Reklama

Reklama

Ztracená dovolená

všechny plakáty
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentární detektivka Ztracená dovolená je filmem o cestě, fotografii a identitě v dnešním propojeném světě, o paměti a významu uchovávání obrazů, Češích, Evropanech a Číňanech.

Český cestovatel Láďa objevil ve Švédsku kufr, v němž byly pouze negativy. Z těch vzniklo 756 fotografií neznámých turistů z Asie, čímž začal detektivní esej, ve kterém filmový štáb pátrá po tajemných Asiatech a po možné povaze člověka. Fotografie ožívají a vracejí se na místa svého vzniku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (66)

Fifer 

všechny recenze uživatele

Jenom tupě zírám na nadšené reakce ostatních diváků, byli jsme na stejném filmu? Jediné, co bylo na dokumentu zajímavé, byl nápad. Ale tvůrci s ním naložili tím nejnudnějším způsobem. Dobře, dokázal bych chápat i to, že pátrání nebude probíhat logicky, ale spíše tak, aby bylo zábavné. Jenomže ono neprobíhá ani logicky, ani zábavně. Je to nepopsatelná nuda s otřesnými scénami typu: Ptám se 5 minut policajta ve Švédsku na to stejné, on mi 5 minut negativně odpovídá. Prostě otřesná vata. Přitom věřím tomu, že nadanější filmaři by z toho námětu dokázali vytvořit zábavný film. Už dlouho jsem neviděl film, kde by bylo tolik nastavované kaše. Neuvěřitelně nudný a špatně natočený dokument, autoři jsou si vědomi toho, že se divák chce dozvědět finální pointu a proto to nějak vydrží. Hodně mě mrzí, že jsem to neviděl na dvd, pustil bych si začátek, potom posledních deset minut a o nic bych nepřišel. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Len náhodne som prepínal kanály a z množstva filmov sobotňajšieho večera ma tento dokument doslova pohltil. Húževnatosť a cieľavedomosť českých pátračov sa nakoniec dočkala zaslúženej odmeny. Veď nájsť 6 aziatov podľa fotografie je takmer nemožné. A propagandistická pieseň čínskeho "speváka" na párty poriadanej miestnymi komunistickými papalášmi patrí k tomu najvtipnejšiemu, čo som za poslednú dobu videl. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Zajímavý "detektivní" dokument, který sráží hlavně návštěvy kartářky a podobných lidí. Kdyby se tyto scény vystřihli, měl by film sice o 10 minut méně, ale o 20% více kvality. ()

JamesLeon 

všechny recenze uživatele

Opravdu zajímavý dokument, který vznikl na základě odvážného, až možná trochu bláznivého nápadu. Ale výsledkem je neobyčejný a velice napínavý dokument, na který se velmi hezky kouká. ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Na konci si tvůrci postěžovali, že se nikdo nezeptal, proč to vlastně dělali. To proto na tuto otázku nedali v celém dokumentu odpověď? Respektuju, že to bylo náročné (i když takovej trip po Skandinávii, následně Číně - proč ne?), ale nějak mi stále unikalo, co chce vlastně básník říci. Nebo to spíš nedokázal. Film coby výstup celé akce se tvářil jakože detektivně, ale byla to spíš nuda (hlavně forma psaných komentářů mi fakt lezla na nervy). Zejména prostřední pasáž, kdy už je jaksi po expozici tématu a nic se neděje - vyjma snůšky blábolů a vyfabulovaných domněnek (pardon, seriozních interpretací fotografií odborníky). Na konci došlo ještě k přimíchání obligátní politické (notně stereotypizované) příměsi a ukázce vlivu médií. Co však bylo nosným tématem...? No, nicméně něco v tom přeci jenom je, ale divák si to musí vybrat sám. Dokoukal jsem to jen proto, že jsem čekal na film, co šel poté. PS: Lidem, kteří odmítají nekonformní názory a odsuzují jejich nositele, můžu vzkázat, že dnes je to - bohudík - již jen a jen jejich problém. :-) ()

pepino 

všechny recenze uživatele

Nalezený kufr s pár negativy- toť hlavní důvod jednoho velice zvláštního, vtipného, originálního a především poučujícího tripu. Někdo by to nazval road movie, někdo detektivkou, někdo poučným cestopisem ( který má například funkci zprostředkovat a zdokumentovat rozdíly kultury středoevropské s kulturou asijskou) a někdo třeba jen dalším obyčejným dokumentem. Na Ztracenou dovolenou se dá dívat z různých stran a pod jiným měřítkem pohledu. Můj osobní názor ale je, že sice jde o dalši dokument v řadě, nicméně rozhodně není obyčejný ani nezajímavý, ale naopak zaobírá se tématem, které je, zvlášťě v dnešní době, poněkud horké. ()

