Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý příběh vypráví o jednom večeru, kdy do Prahy přijíždí na abiturientský večírek matka (L. Domesová) s malou dcerkou (B. Franclová). Nemá, komu by ji svěřila, a tak dívenka zůstává na noc sama v bytě bývalé spolužačky (D. Batulková), s níž matka vyráží na večírek. Dívenka obdrží instrukce, aby nezavírala pojistku u dveří, protože pak by se obě ženy při návratu nedostaly domů. Je noc a děvče nemůže spát. Najednou slyší zvláštní zvuky. Schová hlavu pod peřinu a s hrůzou pozoruje, že někdo vnikl do bytu. Zloděj (D. Matásek) krade obrazy, ale pak si jeho společník všimne, že v bytě někdo je. Svědka se musí za každou cenu zbavit… (Česká televize)

(více)

Recenze (43)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mlhavě jsem si pamatoval na film, kde Kendy z Básníků chtěl zabít nějakou malou holku. Viděl jsem to před mnoha lety jako dítě a docela mě to tenkrát vystrašilo. Teď už to nemělo takovej efekt, ale ta hodinka docela svižně utekla. Scény z bytu byly napínavý a musim teda pochválit herecký výkony Matáska i tý holky, která pak už v ničem jinym nehrála. Ale jakmile se děj přesune na ten třídní sraz, tak je vám za herce občas až trapně. Jinak matka na tom srazu 15 let od maturity řekne, že se jí dcera narodila, když byla na VŠ ve 3. ročníku, takže by to vycházelo, že dceři je tak 11-12 let. V tomto věku by snad mohla zvládnout zavolat na fízly, vědět adresu, atd... Konec je trochu deus ex machina, ale budiž. A toho zloděje měl stejně hrát radši Karel Roden. Ten tady vypadal jako dokonalej úchylák. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak jako někteří jsem viděl film při premiéře, když mi bylo také asi tolik co hlavní hrdince, takže to na mě dost zapůsobilo. S odstupem času bych vystříhal všechny scény z maminčina srazu, kde se jsou všichni příšerně nesympatičtí a chovají se naprosto idiotsky, a nechal jen to drama (skoro horor) mezi holčičkou a lupičem. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Oč je "matinka" a její bývalí spolužáci trapnější a křečovitější, o to lepší je výkon Davida Matáska a jeho dětské protihráčky. Jen ten konec je až příliš rychlý a za vlasy přitažený. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Příběh si sice udržuje atmosféru takřka mysteriozní, ovšem celé zpracování je umělé, nelogické. Pochvalu zaslouží matásek, ten udržuje koukatelnost. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Na televizní kousek rozhodně slušná průměrná podívaná. Místy to mělo i vcelku dobrou atmosféru, jen ten konec mohl být vskutku lepší. Mám takový dojem, že jsem už někdy něco podobného viděl, ale ze zahraničí (taky tam bylo malé děcko a psychopatický vrah a zloděj…který ho chtěl potom sejmout). Představitelka malé holky odvedla pěkný výkon, stejně jako Matásek – jen ty odbočky (skoky na školní sraz) mi lezly docela na nervy a nebavily mně…Docela se divím, že Batulková v něčem takovém ukázala i svoje ženské přednosti… ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý český televizní thriller. Když jsem to viděl poprvé,bylo mi věkově zhruba stejně jako naší malé hrdince a opravdu to na mně zapůsobilo a zlodějů spouštějících se z půdy na laně,aby vnikly oknem do bytu jsem se opravdu bál. David Matásek i jeho protihráčka to zahráli opravdu výborně. A ve vedlejší roli se vyskytující Roden mně jako vždy nezklamal(slizký,nesympatický) jako vždy. A na to,že je to téměř 20let staré se u mně jedná,asi o můj nejoblíbenější český televizní počin. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Dávám 4 body z nostalgie. Film poprvé dávali když mě bylo asi jako hlavní dětské hrdince, kterou celkem přijatelně hrála Běla Franclová, která se pak už v žádném jiném filmu neukázala. Konkrétněji, bylo mně plus mínus kolem deseti let, dokonce jsem měla i stejné pyžamo jako herečka!:), což je krásná dobová vzpomínka. Dovedla jsem se s dívčím strachem ztotožnit a vím, že v té době byl film vnímaný jako cosi nezvyklého a dost se tento TV film mnoha lidem líbil. Teď ho koukám naopak strhávají, ale je to skoro 20 let po té a podle mě má film pořád atmosféru,napětí a na tu dobu originální zápletku. Myslím, že by se měla zohledňovat také doba vzniku.- NEZAPOMENUTELNÉ MOMENTY: Pohled z okna na hřbitov. Osamocené dítě, pro ní neznámé město a opuštěný dům bez nájemníků na konci ulice, na jejíž název si zmatená vyděšená holka nemůže vzpomenout a tudíž identifikovat místo činu do telefonu, když chce přivolat pomoc. Zloděj v přesvědčivém podání Davida Matáska nejdřív v bytě, kde dívku přikrytou peřinou přehlídne, pak jako připravený vrah za dveřmi, který chce umlčet dětského svědka činu,který ho viděl škvírkou. Děs, když holka koukne do kukátka a plamínek od zapalovače osvítí zlodějovu tvář... Zoufalé dívčiny náhodné telefonáty neznámým lidem, kdy žádá o něčí pomoc a nakonec se jí snaží pomoci jen ti zdánlivě nejslabší (na smrt nemocná stará žena a menší chlapec)...- Nač tolik kritiky? V mnoha jiných filmech je plno blbostí a nevím, proč by zrovna tenhle měl doplatit na nějaké vady. A například holka byla vyděšená, takže bych jí nelogičnost nevyčítala, v panice nikdo nejedná rozvážně, natož dítě,natož vrah. Po osmnácti letech je to pořád dobrý TV krimi kousek, když budeme trošku shovívavější. Nevím jak bych thriller hodnotila dnes, vidět ho nezaujatě poprvé až jako dospělá, nyní v té úplně jiné modernější době... Ale každopádně dýchá převratným osudným rokem 1989 a už za ono povedené "retro" je pochvala. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Škoda toho ukvapeného konce. Napínavé a vygradované a najednou šup a jedou závěrečné titulky. Jinak na svou dobu docela odvážný počin a pamatuju si, že když jsme se na to dívali tenkrát v bedně, tak nás rodiče strašili, aby jsme nikoho cizího do bytu nepouštěli. I po letech má tato inscenace svoji nezapomenutelnou atmosféru. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

