Reklama

Reklama

Zakázané království

  • USA The Forbidden Kingdom (více)
Trailer 3

Jet Li a Jackie Chan se sešli v akčním pohádkovém příběhu ze starověké Číny. Mladý Jason Tripitikas miluje akční filmy, kde neohrožení kung-fu bojovníci bojují se zlem. Snímky ho zásobuje starý čínský obchodník Hop, který si chlapce oblíbí. Jednoho dne mu vypráví legendu o staré chrámové holi, která patřila už jeho starému otci. Jasona příběh okouzlí. Zanedlouho je Hopův obchod přepaden a stařec postřelen. Jason z rukou umírajícího převezme hůl a od té chvíle se nestačí divit... (TV Prima)

(více)

Recenze (494)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nakoniec celkom milé. Nenadchne, ale ani neurazí a rozhodne nenudí. Súboj Jeta a Jackieho som si vychutnal. V tomto filme boli rovnocennými partnermi: Jackie je zábavnejší (Jet bol vždy suchár), Jeta zase lepšie poslúchajú staré kĺby. Výprava veľkolepá, Angarano znesiteľný, dekoračné šikmoočky chrumkavé. Asi som viac ani nečakal. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Zastaralý, nenápadný a nenápaditý film. Ale zároveň tak neškodný a bez konkrétnych chýb, že mu proste niet čo vytknúť. Pamätať si aho ale budeme asi iba preto, kto sa v ňom stretol. A osobne si cením, že k ním bol scenárista stopercentne férový a obaja tu majú fakt pekné role, zužitkovávajúce parametre ich osobnostných kultov. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Už trailer dával tušit, že půjde spíše o popkornovou zábavu s prvky sporadického humoru zaměřenou na casual diváky, nežli návrat nějaké legendy ze starých dob. Slza nostlagie mi ukápla když jsem spatřil Opičího krále s jeho kouzelnou tyčí a vzpomněl si, jak požíral císařovi broskve na Hoře pěti prvků. Jet Li i někdy jako opičák vypadá, takže mu jeho postava sedla a Jackie Chan je v rámci role opilce jako ryba ve vodě. Oba zahráli obstojně a je vidět, že "jejich kung-fu" jim ještě slouží. Jason coby wannabe kung-fu bitkař je zde tak trochu navíc a to i přesto, že představuje hlavní roli. Akční scény jsou na slušné úrovni, souboje jsou celkem přehledné a neurazí, zato soubojové hrátky JL vs. JCH zde excelují. Golden Sparrow je sice sladká, ale bílovlasá Ni Chang se svým bičíkem tu dominuje. David Buckley odvedl na hudebním doprovodu kvalitní práci a posouvá film směrem nahoru, i přesto, že jsou některé motivy malinko vykradené. Podtrženo, sečteno - celkem zábavná akční jízda, která však časem zmizí v propadlišti dějin. (6/10) ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Zprvu jsem se podivoval nad tím, proč zrovna Rob Minkoff, ale jak to začalo jet v lajně Nekonečného příběhu, zalitoval jsem, že mi není dvanáct, protože pak bych jej rozhodně docenil. Ten film vlastně vznikl kvůli jediné scéně, která je ale zbytečně přetažená a ty zbylé se vám vykouří z hlavy se závěrečnými titulky. Minkoff je pouze suchý rutinér, který vrší jeden hezký obrázek za druhým, ale nic z toho. Děj toho moc nevyřeší a Yuen Woo-Ping se bez drátů už taky neobejde. V asijské produkci by to byl souboj dekády, takhle jsem necelé dvě hodiny koukal na pohádku, která děcka moc nepobaví a dospělé nenadchne. Aspoň že to uběhlo obstojně. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Úplně se mi vybavily ty kung-fu blbiny, co jsme na konci socíku hltali z obehraných videokazet s monotónním 'one-man' dabingem, a to včetně mírně nahlouplých triků. Kdo mi ale vyloženě lezl na nervy, to byl ten opičí král. To je tak neskutečně stupidní postava... Ale holt je to asi nedílná součást čínské mytologie... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na setkání dvouch legend jako jsou Jet Li a Jackie Chan se čekalo hodně dlouho, až jsem se nakonec dočkal. Bránil jsem se zdejšímu hodnocení a byl jsem opravdu zvědavý jak to nakonec dopadlo. Po pravdě, nedopadlo to vůbec špatně, ale také ne nijak dokonale. Je to dobré, ale tak trochu průměrné a normální. Bojové scény, kde se Li s Chanem řeže je nespočet a rozhodně stojí za to, ale z filmu je znát, že se autoři inspirovali strarýma asijskými bojovkami a to mě trošičku zamrzelo a roznudilo. Možná právě proto dávám pouhé tři hvězdičky. Jinak je to rozhodně zábavná akční jízda, které ale chybí trošičku šmrnc a něco trošičku víc, než do toho tvůrci nakonec dali. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $55miliónovTržby USA $52,075,270Tržby Celosvetovo $128,970,658Tržby za predaj DVD v USA $22,841,663 //počet predaných kusov 1,193,609Nehorázne prevarená voda, všetko čo tento film ponúka tu už bolo a v omnoho pútavejšom prevedení, okrem toho že sú v deji úplne nevýrazné legendy bojových umení ako Jet Li a Jackie Chan, ktorý majú tak povrchné postavy až hrôza, nepoteší ani moc choreografia bojových umení pod vedeným odborníka ako je Yuen Woo-ping, a rovnako tak sa vo filme stratí aj hudba, kde ako že vypomáhali Herry Gregson-Williams a Nick Glennie-Smith, jednoducho tuctová rozprávka natočená bez citu. /25%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Totální vykrádačka Nekonečného příběhu s duem Asiatů, které kdysi kopalo nejvyšší ligu. Dneska už si i pod taktovkou Yuen Woo-Pinga musejí vypomáhat nehezkými zrychlovačkami a souboje nemají tu správnou údernost. Přesto se ve Forbidden Kingdom pěsti a kopy nešetří a i když Angarano rozhodně není druhý Shia, tahle digitální západo-východní freska občas dokáže působit dojmem rodinného trháku... nakonec tedy přijatelný kompromis, což možná fanoušky Jeta a Jackieho nepotěší, ale myslím, že z toho nakonec vyvázli docela dobře. Když si tak vzpomenu na The One nebo The Myth... tohle je přeci jenom trochu jinde, ale přesto hrozně daleko od zlatého přelomu osmdesátých a devadesátých let. Kdo se oprostí od nostalgie, ten vyhraje. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Není moc fanoušků kung-fu, kteří by nechtěli vidět vedle sebe Jackieho Chana a Jeta Li. I já jsem byl moc a moc zvědavý, jak se tyhle dvě ikony porvou v jednom filmu a to nejlépe spolu. Zakázané království je proto pro mě poměrně zklamání z tohoto pohledu. Jackie Chan se vrací ke své starší roli a opět neustále pije, aby se mohl rvát a vedle něj Jet Li se nechává maskovat do podoby opice a poskakuje jak nějaký maskot fotbalového týmu a klaun dohromady. Oba by si zasloužili více, ale budiž. Velké klišé o cestě nemehla ze světa lidí k záchraně fantastického světa Opičího krále je ohraná hra na oblíbené téma, ale naštěstí má slušné obsazení a pár hezkých šikmookých slečen. těm patří velké plus, protože jejich postavy jsou krásné a zajímavé. Hlavně ta dlouhovlasá potvora, to je opravdu něco ... Přes známé schéma a tupého Michaela Angaranona, kterému bych nevěřil ani nos mezi očima, jde překvapivě o poměrně zábavnou taškařici, která ale nedokáže uspokojit milovníky pořádné akce, kterou by si Jackie a Jet zasloužili. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Nakonec docela fajn pohádka, jenom tomu zoufale chybí hlášky. Ze soubojů sice trčí dráty víc než by bylo záhodno, ale alespoň je jich hodně a díky slušnému střihu i kameře se na ně dobře dívá. Angarano se přežít dá, ač charismatu vážně moc nepobral a Jet a Jackie na tom ještě nejsou nejhůř, i když to doublování je občas docela vidět. Naštěstí to rychle utíká a většinu času se někdo s někým řeže, takže o zábavu je celkem postaráno. P.S. Věřte tomu nebo ne, klidně bych si dal dvojku. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Fantasy pohádka s příjemným odérem osmdesátek. Na nic si nehraje, byť je jako celek vlastně docela i hravá. U mě vztah výpravy za zkamenělým vopičákem určovala především nostalgie. Pokud se dokážete naladit na dětskou vlnu z dob kdy letěl Nekonečný příběh (s tím to má společného překvapivě mnoho a vůbec není náhoda, že je tu tak často zmiňován), Willow či Zlaté dítě, tak máte zpoloviny vyhráno. Pokud navíc dokážete svou nostalgii vyladit tak přesně, že zapomenete na to jací řízci kdysi Jet Li s Chanem bývali, a že se již zákonitě neohýbají jako mladé proutky, tak jste za vodou úplně. Tady jsou sice po fyzické stránce pouhým stínem své někdejší slávy, ale sympaťáci k pohledání se šišlavou angličtinou to stále ještě jsou jedna báseň. Technická stránka ujde, scénář nevybočuje z mantinelů žánru, vykradená hudba sedne na jedničku, tempo nikde výrazněji nedrhne a tak jediným vyloženě špatným elementem je představitel hlavní role Michael Angarano. I německý fotbalový mančaft pobral více sympatičnosti a charismatu. Nový Bastien se tedy nekoná. Celkově však u mě zavládla spokojenost, byť jak jsem již zmiňoval, hlavně díky té mršce podšité co si říká nostalgie. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Příjemná kung fu pohádka, kde je sice hlavní hrdina totálně zastíněn svými legendárnímy pomocníky, ale to nic nemění na tom, že to prostě docela odsejpá. Bitky sice nejsou to co bývaly za nejlepších časů Jackieho i Jeta, ale furt mají šmrnc. Oproti tomu Angarano je opravdu tragéd (v téhle roli). V jedný scéně se mu dokonce Jackie s Jetem hurónsky řehtaj přímo do ksichtu, jakej je to kašpar. Jeho přeměnu v bojovníka mu nesežere ani malý děcko. Měli ho nechat loserem celej film, protože to mu sluší víc (nemyšleno nijak ironicky). No a kdo vyhrál v ultimátním boji dvou ikon? Jackie Chan byl sice zábavnější a měl jsem ho radši, ale Jet Li nejenže svedl souboj s hlavním záporákem, ale ještě k tomu se Jackiemu vychcal přímo do ksichtu. Fakt! :) ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Existuje 10 důvodů, proč je Forbidden Kingdom (dále FK) zajímavá podívaná a proč si zaslouží nejvyšší hodnocení. 1, Kamerou hejbal jeden z nejuznávanějších HK kouzelníků, Peter Pau, mimo jiný držitel Oscara za Tygr a Drak. A i zde generuje čarokrásný obrázky a jak v bitvách, tak v příběhu dramatizuje a pozdvihává odlehčený tón filmu. 2, FK je filmem o mýtech (všechny charaktery vycházejí z čínský mytologie), nikoliv však mýtický a nezapomíná na svoji komediálnost. Tudíž je zábavný. 3, Kouká z toho napůl pocta material arts dobrodružstvím a napůl jejich shazování, a byť celý FK neopustí žánrem vytyčený území, při poetičnosti, intertextovosti a hravosti filmu to vůbec nevadí - kdo chce, může si kupř. při projížďce bordelem na koních vzpomenout na Pravdivé lži a Arnolda při totožný eskapádě. 4, Celá ta podívaná není nic jiného než geekovský model přesunutý do Asie, kdy si s sebou geek bere taktéž svoji „paměť" kung-fu filmů a skrz ni se vypořádává s fikčním světem, v němž se ocitl. 5, Někdo by mohl namítnout, že Američani pouze vykořisťují asijský genius loci (prodavač v zastavárně fandí Yankees). A má pravdu. Jen bych dodal, že Američani pouze pokračují ve své tradici hegemonie. Ostatně o čem jiném jsou první filmy Jet Liho než o zlopovolných kolonizátorech (USA, Francie, Angličané), plenících Asii. 6, Někdo mluví o Nekonečném příběhu jako o surovině, z níž FK čerpá. Já vidím spíš matrixovský koncept. Michael Angarano se stejně jako Neo octne v cizím světě (oba se chtějí „probudit") a J. Chan mu jasně říká: „Umřeš-li tady, zemřeš i v realitě“, stejně jako pravil Morpheus Neovi: „Tělo bez mozku nemůže existovat“. Oba se musejí naučit kung-fu, jen Neovi na to stačí instruktáž po kabelu. Přece jen je Matrix víceméně cyberpunkové zboží, to FK staví na osvojování si kung-fu logicky nosnou část děje. 7, Matrixovský předobraz FK stvrzuje také keymaker, The Jade Emperor, to jest Collin Chou, jež je vedle obou hlavních hvězd trochu neprávem přehlížen. 8, Celý je to sakra dobře natočený (viz jméno kameramana), sestříhaný a ozvučený. Při bělovlasé padoušské lady (Ni Chang) dokonce hraje nápěv z Morriconeho. Ono se není čemu divit. Inspirační zdroje jako Kurosawa a Lenoe film nezapře a nezapírá. 