Reklama

Reklama

V útulném newyorském klubu probíhá párty na rozloučenou. Jejím aktérem je Rob, který se rozhodl dát sbohem městu přezdívanému Big Apple a odjet pracovat do Japonska. Zábava je v plném proudu, digitální kamera snímá rozjařené tváře Robových přátel, jenže pak vše razancí blesku přeruší výpadek proudu a zlověstný neidentifikovatelný zvuk, který se rozléhá nad městem. Dodávka elektřiny se sice po chvíli obnoví, ale úleva je jen dočasná. Zatímco televizní reportéři spekulují o zemětřesení nebo jiné přírodní katastrofě, nedaleký horizont ozařuje mohutná exploze, znovu doprovázená tím podivným zvukem připomínajícím kvílení nějakého pravěkého monstra. Párty razantně končí, nastává panika. Špatně se ale utíká, když netušíte před čím prcháte. (Bontonfilm)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 478)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"I'm documenting." Neskonale mě mrzí, že je Cloverfield pouze průměrným snímkem. Nápad je ohromně sympatický (jakkoli ho předběhl španělský zombie film [Rec], na který jsem moc zvědav). S ním jde ruku v ruce i zdařilá stylizace. Práce se zvukem je bez přehánění dokonalá. Závěrečná titulková hudební kompozice přímo lahůdková. A v neposlední řadě je samotný film až do zteče armády naprosto pohlcující. Bohužel pak tvůrcům dojdou nápady a pouze recyklují ty již použité, zvolený styl najednou nemá co nabídnout a především chování postav dosáhne vrcholu nelogičnosti a začne aktivně štvát. Být to jen další klasická "godzillovka", tak by to nijak nevadilo, ale u pseudodokumentu, který si hraje na reálnost "co by, kdyby" je to opravdu s podivem a celou koncepci to shazuje. Všemu pak nasadí korunu závěrečná pětiminutovka. Proč to nemohlo skončit tím pádem? Takto to má sice pouze cca sedmdesátpět minut čistého času, ale i to je v konečném důsledku příliš. A je to ohromná škoda. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

