Reklama

Reklama

Hobit: Neočekávaná cesta

  • USA The Hobbit: An Unexpected Journey (více)
Trailer 2

Film sleduje cestu hlavní postavy Bilbo Pytlíka, který se ocitne na dobrodružné výpravě. Cílem cesty je si znovu nárokovat ztracené trpasličí království Erebor. Bilba nečekaně osloví čaroděj Gandalf Šedý, díky kterému se ocitne ve společnosti třinácti trpaslíků v čele s legendárním bojovníkem Thorinem. Cesta do divočiny vede přes tajemné země, kde se to hemží zlobry, skřety a kouzelníky. Ačkoliv cíl jejich výpravy - Osamělá hora, leží na Východě, musí projít nejdříve jeskynním systémem, kde Bilbo potká někoho, kdo mu navždy změní život…Gluma. Skromný Bilbo Pytlík pak sám s Glumem na břehu podzemního jezera objeví nejen hloubku lstivosti a odvahy, která překvapí i jeho samotného, ale také získá do svého vlastnictví Glumův prsten „miláška“, který má nečekané a užitečné možnosti... Jednoduchý zlatý prsten je spojen s osudem celé Středozemě takovým způsobem, jaký Bilbo nemůže zatím ani tušit. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (142)

  • Když Peter Jackson telefonoval Christopheru Lee, aby ho pozval na premiéru, Lee se ho výhrůžným tónem zeptal: „A jsem v tom filmu ještě?“, čímž odkazoval na vystřižení většiny jeho scén z filmu Pán prstenů: Návrat krále (2003). Režisér se kvůli tomu s hercem tehdy pohádal a Lee zjevně nezapomněl. (Nick321)
  • Richard Armitage (Thorin) se při jedné ze scén udeřil vlastním štítem, kvůli čemuž si prokousl spodní ret. Zranění je ve finální verzi filmu dobře znatelné. (Nick321)
  • Původně měl Hobita režírovat Guillermo del Toro, kořeny preprodukce ale sahají daleko za jeho účast až do roku 1995. Peter Jackson, na němž nakonec Hobit stál, totiž chtěl knihu zfilmovat jako první část plánovaných dvou filmů – Pán prstenů by byl částí druhou. Namísto sáhodlouhého natahování Hobita tak původně paradoxně naopak hrozilo zkondenzování celé trilogie Pána prstenů do jediného filmu. (Nick321)
  • Někoho by mohlo napadnout, proč Glum (Andy Serkis) nepronásledoval Bilba (Martin Freeman) poté, co mu hobit sebral Jeden prsten, přestože Glum věděl, že je Bilbo z Kraje. Je to proto, že Glum během staletého života v izolaci kromě svého jména zapomněl i to, kde se Kraj nachází. (Nick321)
  • V prodloužené verzi filmu zpívá v Roklince trpaslík Bofur (James Nesbitt) veselou píseň o hospodě a přitom tancuje. Lze si všimnout, že přitom stojí na podstavci, na kterém byl ve filmu Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001) při poradě položen Sauronův Prsten moci. V bonusových materiálech to přiznal to i sám režisér Peter Jackson. Scéna prý sloužila jako důkaz, že trpaslíci nemají k elfům moc velkou úctu. (slipknotfan)
  • Před první klapkou byli filmaři přivítáni maorským uvítacím ceremoniálem „Haka Pōwhiri“. Haka je maorský rituální bojový tanec, který má díky pokřikům, gestikulaci rukou, podupáváním, vyplazováním jazyků a podobně zastrašit nepřítele. Vykonává se během zvláštních setkání na Novém Zélandu nebo jiných kulturních událostí, či také před každým mezinárodním zápasem ragby, jehož se účastní novozélandský reprezentační tým All Blacks. (Leopard105)
  • Majitelé sítě amerických restaurací Denny’s přišli v souvislosti s premiérou filmu s novinkou, v jejímž rámci zákazníkům nabídli jedenáct různých chodů "ze Středozemě". Např. Bilbův bobulový koktejl, Poklad Osamělé hory, Snídani z pelouchu nebo Frodovu pánev s dušeným masem. (Duoscop)
  • Christopher Lee, představitel Sarumana v trilogii Pán prstenů (2001, 2002, 2003), odmítl kvůli pokročilému věku hrát čaroděje znovu. Nabídl se ale, že může ze studia v Anglii namluvit draka Šmaka (Benedict Cumberbatch). Nakonec ho ale tvůrci přeci jen přemluvili k menšímu návratu do původní role a jeho scény natočili v Anglii (a ne na Novém Zélandu, jako většinu filmu). (Brydnis)
  • Málokdo ví, že první adaptaci Tolkienova "Hobita" má na svědomí Adolf Born, který s americkým režisérem Genem Deitchem vytvořil krátkometrážní animák Hobit (1966). Původně zamýšlený celovečerní film se nepovedlo zrealizovat.
    (Dizzy_eM)
  • Úvodní scéna filmu byla pro účely vydání na digitálních nosičích znovu vyrenderována kvůli drobným změnám těla draka Šmaka (Benedict Cumberbatch), které byly původně provedeny mezi jednotlivými díly. (SimcaJB)
  • Veškerá jména trpaslíků převzal Tolkien ze severské mytologie, převážně pak z písně "Edda". (ricky4)
  • Aidan Turner (Kili) byl původně zvažován pro roli lesního elfa, z toho ale nakonec sešlo, tak zahrál alespoň trpaslíka. (Lokitre)
  • Thorin Pavéza (Richard Armitage) nepoužívá dubovou větev jako štít jen při jedné bitvě. Např. v závěru, při boji s Azogem (Manu Bennett), si lze všimnout, že štít z dubové větve je s kováním a s lepším provedením pro držení. Z této části výzbroje také vyplývá jeho jméno, v originále Oakenshield. (Kuny27)
  • Vizuální efekty vytvořila, stejně jako v případě trilogie Pán prstenů (2001, 2002, 2003), společnost Weta Digital. (imagoo)
  • V době premiéry filmu vznikla na oficiálních stránkách Nového Zélandu v menu speciální "kniha" provádějící návštěvníky po místech natáčení filmu. Velký prostor byl věnován reklamě, která nabízela mj. cesty s průvodci po "Středozemi". (ricky4)
  • Petera Jacksona uvažoval o zfilmování "Hobita" už od 90. let. (PauloZ)
  • Natáčení filmu se kvůli finančním problémům studia MGM, kterému hrozil zánik, protáhlo o 4 roky. (PauloZ)

Související novinky

Pán prstenů mění majitele

Pán prstenů mění majitele

19.08.2022

Těsně před premiérou seriálového Pána prstenů: Prsteny moci přichází zásadní změny týkající se práv na knižního Pána prstenů a Hobita. Ty totiž odkoupila švédská herní společnost Embracer Group,… (více)

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

10.02.2022

Zatímco už za pár dní přistane na internetu první trailer z očekávaného televizního seriálu Pán prstenů: Prsteny moci, neméně tak důležitou zprávou je nová informace, že filmová práva (samostatně… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (více)

Reklama

Reklama