Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kirsi je dvanáctiletá rebelující slečna ze smíšené finsko-švédské rodiny, která emigrovala do Švédska. Po smrti tatínka žije jen s finskou matkou Esther, jež se nikdy nenaučila švédsky. V létě roku 1984 Kirsi vyhraje školní soutěž – na celé prázdniny se má stát reportérkou lokálního rozhlasu. Esther si však svou dovolenou představuje jinak, chce si se svou kamarádkou otevřít restauraci v letním domě na venkově ve Finsku a přemýšlí o tom, že se do Göteborgu na podzim už nevrátí. Drama se šťastným koncem o dívce, která se zoufale snaží vyznat ve složitém vztahu k matce, v tom, co je jejich společný domov, a v neposlední řadě také v první lásce, natočila režisérka podle vzpomínek na vlastní dětství, poznamenané neochotou matky sžít se s novou vlastí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Kamca_ 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, jak mi tento film utekl na MFF ve Varech v roce 2007. Měla jsem ho vidět už dávno, ale nakonec jsem se k němu dostala až dnes. Pořád jsem naivně čekala na české titulky, které ani po tolika letech nejsou. Dá se to zvládnout i s eng titulkama. Jinak co bych napsala k samotnému filmu: Mělo to takovou zvláštní atmosféru. I když bych to označila jako mírně psychologický drama, tak to na mě chvílema působilo i pozitivně. V hlavní roli Mia Saarinen se mi moc líbila. 80%. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Konverzačná dráma sa tu strieda s "teen romantikou", rovnako rýchlo ako švédčina s fínčinou. Je to film plný letnej atmosféry a čo ma najviac prekvapilo, hoci akcie je tu pomenej, za celú stopáž tam nebola jediná hluchá minútka. Komentáre reportérky Kirsi, glosujúce fínsko-švédske komplexy veľmi vtipne odľahčovali dej. ()

tere.z 

všechny recenze uživatele

Téma rivality Švédsko - Finsko, schopnosti tolerance a důležitosti rodiny je sice chvályhodné, ale po slibném začátku sklouzne Kid Svensk velmi rychle do průměru. Filmeček jak ze sobotního skandinávského pohádkového rána na jedničce. Od jedné z horních příček divácké ceny ve Varech jsem čekala víc. ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Solidní drama o dvanáctileté Kirsti bouřící se proti matce, v nótě Švédsko - Finského nejen jazykového rozporu. Obrazově se mi film velmi líbil, díky tomu a samozřejmě díky kvalitnímu hereckému výkonu jsem příběhu porozumněl, i když jsem film viděl v originálním znění. Žel, nejsou dostupné ani anglické titulky a ve Švédštině či Finštině se vážně neorientuju... Maximálně vím, že "tak" je děkuji. :) ()

Reklama

Reklama