Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi populární pestrobarevná krychle se do názvu televizní hry nedostala náhodou. V příběhu ji sice zahlédneme jen v roli ozdobného přívěsku ke klíčům, tvůrce však zřejmě zaujala spíš jako symbol hlavolamu, jehož každou jednotlivost je nutno přísně logicky umístit tam, kam patří, stejně jako fakta v detektivce... Začátek příběhu se odehrává na letišti a v mezinárodním rychlíku, kterým cestuje německý občan Otto Lang (J. Tomsa). Průvodčí (O. Pavelka) a jeho přítelkyně (V. Freimanová) řeší problém společného bydlení a zdá se, že průvodčí přišel k velkým penězům. Večer proběhne v blízké hospodě rvačka dvou mladíků. Druhého dne se poblíž trati najde mrtvola jednoho z nich. Vyšetřovatelé (R. Brzobohatý a K. Hlušička) však v lese narazí na další mrtvolu, tentokrát jde o neznámého muže. Snaží se vypátrat jeho totožnost a vztah mezi mrtvými. Začnou vyslýchat lidi, kteří měli tu noc v rychlíku službu. Narazí i na několik hotelových podvodníků. Pak se objeví další stopa – heroin nalezený u jiného německého občana. S každým novým faktem se pátrání zdá obtížnější… (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

Winster 

všechny recenze uživatele

Kdyby raději pulka policistů vyšetřovala proč je k tomu tak agresivní hudba :D Herecky velmi dobře obsazeno a podle hudby máte pocit, že vás někdo sleduje a před barákem praští do hlavy, nebo Vás přepadne ve vlaku. ,,Je tady trošku bordel, no právě! Kvůli tomu jsme tady :D :D .. Trošku nechápu tolik policajtů, to vyšetřuje víc lidí, než ve 4 jinejch detektivkách dohromady. Novej hraje zase správného padoucha, který i když ho drží 5 policajtu pořád vládne po baráku. ()

baxz 

všechny recenze uživatele

Televizní detektivka, která vyžaduje místy vlastní logické domyšlení děje, ale i tak je zábavná a napínavá až do konce. Nejvíce mě zaujali lehce mrazivé scény, kdy je V.Freimanova sama v prázdnem bytě na rozestaveným sídlišti, nebo když je přepadena na ulici a po té telefonuje z budky…Jinak slušný herecký výkon O.Pavelky, J.Přeučila, R.Brzobohatého, zmiňované V.Freimanové a především P.Nového v roli psychicky labilního zločince, která mi hodně připomíná jeho postavu ztvárněnou v kriminálce Řetěz (1981) . ()

Reklama

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý kriminální film, v němž se vyšetřuje vražda bohatého Němce vyhozeného z vlaku. Během pohřbívání Germána s kufrem obsahujícím údajně milion marek pod železničním náspem byl pachatel vyrušen náhodným opilým kolemjdoucím, a i ten byl odstraněn. Vyšetřováním záhadné dvojnásobné vraždy byli pověřeni kapitán Škvára (K. Hlušička) a kapitán Vízek (R. Brzobohatý), kteří systematickými výslechy nakonec dospěli k usvědčení vraha a jeho komplice. Velmi důležitou výpověď poskytla paní Machková, dáma lehkých způsobů (E. Hudečková), jejíž připravené nepravdivé svědectví bylo odhaleno díky přívěsku na klíčích ve tvaru Rubikovy kostky, jež se navzdory jejímu tvrzení nevešla do poštovní schránky. V rolích mužů na špatné straně zákona se objevil P. Nový a elegantní hotelový recepční J. Přeučil, jenž svého komplice v závěru shodil do výtahové šachty. K úspěšnému splnění vražedného plánu napomáhal za jistý finanční obnos i zaměstnanec československých drah O. Pavelka, jenž svým činem ohrozil život své partnerky V. Freimanové. Nemohu se ubránit dojmu, že pachatelé a zejména drsňák P. Nový se v závěru chovali dosti diletantsky, neboť se těsně před dopadením pokoušel v dramatické scéně zbytečně umlčet Pavelkovu milou, která o totožnosti vrahů neměla ponětí. Na začátku filmu se v malé roli vesnického rváče objevil i Sagič, jenž byl omylem považován za podezřelého z vraždy onoho náhodného svědka odklízení oběti, neboť s ním měl spory. Ačkoli jsem u pana režiséra J. Svobody zvyklý na vyšší standard, domnívám se, že můžeme toto jeho dílo s klidem zařadit mezi nesčetné průměrné televizní krimifilmy, které se točily v 80. letech. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle může fungovat jen jako studijní materiál jaké debility jen pár let před převratem byl schopen někdo natočit a jak i ta komunistická ideologie nám byla pořád rvána do krku jak husám šišky. Západ jsou prostě drogy, hnus, naštěstí tu máme chrabrou VB, která reje umí rozplést a vrátit do toho nefungujícího socialistického zřízení klid a pořádek. Je smutné, že je film plný solidních hereckých jmen. Ale tehdy si asi nešlo moc vybírat a složenky, ty krávy zelený nenažraný musel zcela jistě platit i Radoslav Brzobohatý, nebo Pavel Nový, Pavelka... Dávám za jednu desetimárovku a radši jí přihlásím aby si pro mně nepřišel Skopal jak pro Přeučila! * ()

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Vlastně ani nevím, v co jsem doufal, když jsem si pustil tuhle osmdesátkovou televizní detektivku. Prostě jsem si chtěl připomenout, jak vypadala tehdejší televizní tvorba, a poměřit ji s dnešním stavem. Každopádně jde o nejslabší práci režiséra Svobody, s jakou jsem se dosud setkal. Nuda, šeď, zoufalství. Dnešní televizní břídilové mají na co navazovat. Celkový dojem: 10 % za herce. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama