Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film se odehrává na konci 60. let na dánském venkově. Jedenáctiletý Fritz nastupuje do nové školy, kde vládne ředitel tyran. Bojí se ho nejen děti, ale i učitelé. Fritz se však záhy díky žertu spolužáků ocitne v ředitelně. Vrací se s natrženým uchem. Jeho rodiče se vydají do boje se školou, ale nemají žádnou podporu v okolí. Pouze nový Fritzův učitel, (Anders W. Berthelsen) který se řediteli snaží postavit netradiční výukou v hodinách hudební výchovy, jim v tom pomáhá. Fritz se pro změnu vzhlédl v osobě Martina Luthera Kinga, a tak jeho boj proti řediteli dostává i hlubší rozměr. Rodičům se po počátečních problémech povede dosáhnout předvolání ředitele před školní radu. Nicméně rozhodnutí závisí na jediném svědkovi, který může říci, jak to bylo. Nastává však nečekaný zvrat, a už zbývá jen jediný způsob, jak se domoci spravedlnosti… (Zmiu)

(více)

Recenze (44)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Nebylo to ode mě chytré? Teď si Lindum-Svendsen myslí, že vyhrál. Že s hudbou je konec, ale to se plete. Chci změnit školský systém. A zbavit ho lidí jako je on.“ - „Tak proč se ho bojíte?“ Inu, mít ideály je fajn, ale realita se může ukázat jinak…Snímek o svobodě, vzdoru, ale také slepé spravedlnosti a faktu, že zlomit člověka může být děsivě lehké a nebezpečné. Hlavní dětský hrdina Frits je sociálně velmi citlivý na věci kolem něho. Navrch svobodomyslný, což začne vést ke konfrontaci s autoritativním ředitelem-tyranem. Postupné stupňování tlaku se přenese i na chlapcovy rodiče a začne velmi nerovný boj. Režisér děj umně graduje až k divákově maximální zúčastněnosti. Závěrečná pasáž už byla moc na efekt, ale „němý odpor“, který jí předcházel, je emocionální nálož, která v člověku vyvolá potřebu to lháři odříkávat spolu s Fritsem. Silné 4*, až na pár detailů mě Oplev dostal tam, kam chtěl. „Jdu s vámi.“ - „Ne, to nejdeš! Nezletilý nemůže svědčit. Děti mohou z nejrůznějších důvodů říkat věci, které neodpovídají pravdě.“ - „A dospělí ne?“ ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mali sme učiteľa, ktorý nás všetkých fackal tak, že nám hlavy lietali po celej triede, no presto všetko to bol človek s ľudskou tvárou, ktorého všetci rešpektovali a mali radi. Dodnes na neho všetci s úctou spomínajú. No a mali sme učiteľku, za slobodna pani Greňovú, ktorá bola morálnym dnom, s narušenou osobnosťou, ktorá psychicky všetkých deptala, medzi žiakmi intrigovala, a tak sa rešpektu, po ktorom tak prahla, nikdy nedočkala. Na ňu tiež nikdy nezabudnem. Tento film je bez mimoriadnych dramat, no pripomenie Vám detstvo z obdobia školských lavíc, v dobrom i zlom. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Dívám se a dívám, skoro nevěřím svým očím, říkám si, kdopak vymyslel podivný propletenec? V titulcíh se dovídám, že byl film natočený podle skutečné události. Hm, podle možná, další věcí je, kdo si k tomu co přidal, co "vylepšil" a hlavně, kdo spáchal scénář? A ejhle! Námět dodal mistr překombinovaných temných příběhů Stieg Larsson. Tak se zdá, že muži nenávidí nejen ženy, ale i malé děti. A scénář? Ale podívejme! Dvě jména: Steen Bille a Niels Arden Oplev. Oba podepsaní pod filmem Oddělené světy, Niels navíc i pod Mileniem. Ještě se mi vybaví jiný snímek, také temný, kde měla svou úlohu šikana, odloučení otce od rodiny, zrada a násilí - Lepší