Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (366)

MessiM 

všechny recenze uživatele

Nakoukání do české kultury za účelem odhalení, pomocí nevšedního humoru, pravosti lidské hlouposti. Někdy je to až smutné, jak moc je to pravdivé, ale jsem koneckonců Čech a tak jsem na jiné vlně. Proto mám tendenci lhát, krást, podvádět a smát se smutným věcem. Rozhodně nejlepší parodická show, která u nás kdy vznikla. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Zpětná rekapitulace jasně ukazuje, že některé skeče (zejména z prvních dílů) byly prostě trapné, u některých (reklamy) už si člověk jen matně vybavuje parodovanou skutečnost, ale některé byly jasnozřivé (např. major Zeman a "člověk z jiného světa") a mnohé zůstavají nadčasové. ()

GILLWANDER 

všechny recenze uživatele

Úspešný český seriál na sklonku deväťdesiatych rokov, kde si hlavný autori robili posmech najmä z vtedajších médií, politiky či len tak z bežných reklám. ALLES GUTE, KRUTÁ KAMERA ("máte plícni mor"...), SPRÁVY, REKLAMY (kráva Mirka najlepšia) V@X PO PAPULI, KULATÝ STŮL a ďalšie humorne nasiaknuté paródie na mediálne záležitosti. Osobne som videl iba pár časti, ale určite mi najviac boli po chuti rozhovory s prezidentmi. "TY FAŠISTICKÁ SVINĚ!" 90% ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Pro mě radost a nevěřitelnost,že tohle šlo v TV tak dlouho.Pak asi těm TV komisím (neplést si s cenzurou,ta u nás přeci není) musel někdo napovědět,že tohle není hezké a korektní.O vo to tady přeci de,v tý naší krásný a slušný zemi. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

