Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve snímku, na jehož realizaci se podílela skupina mladých norských filmařů, debutuje hned několik představitelů hlavních postav. Příběh žánrově osciluje mezi dramatem, thrillerem a tragikomedií. Jeho hrdinové jsou chyceni v pasti mezi dětstvím a dospělostí, mezi dobou, kdy člověk ještě nic neví o nástrahách světa, a věkem, kdy už je schopen zpracovat nejtvrdší realitu. Pětadvacetiletý Lars pracuje jako plavčík a hlídač bazénu v jižní části Osla. Zatímco jeho kamarád z dětství Jorgen má přítelkyni a čeká s ní dítě, Lars žije sám. Jeho jediným povyražením je sledování fotbalu v televizi a plechovka s pivem. Když však zjistí, že se okolo bazénu potlouká Hans, o jehož pedofilních sklonech se leccos ví, začne jednat na vlastní pěst. Vyzbrojen videokamerou vyrazí za Hansem a na své soukromé trestné výpravě se snaží zachránit mladičkého Tima. (MFFKV) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Zajímavé uchopení tématu homosexuální pedofilie, přesněji toho druhu pedofilie, kdy mladík nemá otce, případně se o něj jeho otec špatně stará, nevěnuje se mu - a tak chlapec hledá útočistě jinde - tehdy vstupuje na scénu pedofil, který chlapce zahrne pozorností, penězi a samozřejmě i sexuálními nároky - chlapec se však nebrání, neboť je rád, že našel "spřízněnou duši" - teprve za pár let si uvědomí, jaké duševní následky na něm toto "spříznění" zanechalo a že bude poznamenán až do smrti. Snaží se proto zapomenout, vytěsnit všechny ty vzpomínky - ty však někdy opět musí vyplavat na povrch a je jen na tom kterém dotyčném, jak se s nimi vypořádá. Plavčík Lars se snaží jednu takovou mladou ztracenou duši "zachránit" a rozjíždí nebezpečnou hru, při které jde nakonec i o život. (3,5*) ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Tak to byla síla, téma, které je možná aktuálnější, než by se na první pohled zdálo. Zde pedofil, téměř hodný taťka, který za svůj zájem a péči od kluků vyžaduje "drobnou protislužbičku " a nějakou tu nahou fotku k tomu, kterou rozšiřuje mezi jinými podofily po internetu.... Kluci to ze začátku dělají asi ze zvědavosti a pro peníze, někteří z nich se do tohoto podivného vztahu zapletou, a šrámy na duši z toho řeší někdy až do konce života. Bohužel obdobní úchylové žijí i mezi námi, někdy je to třeba i tatínek, dědeček, strýček, nebo známý a dítě je naprosto bezbranné. Rozhodně film k zamyšlení. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

1. " A s tou prilbou vyzeráš ako chuj ! " 2. Tá tehotná piča vás bude neskutočne vytáčať, je nesympatická a hnusná, ale našťastie nemá tam veľa priestoru . 3. A to si ich akože za tým rohom nevšimla ??! 4. Na záver si mohli všetci štyria vyfajčiť a krásny film za nami . ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ten Hans hádam sám seba presvedčil, že konal vlastne pre dobro tých chlapcov ... zmätených chlapcov. A podaktorým ten zmätok v hlave zostane do konca života. Fakt hnus. Film ako taký bol mierne neučesaný, ale príbeh bol veľmi zaujímavý a téma, ktorú nám predostrel viac než vážna. Mikkel ako Tim bol veľmi presvedčivý. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

42nd KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2007 - ANOTHER VIEW - Jiný pohled - Nezapomenutelný film celého festivalu... - 4. místo - 95% ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film, ale na druhou stranu ani ne nějak skvělý. Plně to vystihuje komentář Flarnytryl, je to něco mezi špatným a normálním filmem. ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší film 42. ročníku MFF KV. Velmi působivý, se silným dějem. Ač se jedná o závažné téma - pedofilie, vyrovnávání se se špatnými zážitky v minulosti, rozlišení normálního a nenormálního chování - podařilo se tvůrcům nenásilně vpasovat pár opravdu humorných situací či komentářů. I když režisér tvrdil, že jsme se smáli i na místech, kde se předtím nikdo jiný nesmál :-) ()

frings 

všechny recenze uživatele

Fakt nářez...celou dobu jsem se ani nehnul a na konci seděl jako přikovaný až do poslední vteřiny ! Ten ve mně zůstane dlouho... ()

