Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan král (J. Sovák) má velké starosti. Jeho království zrovna bohatstvím neoplývá, a navíc má tři dcery na vdávání. A tak hodlá oba problémy vyřešit najednou. Dcery si musí najít bohaté ženichy. Co na tom, že Liběnka (N. Vaňátková) se zakoukala do ševce (M. Vladyka), Růženku (M. Reifová) miluje zahradník (M. Eben) a Miládka (I. Špundová) zase tráví čas s milým kuchařem (J. Kuželka). Princezny jdou tedy do světa a při tom hledání jim pomůže kouzelný dědeček (L. Lipský) a jeho dary… (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která si cíleně dělá srandu sama ze sebe, ať už hláškami šaška a dalších postav, zejména variace na čočku jsou brilantní, čočku ala bažant nejspíš vyzkouším hned po tom, co vytáhnu z trouby buchty s čočkou, kouzelný dědeček, který zjevně neumí počítat (z posledních tří kouzel, než odejde do domova důchodců pro kouzelné staříky se vyloupnou čtyři, kromě artefaktů pro princezny ještě kouzlí ubrousku prostři se) a má vcelku vtipnou hudební vložku, co si k nedělnímu obědu ke kávičce přát víc? Tedy, kromě buchty s čočkou, pochopitelně? Ten vtip se později z pohádek vytrácel, na svou dobu je tahle pohádka vcelku obyčejná. Obyčejně kouzelná. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Vlastně nevím, za co pohádku hodnotit. Její vyznění je těžce ideologické - asi spoiler: "poctivá práce je tím pravým bohatstvím" - a jednotlivé moderní hlášky ("sází Sportku", "má vkladní knížku se spořením", "Já už du du du, už mám všechno hotový") sice pobaví, stejně jako mile praštěné dialogy mezi králem a šaškem na začátku, kdy se hraje se slovy, ale jako celek ta pohádka prostě nefunguje. Jestli jsem si z ní něco odnesl, tak poselství, že abyste se stali těmi nejlepšími a vydělali na tom, musíte nejprve odstranit - nejlépe podvodem, zde kouzlem - konkurenci. Mimochodem, ani princezny nic moc. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ale to jsem rád, že jsi na to přišla takhle sama !! Nerad bych měl svýho úplně předposledního kunčofta úplně natvrdlýho.." ;) Výtečně odehrané nic s parádními dialogy.. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Tradiční pohádka na nedělní čt jedničkovou poobědovou hodinku, která vás rozesměje svou obyčejností a také občasnými parodujícími úseky. Jiří Sovák v roli krále pošle své tři dcerušky do světa, aby si do svého chudého království přivedli bohaté ženichy, jenomže ony už mají své tři chudé, ale pracovité nápadníky a s pomocí kouzelného dědečka (kouzelně obyčejný dědek Lubomír Lipský) naleznou právě ve svých obyčejných milých to pravé životní bohatství. Celým svým zpracováním jde o úplně obyčejnou pohádku, která chce především pobavit malé děti, což se určitě povedlo. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Blíží se předvánoční čas a tím pádem se na televizní obrazovky dostává stále více pohádek, škoda že jen těch starých pamětnických, protože nové se už dneska netočí. Tato studiová pohádka také patří k těm starším. Příběh nijak originální pojednává o třech princeznách, které se na přání svého otce vydaly hledat do světa bohaté ženichy, aby pomohly svému chudému království, i když už měly doma své mládence vybrané. Výprava kulisová, herecké výkony spíše průměrné. Aktuální vtipná pohádka reflektující současnost, kdy mladé krásné dívky hledají ve světě bohaté muže, na jejichž věku, kráse a pracovitosti jim tolik nezáleží, pokud má dotyčný muž vysoké postavení a konto. To by se panu králi Jiřímu Sovákovi určitě líbilo. Ty tam jsou časy, o kterých píše Božena Němcová, kdy se mladá holka nechtěla provdat za starého bohatého sedláka, protože milovala chudého čeledína Francka, což je i tento případ. Aspoň že máme ty pohádky. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Klasická pohádka, kdy musí král vyřešit problém se třemi dcerkami, které jsou už na vdávání a kasa je prázdná. ()

