Reklama

Reklama

Hobit: Neočekávaná cesta

  • USA The Hobbit: An Unexpected Journey (více)
Trailer 1

Film sleduje cestu hlavní postavy Bilbo Pytlíka, který se ocitne na dobrodružné výpravě. Cílem cesty je si znovu nárokovat ztracené trpasličí království Erebor. Bilba nečekaně osloví čaroděj Gandalf Šedý, díky kterému se ocitne ve společnosti třinácti trpaslíků v čele s legendárním bojovníkem Thorinem. Cesta do divočiny vede přes tajemné země, kde se to hemží zlobry, skřety a kouzelníky. Ačkoliv cíl jejich výpravy - Osamělá hora, leží na Východě, musí projít nejdříve jeskynním systémem, kde Bilbo potká někoho, kdo mu navždy změní život…Gluma. Skromný Bilbo Pytlík pak sám s Glumem na břehu podzemního jezera objeví nejen hloubku lstivosti a odvahy, která překvapí i jeho samotného, ale také získá do svého vlastnictví Glumův prsten „miláška“, který má nečekané a užitečné možnosti... Jednoduchý zlatý prsten je spojen s osudem celé Středozemě takovým způsobem, jaký Bilbo nemůže zatím ani tušit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3 239)

sMIke54 

všechny recenze uživatele

Jak píše Cival, po třech hodinách po filmu už skoro ani nevím, o čem byl. Naštěstí jsem ale Hobita četl, tak vím, o čem je a možná právě díky tomu mi ani nepřišel moc roztahaný, jak mu každý vytýká a dokonce jsem byl i rád, že není moc zkrácený, naopak mě ale zklamal po stránce scénáristické. Přidáním několika zápletek, které nebyly v knížce, vytvořil Peter Jackson jakýsi guláš, ve kterém některé přidané věci příběh krásně zpestřují, ale bohužel nejméně polovina vytváří spíše logické mezery a WTF chvilky, např. boj kamenných obrů, nebo když se všichni drží s obtíží stromu aby nespadli a zničehonic se lehce zvednou a běží zaútočit na skřety... a takových věcí tam bylo mnohem více, a to ani nezmiňuji, že pokud by jsme chtěli být trochu realističtí, tak při každém jejich pádu a nárazu by nejméně polovina z nich měla zahynout, ale beru ohled na to, že je to pohádka. Dále bych mohl vytknout slabou emocionální funkčnost filmu a absenci něčeho, díky čemu se divák do filmu zažere, ale na tom má bohužel i nějaké zásluhy knižní předloha. Co bych chtěl ale naopak vyzvednout je naprosto dokonalá scéna s Glumem (když vynechám tu chvíli nasazování prstenu, což bylo otřesné), který se vší vážností podává tak dokonalý herecký výkon, že mě až mrazilo. Přišla doba kdy CGI herci jsou lepší než skuteční. Bohužel s těžkým srdcem musím dát jen ***, 60% ()

jkomar21 

všechny recenze uživatele

Peníze, peníze, peníze....to je to oč tu běží. Proč Hobit musí mít tři části, když kniha má cca 400 stránek? Bohatě by stačil jeden stejně dlouhý film jako tento a vše by mohlo být krásně odvyprávěno. A už vůbec nechápu, proč do filmu cpe postavy, které ani v knížce nebyly (Radagast, Galadriel, bílej skřet), hodně jsi mě zklamal Petere, nechápu o čem budou další dva díly, když už teď ses dostal pomalu to 3/4 knihy. 2. díl - půjdem lesem. 3. díl - budem bojovat. :-( P.S.: králíci jako sobi? WTF? ()

Sevprince 

všechny recenze uživatele

Nedokážu pochopit, jak může tomuhle někdo dát 2 nebo 3 hvězdy...kolik pak dát ostatním filmům? Neříkám, že tam nejsou wtf věci, třeba Radagast a jeho králíci jsou pojatí až hodně sjetě a pohádkově, ale jinak...proboha, co ještě chtít? To je vypiplané kousek po kousku, každej detail je naprosto fantastickej a já skoro 3 hodiny prostě zíral. Co se týče nadstavenosti děje, tak já, jako fanoušek Tolkienova díla kvituju s povděkem, že se dostalo i na dodatky a děj byl rozšířen. Bilbo výbornej, potěšil mě Thorin, který je přesně tak pyšný a arogantní, jak má být. Pro mě 5 hvězd. Pán prstenů byl dospělejší, hobit je větší pohádka, ale kdybych dal tomuhle míň, tak u většiny ostatních děl musím jít na odpad. ()