svět. I tady šlo o poměrně složitý propletenec vztahů a velice vyhrocenou situac A další film zde s vysokým hodnocením - Hon. Zdá se, že složité příběhy a komplikováné vztahy jsou pro Dánsko tak nějak typické. Nechci snižovat žádnou snahu ukazující na šikanu a boj s ní, ale tady toho bylo až moc v jednom talíři. Čím častěji vidím filmy s podobným schematem a na podobná téma, tím se hodnotí hůře a hůře. Mizí originalita, dostavuje se únava ... námět: Stieg Larsson, scénář: Steen Bille, Niels Arden Oplev ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Výtečné školní drama evropského střihu. Příběh se klikatí, že člověk těžko odhaduje kudy půjde dál, ale v každém okamžiku ho strhává. Celou dobu jsem si přál, aby dobro zvítězilo, a obával jsem se, že se tak nestane, protože se to neděje v Americe. Závěr však je opravdu skvělý a nečekaný. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Hlúpy, nudný a zbytočný film, u ktorého nezohráva úlohu, že bol nakrútený podľa skutočných udalostí. Celkom som sa naň tešil, pretože v poslednom období ma zvykli filmy zo škandinávskej oblasti príjemne prekvapovať. Tento mi však iba vzal takmer dve hodiny spánku. Jediné, čo ma v spojitosti s ním napadlo bolo, že v súčasnosti by už bolo možné nakrútiť thrillery zo školského prostredia v ktorých bezmocní učitelia už dávno nezachraňujú pred vynaliezavo agresívnym žiactvom iba svoju česť, ale aj svoje zdravie a životy. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Bibli jsem nikdy nedočetl, ale viděl jsem Pulp Fiction : "Cesta spravedlivého ze všech stran lemována jest nespravedlností,sobectvím a tyranií lidské zloby.Požehnán buď ten kdo ve jménu lásky a dobré vůle vyvede slabé z údolí temnoty,neb ten je skutečným pastýřem a spasitelem zbloudilých dětí.A já srazím k zemi mocným trestem a divokým hněvem všechny kdo se pokusí otrávit a zničit mé bratry!A když uvalím svou mstu na Tebe,seznáš že jméno mé je Bůh !" Tato pasáž z Ezechiela se dá shrnout jednou větou : Na každou svini se vaří voda. Kuchařem je zřejmě Bůh, nicméně dřevo pod kotel si nosíme sami a právě o tomhle nošení dříví je Drommen - příběh o odvaze postavit se lži a nenávisti vyprávěný s lehkostí,moudrostí a laskavostí. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Kvalitní snímek o bourání starých světů, předsudků, prosazování nových pravidel na úkor starých, temnotě, zkostnatělém systému, marném boji, obětech a především silném poutu pospolitosti v rodině uprostřed panenské přírody. Režisér držel opratě pevně v rukou, pro mě neznámí herci podali enormní výkon, nejvíc roztomilý Fritz Martin. V napětí jsem jen čekala na rozuzlení, což vyšlo taky v rámci normy. Když se tak zamyslím, dá se tento film použít jako vzorec pro všechny velké změny a revoluce. Bohužel všeho někdy moc škodí, nebýt drastického přístupu učitele v otázce trestů na žácích, nikdy by patrně nedošlo k až tak radikálnímu opaku, jakým je dnešní stav ve školství. Ne všechny staré věci jsou špatné. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Není to tak hrozný !! Vypadáš jako indián.." ;) Jako indián po setkání s Mikem Tysonem !! ;) Potíž nicméně tkví v tom, že to vůbec není vtipné.. Stejně jako závažná témata, která dodnes paradoxně neztratila na aktuálnosti.. Vtipná se mi naopak snad zdá jedině skutečnost, za jak velký hype tahle Oplevova retro mládežničina vlastně platí.. ()

veronikav 

všechny recenze uživatele

Zajímavé ... každou chvíli člověk neví co bude a jak to dopadne ...to mám ráda . Né, že od začátku vím jak romantický bude závěr :-( Moc dobře podaný boj dítěte -které vlastně nemá žádnou šanci :-( ( K tomu i fajn hudba :-)) ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Jeden z dalších filmů o nezkažených dětech a zkažených dospělých. Dobré na probuzení našeho "vnitřního dítěte". Poetický dánský venkov 60. let, nádherná hudba, a dětský hrdina, který prostě zaujme. Další moje srdcová záležitost. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Komentář obsahuje spoilery, byli jste varováni. Mám s tímhle filmem trochu problém. Stran scénáře, režie i hereckých výkonů nemám co vytknout, v tomto směru to bylo zvládnuté na jedničku. Horší už je to s poněkud černobílým vykreslením jednotlivých postav. Ředitel je prostě ten zlej a všichni ostatní jsou ti hodní, kteří se po vzoru Martina Luthera Kinga snaží dosáhnout spravedlnosti. Ne že by neexistovali chlapi jako je ten ředitel, ale v celkovém schématu mi postavy přišly jedna jako druhá podle nějaké archetypální šablony. Ředitel kruťas, učitel hipík bouřící se proti normám, dále nesmí chybět mladej rebel, kterýmu je celou dobu jenom křivděno atd. Plus všechna ta politika, která vystrkuje rypák v každé páté minutě. Ale nejabsurdnější na tom všem je samotný konec. Ředitel umře a děti nadšeně jásají, rodiče taky vypadají, že jsou s onou skutečností nadmíru spokojení. Co si z toho mám odnést já jako divák? Že si zasloužil umřít za to, že klukovi natrh ucho a pár jinejm dal pohlavek? Že jeho smrt je hodná nějakejch oslav a že je lepší mrtvej než živej? Nechci bejt moralista, normálně to opravdu nesnáším, ale v tomto případě se tomu nejde vyhnout. Necítím se tím nějak zvlášť pohoršená, jenom jsem posledních pár minut měla obočí vytažené nahoru, protože mi to přišlo neskutečně absurdní. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze se jedna o velmi zdarile rodinne drama. Dansky rukopis je citelny, hlavne tam, kde deti oslavuji " odchod " reditele ( v tom jsou skandinavsti reziseri nezamenitelni - cerny humor a spontannost ). Hezke zabery z danskeho venkova, slusne herecke vykony a zaver, ktery v cloveku vyvola emoce. Hezky film, ktery muzu doporucit uplne vsem. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Původně jsem film shlédl jako kulisu s očekáváním dalšího konvenčního, emocemi a doslovností zdobeného zpracování rodinného dramatu, jak jej známe ze zámoří, toto severské pojetí mě však mile překvapilo poměrně realistickým pohledem na věc (scéna školní šikany negraduje heroizací hlavního hrdiny, který se postaví proti přesile, nadto na pozadí nehrají rádoby vyhrocené melodie) a svérazným humorem (závěr ve školním auditoriu nemohl lépe vystihnout vzájemný vztah žáků a jejich nadřížených :-)). K rannímu čaji rozhodně příjemný snímek, jsem rád, že aspoň v tomto případě Česká televize využila své prostředky rozumně (jen ten dabing mohl být snesitelnější). 60% ()

tormento 

všechny recenze uživatele

Nie je nad Škandinávsku kinematografiu, tu atmosféru človek cíti v každom filmovom žánri. Toto na prvý pohľad rodinné dráma je krásnou reflexiou obrazu vtedajšej doby. Ktoré ešte umocňuje drsné školské prostredie v ktorom sa Fritz vyníma ako osobnosť. Pekná kamera, a príroda je u severanov samozrejmosťou no a ich špecifický humor(smrť riaditeľa) výbornou bodkou príjemného rodinného filmu. 85% ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

