Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (365)

Mo. 

všechny recenze uživatele

"Slovenská republika dnes provedla v maďarském Szekesfehervaru svůj první pokusný atomový výbuch. Slovenský hazard si však vyžádal statisíce... a už tu máme Vladimíra Špidlu, už to bude dobré..." aneb zlaté časy České televize, kdy si za ranného kapitalismu nikdo nelámal hlavu s nějakou politicko-společenskou korektností, scénáristi nebyli připosraní troubové, a humor měl ty správný grády a nekompromisní říz. ()

Phorbo 

všechny recenze uživatele

Česká klasika, na kterou se jenom tak nedá zapomenout... Schweine hund, sviňa pes... schweine hund, sviňa pes... 9/10 ()

politbyro 

všechny recenze uživatele

Nejtrefnější zásah do všech parodovaných řad. A z toho důvodu je až neuvěřitelné, jak dlouho se Soda udržela na obrazovkách, i když potrefené husy posouvaly pořad do stále pozdnějších nočních hodin.. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Ve své době geniální parodický pořad na tv tvorbu a politiku - odvážné, ale hlavně zábavné. Moderátor Čtvrtníček, lekce Němčiny naprosto nezapomenutelní. ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

Vynikající humor (místy dost černý) a místy hluchá místa. A kurzy němčiny jsou naprosto perfektní. ()

TheGunner 

všechny recenze uživatele

"Vy se na mě asi rozhněváte pane kolego, ale zjistil jsem, že si na jednom z okapů naší polikliniky udělaly hnízdo vlaštovky." Dr. Sova. Nejlepší ()

Simgal 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabe nějaké TELE-TELE. Česká soda je prostě super. Navíc to je jediný pořad, kde mě baví reklamy ("i muži mají své dny") ()

JM87 

všechny recenze uživatele

Tohle byl přesně ten humor, kterej miluju. Narozdíl od konkurenčního(Dá se to tak vůbec nazvat?) Tele Tele to nepostrádalo surovost a ironii a to bylo právě ono! Teď už by mě to možná tak nebavilo, ale nebudu si kazit iluze:) ()

Tochal 

všechny recenze uživatele

Geniální, vtipné, časem (téměř) nedotčené. Spolu s Monty Pythony a Cimrmany jeden z mých tří základních inspiračních zdrojů na poli humoru. Risk! ()

Kucndo 

všechny recenze uživatele

"Dnes je tomu pěkných 50 let, co si Američané hezky posvítili na Japonce." Naprosto geniální český humor v podání geniální klasiky.. Čtvrtníček na Hrad! Protože to, co předváděl v tomto pořadu, to bylo neskutečný... :D Karl und Egon byli skvělí.. díky nim jsem se začal učit němetski ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Velmi dlouhou dobu jsem měla u seriálu hodnocení všech pěti hvězdiček ... Jako dítě jsem si na YouTube vyhledávala videa z tohoto seriálu a každý den se nad nimi strašně smála. Když jsem se nedávno k seriálu vrátila, těšila jsem se přesně na videa, které jsem jako malá milovala ... První řada ale pro mě byla docela zklamáním a velkým překvapením. Protože jsem v době, ze které Česká soda pochází, ještě ani nebyla na světě, spousta souvislostí a událostí mi prostě nedochází. Věřím, že kdybych seriál sledovala v době, kdy byl aktuální, pět hvězdiček bych mu určitě nechala, ale bohužel ... Naštěstí se úroveň seriálu s druhou řadou zvedla a já se začala bavit o něco víc, líp než průměrem bohužel hodnotit nemůžu, a to právě z důvodu, že větší část vtipů a narážek prostě nechápu ... I když teda je fakt, že České sodě podobný seriál už nikdy v televizi neuvidíme ... Což je víc než škoda ... ()

Reklama

Reklama