé telo sa ešte hýbe (pochybujem, že je čosi také vôbec možné). Príbeh je len minimálny, avšak dokumentárne zachytáva bitku o nemocnicu, z ktorej je najskôr ruská armáda vytlačená, no napokon sa jej opäť zmocní. Na strane čečenských alláhovcov bojujú i medzinárodní dobrovoľníci: černosi, arabi, ba aj dve mladé litovské biatlonistky, dnes už rôznymi legendami opradené, blonďavé ostreľovačky, známe ako White Tights (Белые колготки/bílé kalhotky). ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že jsem viděla docela slušnou řádku válečných filmů, ale nikdy jsem se nesetkala s něčím takovým, jako je Čistiliščě. Ani nevím jestli se dá říct, že jsem ho viděla nebo ne. Je v něm tolik šílenosti, hrůzy, nepopsatelných scén, které jsem nemohla ustát, že jsem musela často použít posuv a to se mně dlouho nestalo. Myslím, že toho bylo na normálního diváka až moc i když musím připustit, že taková zvěrstva se zřejmě děla. Chvílemi jsem si pohrávala s myšlenkou, že nacisti byli mírumilovní beránci a nebo, že všechny horory (které jsem neviděla) jsou pohádkou pro malé děti. Kdyby všechno to, kde mně bylo mdlo, vystříhali, tak zbyde maximálně půlhodina. Stopáž je skutečně příliš dlouhá. Absolutně nevím jak mám hodnotit takové válečné drama, které ani nikomu nedoporučím. Vůbec se nedivím, že tisíce lidí z Čečenska uprchla. Ona to nebyla jediná bitva, takže je naprosto chápu. Ale co nechápu, čeho všeho je člověk schopen. A také jsem chvílemi nevěděla kdo je kdo. Zůstávám na trojce, ale berte to s reservou, fakt nevím...….. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Rusové jako by se předháněli ukázat světu jestli bylo hůř v Afghánu nebo Čečně. Groznyj, hektolitry krve, miliony výstřelů a nábojnic a celkem dost sadistický scény. Takovejhle krvák jsem už dlouho neviděl, ale jelikož mám válečný filmy rád, byl jsem spokojenej (a to i přesto, že jsem film viděl jen v ruštině). Poslání v tomhle ,,mase" hledat netřeba. Každýmu je po chvilce (někomu už předem) jasný, že by bojovat do Čečenska normální člověk nešel za žádný prachy ! Ano, takhle to tam mohlo a asi i vypadalo. Na některé scény dlouho nezapomenu. P.S.: oficiální trailer jsem nikde nenašel, ale třeba na youtube je celkem dost materiálů, které vám věrohodně ukážou, oč zde vlastně jde. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Jeden maďarský gej mi nasmerfoval do pošty akože tutové odporúčanie. Že vraj „Ak sa ti páčil Ržev, toto ťa totálne odjebe“. A měl pravdu, chalan chlpatý, odjebalo! Úplně mi to odjebalo poslední zbytky důvěry v ruské filmy. Bylo to, jako by zneuznaný režisér amatérského fekálporna dostal oboustranný akutní zánět ambicí a snažil se natočit Zachraňte vojína Chlestakokotova v Apokalypse, k čemuž měl k dispozici závratných 1000 rublů, mobilní telefon, tři hromady suti, partičku notorických leningradských bezdomovců, dva cigánské holobyty, pět litrů rajského protlaku, tři kila vepřového z nuceného výseku, pokoutně nasnímané otáčení tanku v bahně, čtyři podomácku vyrobené sádrové panely, cisternu benzínu, sirky a rusko – čečenský translátor. No neudělejte z toho sofistikovaný a dechberoucí velkofilm s atmosférou, jako by byl divák přímo přítomen v tom pekle! Pekle plošně retardované squatterské čtvrti. Čočka mobilu je dvě hodiny nalepena na xichtě nějakého zjevně nesvéprávného hrdinného krasnoarmějce či do morku kosti odporného separatisty, aby náhodou nebylo v pozadí toho vrakoviště, kde to celé uplácali, vidět