Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Anglický barevný širokoúhlý film. Komedie z lékařského prostředí. Je třetím filmem (u nás uváděn jako druhý) ze serie filmů o mediku a později mladém lékaři Simonu Sparrowovi a jeho přátelích. Veseloherní formou, která místy zabíhá do grotesky, ukazuje vznešené lékařské povolání z jeho druhé stránky, tak říkajíc „v županu". Divák se zájmem a pln dobré pohody sleduje rozmarné příhody mladého sympatického lékaře, který bere své povolání vážně a poctivě, je však stíhán nehodami, za něž většinou nemůže. Nejdříve je vyhozen z londýnské nemocnice, najde si místo na venkově u lakomého starého lékaře, a!e brzy odtud musí odejíti kvůli jeho mladé ženě. Stane se společníkem módního „neurologa", ale i odtud musí po čase odejít. Ani jeho třetí místo opět na venkově není trvalé. Nakonec se dostane spět do londýnské nemocnice, je přijat jako asistent slavného chirurga Sira Lancelota Spratta a může se oženit s milovanou dívkou. (FILMOVÝ PŘEHLED 51 / 1957) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

ripo

všechny recenze uživatele

„Doktor hledá místo" je další anglickou veselohrou, kterou naše filmová distribuce osvěžuje program československých kin. Jako při dřívějších filmech tohoto žánru a zejména při prvním díle „doktorského" seriálu, který byl uveden před necelým rokem, je třeba říci, že tyto filmy neznamenají nějaké mimořádné umělecké hodnoty. Jsou to však díla svým způsobem velmi zábavná, podávající lidský a nijak školometsky pohled na současný anglický život. Lékařské prostředí nám obyčejně film traktuje v nesmírné pompě bílých pláštů, injekcí, anestetických přístrojů; s plnou důsažností vznešeného poslání při zachraňováni lidských životů. Autoři anglického seriálu přistupují k lékařské problematice úplně z jiné stránky: ukazuji mladé mediky a později i lékaře jako dosud nehotové lidi, podléhající omylům a chybám mládí. Je jisté, že při vážnějším zamyšlení by toto traktováni lékařského povolání neobstálo, i když je nesporné, že mnohé prvky, byť sebekomičtější (nebo, chcete-li, sebetragičtější), jsou přesně odpozorovány ze skutečnosti. Film je silný tam, kde nepředstírá vážnost a pohybuje se po hladkém veseloherním povrchu, a ztrácí svou sílu v místech, kde usiluje o nepodařenou apotheosu lékařského povoláni. Filmový přehled 51/1957 ()

Stefi_836 

všechny recenze uživatele

Přesně to tu už naznačil Gudaulin= je tu opravdu nápadná  podobnost s naším českým Štěpánem Šafránkem, kde se schopný britský lékař snaží hledat místo a nedaří se mu ani v lásce. Jeho kamarád je dost flink a velký podfukář ale v životě o něco víc úspěšnější. Námět i děj velice pěkný. Film je sice protkán humorem od začátku dokonce, ale bohužel, ne vždy vtipy fungují tak jak mají, jelikož v dnešní době působí už dost nevýrazně, okoukaně, rozpačitě nebo až trapně. Na stopáž 98minut jsem se nasmála sporadicky. Proto jen 3* ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Když si člověk odmyslí styl a tempo vyprávění, které jednoduše odpovídají 50. letům, zbyde typický suchý britský humor, který konfrontuje idealistického nadšence s přízemní realitou, kterou mu navíc znepříjemňuje řada svérázných postaviček, které se mu pletou do cesty. Poněkud to připomíná deziluzi Štěpána Šafránka ze série Básníků. Nicméně, Gordon byl přece jen jako autor předlohy lepší. Celkový dojem: 70 %. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dirk Bogarde jedinečný, jeho lapálie v hledání zaměstnání taktéž, český dabing vzniklý v ČT v posledních letech už tolik ne. Hlavica jakž takž, ale britský Werich JR Justice potřebuje dunivý zvonivý hlas (jakým herec mluvil), a to se českým dabingovým režisérům prostě nedaří. Můj xx tý film s Edwardem Chapmanem (ve filmu jsem jej ale nepostřehl). Tyhle britské padesátkové komedie hrozně stárnou, ale mají jedno společné: decentní a velmi šarmantní herečky. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama