Reklama

Reklama

Ztracená dovolená

všechny plakáty
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentární detektivka Ztracená dovolená je filmem o cestě, fotografii a identitě v dnešním propojeném světě, o paměti a významu uchovávání obrazů, Češích, Evropanech a Číňanech.

Český cestovatel Láďa objevil ve Švédsku kufr, v němž byly pouze negativy. Z těch vzniklo 756 fotografií neznámých turistů z Asie, čímž začal detektivní esej, ve kterém filmový štáb pátrá po tajemných Asiatech a po možné povaze člověka. Fotografie ožívají a vracejí se na místa svého vzniku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (66)

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Myslím, že celkové provedení mohlo být lepší. Konec byl zbytečně natahovaný, přesto 4* za originální nápad, který ale nebyl podle mě dotažený do konce. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Jděte mi s „hledáním jehly v kupce sena“, hledání šestice Číňanů - o kterých nevíte zhola nic a za situace, v níž máte k dispozici pouze 756 náhodných fotografií těchto neznámých – mezi Číňany, kterých bylo už v roce 2006 miliarda a tři sta milionů („To je velice... velice podstatná věc, že Číňanů je hodně"), mně na první poslech přijde jako větší výzva a namnoze zábavnější podnik. A je tomu tak i na první (a snad ne poslední) pohled! Komu by se zachtělo po vzoru Lucie Králové (btw. lidé čtěte! tady se třeba můžete dočíst, jak těžké to mají podobně osobité dokumenty na půdě České televize) založit detektivní kancelář a stopovat Číňany (já a kdo?), tak vězte, že k vypátraní Číňanů je potřeba plného nasazení a součinnosti sinologů, soukromých detektivů a ezoteriků, procestovat Švédsko tam a zpět, spolupráce německého regionálního tisku a, což je nejdůležitější, pootevření se Číny vůči vaším opakovaným prosbám a žádostem. Odměnou, krom radosti plynoucí z toho, že se dílo zdařilo, budiž přednáška o krásách Číny a štěstí jejího lidu. Za dohledu všudypřítomných podobizen Mao Ce-tunga. Jedno (čínské) oko nezůstane suché! 85 % [dafilms] ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Zasáhlo. Něco takového jsem ještě neviděl a jsem hrdý, že za to můžou Češi. Originální dokumentární detektivka plná chytrých postřehů o fotografiích, cestování, nesmrtelnosti a dalších zajímavých věcech. Další důkaz toho, že v poslední době v Čechách dokument drtí hranou tvorbu. Ztracená dovolená je stejně napínavá jako to nejlepší od Agathy Christie. Televizi před skončením nevypnete.. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, který se často nevidí (hlavně proto, ajké měli filmaři neuvěřitelné štěstí). Výborně jsem se bavil, zamyslel se a ačkoliv jsem film sledoval venku v pár stupních nad nulou, nelituji toho. ()

ad 

všechny recenze uživatele

Rozhodně velmi vtipné, i když se celou první polovinu jedná spíše o takové natažení "rozboru fotografií ze Zvětšeniny" ... trochu více spádu na konci by také neuškodilo, ale jinak velmi zábavný film... 3.5* s tím, že uvidíme, jestli po těchto fotkách něco zůstane třeba za dalších několik let... ()

agathon 

všechny recenze uživatele

Zabavne, po znacnou cast filmu velmi chytre. Ale na dnesni pomery ceske dokumentaristiky mi to pripada jako "dokumentarni popik". Vetisna divacky vdecnych situaci je totiz tak "zarucena" (v sale se dalo presne odhadnout, kde se lide budou smat, az se budou za bricho popadat) a i vychozi koncept detektivky, kdy predmetem reflexe je samotne tema hledani (je to vlastne dokument o hledani dokumentu), v zaveru nabere docela jiny smer a skonci v uplne jine sfere tematicke i myslenkove. Clovek se velice pobavi, ale po skonceni filmu, v nem zustane dojem urcite sazky na jistotu (coz je v dokumentu trochu paradoxni pojem, ale sem mi proste sedi). ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Popravde az do zasahu CCTV a odjezdu reziserky a jejiho tymu do Ciny, me tenhle dokument neuveritelne stval. Nepopiram originalitu napadu, nepopiram napaditost zpracovani. Ale presto to bylo jako pozorovat deti, co dostaly super novy babovicky a ted si hrajou na pisku. Manipulace, nezavaznost, nazorova nezretelnost, nedulezitost, minimalni hodnota. O to vic pak ale promlouvaji obrazky z Rise stredu. Jedina skoda, ze k tak bombastickymu vyvrcholeni doslo vlastne jen nahodou a nechtene. Jak moc to snizuje nebo naopak obohacuje hodnotu zobrazenyho, posudte sami. A stejne tak promyslete, jestli by byla Ztracena dovolena takova rachanda i bez introspekce do pomeru v zemi, ktera nam chysta olympiadu. Ja, mozna konzerva, kazdopadne radsi zustanu u Trestikovy a jejich ciste lidskejch vypovedi. Moje naroky na dokumentaristiku jakozto "strazkyni" casu rozhodne splnuje vic. A od Lucie Kralove si beru jen tu Cinu. Kazdopadne i za ni hodne dekuju. ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Pro někoho ztracená dovolená, pro někoho zase nalezená - třeba pro tvůrce tohoto dokumentu, kteří se vydali po stopách neznámých osob na fotografiích a na místa, která navštívili. Nápad, zdali je možné zjistit něčí identitu jen a základě fotografií je určitě zajímavý, jen mi zde uniká celkový přínos, vůbec na mě celkový dojem působil dost nedotaženě. Také všechny ty různé uměle vyvolané a nadsazené "teorie" a spekulace kolem účelu cesty a funkcí oné skupiny Asiatů jsem jim poněkud nežrala. Stačí helikoptéra na pozadí a záhada je tu. Na druhou stranu ale obdivuji, že se jim nakonec jejich identitu zjistit podařilo. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Celkem originalni namet pro tento fiktivni dokument. Kdyz uz ale treba byli v hotelu, kde meli udajne Cinane spat, proc si nevyzadali knihu navstev? Zase skupina sesti Cinanu se neubytuje kazdy den. Zvlast, kdyz na fotkach bylo jaro. Na miste bych si u nejakych biologu nechal zjistit, v jakem obdobi tam kvetou pampelisky a uz mam v roce jen par tydnu, kdy tam mohli bydlet. Podle jmen uz by to byla hracka. A nemuseli posilat detektivni jednotky nekde do Hong Kongu (coz jsem vubec nepochopil). Par zajimavych momentu tam ale bylo, jako nejvsimavejsi vnimam skupinku taiwanskych lidi, asi nejakych manazeru mistni montovny. Namet zajimavy, logicnost a zpracovani sotva prumerne. ()

Charms 

všechny recenze uživatele

Na tenhle dokument jsem narazila (jak už to bývá) zcela náhodou při projíždění televizních kanálů. Od začátku do konce tak...fascinující. Naprostá banalita, nalezený kufr s nevyvolanými fotkami kohosi rozjel takřka detektivní pátrání, které v plné síle předvádí, že stokrát omleté "cesta je cíl" pořád platí. Pak mi název dokumentu vymizel z paměti a opět zcela náhodou se mi tady v žebříčku dostal do hledáčku, jak případné... ()

July 

všechny recenze uživatele

Samotný dokument za 3* - dlouho se celkem nic nedělo, grafika místy jako před dvaceti lety, pátrání vlastně samo o sobě nikam nevedlo - případ vyřešila až čínská televize jako deus ex machina. Ale za to, že štáb věnoval hledání šesti neznámých Číňanů tolik času a že to nevzdal (hlavně snahu o kontaktování čínské TV :-)) je i čtvrtá hvězdička. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Dokument obsahově celkem zajímavý, ale kvůli strašné formě nemůžu jít s hodnocením výše než nad tři hvězdy (viz. třeba ohavný hudební podkres, který působí velmi amatérsky). Naopak mě bavilo, že kdekdo může hledat za celým tímhle fotobádáním smysl současné propojené globalizované společnosti, zatímco já viděl jedno úžasné dobrodružství skupiny mladých (asi) studentů, kteří se prostě omylem nachomýtli a zakousli do záhady větší než oni. Nevybavuje se také někomu mnohem mladší dokument Catfish? 65 % ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Taková malá česko-čínská Záhada Blair Witch, ve které se místo strachu spíše zasmějete. Je pravda, že první polovina se trochu táhne a mnoho kroků je popisováno příliš zdlouhavě, přičemž může docházet k velmi nepříjemné věci, a to, že divák je oproti ději napřed. Nicméně jde o velice svěží dokument, který nenudí a rozhodně se za něj není nutno stydět. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Výboný nápad, dotlačený k zajímavému rozlousknutí. Budu si pamatovat: pozor na páté dítě, hotel s více než pěti hvězdičkami, podívejte se na to jejich oblečení, to je jasné...Díky ČT, tentokrát kvůli olympiádě na prvním programu, k olympiádě ale dokonalá ilustrace. 70%. ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Problém je v tom, že téma je to sice originální, ale ne zase tak zajímavé a přínosné, jak asi připadalo Lucii Králové a spol.. Leckterý daňový poplatník se pak asi podiví, na co všechno máme peníze, když nám autoři někdy po hodině filmu sdělí, že už projeli bezvýsledně 6000 kilometrů (film samozřejmě z velké části financoval Státní fond pro rozvoj kinematografie). Myslím, že bylo celkem nabíledni, že jediná šance, jak ty lidi vypátrat, byla přes čínská média, to zbylé "pátrání" bylo jen takové zaplácnutí filmového materiálu. Ještě celkem zajímavé byly rozhovory se sinology a Asiaty žijícími v Čechách (až na to dětské vyptávání se "a proč? a proč?"), u policie bylo celkem jasné, že je pošle do háje a tu kartářku s jejíma aurama snad nemysleli vážně. No a ten konec, kdy se šťastně shledali s těmi komunistickými tajemníky nebo co to bylo zač a společně se dojmuli nad tím krásným příběhem... ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

To bylo táááááák hezký. Hledat 6 Číňanů, co před lety ztratili fotky aby se jim mohly vrátit. 99% lidí by se na to za normálních okolností úplně vykašlalo. ()

Lookass 

všechny recenze uživatele

Český dokument je v posledných rokoch na vzostupe - najnovší príspevok Ztracená dovolená je toho nesporným dôkazom. Pátranie po niekoľkých Aziatoch bez akéhokoľvek záchytného bodu - to je vcelku nezvyčajná téma na dlhometrážny dokument. Našťastie nás režisérka vo svojom pátraní konfrontuje s množstvom bizarných postáv- českí aziati, sinológovia, alebo veštkyňa - ktorých zobrazuje Lucie Králová s ironickým nadhľadom, ktorý poukazuje na ich neschopnosť často kombinovanú s neodbornosťou. Druhá časť v spomínanom trende pokračuje, anonymitu človeka ale vlastne neguje (úspešne) a nahrádza otázkou nad civilizačnými a kultúrnymi rozdielmi medzi ľuďmi. Úspešne tiež poukazuje na ideologický rozdiel, ktorý vplýva na ľudské správanie (a divák nemá možnosť dozvedieť sa,či ide len o nacvičené frázy, alebo úplnú "deformáciu" človeka...) Skvelý dokument, ktorý úspešne poukazuje na anonymitu človeka (respektíve jej neexistenciu) v súčasnom globalizovanom svete. ()

svorad 

všechny recenze uživatele

Opravdu hodně zajímavý nápad ve vcelku dobrém provedení, který je v poslední části i portrétem dnešní čínské kultury. Ale trochu mě zklamalo, že klíčem k objevení Číňanů byla jejich státní televize. Po tak dlouhém hledání pomocí různých metod jsem čekal, že se oříšek přece jenom díky některé rozlouskne. Ale svým způsobem je toto také jakýsi portrét - portrét celosvětové medializované kultury (i když v Číně je to vlastně o něčem trochu jiném). - 75% ()

Eruntano 

všechny recenze uživatele

Ne že by to bylo nezajímavé, ale když se tak nad tím zamyslím, valnou většinu filmu se nedělo vůbec nic. Autoři nejen že nikam nepokročili, oni ani nedělali nic moc proto, aby se tak stalo a působili tak trochu neschopně. Neslo se to spíše v relaxačním duchu výletu do skandinávské krajiny. Zlom přišel s (poměrně fortunózní) pointou filmu, kdy se vývoj rázem dostal do smrště obratů a otáček. To mu dalo i nějaký ten nadformální přesah a posunulo ho to v mých očích ze "sympatického počinu" na "sympatický a mírně fascinující počin". Tak nějak. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Takovéto dokumenty člověk prostě musí mít rád. Zábavný, dynamický a originální. Začátek mě teda zabavil více než finální pointa a rozuzlení, ale i tak si tento dokument zasluhuje potlesk a gratulaci. Takovýto snímek jenom utvrzuje můj postoj, proč mám rád dokumenty. 8,5/10 ()

Související novinky

Střední Evropa 2007 napoprvé

Střední Evropa 2007 napoprvé

03.09.2007

Asociace českých filmových klubů rozhodně nepatří mezi ty, kteří by setrvali na dlouhé časy v posvěcené nečinnosti, a tak pro příznivce netuctových filmů připravují další putovní přehlídku. Po… (více)

Reklama

Reklama