Reklama

Reklama

Kurz negativního myšlení

  • Norsko Kunsten å tenke negativt (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Geirr má tridsaťtri rokov. Pred dvoma rokmi mal autonehodu a od tej doby nemôže chodiť a je impotentný. Jeho žena Ingvild v snahe zachrániť manželstvo pozve na návštevu svojpomocnú skupinu telesne postihnutých, ktorých vedie agilná psychologička Tori. Doposiaľ samodeštruktívny milovník Johnnyho Casha a vojnových filmov sa vzbúri proti nevítanej invázii "pozitívnej" energie a za pomoci miestami až brutálnej úprimnosti sa pokúsi ovládnuť situáciu. V priebehu jednej noci tak prichádza k zúčtovaniu s falošnou úprimnosťou, dusivým súcitom, i zdanlivo osvedčenými metódami liečby duše...Debutujúci režisér spojil známu formulu škandinávskej psychologickej drámy so sarkastickou čiernou komédiou. Originálnemu výsledku pridáva na atraktívnosti hudobný sprievod pre rockových fajnšmekrov (Steppenwolf, Johnny Cash, Nina Simone...). (RTVS)

(více)

Recenze (435)

tulakfelix 

všechny recenze uživatele

Negativní sebedestruktivní Geirr není takový slaboch, jak se na první pohled zdá. Když člověk bojuje sám se sebou, je jedno, jestli je slabý nebo silný, boj sám se sebou nelze jednoduše vyhrát, neboť síly jsou vždy vyrovnané. Naopak terapeutka Tori není zas tak silná, jak naznačuje její postavení mocné pozitivní manipulátorky. Vynikající snímek s překvapivým odkazem na film Deer hunter. ()

platzman 

všechny recenze uživatele

Když se na to podívám za dva dny dvakrát, tak to prostě na 5 hvězd je. Takhle nějak si představuju "festivalový film". Komentáře ala "po odborné stránce neuvěřitelné" asi nikdy s nikým na vozíku nikdy ani nemluvili. Mně to přijde naprosto přesné.. ()

Alvin 

všechny recenze uživatele

Jen od Kodaně dál na sever dokážou natočit terapeutický dýchánek paraplegiků tak, že z toho člověku není smutno. ()

hanca.uh 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je snad jediný severský film, který se mi absolutně nelíbil. Prostě jsem ty postavy + obrazy + děj nepobrala. Navíc - hráli to strašně nesympatičtí lidé, jako by nestačil už jejich handykep. Za mě teda bohužel v hodnocení (a doufám že fakt zcela vyjímečně) jen jedna hvězda - za tu snesitelnou kratší stopáž filmu:-)) ()

Declen 

všechny recenze uživatele

Líbilo. Krásně netradiční a vlastně kupodivu tak pozitivní. Já dycky řikal, že s upřímností nejdál dojdeš. ()

Accuphose 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrý artový počin. Neposadilo mě to sice na zadek, ale zároveň ten film podal sympatický výkon. Občas jsem se zamyslel a občas zasmál... ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

To zas byla komédie. Teď už je mi úplně jasné , proč jsem v době vzniku nedal na nadšené recenze a ohlasy a filmu se vyhnul. Velká slabota a tyhle rádoby dojáky jsou opravdu kategorie úplně mimo mé spektrum chápání podstaty zábavy. ()

Leila75 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době parádní komedie u které mi tekly slzy smíchu,je zde vidět,jak je možné natočit s pár herci v jednom interieru opravdu zábavnou podívanou.Humor severských zemí je nám tak blízký! ()

davidh76 

všechny recenze uživatele

Miluju severské filmy. Škoda, že se jich do distribude dostává tak málo.... Nezaplatily by se, já vím. Skvělá komedie, skvělé drama! ()

PRASÁK 

všechny recenze uživatele

Norský režisér a scénárista Bård Breien není v našich zeměpisných šířkách moc známý, ale jeho první celovečerní snímek "Kurz negativního myšlení" na sebe dost upozornil. Po jeho shlédnutí člověka napadá, že mnozí na tom jsou ještě hůř, a přesto to dokážou snášet s humorem. Zvláště léčivý prostředek pro zúčastněné "pacienty" se jeví láhve chlastu anebo pořádné "brko". Ano, ano, to není řešení problémů naší skupinky lidí, ale tento snímek přece nic takového řešit nechce. Jsou to jen prostředky k uvolnění nebo k navození příjemné nálady. Na mně osobně tento film působil spíše jako výborná komedie, v níž se mihly i dramatické scény. Zvláště pak se mi líbil hulící vozíčkář Geirr, který, ač zpočátku morous, to posléze pěkně rozjel. Tleskám tomuto skromnému norskému filmu! ()

baba-jaga 

všechny recenze uživatele

Na třetí podívání nakonec hodnotím jen 4*, námět, zpracování i herecké výkony jsou vcelku bezchybné, přesto mi neco (nepopsatelného) chybělo k dokonalosti. Nicméně jeden z filmů, ktere vas na poprvé přiková do sedaček a vy jen nevite jestli se opravdu můžete smát z plnych plic (i kdyz je to z většiny smích velice smutný) ()

towlee 

všechny recenze uživatele

Takový pokus o komedii, jejíž humor se snaží být černý jak hadry Johnnyho Cashe, ale ve výsledku je to celé šedivé až běda. Cožpak o to, nápad je celkem dobrý, ale to je asi tak vše, co lze snímku přičíst k dobru, jo a možná ještě ty čvaňháky, co Geirr balí, ty fakt nemaj chybu. Jinak je film jedna dlouhá nuda, kde se střídají scény plné citových výlevů a scény citových výlevů. Chování postav je naprosto! iracionální (a to tak že všech), navíc většina z nich mi byla celkem nesympatická. Na to, jaký měl film potenciál, je to slabota. ()

jarod13 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý snímek k zamyšlení, člověk se snaží přemýšlet, kdo je v lastně ve fimu postižený a kdo vlastně potřenuje pomoc. ()

k.rakonos 

všechny recenze uživatele

Psychothrillery, komediální drama a černé komedie, to jsou hlavní atributy stále se lepšící severské kinematografie, která je úplně jiná než notoricky známá Amerika. Tahle tragikomedie neměla chybu, černej humor jak víno. ()

maaca 

všechny recenze uživatele

Film o tom jak dostat psychoterapeuta do blázince. A ukázka toho, že negativním přístupem jde dosáhnout pozitivních výsledků. ()

Michalp81 

všechny recenze uživatele

Tento film svérázně demonstruje psychiku lidí s postižením, když okolí je nutí myslet pozitivně a vnucuje jim svou představu o vyrovnávání se s touto nelehkou situací. Mně, jako vozíčkáři, film neuvěřitelně pobavil, jelikož do jisté míry vystihl i mé pocity, kterým se člověk občas prostě neubrání. Chápu však i své přátele (bez postižení), jimž se film zdál velice depresivní. Vřele mohu doporučit i divadelní nastudování Švandovým divadlem. ()

Reklama

Reklama