tento nepravidelný, ale nejspíš pravidelně zakazovaný i opovrhovaný pořad patřil před koncem století k tomu zábavnějšímu, co tehdy vznikalo. Sice ne všechny zprávy, komentáře, rozhovory, scénky či antireklamy byly skvělé, taky jich bylo dost poplatné své době, ale mnohé z nich už jsou dnes klasikou. Nebýt tedy Feniče, Zavřela, Čtvrtníčka, Šteindlera, nebo Vávry tak by tu bylo smutněji. Je fajn, že dva posledně jmenovaní pokračují v Alles Gute na internetu, ale už to není úplně ono. 4* dávám za zábavnou satiru a parodie a pátou hvězdičku za vkusnou provokaci, která tu stále na našich televizích hodně chybí. [ PŘÍBĚH: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené parodie, skvělé hlášky a ksichty především Petra Čtvrtníčka. Ale nadčasové zůstává pouze "Alles Gute!" či doktor Sova. Jinak nedoporučuji příliš reprízy ke shlédnutí, protože už se ztrácí kouzlo aktuálnosti. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Neopakovatelná satira, která si dělá srandu ze všeho v té době i v minulosti. Dnes by již nebylo možné toto natočit a pouštět v TV, existuje tu totiž neviditelná cenzura podporovaná vládnoucí politikou a ta by to nedovolila vysílat. Nebo si myslíte, že by dnes mohli natočit reklamu na prací prášek Árijec, který dítě opravdu vybělí ? :-) ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Parodická serie , která nešetřila nikoho , hlavní protagisté divadla Sklep se svým mnohdy hodně černým humorem si nebrali servítky před nikým a ničím. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Já mám tyhle české blbinky prostě ráda:). Hlášky z České sody jsme jeli na gymplu pořád. Taková "Scheisse Katze" se stala běžnou součástí naší slovní zásoby:). A teď vážně - Česká soda si dělá srandu z věcí, na které si moc komiků zatím netrouflo. Ono dělat si srandu z koncentráků tak, aby vám to prošlo, není zrovna lehké. České sodě to jde dobře, i když je ten humor někdy až moc primitivní. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Spousta skečů už dnes není aktuálních, především ty o politice po převratu, ale zbytek je naprostá paráda, která se stala po Cimrmanovi nejvtipnější českou záležitostí vůbec. Nevím, jestli by tak drsný humor dnes v televizi prošel, ale buďme rádi za to, že dřív ano. Jako zlatý hřeb samozřejmě musím vypíchnout Alles Gute! a jejich šílenosti. Die saubere Rasse! 95% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Česká soda je fenoménem své doby, kdy z naděje a čistého nadšení po příchodu kapitalistické demokracie byla vytvořena jedinečná společenská nálada a na svět přišlo mnoho zajímavých filmových a televizních projektů. Jméno Fero Fenič, nejdůležitější postavy v pozadí, je zárukou kvalitního a nevšedního zážitku. Nejvýraznější osoby, utvářející celkový rámec a duch zábavy, jsou Petr Čtvrtníček a Milan Šteindler. Humor se odráží v specifických šlépějích jimi prosazovaného druhu vtipu a vynalézavosti. Černý humor a provokativní společenská a politická satira nejsou vybíravé ve svém cíli a poslání a neušetří žádnou orientaci, pohlaví, či vyznání. Vedle důmyslných a úchvatných vstupů je přítomno i několik pokleslostí, které snižující celkovou úroveň. Postupem času se tato hluchá místa vytrácela, ale nikdy nezmizela úplně. Petr Čtvrtníček bude vždy synonymem neurvalého televizního reportéra a moderátora zpráv a aktualit, dvojice Milan Šteindler a David Vávra zase svéráznou metodou vyučují německý jazyk v nejpraktičtějších situacích. Bez zábran a bez slitování. Z dalších osob: původní moderátor zpráv Vlastimil Zavřel, původní asistentka moderátora Viktorie Kafková, moderátor jednoho dílu Petr Vacek, výrazný reportér Vlado Štancel, loutkovodič Bohumil Klepl a mnoho a mnoho dalších, kteří svým malým kouskem přispěli do pestrobarevné mozaiky nemilosrdné společensko-politické satiry. Občas je zapotřebí znát dobové reálie, ale i bez těchto vědomostí jde o ztřeštěnou zábavu a na svou porci pobavení si přijdou i závistiví škarohlídi. Uráží, popichuje a vládne světu, kde každá situace i čin mají svoji reflexi nadhledu a odlehčení i znevážení. Ta specifická doba se již nevrátí a osobitý pořad Česká soda s nostalgií připomene čas naděje a radostného nadšení ze života. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Vrchol české satiry 90.let. Pořad, který byl nebývale progresivní a dovolil si to, co jiní ne. Takhle by se dala charakterizovat pravá Česká soda z horských pramenů. První díly z roku 1993 ovšem ještě nedosahují kvality těch zbývajících, je to proto, že Petr Čtvrtníček zde plní pouze roli reportéra a pořad uvádí Vlastimil Zavřel (po 4.díle ho vystřídal Petr Vacek). Dále se nám některé souvislosti hůře vybavují, i tak jsem se docela dobře bavil. V silvestrovském dílu, posledním roku 1993 se kormidla chopil Čtvrtníček a od té doby nabírá Soda na obrátkách. Svoji kvalitu si drží až do posledního silvestrovského dílu z roku 2000 (ten ovšem řadím mezi ty slabší kvůli přítomnosti Luďka Soboty, který mi sem nepasuje). Pokud se bavíme o Sodě, neměli bychom zapomenout na volné pokračování pořadu - kurz německého jazyka Alles Gute s Karlem (Milan Šteindler) a Egonem (David Vávra). I tam se urodily nezapomenutelné scénky - vypíchnout se opravdu MUSÍ parodie na reklamu na Palmex spojená s koncentračním táborem. Hodně se mi též líbilo, když se nebáli hlavní protagonisté rýpat i do televizí Nova (ta si to slízla vrchovatě) a Prima. Když to celé shrnu, vracím se na začátek svého komentáře. Je smutné, že (převážně) mladí mají žánr "parodie na televizi" spojen s TELE TELE, které se s velkodílem Petra Čtvrtníčka & divadla Sklep nemůže vůbec rovnat. Václav Klaus: "Zcela nový, ale úplně nový MečJar. Vymydlí do čista, do čista." || "My nekrademe, my si to jen prohlížíme." || (znělka Risku) - "Takže... hezký dobrý večer v Kufru..." || "Mnozí novináři se pro senzaci nestydí porušovat etická pravidla. Kdybychom my chtěli být zajímaví, řekneme, že Václav Klaus má blechy." Praha: "Právě jsme dostali zprávu, že předseda Parlamentu p.Václav Klaus má blechy." || "Generální ředitel ČT Ivo Mathé z neznámých důvodů pozastavil uvedení muzikálu Vlasy." ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ve sve dobe to byla neuveritelna pecka, ktera odkryvala ruzna tabu a nastvala spoustu lidi, zvlaste politiky. Po 15-ti letech vsak, az na nekolik skutecnych frku uz ve mne krome nostalgie moc nezustalo. A nebyt ji, jeste jednu hvezdicku uberu... V mnoha mistech zbytecne trapne. ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Česká Soda, to je prostě klasika všech klasik. Zábava, která se nebojí se trefovat do mocných, či míchat humor černější než trenýrky zřízence krematoria. Skvělé a nezapomenutelné scénky. Čtvrtníček a spol. jsou prostě ďábli :) ()

Reklama

Reklama