stěžně zaparkované Aurory, přičemž tito procítěně trousí do éteru vlastenecké bonbonmoty hodné scénáristicko - herecké přípravky ochotnického spolku Ochrnutý down, nebo se naprosto přesvědčivě pitvoří, jako by měli v rozkroku tři koule. Ta třetí koule je jakože z gumové atrapy snajprpušky Dragunov SVD a pitvoření vypadá, že si právě skřípli pytel v zipu těch rekvizitních maskáčů ze seconhandu Velké vlastenecké války. Tu a tam se záběr přesune na až nevydržitelně drasticky povalující se vepřovou kýtu marinovanou v kečupu, občas na někoho spadne jeden a tentýž sádrový panel, přičemž mu rekvizitář mrdne na hlavu kýbl stavební suti, a v pozadí těch nevyžádaných detailů neustále věrohodně hoří nějaké odpadky polité benzínem. Ještěže to je alespoň dokonale ozvučeno! Ruchy a postsynchrony dozajista profesionálně vyráběli tak, že se pak všichni sešli ve studiu (sklep režisérovy 1+1) a na mávnutí zvukaře dělali do nahrávajícího magnetofonu Karpaty-205 „Zzzzzz-Džžžž“, „Ratatata“ a „Pffffff“ (tohle je citoslovce plápolajícího ohně). Fuckt paráda, dicki moc za doporučení! ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Nikdy nečtu cizí komentáře před tím, než napíšu můj. Ale tady jsem to udělal - bylo jich tak málo. A teď mám pocit, že jsem viděl nějakej úplně jinej film. Syrovost? Věrohodnost? Brutalita? No nevím, já spíš viděl chaotickou amatérštinu. V Rusku je palivo i střelivo levný, sehnat tank taky není těžký, takže všude furt něco hoří a bouchá, pár tanků a starejch vojenskejch aut jezdí sem a tam v nějakým bloku určeným k demolici a v jedný vybydlený barabizně se odehrává většina děje, která spočívá ve vyumělkovaných válečných scénách, ve kterých si parta neherců hraje na vojáky. Některé postavy jsou absurdní až k smíchu, třeba žoldáci "negři", nebo duo litevských biatlonistek-odstřelovaček mířících do koulí. Kapitolou samou pro sebe je pak svérázný styl a obsah dialogů všech postav bez rozdílu, rádoby autentický, vojácký, drsňácký, v reálu spíš teatrálně směšný (viz třeba trapné proslovy plivajícího čečenského velitele "chirurga"). Úplně mimo mísu je pak věta z anotace, že "Scény jsou podány tak pravdivě, že realita nemůže být drsnější.". To je přímý důkaz toho, že emzácí existujou! Protože tohle musel napsat jeden z nich. Ale samozřejmě mám tisíckrát radši východní bratrance Rusy než nějaké zatracené mohamedánské kavkazské divochy, a taky je to dvacet let starej kousek, takže druhá z milosti i za tuhle tendenční, poloamatérskou a pologramotně polopatickou agitku. ()

Zajímavosti (4)

  • V komparze účinkovali vojaci, ktorí si skutočne prešli bojmi v Čečensku. (argus123)
  • Velitel Čečenců má stejnojmenný předobraz v Chunkarpaši Israpilovovi. Mezi filmovým a skutečným Israpilovem je ale několik zásadních rozdílů. Ve skutečnosti nešlo o žádného lékaře, který začal bojovat s Rusy po agresi vůči vlastnímu národu. Chunkarpaši byl profesionální islamista a před Čečnou bojoval už s Armény v Karabachu, nebo s Gruzínci v Abcházii. Následně v Čečensku se vypracoval až na samotnou špici hnutí (účastnil se např. i přepadení nemocnice v Buďonovsku). Kozel se stal zahradníkem, když byl v květnu 1997 jmenován ředitelem „Antiteroristického centra“ Čečenské republiky. Na rozdíl od filmu zemřel až během druhé čečenské války při výbuchu miny. (chamonix)
  • Natáčalo sa najmä v Petrohrade na ulici Lagoda a tiež v meste Sestroretsk a jeho miestnej zničenej nemocnici. (argus123)

Reklama

Reklama