Reklama

Reklama

Po Karlově mostě s prof. Františkem Dvořákem

(seriál)
všechny plakáty
Česko, 2002, 20x12 min

Obsahy(1)

Dvacet dílů cyklu o českém výtvarném umění je spjato především s Karlovým mostem, jeho slavnými sochami a jejich tvůrci. Průvodcem nám bude člověk nad jiné povolaný, prof. František Dvořák, který dokáže stejně poutavě vyprávět jako jeho legendární učitel, prof. V. V. Štech. (oficiální text distributora)

Recenze (6)

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s předešlým komentářem (Šandík) v tom, že chybí další pohled, ale až do vzniku tohoto pořadu nebylo z porevolučního období vůbec NIC. Pisatel by měl možná přihlédnout k tomu, že profesor Dvořák tu není od toho, aby rozšiřoval znalosti zasvěcených, ale aby laika naučil se na umění kolem sebe vůbec dívat. A to plní skvěle. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro mě jako Pražáka příjemná komentovaná prohlídka, jakých se v Praze pořádá hodně, aniž bych musel teď v zimě vylézt z tepla postele a tísnit se mraky turistických zombies. Nadčasový dokument který, můžete shlédnout za dalších dvacet let. ()

Šandík odpad!

všechny recenze uživatele

Možná je mé odhození tohoto pořadu do odpadu cynické, ale jako historik umění snad dokážu fundovaně posoudit relevanci informací, které v tomto seriálu už notně senilní profesor Dvořák podává. Kromě toho, že pracuje prakticky výhradně s poznatky staršími padesáti let a naprosto nereflektuje mladší zjištění a to včetně těch naprosto zásadních, si místy i bohapustě vymýšlí. Dvořák navíc nikdy nebyl specialistou na barokní sochařství, věnoval se převážně českému umění dvacátého století (například Františku Tichému). Proč někdo z těch rozumbradů z České televize neoslovil třeba Ivo Kořána, Pavla Preisse nebo Mojmíra Horynu, zkrátka někoho z lidí, kteří baroku skutečně rozumějí? Česká televize opět předvedla svou naprostou nekompetenci v průzračné nahotě... ()

Florentyna

všechny recenze uživatele

Souhlasím s komentářem Bohemáka, je dobré, že něco takového vzniklo a prof. Dvořák má skutečně živý projev, kterým určitě diváka zaujme a v jeho líčení se "nudný dějepis" může pro leckoho stát dobrodružným exkursem. Profesora Horynu už dnes bohužel asi neosloví, na Pavla Preisse bych si rada pockala :). Navíc myslím, že česká televize chce jako devízu mít kontinuitu s V.V.Štechem, proto třeba i ten způsob živého vypravování, myslím, že popularizace vědy může vypadat zrovna takto. ()

Reklama

Reklama