Reklama

Reklama

S nástupem Rodriga Borgii na papežský stolec se dostává rod Borgiů k téměř neomezené moci. Borgia se coby papež Alexandr VI. nezdráhá použít jakýchkoliv metod, aby dostal své veřejně přiznané levobočky na výhodné posty. Jeho nástrojem v boji s protivníky jsou jedy a dýka syna Cesareho. Když však Alexandr VI. sám umírá na otravu, je to konec takřka celé rodiny nenáviděných Borgiů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (39)

verbal 

všechny recenze uživatele

Kulantně vykreslené lapálie nejotravnější italské famílie. Má to vše, co má správný romantický doják mít - vraždy, loupeže, krvesmilstvo, požadování manželek bližního svého, pohrdání rodiči a snad jedině Boha měli furt toho samého (Ten už má holt asi definitivu). Rodrigo Borghia ukázal, jak zábavně se dá přistupovat k Desateru, když je jeden Oberkudlanka a ostatní papežové jsou proti němu jen nudní zástupci Ředitele. Jen ta dvouapůlhodinová stopáž způsobila, že jsem byl ke konci trochu otrávený. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pro Španělsko je Krev Borgiů docela zajímavá práce, která, co se týče historie, vypráví zajímavý příběh zajímavou formou, v rámci španělských možností. Také je to ale pro mnoha lidí dvouhodinová zívačka, která umí otravovat a nudit. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Velebení i proklínaní Borgiové. V počátcích bývali jen bezvýznamným španělským šlechtickým rodem. Avšak ta „bezvýznamnost“ byla zcela zapomenuta… Rod Borgiů měl chrabré a cílevědomé muže, okouzlující ženy, které vychovány úctě k mužům, nebyly pouze loutkami svých pánů, brali svůj osud se vztyčenou hlavou a hrdě se hlásily ke svému rodovému jménu. To nejdůležitější, co jim bylo dáno do vínku byla „touha“, toto magické slovo měnící tužby ve skutky. I když je to cesta vykoupena: záludností, intrikami a krutostí. Dosažená moc, tak sladce opojná, kterou si rytíři meče skryti rouchem církevním vychutnávají plnými doušky. Prolitá krev bližních, je jen nízká cena; a nepřátelé ať se smaží na hranici. Po jejich boku chtiví odpůrci číhající na chybný krok(je tak únavné být stále ve střehu), jehož využijí; a bez skrupulí skoncují s chamtivými vládci, aby si i oni mohli dopřát ten slastný pocit „nesmrtelnosti“. Jen rod Borgiů si však může říci: „dobyli jsme Itálii“. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Rodina Borgiů je zde vylíčena obvyklým stereotypním pojetím a děj se překotně hrne sem a tam zahalen do obšírných mýtů. Pohlédneme-li na defilé osudů skutečných historických postav, které zvolily autokratický styl vládnutí za použití těžko uvěřitelných zločinů a extremních intrik, tak vše nebylo asi tak černobílé jak líčí film. Snad pouhý fakt je důkazem, že hmatatelný život třeba Francisco Borgia, který taktéž vyšel z jejich rodu, byl úplně jiný. Ale zpět ke zpracování filmu, který dějově nepřináší nic nového ani objevného. O to větší bylo moje zklamání, že jsem se zajímavějšího modernějšího pohledu na Borgie nedočkal. Co říci závěrem? Na druhou stranu chápu, že tvůrci neměli snadný úkol vtěsnat do dvouhodinového filmu vše. Ještě dodám, že německý režisér Oliver Hirschbiegel připravuje nový seriál pod názvem Borgia, který možná prolomí zavedené stereotypy. No co, počkáme a uvidíme, čím nás německý tvůrce překvapí. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nějak mě to nevzalo. Po celou dlouhou dobu trvání filmu jsem měl dojem, že samotní autoři na vyprávěný příběh nemají svůj vnitřní názor, že jen povrchně zobrazují zajímavé období italských dějin. Vlastně jde o vršení bizarních někdy drsných někdy erotických scén zajímavých jen svou drsností nebo otevřenou erotičností bez hledání hlubších významů. Dějiné události samy myšlenky neobsahují, ty jim musejí dodat vypravěči, což se zde neděje. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Viděno v původním španělském znění s anglickými titulky. Krátce po zhlédnutí jsem zjistil, že to pod názvem "Rod Borgiů" vysílá TV Barrandov jako dvoudílný film, podíval jsem se na to tedy znovu, tentokrát v českém dabingu. Že by to byl ale nějaký výrazný divácký zážitek, to se tedy říct nedá. Má oblíbenkyně María Valverde, kvůli které jsem si ostatně tento film vyhledal a zhlédl, je zde sice výborná a bavila mě, ale jinak mi to celé přišlo slabé. Je to taková ta klasická historická kostýmní podívaná, která bohužel nedisponuje žádným velkým příběhem ani zajímavými postavami, s kterými by se dalo identifikovat. Film mi navíc přišel protivně přeplněný sexem a celá ta přehlídka vyšňořených postav mě nijak zvlášť nezaujala a bylo mi lhostejné, jak to skončí či nakolik se to drží historických reálií epochy, která mě nikdy dvakrát nezajímala. O úmorně dlouhé stopáži ani nemluvě. Po všech stránkách průměrný film, který se předpokládám z hlavy vykouří zatraceně rychle. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Krásna telenovela s talianského prostredia v mene božom. Pýcha, lakomstvo, smilstvo, závisť, obžerstvo, hnev a lenivosť na každodennom poriadku... vodu káže, vino pije a zakladá sa to na "skutočnej udalosti"?! (kulam oči). Georgo Borgia ako Don Corleone stredoveku. 6/10 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Možná až zbytečně zdlouhavé a utahané, ale přesto výpravné a v mnoha ohledech poutavé historické drama, kde se sice nekonají žádné velkolepé bitvy, ale přesto dokáže zaujmout. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na takýto zaujímavý príbeh nie je treba ani vysoký rozpočet ani obrovskú výpravu. Stačí len ukazovať, ako to zhruba bolo v rodine najsvätejšieho pápeža. Výborne zahrané, Španieli už v tom čase mohli pouvažovať skôr nad seriálovou verziou. Materiálu aj kvalitných hercov mali očividne dosť. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Vzostup a pád Borgiovcov je pre mňa fascinujúcou kapitolou dejín, preto som sa nesmierne potešil, že o nich vznikol film. Mario Puzo ich (vo svojej knihe The Family) označil za prvý mafiánsky klan a toto označenie je úplne presné (s trochou nadsázky je Rodrigo presne ako nejaký capo di tutti capi, len o pár storočí skôr). Film sa snaží na ploche približne dve a pol hodiny (aspoň ja som mal 145minútovú verziu) preskúmať všetky charaktery, morálku a zvrhlosti danej doby, pripomenúť najdôležitejšie persóny a dobové reálie. Je pochopiteľné, že úplne všetko čo som očakával sa do filmu nepodarilo vtesnať (napr. postavu Nicola Machiavelliho a jeho vzťah a inširáciu Cesarom Borgiom pre dielo Vladár, vraždu syna Joffrého, atď), ale tvorcovia sa skutočne snažili. Všetko čo má historická dráma mať, divák nájsť môže. Možno škoda "nehollywoodskeho" rozpočtu, šetrilo sa najmä na veľkolepých záberoch bojov a dobývania hradov, tak typických pre borgiovské ťaženia. Z pohľadu filmu a diváka som spokojný, Los Borgia je hodnotným a kvalitným filmom a aspoň malou lekciou dejepisu... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Borgiové trpí stejným neduhem jako jiný španělský historický film Kapitán Alatriste - příliš nataženou stopáží. Ale stejně jako u kapitána se přes to dá snadno přenést díky neokoukaným tvářím, nádherným interiérům a celkově výborně zpracovaným příběhem této neobyčejné rodiny. 80% ()

Fleur6 

všechny recenze uživatele

Film zobrazujúci najmä 12 rokov mocenského rozmachu tohto rodu od zasadnutia Rodriga Borgia ako Alexandra VI. na pápežský trón, cez jeho smrť a teda až po koniec ich kvázi vládnutia smrťou Césara. Silným kladom je viacrozmerné zobrazenie charakterov. ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Krev Borgiu je zajímavá poučná podívaná. Film je možná až zbytečně zdlouhavý a utahaný. Ale v mnoha ohledech je to poutavé výpravné historické drama, kde se sice nekonají žádné velkolepé bitvy, ale přesto dokáže zaujmout. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Borgiové jsou s velkou historickou přesností (i když zase nijak zvlášť podrobně se v dějinách Itálie neorientuju) vykresleni jako správná italská mafiánská rodina, která se neštítí vlastně vůbec ničeho. Papež Alexandr VI. vypadá tak, jak by měl správný papež vypadat, tedy jako slizský úchyl. Z jeho děťátek nejvíce samozřejmě zaujme Cesar, který si myslí, že je slavný Gaius Julius Cesar. No a jinak se tu pořád souloží a vraždí a intrikuje, prostě řehole. I když je jasný, že takováhle křesťansko-mafiánská rodinná sága se nedá odbýt 65 minutami nebyl to samozřejmě žádný Kmotr ani Scarface, takže 140 minut bylo trochu hodně, hlavně proto, že ke konci mi to přišlo jako sled vražd bez přílišného vysvětlování nebo propracovávání jednotlivých událostí. Prostě provdáme dceru, pak jí odděláme manžela a pak jí provdáme znova a jedeme dál. Moc se mi líbila renesanční atmosféra, kostýmy, kulisy atd. Jsem na vážkách jak to hodnotit, protože po slibném začátku jsem se ve druhé půlce docela nudil a chyběl mi tam pořádně strhující závěr nebo tak něco. Na druhou stranu to bylo docela milé překvapení, protože na španělské filmy skoro vůbec nekoukám, takže mě Borgiové docela příjemně překvapili až na vytčené nedostatky. Takže takových přesných 70% ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Krátký životopis rodiny Borgiů od doby, kdy se Rodrigo Borgia stal papežem římským. Od té doby rodina ještě víc usilovala i o světskou moc a neváhala kvůli tomu i vraždit. Nejen nepřátele, ale i členy rodiny. Ze synů zůstal naživu jen bojovný César a jeho sestra Lucrezia, kterou rodina několikrát výhodně provdala. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Překvapila mě jedna věc při zpracování tohoto filmu, že Lukrecia BORGIA všude v historii označována jako travička, zde vystupuje jako ztělesněný anděl a dobro samé. Okolo ni všichni jsou zločinci a vrahové. Ale jinak se mi film velmi líbil, já jsem na historické filmy "zatížena". ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Když už je zpracování materiálu spíše televizní, proč z Borgiů raději neudělali Španělé seriál ve stylu Tudorovců? Takhle je to spíše promarněná příležitost. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

A já si myslel, že po Tudorovcích a Hry o trůny nenajdu famílii s takovým gustem k všem radostem a neřestem světského života. Nebýt informační hodnoty, asi bych se ani neobtěžoval film dokoukat a to především kvůli odporně dlouhé stopáži, která by nevadila, kdyby to bylo přeci jen trochu profesionálněji pojaté. Na druhou stranu výběr herců s předvádění jejich španělského temperamentu a vizuální líbeznosti nebylo k zahození. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Historický film, který se snaží věrohodně ukázat, jak to s Borgiovými zřejmě skutečně bylo a nepodkládá nám kupříkladu nepotvrzené zvěsti o travičství Lucrecie. Naopak ukazuje Caesarovo krutovládu, která spolu s jeho otcem zasáhla celou nesjednocenou Itálii. Film velice zajímavý, ale místy zdlouhavý. Herecky spíše průměrný. Přesto koukatelný. 60% ()

Reklama

Reklama