I když se to tváří „blairwitchovsky“ s maximální mírou realističnosti, pořád to na mě v mnoha scénách (napadení malými alieny, nákaza milované, vrtulník atd) působilo hodně nepřirozeně. Prostě nejsem schopen věřit tomu, že v takových zlomových chvílích, kdy mi jde o holý kejhák (nebo mých nejbližších), bych byl ještě ochoten nahlížet okolí skrze displej kamery, to ani náhodou. Jinak ale perfektně odvedená práce (triky, výprava, vzhled monstra) a lahůdkově apokalyptická atmosféra s některými záběry, které nabývají až sladce surrealistického nádechu (jeden za všechny – bílý kůň táhnoucí kočár v epicentru řádění monstra). Zážitek mnohokrát znásoben, pokud je film viděn v přítmí kina na velkém plátně a se špičkovým ozvučením. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Michael Giaccino: 1 - Coconut Records - West Coast ,2 - Kings Of Leon - Taper Jean Girl ,3 - Sean Kingston - Beautiful Girls ,4 - The Blood Arm - Do I Have Your Attention ,5 - Scissors For Lefty - Got Your Moments ,6 - Parliament - Give Up The Funk (Tear The Roof Off The Sucker) ,7 - Gorrillaz - 19-2000 ,8 - Spoon - The Underdog ,9 - Kings Of Leon - Pistol Of Fire ,10 - Architecture In Helsinki - Do The Whirlwind (Hot Chip Remix) ,11 - The Black Keys - Grown So Ugly ,12 - Bright Eyes - Four Winds ,13 - Joan As Police Woman - The Ride ,14 - Ratatat - Seventeen Years ,15 - Of Montreal - Wraith Pinned To The Mist And Other Games ,16 - Mucc - Fuzz ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý sci-fi thriller. Má výborný príbeh o skupinke mladíkov, ktorí oslavujú v byte na Manhattane, ale oblasť je napadnutá neznámym obrovským netvorom zanechávajúcim za sebou spúšť a mŕtvoly a tak sa musia dostať do bezpečia. Zo spracovania mám pomerne rozporuplné pocity, film je až prekvapivo krátky, trvá len približne čistých sedemdesiat minút a napriek tomu má plno slabších miest, prakticky celý čas sa striedajú výborné scény so slabými. Úvodná štvrťhodina z oslavy je takmer až neznesiteľná, ale potom sa to už konečne rozbehne, netvor zaútočí a potom sa to už strieda, keďže po každej akčne ladenej scéne nasleduje ničím zaujímavá kľudná dialógová scéna. Ale našťastie toho dobrého je tu dosť na to, aby som si z toho odniesol skôr kladné pocity. Akcie je tu dosť a je výborná. Scény s netvorom sú správne veľkolepé, je tu plno veľmi dobrých efektov, rozsiahlych deštrukcií a s dostatkom nasadenia bojovej techniky. Ani sa nedá vybrať to najlepšie, vždy, keď sa deje to hlavné, tak sa je na čo pozerať. Herecké obsadenie nestojí vôbec za nič, z hlavných postáv neurazí možno tak jedna, zvyšok je dosť zlý a tie neskutočne hlúpe reči sú miestami na nevydržanie. Réžia je v akcii bez problémov, zvyšok je už na tom horšie a technická stránka je výborná, síce nie je prvotriedna, niektoré triky zaostávajú, ale v rámci možností rozpočtu to už asi ani lepšie byť nemohlo, takže som spokojný. Kvôli niektorým scénam sa tento film oplatí pozrieť aj viackrát, takže som pomerne spokojný, ale určite to mohlo byť aj lepšie, stačilo len lepšie podať neakčné scény. Objektívna kvalita filmu- 65%, film sa páči mne na 72%. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Monstrum bylo na můj vkus příliš bombovzdorné, pak bychom tu měli několik klišé typu jsem jak mrakodrap, ale přiblížím se k vám naprosto neslyšně nebo jsem probodnutá armaturou a umírám, ale přesto za pár minut bystře utíkám jako sprinter a nejevím sebemenší známky zranění. Nápad vidět to z pohledu několika přeživších by byl fajn, kdyby rozklepaná ruční kamera dávala šanci trochu si dění užít (o nestvůře nemluvě). Úvod je naprosto zbytečně dlouhý, v průběhu filmu ruční kamera zabírá v naprosto nelogických situacích a když už, tak něco jinýho, než co by normální člověk zabíral, na můj vkus se ani nějak nedá mluvit o budování napětí a ani náhodou to nebudí dojem reálný situace. Např. cesta tunelem metra, podobná scéna je mnohonásobně lepší třeba v 28 týdnech poté nebo v Descentu. Jako celek pak film prohrává na celé čáře s rovněž first person kamerou filmem [Rec]. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (56)

  • Na špeciálnych efektoch pracovalo Tippett Studio. (Greenpeacak)
  • Většina scén byla natočena digitální kamerou Panasonic HVX200 (to je ta "pravá" kamera, kterou postava Huda snímá celou událost). Části s vizuálními efekty pak zaznamenávala digitální videokamera Thompson Grass Valley Viper Filmstream. Kamera pro externí scény v New Yorku byla Sony CineAlta F23 HD. (3DD!3)
  • Tvorcovia sa pred uvedením filmu chválili, že napriek nízkemu rozpočtu bude film vyzerať ako za 150 miliónov amerických dolárov. (Greenpeacak)

Související novinky

Cloverfield se oficiálně dočká pokračování

Cloverfield se oficiálně dočká pokračování

30.01.2021

Jeden z prvních velkých found-footage snímků Monstrum (Cloverfield) z roku 2008 se dočká přímého pokračování. Snímek režiséra Matta Reevese vydělal celosvětově nějakých 172 milionů a série se… (více)

Herci nesmí pracovat na novém filmu o nákaze

Herci nesmí pracovat na novém filmu o nákaze

04.07.2020

Snímek Songbird od producenta Michaela Baye má potíže. Herecký odbor SAG-AFTRA (The Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists) totiž vydal přísný zákaz všem svým… (více)

Michael Bay chystá film o pandemii

Michael Bay chystá film o pandemii

21.05.2020

Režisér Michael Bay skrze svoji produkční společnost plánuje nový film s tématikou pandemie. Snímek Songbird natočí Adam Mason a má se jedna o nízkorozpočtový thriller v duchu filmů jako Paranormal… (více)

Netflix ulovil Matta Reevese

Netflix ulovil Matta Reevese

06.01.2018

Ačkoliv se tržby z kin nijak zásadně nepropadají, diváků (alespoň v Americe) reálně ubývá. Leckdo totiž místo riskování s blockbusterem zůstane doma a zapne si Netflix, jenž se snaží vyrobit co… (více)

Reklama

Reklama