Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prostřednictvím tohoto dokumentu sledujeme jednoho z nejprovokativnějších kritiků druhé poloviny dvacátého století. Charles Bukowski je velkou osobností a vy jej buďto milujete, nebo nenávidíte. Tento snímek, určený především pro věrné fanoušky odhaluje některé podstatné střípky z Bukowského tvorby, postojů a života. (Devadesát Dva)

Recenze (40)

tron 

všechny recenze uživatele

Bukowski bol čurák. Kedysi som na jeho textoch poriadne frčal. Zaujali ma svojou jednoduchosťou. Boli stručné, jasné a priame. Niečo ako Hemingway, ale Bukowski sa ešte menej na niečo hral. Dalo by sa povedať, hoci so mnou určite mnohí nebudete súhlasiť, že nechcel povedať nič. Nič. Proste nič. Nič o tomto svete, nič o ľuďoch, nič o zmysle života. Nemal prakticky žiadne ambície. Písal iba o prostredí, v ktorom sa pohyboval a o ľuďoch, ktorých poznal. Nebolo v tom nič viac. Ale, paradoxne, práve tým, síce nechtiac, ale to nevadí, hovoril o svete, ľuďoch a zmysle života :-) Jeho svet, to bola stoka. More alkoholu, hodiny sexu so ženami ešte zúfalejšími, než bol on sám (a to už fakt bolo čo povedať), zamestnania, ktoré z duše nenávidel od prvého dňa a prežívanie zo dňa na deň. Nebolo dôležité, kde bývate. Stačila jedna izba v zavšivenej ubytovni. Nebolo dôležité, čo jete. Stačila jedna snickerska na 24 hodín. Nebolo dôležité, s akými ženami spal. Úplne v pohode stačili najlacnejšie prostitútky. Dôležité bolo len jedno. Aby mal prachy na chľast a cigarety. Bolo to svojím spôsobom úbohé, hnusné a strašné, ale ak sa vám to nepáčilo, nemuseli ste to čítať. Nikto vás nenútil. Mne ľudia ako Bukowski nie sú sympatickí, ale jeho poviedky a knihy boli zaujímavé (niektoré viac, niektoré menej). Jeho priamočiare texty ma zaujali nielen ako čitateľa, ale aj ako autora, vyjadrujúceho sa skôr krátko a priamo, než chodením okolo omáčky na dvadsiatich stranách, počas ktorých aj tak nič nepoviete. Bukowského otec ho ako malého strašne týral a bil a nakoniec z neho vyrástlo to, čo vyrástlo. Pri sledovaní tohto dokumentu som sa čudoval, že mu nikdy neruplo v bedne, nezabil pár ľudí a neskončil na elektrickom kresle. Bol to hororový človek, ktorého by som nechcel mať za suseda. A tento film to dokazuje. A nenarážam iba na moment, v ktorom tento odpudivý ožran brutálne ukopal (!) pred kamerami (!!) svoju frajerku (ktorá bola zrejme ešte väčším skrachovancom, ako on a tak si ho následne oficiálne vzala za manžela!!!). Sledovať tohto človeka, to je čosi strašné. Hrozne vysiľujúce a nepozerá sa to dobre. Ak sa zaujímate o Bukowského život a dielo, určite si to pozrite, ale občas vás napne na vracanie, občas budete nadávať a celkovo sa budete občas nudiť, lebo je to dlhé a od istého momentu stagnujúce. Ináč, zaujímavé je Bukowského názor na Mickeyho Rourkea (ktorý stvárnil jeho alterego Henryho Chinaskiho v Barfly). Bukowski sa k nemu nevyjadruje zrovna lichotivo, pritom mal s Rourkeom množstvo spoločných vecí (mimoriadne komplikované detstvo a samodeštrukčný systém napríklad). ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument, který se může pochlubit autentickými záběry z Bukowského čtení. Pokud tohot osobitého básníka a spisovatele máte rádi, určitě shlédněte. Jeho hlasem přednášené básně získávají na působitosti a dělají z jinak vydařených českých překladů škvár. Z jeho hlasu lze cítit bolest a když se k tomu přidají smutné pasáže klavírních koncertů, je to zbásněná beznaděj. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Z akademických sračiek do neprikrášlenej reality. __ Prežil si toho naozaj veľa. Od hrubého týrania otcom, cez pokročilú formu akné, až po finančnú krízu a nie príliš vydarené žitie na okraji vtedajšej spoločnosti. Bukowski je naozaj zvláštna persona, ktorá si zo svojej minulosti dokázala zobrať ponaučenie, psychicky sa obrniť voči okolitým názorom spoločnosti.. a ako sám povedal: „Svět patří těm, co se neposerou. __ Naozaj solídne spracovaný dokument, ktorý aj cez svoju skoro 2-hodinovú dĺžku diváka nenudí. P.S. Pokiaľ si myslíte, že o "Hankovi" viete už naozaj všetko, tak vám hovorím - neviete! Veľkú časť stopáže totiž tvoria autentické zábery z jeho života + rozhovory obsahujúce nemalú radu poriadne tvrdých otázok na telo. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Objev Bukowského textů na střední škole byl pro mě zřejmě nejdůležitější literární událostí vůbec a zcela zásadním milníkem. Má čtenářská zkušenost se dělí na éru PŘED a PO objevu autorova románu "Šunkový nářez". Časem to mladické okouzlení pochopitelně trochu vyprchá, až se propracujete k lepším autorům a přestanete si idealizovat proflákaný styl života. Ani poté ale nelze autorovi upřít specifické kvality jeho kultovních textů, především pak vysokou míru autenticity, výborné dialogy, vtip a svěží lehkost. A brilantní popisy sexu, pochopitelně. Tento dokument by měl asi vidět každý fanda autorových textů, protože mu může pomoci lépe pochopit jeho zajímavou osobnost a životní úděl, a dotvořit dojem, který si odnesl kdysi z jeho knih. Dokument se na velkém záběru věnuje chronologicky mistrovu životu a postupně představuje všechny zásadní milníky jeho života. Činí tak prostřednictvím řady dobových záběrů, fotografií, archivních nahrávek a defilé desítek pamětníků, kteří mistra zažili - mj. jeho vydavatel, manželka, dcera, přátelé, a další hromada většinou již starých lidí, kteří často neskrývají svůj obdiv k této ikonické postavě americké literatury 20. století. Bezprostředně po zhlédnutí mám chuť vytáhnout z knihovny některou z jeho knih a hned se do ní začíst. Což je zřejmě to nejlepší, co může tento dokument v divákovi evokovat. Bukowski mi říkal, ze pokud vaši rodiče začnou mít rádi svoji práci, tak to začíná být špatný, a pokud se objeví policie, tak se musí dít něco dobrého. To, co potřebujete, je život. Vaše práce musí být živá. A vy prostě musíte chlastat, psát a šukat. To byla jeho rada. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Starej prašivej pes Hank ve svém docela dojemném dokumentu. Pro nás, co máme jeho tvorbu načtenou, zajímavej pohled na události tak důvěrně známé právě z jeho knížek. Navíc ve filmu mluví další zajímavý osobnosti, u mě největší radost z Toma Waitse a Bona. Pokud jste Bukowského literárními fanoušky, budete vrnět blahem, pokud ne, tak si to asi stejně nepustíte. A btw Faktótum je jedna z nejlepších knížek, co jsem kdy četl... :-) ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Bukowski. Aneb dokument ve kterém řada známých lidí, o kterých se většinou mluví s velkým obdivem, s ještě větším obdivem vypráví o svém seznámení s jedním z největších a rozhodně nejopilejších amerických spisovatelů. Tom Waits super, historka o kalbě Bona a Seana Penna a následném telefonátu Hankovi ještě lepší. Jasně, je to poměrně neutříděné, volně plynoucí a opakující se, ale pořád je to zatraceně charismatické. Veškerá glorifikace i špína je na místě. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Obranná hradba zatrpknutého cynika Chinaskiho je prelomená a náhľad priamo do Hankovej obývačky poodhaľuje a skvele dopĺňa udalosti a životné zvraty známe z kníh. Je to skvelé pojítko a fanúšik má výbornú príležitosť si chronologicky utriediť, čo a ako sa dialo. Fanúšikovské nadšenie známych osobností je milé rovnako ako celý tento dokument, ktorému nevadí ani dlhšia stopáž. ()