filmy zo školského prostredia poväčšinou nesklamú, asi preto že všetci sme tým prostredím kedysi prešli a je nám akési bližšie a poznateľnejšie. Vždy je v takom filme nejaké dobro a nejaké zlo, dobrí žiaci zlí žiaci dobrí učitelia a zlí učitelia. V tomto nezaostal ani Drommen, tento krát zo 60-tych rokov v dánskom vidieku. Vo svete zúrila vietnamská vojna vládol bigbeat a rock povaľovali sa hepees, a v dánskej dedine zápasil malý fritz s tyranským riaditeľom, mimochodom obaja herci sa svojich úloh veľmi pekne zhostili. A keď k tomu pridáte pár dobových pesničiek, tak sa na to dá aj pozerať - aspoň za 4 b. :) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Neveril som, že toto môže byť európska alternatíva na Spolok básnikov, ale naozaj bola. Len vzopretie sa nespravodlivosti má pri detskom hrdinovi trochu inú podobu, svoju úlohu zohrajú (trochu pribrzdení) rodičia a namiesto poézie je prostriedkom vzdoru hudba. Netrhá sa tak len strana z učebnice literatúry, ale zahadzujú sa celé spevníky. Keď sú zakázané účesy podľa Beatles, a na hudobnej výchove sa predsa hrá rock'n'roll, tak riaditeľ to má zrátané. Vo filme sú niektoré veci prilepené trochu nasilu, ako keď malý chlapec obdivuje Martina Luthera Kinga, alebo takmer-erotická scéna v dievčenskej sprche, to filmu nepridáva na charaktere podľa-skutočnéhu-príbehu. ()

Kejt.lin 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že dřív jsem se pohybovala v té „nižší“ undergroundové spolčenosti a mými přáteli byly punkáči, metalisti a anarchisti, tak tenhle film má pro mě obrovskou emoční hloubku a citovou vazbu vztahující se ke klukovy, který byl postaven mimo „normální“ společnost.. paradoxně sama společnost ho postavila mimo ní ..Klasický problém s nadvládou někoho (v tomto případě ředitel základní školy), neideální rodinné vztahy, vlastní názor, osobitý pohled na svět, vzhled, který nesplňuje měřítka k životu dané doby, jeden menší problém a je to tu - právě jste se stali vyvrhelem a zároveň obětí.. život si s vámi pěkně pohrál a teď už je jen na vás jak se k tomu postavíte – necháte si srát na hlavu, zalepíte pusu a půjdete s davem, nebo se necháte ostříhat? ..Hrdina filmu zvolil číro, nechal se přejmenovat, postavil se vyšším mocnostem a snažil se vyřešit problémy.. Fritz se zachoval jako moji přátelé ..znám ten život, znám ten problém a znám co obnáší být jiný a lišit se..proto ta náklonost, soucit a nostalgie..Jedna ze scén filmu, která mi zůstane zarytá v paměti a zároveň se stává ukázkovým přirovnáním lidské pošetilosti je jednání o rozsudku ředitele.. Je až neuvěřitelné jak lidská zbabělost dokáže pro nahnání svého ega a dobytí moci zahnat do kouta zoufalství ty druhé..ty druhé stejného druhu, sobě rovné – lidi.Tohle je prostě peklo, tohle je prostě pekelně dobrej film s problematikou, která zůstane součástí dnešního světa až navěky.. Doufám, že jednou budem dál! ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Oplev se věnuje závažným společenským problémům. To se mu daří. Jeho příběhy jsou přesvědčivé. Je úžasné, že děti někdy zmohou víc než dospělí. Nesvázané předsudky, konvencemi, pletichami, prospěchářstvím... ()

Související novinky

Skandinávský dům v červnu

Skandinávský dům v červnu

30.05.2009

Předtím, než se Skandinávský dům na dobu prázdnin uzavře, budou mít filmoví diváci v Praze i v Brně možnost zhlédnout opět další sérii severských filmů. V Praze se mohou těšit nejprve na islandský… (více)

Reklama

Reklama