Reklama

Reklama

Papír bude modrý

(festivalový název)
  • Rumunsko Hîrtia va fi albastrã (více)

Obsahy(1)

Příslušník milice opustí z čistého entuziasmu svou četu a rozhodne se bojovat za věc revoluce. Jeho velitel a zbytek čety se jej vydají jedné zmatené noci z 22. na 23. prosince 1989 hledat.

Tři výjimečné rumunské filmy ze stejného roku se vrací k pádu Ceauseskova režimu. Komedie 12.08 na východ od Bukurešti snímá z revoluce aureolu nedotknutelnosti, dobové drama Jak jsem strávila konec světa má podobně nezatížený přístup k nedávné historii, aniž jí však odjímá tragiku. Snímek Papír bude modrý zvolil metodu dokumentární rekonstrukce jednoho dne v prosinci 1989. Vychází ze skutečné události, kdy během rumunské revoluce dvě policejní jednotky šly chránit vojenskou jednotku a náhodou ji zmasakrovaly. Událost odkazuje k tehdejšímu celonárodnímu zmatku po pádu diktátorského režimu. Film důsledně evokuje atmosféru a emoce tehdejších událostí a drží se hlediska obyčejných lidí. (LFS 2007) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Traffic 

všechny recenze uživatele

Film Papír bude modrý sice přišel dříve než festivalový zázrak 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny Cristiana Mungia, ale v mnoha ohledech se tomuto iniciačnímu dílu rumunské nové vlny vyrovnává. Munteanův snímek se také navrací do dob Ceausescovy totality, ale zaměřuje se na napjaté dny těsně před jejím pádem, konkrétně na dramatický příběh jednoho z dezertujících strážníků milice. Přestože jedna z dostupných oficiálních synopsí k filmu uvádí, že Papír bude modrý volí „metodu dokumentární rekonstrukce“, není takové označení přesné. Snímek je pořád pečlivě konstruovanou fikcí, v níž důmyslné uspořádání scén vede k silným emocionálním odezvám – dojem autentičnosti vyplývá (stejně jako u dalších filmů rumunské nové vlny) ze zvolených formálních prostředků. Dlouhé nepřerušované záběry, v nichž převažují celky, ale nejsou samoúčelným cvičením v minimalismu. Informační strohost vyprávění diváka nutí vyhledávat střípky informací jak z naturalisticky znějících dialogů postav, tak z různých typů (rozhlasového, televizního) vysílání, které obvykle probíhá mimo obraz nebo na malé obrazovce v jednom ze vzdálenějších prostorových plánů. Právě proto, že k získání alespoň trochu ucelené představy o vyhrocených událostech rumunské revoluce, je divák celou dobu nucen k aktivnímu sledování, je Papír bude modrý mistrovským příkladem historického filmu. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Až do minimalismu sahající film, který stojí hlavně na svém provedení, které se snaží podat událost nanejvýš autenticky, civilně a bez zbytečného patosu. A i když sledujeme určité osudy hlavních hrdinů, přesto nemůžeme říct, že by nás s nimi chtěl Muntean více konfrontovat, sbližovat či hledat důvody vzájemné sympatie. Vytváří tak mezi námi a dílem distanci, která je ne vždy docela příjemná... Protože divák potřebuje někomu "fandit". ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Pre mňa sklamanie, čakal som od tohto filmu oveľa viac. Navnadí úvodná minúta, no potom nastúpi dosť veľká nuda, kde jednotka hľadá svojho vojaka po Bukurešti. Keďže išlo o obdobie, keď prebiehala rumunská revolúcia, ktorá bola o dosť krvavejšia ako tá naša, čakal som nejaké silné momenty a búrlivú atmosféru. Film je ale veľmi komorný, okrem jednej skupinky ľudí na ulici a jedného nákladného auta s vlečkou plnou ľudí nám nič nenaznačuje, že by prebiehala nejaká revolúcia. Áno, je tu prestrelka medzi vilou a autom a pár výstrelov padne aj pri budove televízie, ale inak sa nič nedeje. Jediné, čo dokáže zaujať, je tak len situácia vojakov, ktorí nevedia, na ktorej strane vlastne sú a ani z vysielačiek sa toho veľa nedozvedia. Zvyknutý na to, že rumunské filmy sa neboja použiť aj surovejšie prostriedky a že vedia presvedčivo naservírovať naozaj silné emocionálne momenty, tu sa mi nič z toho nedostalo. Jediný silný moment si vystrieľali v úvode a potom už nič iné neprišlo. Ak by ten moment bol na konci, možno by to bolo silnejšie a neočakávanejšie, ale na začiatku divák netušil, čo sa deje, takže to veľký efekt nemalo. Neskorší Munteanov film Marti, dupa craciun ma zaujal viac. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Hirtia va fi Albastra /Papir bude modry/ jew dalsi z rady kvalitnej europskej filmarskej porodukcie - tentokrat ide o Rumunsko a pad rezimu Nicolae Ceausescu. Rozsiahly priestor dostala dobova dokumentacia, vo filme 1 clovek opustil diviziu ci catu ci co to bolo a siel dobrovolne bojovat za idealy revolucie. I ked to mnohi u nas spochybnuju /uz som sa stretol s hlasmi ako Vitezny Listopad a ze udalosti z 11/1989 boli niekym a niecim riadene a naplanovane .... nevermind, sam tomu neverim, plati u mna oficialna Sametova Revoluce/ stale plati, ze CR a SR sli cestou mieru a empatie -- nedoslo k brutalnemu zasahu ako rumunska Securitate proti vlastnym ludom, a to si zasluzi obdiv -rovnako ako mierove a dost pohodove rozdelenie CSFR. 90 % ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Rumunská revoluce v roce 1989 v přímém přenosu. Chaos, nikdo neví co se děje a co by měl dělat. Posádka policejního transportéru, v jehož interieru se odehrává většina děje, má spojení s okolními událostmi především prostřednictvím vysílačky. Z ní zaznívá množství protichůdných hlášení a pokynů. Řadoví milicionáři (policajti) se rozhodují co dělat. Minimalistické, přesto naprosto strhující drama. Měl jsem pocit, jako bych zažíval rumunskou revoluci (která byla mnohem méně sametová než ta naše) na vlastní kůži. Marně jsem dumal nad tím, co bych těm nešťastníkům poradil já.... Můj zážitek z filmu umocnilo jeho uvedení na velkém plátně (Letní filmový maraton Vsetín 2008)... ()

kostej_ 

všechny recenze uživatele

Paradoxy a absurdita válečných dnů rumunské prosincové revoluce ve velmi realistickém hávu jednoho z vrcholných děl Rumunské nové vlny. Příběh skutečné polovojenské jednotky, která byla zmasakrována vlastními vojáky, když jim jela na pomoc, podobně jako smrt více než tisíce dalších lidí, učinily z této revoluce nejkrvavější převrat bývalého východního bloku. Situaci ve filmu dokumentuje i legendární Ceauşescův projev, v němž slibuje dělníkům zvýšit platy o deset procent... ()

stanyslaw 

všechny recenze uživatele

Film, o kterém vím, že ho určitě uvidím ještě nejméně jednou. Jednak za to stojí. Napoprvé jsem na něj koukal jako na dokument, po těch letech trošku připomněl a trošku korigoval představy o rumunském převratu. Napodruhé si ho už pustím jako hraný film a budu na to koukat jako na hraný film, když už to má tak příznivé recenze, že. A jednak musím, protože ti milicionáři jsou strašně ukecaní a já nestíhal zároveň obraz a moc rychle se měnící anglické titulky. ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Ve stejném roce, kdy Corneliu Porumboiu natočí satiristické dílo 12:08 Na východ od Bukureště, jenž se vrací k revolučním událostem z 22. prosince roku 1989, se ke stejnému dni, resp. noci z 22. z 23 prosince obrací také Radu Muntean ve svém filmu Papír bude modrý. On však zaznamenává revoluci poněkud odlišným dramatickým způsobem. Líčí nám příběh jednotky obrněného vozidla, především pak jednoho konkrétního vojáka, který prožije třeskutou revoluční noc. Po celou dobu sledování jde ze snímku cítit temná, nejistá a nebezpečná atmosféra, ve které si nemůžete být jisti ničím. Překvapilo mě, jakým způsobem jsou vůbec zachyceny boje mezi revolucionáři a vojáky. Zde si musíte dávat velký pozor na to, abyste nebyli zajati ba co víc zastřeleni. Ani pečlivá pozornost ke svému okolí, vám ale nezaručí, že se vám nic z toho nestane. Surové drama, které ukazuje revoluci v pravém světle. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Film mě nenadchnul, ale zaslouží pochvalu za hodnověrné ztvárnění válečného zmatku. Mírně upravený postřeh jednoho z recenzentů : oné prosincové noci v Bukurešti s tím, jak se hroutila Ceausescova babylónská věž, docházelo i ke zmatení jazyka. Pojmy, kterými je ve filmu postupně označována hlavní postava ("soudruh", "bratr", "voják", "terorista"), jako by rychlou výměnou přicházely o svůj obsah a otázku "KDO je přítel a kdo nepřítel ?" střídá naléhavější : "CO je vlastně přítel a co nepřítel ?" ()

Reklama

Reklama