harfuska 

všechny recenze uživatele

S Bukowského tvorbou som sa zoznámila ešte zamlada, pri sexe, opojená alkoholom. Učaroval mi štýl jeho vyjadrovania a tak nebol problém dočítat knihu v priebehu chvíle. Jeho slová mali horkosladkú chuť a mne zostal po dočítaní zvieravý pocit na hrudi. A teraz, pri sledovaní dokumentu, sa mi ten pocit vrátil a to ešte intenzívnejšie. Film bol hodne autentický, sálala z neho bolesť a frustrácia, ale aj radosť a hromada alkoholu. Bukowski bol ako vystrihnutý z knihy. Presne tak som si ho predstavovala. Nič z toho, čo urobil, alebo čo som sa o ňom dozvedela ma neprekvapilo. Bol to naozaj svojský človek, ale som rada, že nemusím žiť taký ubíjajúci život ako on. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Keď som mal 15, hovoril mi CH B akoby rovno z duše. Keď som videl tento dokument, prišlo mi bývalého idolu ľuto a všetky krásne spomienky sa začali rozpadávať s otázkou, ako som ho mohol obdivovať. Nemal som to pozerať, som naňho už pristarý... :) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dobre udelany dokument, ktery mapuje cely zivot Bukowskeho. Spousta zajimavych zaberu a vtipnych historek, presto by mozna vice strihu filmu pomohlo... Bukowski byl v mem dospivani ikonou a precetl jsem od nej vse co se dalo a presne pro nas byl tento dokument natoceny.-). ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Jo, dobrej dokument. Bukowski je bourák, o tom není pochyb a v tomhle dokumentu se to jenom potvrzuje. Potvrzuje všechno, co si o sobě napsal ve svejch knihách. Ale v podstatě se o něm dovíte, že to není takovej mrzout a vůbec ne nepříjemnej člověk, protože působí fakt charismaticky, obzlášť s flaškou v ruce, chch. ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Jaká je vaše definice lásky? Láska? To je něco jako...znáte tu ranní mlhu, když se probudíte než vyjde slunce? Trvá jen chvilku a pak se vypaří. Láska je prostě mlha, která se vypaří s prvním zábleskem reality." ...Mohla bych ho poslouchat celé dlouhé hodiny. Dívat se na něj, nahlížet do jeho duše, být zase o krok blíž k jeho osobnosti. Zajímavým momentem tady bylo, když začal vyprávět o svém vztahu k otci. Peklo s velkým P. A on to vše definoval s inteligencí jemu vlastní. To jak vnímal lidi a věci kolem sebe, jak se nebál je rozebrat do hloubky mě k němu dodnes přitahuje. Hned při prvních záběrech na jeho tvář jsem se začala usmívat a pak už si jen vychutnávala vyprávění o ženách, chlastu, lásce, sexu, životě. Bylo to fascinující jako sám Bukowski! ()

honzii 

všechny recenze uživatele

Bukowski je idiot, o tom žádná. Díky němu si ale dokážeme uvědomovat svou vznešenost i svou špínu. Díky tomuhle dokumentu se na Bukowského dívám zase o trochu střízlivěji. ()

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

Pokud jste opravdový bukofil, v dokumentu není bohužel příliš mnoho nového, co by jste se o o něm dozvěděli. Vše již bylo řečeno v jeho knihách nebo jeho biografiích. Aswell, o Bukowském se krásně čte ale trochu hůř se na něj kouká .) Část kde mluví o Rourkovi je přitažená za vlasy, v jedné jeho knížce se můžeme dočíst, "v jednom interview jsem se poněkud nešťastně rozpovídal o člověku, kterého mám jinak rád a vážím si ho. Od té doby jsme se stali nepřáteli." Ten člověk byl právě Rourke, který v knize Hollywood vystupoval snad jako jediná normální postava vůbec. Jo a nevěřím Bonovým kecům, že by na něj Bukowski tancoval. Silně pochybuji, že to z jeviště vůbec mohl vidět. Penna a Waitse naopak chválím, protože Penn byl opravdu jeho přítel a Waits je víceméně Bukowského klon .) ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Buk to byl aspon' řízek a jeden z mých nejoblíbenějších spisovatelů.Vtipný,chytrý,kurevsky talentovaný,upřímný a ožralý.''Člověk,který dostal poezii z akademických spárů'' a to si zaslouží dík.Jakože na poezii fakt nejsem,ale tu jeho bych mohl poslouchat pořád a stejně tak jeho historky.Chtělo by to víc takových Bukowských (Welshů a Barrisů),kteří múžou psát třeba o lejnu a furt to bude větší zábava a umění,než co píše kdejaký rádoby umělec o vznešených lejnech.Tady si taky kdejaký idiot myslí,že když do každé věty nasere min. 2 cizí slova,tak ho(ji) to dělá chytrým......Ne!V tom jeho psaní není žádná nucenost nebo póza.Ten psal,tak jako ostatní dýchají a ten ryzí talent nejde než obdivovat.Z knih bych doporučil Šunkový nářez,protože mi příjde čtenářsky nejpřístupnější.''Hey baby,when i wright,im hero of my shit'';).Vtipný a příjemný dokument o vtipném a příjemném člověku (pokud nepřebere;).Já ani nevěděl,že toho s ním bylo tolik natočeno. ()

Reklama

Reklama