Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O létajícím koni a lásce, která i velké vzdálenosti překoná... V jedné orientální říši měl vládce (F. Horák) syna (P. Svoboda) a dceru (M. Steinmasslová) na vdávání. Právě kvůli ní přinesl jednou kupec Damián (P. Čepek) vládci dar – ebenového koně. Nebyla to ale obyčejná hračka. Když na něj princ Otakar usedl, kůň se vznesl do výše a dopravil ho do daleké země, kde žila krásná princezna Zajnab (M. Vančurová). Tak začíná pohádka o věrné lásce, kterou nezruší ani velké vzdálenosti mezi milenci, ani nepřátelství a nepřízeň okolí… Toto je pohádka ze sbírky "Špalíček pohádek" básníka a spisovatele F. Hrubína. Pro pohádku o létajícím koni byla inspirací orientální sbírka "Tisíc a jedna noc" a v roce 1978 ji natočila režisérka V. Jordánová. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha starých kulisovek, které nás přesvědčují o tom, že aby pohádka byla výpravná, není třeba vyhodit statisíce na cestu kamsi, ale stačí kus pomalovaného papundeklu. Pravdu má ten, kdo v Severním království nevidí Orient, už podle jmen prince a princezny. Poznámka princezny Adélky, že obchodník Damián má oči jako upír, nejspíš předznamenávala všechny Tvajlajty příštích generací. Konec obchodníkův potom to, kam upíři patří - na galeje. Marta Vančurová byla krásná orientální princezna. Jenom se podivuju nad tím, jak se hranice všech království stíraly a všichni se spolu bez problémů dorozuměli, i když co já vím, třeba se všichni členové královského rodu Severního království prozíravě učili perštinu a fársí, beztak se to za chvíli budeme učit všichni. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Danajský dar, zápletce zdar.“ Děti už odrostly, ale pohádku si pustila žena a neotřelá zápletka mě zaujala. OKÉNKO PALÁCE: [][] Král měl dvě děti a těžký život. Synáček trumbera, dceruška divná. Tak dlouho přebírala zástupy nápadníků, až přebrala. [][] Hynek z Nemanic byl chudý, hloupý a neschopný, neb v lesích mu už roky vesele vegetoval loupežník Matyáš. [][] Aby toho neštěstí král neměl málo, zpoza kulis se vynořil záhadně zapšklý cizinec (chudák Petr Čepek, kam to vlezl) a mýrnyx týrnyx ho obdaroval koněm. [][] Že oř umí lítat, pochopil král hned, jak na něm synáček zmizel do... [][] V dalekém Orientu bylo veselo. Princ Otakar sbalil krásnou dceru sultána, v čestném souboji jeden proti šesti porazil stráže, přepral i princeznina snoubence a sultán to musel uznat. „Ano, vyhrál jsi. Ale tím jsi uvalil hanbu na můj dům. Zavřu tě, až zčernáš![][]Nerozumím vašim zákonům,“ divil se Otakar, neznalý práva šaríja a hned koukal, kde nechal tesař v kulisách díru. [][] Z hřbetu letícího koně pak na svou milou halekal: „Já se pro tebe vrátím!“, protože ho nenapadlo naložit ji rovnou. [][] I zbytek pohádky byl výživný, lítalo se sem a tam, kůň i princezna střídali majitele, až z toho holka oněměla. Nakonec ji čapnul loupežník Matyáš. A jak to se zotročenou Sulimánkou v českém kozím chlívku dopadlo? Schválně neřeknu, podívejte se sami. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Málo je zázraků v životě, ale mladá láska je největším z divů světa.." Kterak Jordánová z Šiktancova a Hrubínova Ebenového koně i s plejádou výtečných herců udělala koně trojského, vpravdě divadelního.. Inu, prkna jako prkna !! ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Čtyřicet let starý orientální příběh natočený podle předlohy Františka Hrubína se mi i po letech docela líbil. Jedná se o pohádku s levnou studiovou výpravou a jednoduchými efekty. Z druhé strany - co se ušetřilo za kulisy, to vynahradily pěkné kostýmy a skvělé herecké obsazení populárními herci. Pešek, Vančurová, Voska, Steinmasslová, Štěpánek, Čepek - co jméno, to hvězda své doby. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Pohádka o ebenovém koni je vlastně pohádka o létajícím dřevěném koni, který vypadá jako zmenšenina Trojského koně. Tu si osedlá Petr Svoboda a doletí na něm až do cizího království za princeznou Zajnab (Marta Vančurová). Hodně naivní příběh v levných televizních kulisách. [225. hodnocení, 8. komentář, 55%] ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nejvíce jsem se ušklíbl nad soubojem na meče. To byla psina, jak ti dva dávali pozor, aby druhému neublížili. Ale co, je to studiová pohádka pro nejmenší, tak co. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pohádka o ebenovém koni je další z řady papundeklových kulisových pohádek. Jenže tentokrát nejsou ani moc povedené. K tomu (ne)orientální jméno princezny a vcelku nuda děj od chvíle, kdy Petr Svoboda poprvé frnkne. Jediná Mara Vančurová vypadala ještě víc přitažlivěji než kdekoliv jinde. ()

jakoby 

všechny recenze uživatele

Teda ja letet na ebenovem koni vysoko v oblacich , jak se drzim hrivy a nedelam baletni kreace jako tento postarsi princ , ktery se potom dostane do nepozorovan do haremu . Petr Cepek jako napadnik sladke princezny je jediny na koho sedi jeji vyrok " Ma oci jako upir" V popisku mi nesedi V jedne orientalni zemi.....Vypadali spise jako v nasi rodne hroude a teprve exoticka princezna byla orientalni. ()

v3s 

všechny recenze uživatele

Skvělé herecké obsazení, ale tím to asi končí. Děj víceméně nuda, tři scény a hlavní dekorace a s ní spojené triky zralé na facepalm. Za pozornost stojí např. role Mileny Steinmasslové, která většinu svého hereckého času brečí u zábradlí otočená zády k publiku. Takže se možná směje. ()

Reklama

Reklama