V době, kdy Davida Matáska všichni znali jenom jako Kendyho, se předvedl v diametrálně odlišné roli zloděje a násilníka, který se plánuje zbavit malé svědkyně. Jak už zmínili jiní přede mnou, napínavý příběh kazí zejména scény z maminčina večírku a neuvěřitelně hloupě useknutý závěr. Televizní filmy mají běžně celovečerní stopáž a tady byly dvě tři minuty navíc evidentně problém. Trochu škoda. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

.....ako sa blížil pád socializmu klesala úroveň tv i kino tvorby - toto je rok 1989....a tým je povedané všetko.Malá poznámka:kto by vtedy povedal,že sa časom prepracuje Karel Roden na chvíľu do Holywoodu.....nič tomu nenesvedčovalo....ozaj debilnú úlohu mal.... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Skvělá Běla Franclová v hlavní roli strká do kapsy všechny ostatní "opravdové" herce. Jak píše Crocuta, rovina příběhu na večírku marná, možná proto pak lépe vynikne děj v bytě. Vyvrcholení celkem napínavého příběhu je ale hodně přitažené za vlasy a i když měli tvůrci ještě prostor a vzhledem ke stopáži i čas, tak konec trapně usekli... ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Průměrně natočené a průměrně zahrané i na televizní film, ale i tak to má místy slušnou atmosféru, když pominu ty scény z večírku, kde se všichni chovají jak blázni. Zbavit se jich, nechat jen ten ústřední příběh s tou holkou a asi by se mi to i líbilo, ačkoli i tady to chvílemi skřípe (třeba nechápu, proč se ta holka nepodívala přes kukátko dřív, nebo to její vytáčení náhodných čísel jsem nepobral, to jako zkoušela náhodné kombinace? A že jí to vždycky vyšlo...). Bohužel většinu mých dobrých dojmů pokazil naprosto hloupý závěr, po kterém ani nevím, jak to vlastně dopadlo. Na ty slabé 3* to jakž takž ještě je, ale ten závěr to skutečně celé pokazil... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Inscenačné televízne spracovanie trileru vôbec nesvedčí. Chýba tomu proste atmosféra a aj napätia je len ako šafránu. Na menšej dĺžke ešte diváka otravujú milostnou aférkou z pomaturitného večierku, ktorý dostáva až nebývale veľa priestoru. Korunu tomu dávajú nielen niektoré nelogizmy, ale aj useknutý koniec. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Sice nejde o scénáristicky velké drama, jak by napovídalo pomalé tempo v duchu Čekej do tmy a 3 malých prasátek, ale kreativní a technicky přesvědčivá kamera (hl.kam.Jos.Špelda) v dané režijní koncepci spolu se zvukovou složkou dokáží výborně budovat napětí. Za zmínku mezi kvalitními herci stojí excelentní drobný výkon nevyužívané Lucie Domesové. Napsala Lucie Bělohradská, 3-4* ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Překvapí herecké zastoupení, ale celý příběh stojí příliš na vodě. Jako výpověď o době kolem převratu však film funguje výtečně. ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Tohle je tak blbý a blbě udělaný, až je to vtipný. Geniální hudba. Úžasný Roden a věta "proč jsi tenktrát nechtěla?". ()

Reklama

Reklama