Ezis 

všechny recenze uživatele

Byla by to taková normální ucházející socialistická studiová pohádka, kterým tady dávám tři hvězdičky, kdyby nebylo slušného množství skvělých hlášek (buchty s čočkou) a Jana Hartla, který je můj nejoblíbenější herec i normálně, ale tady byl tak výrazný, jak jsem ho zatím neviděla a když hláškoval, tak jsem brečela smíchy. Hláškující Jan Hartl, to je pro mě takové filmové nebe. "Jestlipak, králi, víš, jak princezny tráví svůj volný čas? Nejen nadýmáním." "Korunu bych nesliboval, je v zastavárně." Nevím, jak někdo může být zároveň hyperaktivní a zároveň zachovávat stoický klid, ale přesně takový tady Jan Hartl byl. Připadal mně jako něco mezi Burianovým rádcem Atakdále a čápem. Takže za skvělý humor a neobvyklého šaška dávám o hvězdičku víc. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka o chudém království, v němž král vyšle své tři dcery do světa, aby si našly bohaté ženichy. Bohužel musím konstatovat, že jedna z mých nejoblíbenějších pohádkových režisérek J. Pokorná-Makoszová stvořila až příliš jednoduchou, nudně se opakující pohádku se slaboduchým příběhem, a tento pocit zklamání přetrval i přes nadprůměrné herectví dvou legend, jež se ve snímku objevily. Skutečně vladař této chudé monarchie, jejíž královské symboly byly uloženy v zastavárně, v podání J. Sováka s jeho typickou retro pokrývkou hlavy byl zábavnější než všichni ostatní herci dohromady. Kouzelného dědečka, jenž pomáhá nevýrazným princeznám najít své štěstí, ztvárnil mistr L. Lipský a k těmto velikánům se připojil i Šašek J. Hartl, jehož dialogy s králem byly docela vtipné. Co se týká zbylého hereckého obsazení, neměla paní režisérka šťastnou ruku, neboť málo rozdílné a herecky slabé princezny ani jejich prostí nápadníci mě nezaujali. Tupě se opakující stěžejní část v lese, příliš dramatické střihové posuny v ději a hloupý závěr mi nedovolí ani přes nadstandartní výkon pana Sováka hodnotit průměrně. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Já tedy chápu, že ve většině pohádek je většinou hodně věcí či lidí tři krát. Ale proč tady tři krát naprosto skoro stejná scéna, to jsem nepochopil. Navíc jsem se těšil, jak dědek vybruslí z těch tří kouzel. Do důchodu mu právě ty tři scházely. Botka bylo první, druhé ubrousek prostíráček, no spíše ubrus, a třetí kouzlo spotřeboval pro Růženku. Nakonec se to přešlo a nic se neřešilo. Přesto je to hezká pohádka. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jiří Sovák a povedená hudba. To jsou hlavní atributy vcelku snesitelné pohádky. Kulisy jsou, stejně jako písně, dělány svou jednoduchostí nejspíš pro úplně nejmenší diváky, ale v jinak v pohádce najdeme ještě rýmy, které se dětem musí líbit a samozřejmě nesmí chybět poučení. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Já jsem tak chudý, že snad nemám ani dioptrie!" Tri princezné s kladným pomerom k pracujúcej triede sú kráľom Sovákom v trejdmarkovej rádiovke vyslané do sveta, aby po nájdení a privedení finančne zabezpečených ženíchov vyriešili problematický stav chudobnej domoviny. Ich rodná monarchia je na tom zle, kráľovské klenoty sú v záložni, vladár nemá ani na mzdu pre dvorného šaša Hartla a výživa je zabezpečovaná kaloricky síce hodnotnou, ale už otrepanou šošovicou. Všetky tri postupne stretnú čarovného deduška Lipského tesne pred penziou, ktorý mágiou podporí ich proletárske (v niektorých prípadoch asi skôr drobnoživnostnícke) inklinácie. Milá nenudiaca rozprávka s nezbytným humorom, zabezpečovaným hlavne kráľovsko-šašovskými dialógmi, narážkami na modernú dobu (dôchodkové zabezpečenie, vkladné knižky) a podsúvaním pracovitosti ako prostriedku k zmysluplnému životu. Tri posledné fanfáry. "Holka tobě to zapaluje, to ti závidím."  ()

Reklama

Reklama