Ekoterorista 

všechny recenze uživatele

Petere Jacksone, proč jsi mi to udělal? Takhle to vypadá, když se Tolkienova díla chopí Američané. Nevím co drželo režiséra na uzdě, když točil pána prstenů, jisté ale je, že tentokrát je to na prázdninách. Těšil jsem se, že se film bude alespoň minimálně držet předlohy a tolkienovské historiografie, ale způsob jakým Jackson ve prospěch schématičnosti díla znásilňuje tolkienův příběh, je nesnesitelný. Navíc je z filmu jasně cítit, že jeho tvůrci vlastně nevěděli, co chtějí natočit - komickou pohádku? Nebo akční strašidelný trhák? Nejednalo-li by se o Hobita, zřejmě bych nebyl tak přísný - a můžete mě proto označit za puritána - ale nemůžu režisérovi odpustit, že se včera v kině pokusil zprznit kus mého dětství. Dvě hvězdičky si ale nakonec přece jen zaslouží - za překrásnou středozem i osobitý humor. ()

Lucka07 

všechny recenze uživatele

Prostředí jak jinak přenádherně pohádkové, postavy snesitelné, jen ten děj jaksi rozplizlý už od samotného začátku. Půl hodiny nudy vystřídají dvě hodiny zběsilého úprku. I přes to považuji Hobita za povedený kousek. ()

Vig 

všechny recenze uživatele

Fanoušek Tolkienova světa natočí s citem a jemností film věrný předloze a pak to takhle dopadne. Tolkienovci slintají a rozmazlený filmový hltači jen kroutí šiškou že tohle je málo tamto je málo......kdy naposled uvidíme film, primárně netočený k získání co nejvíce peněz?????? Kdo neviděl premiéru na NZ, nemůže pochopit kolik tam tomu ti lidé dávají lasky..... ()

dennieko 

všechny recenze uživatele

Prostě si to zaslouží pět *. Pro mě je to film, který mě ani nemůže zklamat. Jistě Pán prstenů je Pán prstenů, ale proč to srovnávat? Nevidím důvod. Hobit je Hobit a libí se mi takový jaký je. Další dobrodružství na které se budu vždy ráda dívat znovu a znovu. :-) ()

harazin 

všechny recenze uživatele

Hobit mi přišel trochu lepší film než předchozí trilogie a mnohem lepší než literární předloha.V Imaxu jsem zíral s otevřenou pusou u mnoha scén,vlastně né,celý film.Herci opět skvělí ,Bilbo je silnější postava než byl Frodo v prstenech,Gandalf udělá co musí i kdyby měl podvádět a výkony digitálních postav,Glum,Zloobři atd. to je až neuvěřitelné.Hobit je prostě propracovanější,vtipnější,napínavější.Rozhodně mi nepřipadá dlouhý,nastavovaný,přetrikovaný. ()

misuleee 

všechny recenze uživatele

Jackson si LOTRem nasadil laťku hodně vysoko, takže od Hobita se čekalo opravdu hodně. Dalo se tudíž předpokládat, že někteří z fanoušků budou zklamaní. Tři filmy. To je dost, co si budeme, ale proč ne. A že ten první má skoro 3 hodiny? Šílenství. A je to znát. Některé scény jsou až zbytečně roztahané, jiné jsou ve filmu jen, aby divák zíral. A on zírá, protože Jackson je mistrem svého řemesla. Martin Freeman je zázrak filmového plátna, který vám přesvědčivě zahraje snad úplně všechno, to byla opravdu skvělá volba! A jak už to tak bývá, knížka byla z dějového hlediska upravena k obrazu Jacksonovu, ale není tam nic, co by vyloženě zabolelo. Byla jsem ale lehce rozčarovaná ze soundtracku. Howard Shore do toho tentokrát nedal srdíčko, takže se poměrně často čerpá z melodií LOTRa a po zbytek filmu nás provází pouze jedna hlavní melodie, zbytek je příliš nevýrazný a zaniká. Co říci závěrem? Hobit je i přes svoji délku skvělou podívanou. Není dokonalý, ale návrat do Středozemě přesto zahřeje u srdce. ()