tatanapope 

všechny recenze uživatele

Film se zabývá problematikou pedofílie a nebyl špatný, ale mělo to dost velké nedostatky. Minimálně to, že pan pedofil měl nejspíš úplně každého s celého města mi přišlo tak trochu nepravděpodobné. Jinak byl snímek ale celkem povedený. Viděno v rámci Zahraniční výzva / Norsko ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Intenzivní psychodrama, které nemělo problém udržet moji pozornost. Mladý týpek vypátrá pedofila a spouští tím pro několik postav nepředvídatelný řetězec událostí. Film je silný v tom, že každá postava, i ten hajzl pedofil, je zobrazena lidským způsobem, přes své chyby mají i sympatické vlastnosti. Svědomí, morálka, pomsta a naštvání, tohle všechno vyústí v napínavý, téměř extrémní závěr s vychytanou atmosférou poslední minuty. ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Synkové" vzali spravedlnost do vlastních rukou a "jejich společný taťka" nakonec udělal pořádný dobrý skutek pro ty budoucí. Jizvy na duši jim to určitě nezahojí, ale ten pocit božích mlýnů za to stojí. ()

chim.chim 

všechny recenze uživatele

4,5*. Drama na hodně vážné téma, které nikoho rozhodně nemůže nechat chladným. Natočeno je to výborně, nic nevypadá strojeně, je až k nevíře, jak dokonale je vystižena duše čtrnáctiletého zneužívaného chlapce, v němž spolu bojují pocity jistoty, které ve společnosti svého trýznitele má, strach z následků a zároveň touha vzepřít se. Sønner se snaží poodhalit okolnosti, které stojí za tím, že se dítě stane obětí zvrhlého pedofila, a odkrývá také bolest, kterou si v sobě oběť nese celý život. ()

Veronica27 

všechny recenze uživatele

Lars, plavčík...který si povšimne, že se kolem dětí motá Hans.O Hansoví ví, že má tak trochu pedofilní sklony a tak se pokusí, aby měl na bazén vstup zakázan.Popadne kameru a šup za ním ...však on mu ukáže.Vzpomínky vyplují na povrch a snažíme se tu zachraňovat, malého, nevinného chlapce - který hledal vše co doma neměl u Hanse. ()

crjules 

všechny recenze uživatele

Co se musi nechat je, ze severanum se podobna dramata tocit dari snad nejlepe! Velkym plusem filmu je castecna neucesanost, jazyk a neokoukane tvare hercu , ale take nalehavost urciteho sdeleni... **** a pul. ()

dank011 

všechny recenze uživatele

Severský filmový podzim, Minikino Ostrava, 17.11.2012. Naprosto strhující film, spojující dvě roviny: homosexuální pedofilii a absolutní vykořeněnost dítěte, ponechaného v kritických letech dospívání napospas svému osudu. Propojení nabízející se, s falešnou vábničkou pro realizátory ve smyslu uklouznutí ke schematičnosti a pokryteckému "nastavení zrcadla " moderní společnosti. Žánr skoro až thrilleru tady sedí úplně přesně. Lars je zaslepený k pomstě, která je schopná na chvíli zakrýt a obarvit prázdnotu jeho existence, dodat jí jakýsi smysl ( jak se on domnívá ), a na retrospektivní cestu do spálené krajiny svého dospívání si s umanutým nepochopením celého toho VŠEHO vybírá stejným osudem stigmatizovaného Tima. Se zbraní v ruce znovu otevírá veškerou Timovu traumatizující zkušenost. Slepota hněvu je drásavá a lákavá a svůdná, nikdo si pro tu chvíli neuvědomuje, že otevírání starých ran stylem posledního spravedlivého je cestou, kde všichni protagonisté se ocitnou s prominutím v prdeli. Toliko prvoplánová rovina. Na pozadí stále tiká název filmu - "Synové" : příčiny relativně snadného úspěchu Hanse v navazování kontaktů s mladými chlapci. Netřeba dále probírat. Scénář ( až na nelogičnosti- Flarnytryl viz níže, dle mého zde zcela prominutelné), kamera, režie, herecké výkony - vše až ve vzácně vyrovnané kvalitě, kde nic netrčí. Tzn.: je možná katarze ? Tady nikoliv pro žádného z hrdinů. Byť touha po pomstě je námětem starým jak kinematografie sama ... Cituji závěrečná slova: Tim: "Už je po všem?" Lars: "Jo." Tim: " Takže je to za námi ?" A v očích a slovech všech jen hrůza, bez sebemenšího pocitu satisfakce... ()

Reklama

Reklama