Reklama

Reklama

Kurz negativního myšlení

  • Norsko Kunsten å tenke negativt (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Geirr má tridsaťtri rokov. Pred dvoma rokmi mal autonehodu a od tej doby nemôže chodiť a je impotentný. Jeho žena Ingvild v snahe zachrániť manželstvo pozve na návštevu svojpomocnú skupinu telesne postihnutých, ktorých vedie agilná psychologička Tori. Doposiaľ samodeštruktívny milovník Johnnyho Casha a vojnových filmov sa vzbúri proti nevítanej invázii "pozitívnej" energie a za pomoci miestami až brutálnej úprimnosti sa pokúsi ovládnuť situáciu. V priebehu jednej noci tak prichádza k zúčtovaniu s falošnou úprimnosťou, dusivým súcitom, i zdanlivo osvedčenými metódami liečby duše...Debutujúci režisér spojil známu formulu škandinávskej psychologickej drámy so sarkastickou čiernou komédiou. Originálnemu výsledku pridáva na atraktívnosti hudobný sprievod pre rockových fajnšmekrov (Steppenwolf, Johnny Cash, Nina Simone...). (RTVS)

(více)

Recenze (435)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

TAk takhle pánové, takhle vypadá severská černá komedie. Jak vybroušený diamant který reprezentuje žánr. Budete se smát, až se budete stydět. ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Dříve než film jsem viděl divadelní hru, která byla napsána právě podle tohoto filmu. A musím říct, že ztvárnění Švandova divadla se mi líbilo o něco víc. Zejména Michal Dlouhý podal pro mě nezapomenutelný výkon. To však nic nemění na tom, že se jedná o výborný film, popisující problematiku života handicapovaných lidí a toho, že zdravý člověk nikdy nemůže pochopit v plné míře jejich pocity. Co se týče hodnocení, filmu dávám 4*, divadelnímu představení ve Švandově divadle jasných 5*! ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

já ten severskej humor prostě nějak nepobírám... úplně špatný to není, ale od zdejších 81% jsem čekal víc... za mě 60%. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Skandinávci umí s grácií natočit filmy snad o všem - a Kurz negativního myšlení k nim samozřejmě patří. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Prospějej občas vidět takovýto film. ----- Á nejlepší hráči ruské rulety jsou vozičkáři. Jdi se vycpat lovče jelenů :) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nenáročná, oddychová tragikomédia. Prísť o zdravie ide ľahko, len ako sa s tým potom vyrovnať? To je otázka na dlhú debatu a tento film ponúka jednu z možností. Pri tragédii a ťažkých chvíľach sa často zdôrazňuje, aby si človek zachoval pozitívne myslenie, ale dá sa to vždy? A je to naozaj univerzálny liek na boľačky? A čo tak vyskúšať aj trocha toho negatívneho? Zaznela tu myšlienka, že niekedy na pochopenie negatívnej veci, alebo človeka, je dôležité nájsť v sebe aspoň kúsok negatívneho postoja. Súhlas, niekedy pozitivizmus nerieši nič. Sem-tam treba niečo aj porozbíjať, či už svoju myseľ alebo aspoň veci naokolo. Páčilo sa mi, ako sa snímok na konci pomaličky, nenápadne preklápa do psychologickej roviny. U mňa preto celkom spokojnosť. 75/100 ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Možná by se Kurzu dalo vytknout, že je to místy příliš velký konstrukt, ale já s tím problém neměl a považuji tento film za velice šťastnou kombinaci humoru a vážnějších scén. A na závěr film zahřeje, čehož si cením nejvíc. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Tohle se nedá moc popsat slovy. Tohle se musí prožít při sledování. Tohle se musí protrpět, propřemýšlet, fascinovaně prozírat, naštvaně prokritizovat, zaraženě propojit se svým životem. Každopádně zážitek to bude obrovský! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kurz negatívneho myslenia pôsobil na mňa pozitívne. Ale to je pomerne trápna jednoduchá metafora. Severania sa snažia stále odkazovať na Bergmana a kopírovať ho, lebo nič lepšie už nevymyslia, rovnako ako Česi na Formana. Ale tým hore to ide o niečo lepšie. Ďalej tiež pridávajú do svojich diel tragikomický prvok. Hovoril tu niekto pojem Dogma? ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Spíše tedy drama nežli komedie. Hodně HOŘKOsladký film. I když v evropských (zvláště pak severských) počinech se nám často dostává humoru tak černého, že by se dal krájet. Kunsten å tenke negativt rozhodně není výjimkou. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nezasmial som sa, ako by sa patrilo na komédiu, aj keď čiernu. Nenašiel som nič, čo by som obdivoval na Kurze z filmového hľadiska. Námet nie je nový a spracovanie neprekypuje originalitou. Vlastne ma na celom filme zaujalo iba hľadanie riešení problému: my a oni. Paraplegici (a nielen oni) by chceli, aby sa na nich hľadelo, ako na bežných ľudí neuvedomujúc si, že existujúce obmedzenia sa nedajú prehliadať. A svojím partnerom, ktorí majú na výber z dvoch zlých možností, ich situáciu často neuľahčujú, ale komplikujú. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Příběh z invalidovny v severském pojetí.  V záměrně šokujících okamžicích (ne)příjemně upřímné a úsměv vyvolávající ve zcela nepřístojných situacích. V této rovině je Kurz negativního myšlení moc fajn a přesně tam, kde bych ho čekal. Na druhou stranu by bylo rovněž fajn, když už jsme k sobě tak upřímní a umíme strhávat masky falešného pozitivismu, si přiznat, že když už jsme v té prdeli, tak si tam chvíli pobudem, a to i když se ožerem, zfetujem se a zašukáme si.  Ale dobrý konce mám vlastně rád  a co si budeme povídat, s Geirrovou manželkou bych si je i užil. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Režisér bruslil na sakra tenkém ledě, a kdyby cokoli odfláknul, dostal by to určitě parádně sežrat. Základem je hrstka dobře napsaných postav a jednoduchá zápletka, která uvolní všechny negativní emoce nastřádané nesmyslně dlouhým přetvařováním se ve jménu pozitivismu. K tomu přidejte pár opravdu hodně černých gagů a máte takový malý velký film (90%). ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Hodně lidí je negativních, takže tyhle osoby mohou své negativní postoje k životu ještě prouhloubit návštěvami kursů negativního myšlení. Má to často jeden háček. Negativní lidi jsou zpravidla líní pracovat duševně i fyzicky. Tomu odpovídá i sbírka jejich zážitků a zkušeostí, které lidský život umožnuje. ()

Reklama

Reklama