Sub 

všechny recenze uživatele

Nejprve o formátu. Špatné... Byl jsem na 2D verzi. Hlavně proto že jsem chtěl vidět film v originálním znění, a né poslouchat sašu Rašilova a Bohdalku. Dále taky proto že se mi 3D nelíbí, protože tam vždycky najdete rozmazaná místa, jenomže film natočený ve 3D a převedený do 2D taky vypadá špatně! V některých scénách se CGI efekti tak rozmažou že vypadají jak přes nemyté sklo náklaďáku. Dále například když výprava přechází přes hřeben hor, epicky velké pozaí jiných pohoří vypadá jako nastřižené, jako starodávná zadní projekce. Takže Jackson platí víc za dražší efekty, které pak vypadají hůř. Někteří skřeti jsou nyní taky počítačově animovaní, ale kdybych řekl že vypadají špatně, filmu bych křivdil. Vypadají dobře, ale je to poznat. A přijde mi že se to k filmu nehodí. Pán prstenů byl zemitý, špinavý a opravdový. Zde nenajdete kapku krve, akční scény jsou tak ze 30% nepřehledné, nejvíc mi ale vadilo že začínají vypadat jako z Pirátů z karibiku. Všichni hopsají, chytají jeden druhého a všem vychází neuvěřitelné parkour, Assasins creed, Jack Sparrow triky. Když si k tomu potom záporné postavy ve filmu dělají legraci z vlastní smrti, uvěřitelnost je pryč a s ní odchází i nějaké soucítění se skupinou a s příběhem. Tyto filmové vlastnosti můžou fungovat (Piráti z Karibiku), ale jak tomu mám věřit po LOTR který se odehrává ve stejném světě? Jakože před 60 lety bylo zabíjení legrace a no big deal? Teď pozitiva, ať mě fandové neukamenují! 1. Dokonalá hudební znělka ve všech verzích, kterou si budete broukat mnoho dní po opuštění sálu 2. Úvod o trpasličím království je krásný, a než skončil, věřil jsem že celý Hobbit bude skvělý 3. Výprava (kromě CGI) - chlupatí poníci, trpaslíci, Bilbova domácnost, cit pro detail je cítit na každém kroku 4. Herci (bohužel neplatí pro Christophera Lee, na kterém je stáří velmi znát, a já jsem se nemohl soustředit nanic jiného než na to jak při hraní trpí) 5. Náhledy do historie středozemě 6. Glum Normálně bych asi dal 4, ale zůstává pachuť po ,,opravdovější středozemi", normálním formátu, a pořád mi připadá, že kdyby byly díly dva, všechno by to vyšlo lépe. Když jsou díly tři, proč Jackson nevyužil čas na sblížení s postavami. Nebo aspoň s Bilbem? Nicméňe se na další díly těším, a možná na to zajdu ještě jednou, jestli si to ty 4 nezaslouží... ()

ricky4 

všechny recenze uživatele

Největší problém tohoto úžasného filmu jsou přehnaná očekávání. Jak by řekl Bilbo ve Společenstvu- "Připadám si jako máslo, namazané na příliš velký krajíc chleba"... Nemá to téměř chybičku. Snad jen, že místy je to až moc jako Pán Prstenů a místy naopak málo... 100% ()

mentos. 

všechny recenze uživatele

Tak nejdřív bych měl asi napsat, že nejsem moc velký fanda Pána prstenů. Na Hobita jsem se i tak docela hodně těšil. Zklamán jsem nebyl. Peter Jackson ukázal, že vytváření kouzelných světů, filmové triky a kostýmy jsou jeho silnou stránkou. To je asi největší plus filmu, což se dalo čekat. Postavy jsou celkem fajn, v podstatě podobné jako v Pánovi Prstenů. Celkem mě překvapila absence žen. Docela mě zklamalo, že příběh byl spíše o té cestě než o cíli. K drakovi Šmakovi se pravděpodobně dostaneme až v dalším díle. Na to jsem se ale těšil už v tomto díle. Ono to bylo spíše o příbězích Bilba Pytlíka a jeho skupiny, kteří cestovali za drakem. Můžu říct, že pro mě jde o jeden z nejlepších filmových zážitků, které jsem viděl v kině. Celkem mi ani nevadil český dabing. Nyní už budu jen bedlivě čekat na další dva díly. 80% [viděno 16.12.2012- kino ve 3D] ()

DMTian 

všechny recenze uživatele

Můj první komentář k filmu, a je to právě Hobit! Tento film předcházelo velké očekávání, ještě umocněné tím, že naši skupinku provázela jedna smůla za druhou - zdržení v dopravě, těsné propadnutí rezervací, a nakonec ještě chyba v kinosále, kdy jsme museli čekat hodinu navíc. Avšak ve chvíli, kdy světla konečně zhasla a já slyšel Bilbův hlas, doprovázející úžasné scenérie (vrchol digitálního věku), jsem na trable okamžitě zapomněl a byl jsem opět zpátky, kdy jsem v kinech poprvé spatřil Pána Prstenů. I když je tento díl vlastně prequel, podle začátku ho lze brát tak trochu i jako pokračování. Nyní už k samotnému filmu: DOKONALOST! Vizuální stránka byla ohromující, hudba nezapomenutelná, stejně dokonalá jako v PP. Jackson mě nezklamal. Absence jakýchkoli klišé (velké plus) a hlavně, a to se mi líbí, rychlá a hutná akce, která se nemusí vysvětlovat, která je vtipná a "hustá" zároveň. 166 minut uteklo, ani chvíli jsem se nenudil. Mezi mé nejoblíbenější části patří bezpochyby výlety do minulosti (už se těším, jak bude vypadat bitva Pěti armád). Přestože je kniha pro děti a film pro dospělé (opravdu, žádná klišé jak je známe z "rodinných" filmů), podařilo se přenést atmoféru na plátno. Nejlepší film, na jaký můžete jít v tomto roce. Thumbs UP. ()

