Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Košice 1945. Setkání armádního generála Ludvíka Svobody s prezidentem československé republiky Eduardem Benešem. Jsou mu vytýkány obrovské ztráty v karpatsko-dukelské operaci. V jeho vzpomínkách ožívají události od začátku až do konce této krvavé a náročné operace, při níž byli obrovské ztráty na všech stranách, jejímž výsledkem byl vstup a začátek osvobozování naší republiky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

brasek 

všechny recenze uživatele

Udalosti z našej histórie sa stali predmetom normalizačnej kinematografie. Ak si odmyslíme, že súdruhovia sú tí dobrí a ochotní bojovať za každú cenu a tí v Londýne majú problém so všetkým, ak zabudneme že generál Svoboda ešte nebol súdruh, ak zabudneme že bojové scény sú poslabšie a občas nelogické a žiadny z mužov netrpí traumatickým šokom zo zranenia, tak je to sledovateľné aspoň z historického hľadiska. ()

Big Bear odpad!

všechny recenze uživatele

Peklo má mnoho podob a i když už jsem si myslel, že jsem z normalizačních šmakulád okusil téměř vše, tohle zase překonalo lecos... Tak strašnou propagandistickou sračku aby jeden v poledne hledal s lucernou! Tohle má hned dva díly a je to o tom jak se náš armádní sbor z východu probojovává k našim hranicícm a Dukle. Že to tam nebyl med, to všichni kdo o tom něco četli víme. Ale to co z toho udělal filmařský štáb pod taktovkou komančů a ruSSáckých poradců, to by jeden zvracel. ruSSáci jsou tu ukazováni samozřejmě jako naši bratři, bojové scény se střídají s náhledy do jednotlivých štábů, odkud jsou vydávány rozkazy. Chudík si zde střihl Ludvíka Svobodu, kterého po válce naši komančové i přes jeho zásluhy úplně odstavili a k moci jej dostali zas až Rusáci se kterými bojoval na frontě. Hrdinů z našeho východního pluku si nesmírně vážím už jen proto, že mnoho z nich Svoboda posbíral z ruSSáckých gulagů. Ne každý po okupaci republiky utíkal přes Francii do Anglie. Některé to z rozličných důvodů táhlo na východ. Idealizovaná představa o komunistech, bolševickém ruSSku, panslavismus... nesoudím.  Ti, kteří se dostali do SSSR pak mnohdy nestačili po setkání s ruSSy valit oči. Byli prohlášeni za špiony a v lepším případě následoval  rychlý soud a 10 let v gulagu na východě. Nic nepomohlo, že dotyčný přišel pomoci bojovat s Hitlerem. Tak paranoidní bylo tehdy ruSSko generalisima Stalina! Byli i tací, kteří zmizeli. To se v ruSSku stane celkem snadno a už o vás nikdo nikdy neuslyší... Jste zmizelí, jak se praví v Pulp Fiction.  Jenže nehodnotíme naše hrdiny, hodnotíme film! Bojové scény ve filmu jsou spíše srandovní, nelze jim však upřít masovost. V tankových bitvách při čelních střetech téčka dostávají německé tanky přímým zásahem do motoru (tedy za věží). Náboj buď tedy penetroval tank skrz naskrz, nebo netuším jak věž obletěl... :-). Za pozornost stojí co lehká a nákladní vozidla ruSSové používají. Jeepy, náklaďáky GMC, vše USA produkce dodaná v rámci Lend and Lease... Strašný film. ODPAD ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Filmařské neumění a snad nejtupější propaganda, jakou jsem kdy viděl. Závěr filmu pak srazil celkové hodnocení na lichotivou jednu hvězdičku. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Zo súčasného pohľadu má táto velkolepá televízna produkcia faktografické medzery. V tom čase sa podobné heroické projekty museli robiť, takže sa pri svojom hodnotení snažím nebrať to ako bernú mincu. Určite treba oceniť bojové scény, ktorých je nadostač, ale v takomto veľkom filme si želalo popracovať aj na charakteroch postáv. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Se mi ten skvost dostal do rukou - vřele nedoporučuji...Přiznám se,že víc jak 10 minut sem ale nedal....... ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