Maxmilian 

všechny recenze uživatele

Dokument? Detektivka? No tak asi detektivní dokument nebo snad dokumentární detektivka. Asi od každého trošku. Je zde dokázáno, jak je ten svět velký, ale také zároveň malý. Procestovat celý svět jen tak, že se našlo pár fotografií a zjistit, jestli fotografie mají majitele? Výborný nápad, hltal jsem dokument po celou dobu každou vteřinu. No ale nesmíme zapomenout i na vtip, který zde taky nechybí. (Asi nejlepší byl VÍCE NEŽ 5* HOTEL). škoda že i zde nejde udělit více než 5*:-) Díky za snahu, muselo to stát hodně sil, ale také peněz, ale stálo to za to. Vřele musím doporučit a už se těším na opakování. ()

LaValse 

všechny recenze uživatele

Parta mladých senzace-chtivých lidí pátrají po něčem, co vlastně vůbec neexistuje. Nebo existuje? Vcelku povedené to bylo, neboť každý divák věřil v záhadu stejně jako tvůrci. Bůhví, co měli Číňani za lubem. Možná jsme jim to my, Češi, teď pořádně zavařili. Ale bavila jsem se. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Povedené hledání neznámých Asiatů ze ztracených fotografií. Je to zábavné, dojemné, ale i napínavé. Přesto se mi na mysl neodbytně cpala hláška z jiného čekého filmu: To muselo dát práce,co? A přitom taková blbost. ()

Kanalizato 

všechny recenze uživatele

Napad genialni, zpracovani uchazejici. Pribeh kazi jen demence "detektivu", kdy se nekolikrat dostavaji do stavu "nevime jak dal" ktere nasledne resi tim co byl normalni clovek udelal hned na zacatku a to je podrobne prostudovani tech fotografii, byt by tak cely "pribeh" zkratily na desetinu. ()

Lish84 

všechny recenze uživatele

Tvůrci si dali za úkol vrátit čínské skupině jejich ztracené fotografie a v tomto ohledu mají můj obdiv a sympatie. Napadlo by to sice leckoho, ale málokdo by se toho opravdu chopil a začal všemi možnými způsoby pátrat. Bohužel film není tak napínavý, jak by se mohlo zdát. To je poznat už na začátku, kdy dost dlouho trvá, než se jakés takés pátrání konečně rozjede. A o moc napínavější to není ani poté. Hodně věcí tvůrci dělají ani ne tak za účelem odhalení totožnosti Číňanů, ale aby měli něco zajímavého do filmu. Cesta po stopách turistů a focení se na stejných místech je sice zajímavá věc, ale oslovení různých čarodějnic a věštkyň už je dost přes čáru (jejich s prominutím bláboly bych šupem vystřihl). Některé otázky, jež si tvůrci v průběhu celého filmu kladou, jsou typu "proč je moře modré" a tím dost otravné. Nevím, ale mě to, že se Číňané fotili vždy každý zvlášť a všude možně, i na zdánlivě nezajímavých místech, zase tak strašně zajímavé nepřijde - asijští turisté jsou zkrátka takoví. Hodně zajímavé to nicméně začne být v závěru, kdy práci tvůrců využije nebo možná spíše i zneužije čínská televize. Ovšem názoru na tento fakt se ze strany tvůrců nedočkáme... ()

Wroclav 

všechny recenze uživatele

Vyborne. Kdyby nebylo uprostred trochu hlucheho mista, dal bych i za pet. "Dokument" ukazuje, jak moc jsou obe kultury odlisne. Velmi zajimave jsou hlavne casti tocene v Cine - mista i rozhovory - svym zpusobem naprosto unikatni. Zrejme se navzajem muzeme tolerovat, muzeme se mit dokonce radi, ale rozumet si patrne nikdy nebudeme. ()

aronofsky 

všechny recenze uživatele

Něco tak originálního jsem ve světě dokumentů snad ještě neviděl, ale konci se tam bohužel objevili „vyfocení” Číňané a začalo to být trochu trapné. No, spíš ti Číňané byli trochu divní... ()

mariik 

všechny recenze uživatele

No nevim. Nápad skvělý, obdivuji vůli, chuť i nápady tvůrců. Ovšem film nakonec vyzní spíš tak, že kdyby to dostali do čínské televize o dva roky dřív, našli Číňany o dva roky dřív. Předchozí pátrání na to totiž nemělo absolutně žádný vliv, krom toho, že zjistili, že jde o turisty z Číny... Ovšem tím nepopírám, jak úžasné a vtipné bylo celé pátraní, jak i z fotek se dá zjistit tolik věcí bez toho, abych kdy přišel na to, kdo na té fotce vlastně je. Vtipné! ()

Související novinky

Střední Evropa 2007 napoprvé

Střední Evropa 2007 napoprvé

03.09.2007

Asociace českých filmových klubů rozhodně nepatří mezi ty, kteří by setrvali na dlouhé časy v posvěcené nečinnosti, a tak pro příznivce netuctových filmů připravují další putovní přehlídku. Po… (více)

Reklama

Reklama