tuntik 

všechny recenze uživatele

Jackson sa držal atmosféry Pána Prsteňov. Tak sa stal z fantasy rozprávky temný film. Čo nie je nevyhnutne na škodu, len to prekvapí. Čo ma zamrzelo je nevýrazný Freeman. (McAvoy by bol jednoznačne lepší). Tak isto niektoré scény súbojov sú aj na fantasy film pritiahnuté za vlasy, hlavne posledný súboj s ohyzdami. Občas som mal pri súčasnom kvalitnom obraze sledovať niektoré rýchle sekvencie. Nápad s titulkami v slovenských kinách ja osobne kvitujem, keďže angličtina tam nie je nejako zložitá. Pre ľudí neovládajúcich angličtinu to robí trošku problém: pri preostrovaní obraz titulky sa niekedy tie titulky trošku rozmazávajú. Celkovo... mám z toho trošku zmätok. Ale rád si to pozriem ešte raz (2D) Dodatok: v 2D sa mi to zdalo lepšie. V rýchlych bojových sekvenciách je všetko prehľadnejšie.... ()

tixi 

všechny recenze uživatele

TAK som sa konečne dočkal.Po niekoľkoročných prípravách som sa konečne mohol vrátiť do stredozeme a návrat to bol podľa mojich predstav,technický dokonalý,vizuálne nasýtený a herecko dokonalý film 100%. ()

wallabia 

všechny recenze uživatele

Hobit je bezesporu další úchvatné dílko a budu se těšit na druhou část, nicméně můj dojem, ať se tomu bráním sebevíc, kazí srovnání s Pánem prstenů - který je lepší, temnější a hlavně má silnou dějovou linku, oproti senzačnímu Hobitovi, který se tak nějak potácí, pak si na chvilku odskočí, aby ukázal, jak pokročila technologie, a pak se zas vrátí k bandě ne sympatických a ne nesympatických trpajzlů, z nichž vyčnívá pouze a jenom jeden její člen, a sice Thorin. I to je důvod, proč mě před (pane jo, už) 11-ti lety Společenstvo taaaak vtáhlo, že jsem se potácela z kina jak v mrákotách - bylo to seskupení opravdových osobností, oproti... Ale pořád to byla slušná podívaná, z pár záběrů se mi i zatajil dech a scéna hádanky Bilbo vs. Glum též neměla chybu. Jen je to na můj vkus příliš...pohádka. ()

Parsek 

všechny recenze uživatele

Je to dokonalé ke koukání, ale dlouhé k nevydržení. Dle mého Jackson podlehl módě dlouhých filmů, stejně jako někteří spisovatelé módě tlustých svazků. ()

mmajjkii 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jeden z nejlepších filmů, který jsem letos viděl. Výborné z mnoha stran, avšak některé "hlášky" jako "učinil jsem dlouhodobý vklad" my tam neseděly, nepopírám, že mne nepobavily, ale myslím, že bych tento druh zábavy i oželel, v rámci řekněme zachování "věrohodnosti" (trochu hledám slovo potom upřesním pokud najdu lepší). S detailností ani přesnějším držením se knižní předlohy jsem problém neměl, a vizuální stránka je boží. V konečném důsledku tedy máme ne úplně čistých 5*, IMDb 9/10, ale proč se sem tam malinko nerozšoupnout :D. Už se těším na pokračování!!! ()

Související novinky

Pán prstenů mění majitele

Pán prstenů mění majitele

19.08.2022

Těsně před premiérou seriálového Pána prstenů: Prsteny moci přichází zásadní změny týkající se práv na knižního Pána prstenů a Hobita. Ty totiž odkoupila švédská herní společnost Embracer Group,… (více)

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

10.02.2022

Zatímco už za pár dní přistane na internetu první trailer z očekávaného televizního seriálu Pán prstenů: Prsteny moci, neméně tak důležitou zprávou je nová informace, že filmová práva (samostatně… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (více)

Reklama

Reklama