Na to, že to bol televízny projekt je to natočené viac než slušne. Bojové scény ma svojou autenticitou hneď strhli do deja, a tak isto hlavná postava gen. Ludvíka Svobodu v podaní Ladislava Chudíka je stvárnená veľmi presvedčivo. Čiže opäť jeden unikátny a zaujímavý film z archívu STV. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Propaganda sa vo filme nedá prehliadnuť, hoci som sa maximálne snažil si ju odmyslieť, aby som sa mohol sústrediť na samotné filmové umenie. Aj desaťročia po vojne bolo nutné vtedajším divákom ospravedlňovať obrovské obete na Dukle formou hrdinstva bežných vojakov. Po filmárskej stránke film nie je zlý, hoci občas sa nad tým hrdinstvom zastavuje rozum, keď ťažko ranení vojaci kosia nepriateľa a polomŕtvi sa chcú okamžite vrátiť do boja. Oceňujem, že Rusi hovoria po rusky, Nemci po nemecky, Poliaci po poľsky, Slováci po slovensky a generál Svoboda po česky. Filmu kraľuje hudba Svetozára Stračinu - slovenského Zdeňka Lišku, a úvodným titulkom vojenský pochod Směr Praha! –––– A pamätajte: Buď Karpaty prejdeme, alebo na nich padneme! –––– My neustupujeme, my útočíme, to si pamatujte! Ustupovat musí nepřítel! Zalehnout a střilet po nepříteli! Vydržet a útočit! Na množství nehledět! –––– Jásno? – Vsjo jásno, továrišč maršal.–––– Kdyby nám bylo v 38. roce dovoleno republiku bránit, náš lid by se bil stejně statečně a za pomoci rudé armády by svou republiku ubránil. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Dvojdielny film o bojoch na Dukle. Tento film je určite poplatný dobe vzniku filmu. Ale aj napriek tomu si musíme uctiť mnoho padlých životov vojakov, ktorí padli v bojoch na Dukle. Bolo ich strašne veľa. Ladislav Chudík , vierohodne vytvoril postavu generála Svobodu. Filmu dávam 50%. ()

arcticsky odpad!

všechny recenze uživatele

No jo - začátek "padesátek" a pak 70 léta. Nejhorší období našeho filmu. Těch natočených hovadin! Zde ani nelze udělit jeden ušmudlaný bodík za některé oblíbené herce a defilující techniku. Protože jak tam někdo otevře hubu, tak mele takové ahistorické a zfalšované voloviny až je z toho jednomu blbě. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Ladislav Chudik ako general Svoboda, zahral to presvedcivo, ved je to pan herec. Vo filme ospevuju obcas komunizmus a tiez Sovietsky Zvaz, co len poukazuje, ze v tej dobe, ked vznikol tento film, to bolo samozrejme. Dnes to uz vyznie komicky. Dej filmu sa zaobera o dosiahnutie hranic do Ceskoslovenska a to konkretne o Dukliansky priesmyk. Co sa tyka samotnych bojov, tak to zas nebolo na super urovni ako by som chcel vidiet. Vyzeralo to tak bez stavy, ako odstaveny pomaranc:) Bojov tam bolo celkom dost, ale boli nejake nudne, aj ked tam dost ukazovali tanky aj z jednej aj z druhej strany. Aj umieranie vojakov bolo nepresvedcive a v niektorych situaciach aj komicke. Ani zabery kamery neboli moc ukazane, co sa deje na bojisku. Vzdy to boli take nezaujimave sceny, kde ani poriadne neukazovali ako proti sebe bojuju dve znepriatelene strany. Raz ukazali Nemcov ako bojuju proti Cechoslovakom a druhyraz zas opacne, ale skoro nikdy obidve strany naraz v jednom zabere. A ked uz to ukazali, tak len nejako odflaknuto, co mi dost vadilo. Vsetky tankove suboje boli ako na vlas podobne a vzdy vybuchovali na rovnakom mieste. Skoda, ze reziser nepouzil do filmu viac samostatnych bojov s par vojakmi, ako bol ten nemecky bunker na cs-pl hranici, aj ked toto dobijanie bunkru nebolo vobec narocne. Videl som aj lepsie filmy z domacej produkcie ako je tento. Je to celkom slusny pokus o prevedenie filmu do druhej svetovej vojny. ()

fooggyy7 

všechny recenze uživatele

Koukám, že náčelník Veký medvěd se doSStavil v Jeepu přímo z Ameriky. Přijel dávat roZZumy pod vlajkou hvěZZdnou. ČeSSt jeho památCCe ()

Ioannes 

všechny recenze uživatele

Styl nevypadá jako dramatické umění,nýbrž jako hraný dokument skutečných událostí. Je to plné patosu (např. scéna, jak dva mladí českoslovenští spojaři jsou zraněni, jeden je v bezvědomí, druhý leží na zemi se zraněnou paží a i v tomto stavu zastřelí tuším 12 "fašistou" a nakonec oba zachrání chrabrá hlídka na koni chrabré Rudé armády, která je pochopitelně ihned navrhne na vyznamenání). Samozřejmě neschází komunistická agitace. Bojové scény jsou obstojné. Ve výsledku se na to dá koukat. ()

Peabody odpad!

všechny recenze uživatele

No už jsem viděl hodně filmů z této doby, ale tohle je strašně špatná agitka, herecky nula, bojovky hodně šetrné a patos horší než u Pádu Berlína, skoro jako podobnou tematikou se zabývající taky slovenský OPd Tatier po Azovkés more :-). . Navíc scénář musel posát nějaký slabý lektor marxismu leninismu, okresního formátu, jde pod po bodu aby ukázal jak Londýn škodil české jednotce, jak Sověti i naši důsledně dbají o zdraví a životy vojáků atd atd, jak celá operace byla nezbytná, jak armáda slovenského štátu musela být odzbrojována, aby se nevrhla Rudé armádě v náručí a nepobila přitom fašisty atd atd. Hrozné. Jedině jsem znejistěl na samotném začátku, když generál Svoboda říká tušém Benešovi, kolik lidí ztratil k koncentračních táborech, tak jestli myslel ty, ze který mu do jednotky přišla část lidí ze Sibiře. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

"Bojovníci z východní fronty zůstanou navěky příkladem všem novým nastupujícím generacím!" Tak určitě! K obsahu se nemá smysl v této zemi vyjadřovat. Kdoví, kolikrát se ještě politická orientace tohoto korouhvičkovitého státu změní a kolik se tu ještě postaví a padne soch. Provedení filmu ale dle mého slabota. Možná si přišli na své milovníci válečných scén (to jsou zvláště ti, kteří se jich nikdy neúčastnili) a tím nejsem. Propaganda, hloupoučké scény, patetismus, no prostě nic moc. Chudík se ale role zhostil herecky dobře. ()

Udet 

všechny recenze uživatele

..sice dost přehnané, samo maximálně poplatné době vzniku, ale přesto docela koukatelné.. ..rozhodně lepší než ty megalomanské vávroviny nabité patosem. ..přestože byla Dukla ve skutečnosti jasným a ůděsně krvavým debaklem tak zde se jako již tradičně předkládá jako skvělé vítězství.. .. .i když- a docela se tomu divím- je zde i poukázáno na neschopnost čs. velitelů- jednotka si klidně staví most přímo před německými palebnými postaveními.. ..žádný průzkum, zajištění- a tak následuje nevyhnutelný masakr, který se ale přece jen nakonec změní ve vítězství, arci že pouze filmové.. Má to dobrý spád, výpravu i hudbu, takže za 3.. ()

T.E.Elf odpad!

všechny recenze uživatele

Škoda, že nemohou být záporné hvězdy. Dal bych aspoň 3. Jediné jakeštakeš plus na domto pseudoveledíle je, že ... vlastně nic. Je to tak strašně nadupané propagmasírkou, že to nefunguje ani jako spouštěč nogtalgie. Scénář je úděsný, jediné, co odpovídá realitě jsou snad jména generálů a obcí. Jinak dobří herci jsou díky scénáři tomu toporní a nedůvěryhodní až hanba. ()

Reklama

Reklama