9, Jet-Li si roli Opičího Krále skutečně užívá, aniž by ale upadl do postavy, jíž nevěříte, že existuje. 10, Výtečnou choreografii veterána Woo-ping Yuena netřeba vyzdvihovat. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Další bílej kluk, co chce umět kung-fu“…. Žádný nový Karate Kid, ale kouzla a čáry, brána – nebrána, hezké digitální exteriéry, hudba, dvě legendy a velmi (opravdu!) velmi soubojů. A právě na těch soubojích to stojí, protože příběh je jednoduchý a zábavnost je úměrná jejich choreu a střihu. Když nejsou, přinutí vás se zamyslet, co vše vám pohádka připomíná. A potom můžete být trochu zklamáni. Ale soubojů je tu opravdu celkem dost! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack David Buckley: 1. The Mountain of Fruit and Flowers ,2. The Peach Banquet ,3. Monkey Business ,4. China Begins ,5. Hops' Shop ,6. J and J Temple Fight ,7. The Legend of the Temple Staff ,8. Two Tigers - Two Masters ,9. Tea House Fight ,10. The Tyranny of War ,11. Don't Forget to Breathe ,12. Ni Chang and Her Cult Killers ,13. Drunken Master Wounded ,14. The Seeker of the Prophecy ,15. Let the Journey Begin ,16. Monkey King Released ,17. Battle of the Bride ,18. Her Destiny was Written ,19. As one tale ends... ,20. ...Another tale begins, ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Víno ma inšpiruje. Som tak trocha básnik.“ Ako fanúšikovi amerických osemdesiatych rokov mi to veľa nehovorí, ale pre fanúšika akčnej ázijskej školy musí byť spoločný film Jackieho Chana a Jeta Li niečím podobným, ako pre mňa jeden film, v ktorom by sa bili Arnold a Sylvester. Hoci som sa bál, čo zo ZAKÁZANÉHO KRÁĽOVSTVA vznikne (nie, že by sa mi režisérov predchádzajúci MYŠIAK STUART LITTLE nepáčil, ale predsa len...), nakoniec ma „rodinnosť“ projektu príjemne prekvapila a cítil som sa ako keď som ako malý pozeral NEKONEČNÝ PRÍBEH a KARATE KID. Jackiemu by mali udeliť špeciálneho Oscara za celoživotné sympaťáctvo a Jetovi prechádzajú i patetické múdrosti o pomstách, ktoré nás odvádzajú od nás samotných. Fajn. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Mnohými fandy asijských akčních filmů dlouhá léta netrpělivě vyhlížené setkání Jackieho Chana a Jeta Liho na stříbrném plátně skončilo jako bizarní aktualizaci devadesátkového fanboyovského mokrého snu "Mistr kickboxu". ___ Více v recenzi na Rejže.cz. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jo tak tohle me hodne prijemne prekvapilo. Film ma sice jednoduchej predvidatelnej pribeh, ale na druhou stranu je natocenej docela svizne, cemuz taky napomaha chytlava hudba a cela ta legenda je docela fajn. Prislo mi to jako takovej mix mezi Nekonecnym pribehem, Mortal Kombat a Karate Kid. No a jinak bitek je tu docela dost, maj hodne povedenou choreografii, jeste aby ne, kdyz tu je Li a Chan a nastesti to nejsou souboje o trech kopech, ale kazdej souboj je hezky dlouhej. No a co se tyce hercu, Jackie Chan dava vzpomenout na Drunken Mastera, ale zaroven omezil to saskovani na minimum, takze je paradni. A coby staryho prodavace jsem ho skoro nepoznal. Jet Li je jako tichej mnich taky perfektni, horsi uz to je coby Opici kral, tam uz je precejen moc barevnej a saskujici. No a Angarano, ocekavane nejslabsi clanek filmu, neni zas tak hroznej, jak jsem se bal a je docela i sympatak. Takze celkove, diky tomu, ze nejaky saskovani tvurci omezily na minimum, se jedna o moc prijemnej historicko - fantasy film s dvema borcema v hlavnich rolich. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Chanův nostalgický Opilý mistr s Tygří pěstí se konečně potkávají s Liovou Kudlankou nábožnou v tomto pohádkovém filmu plném magie, soubojů, bezpečnostních lan a barev. Největším tahákem budiž právě duel zmíněných východoasijských martial arts best warriors. Snad šestiminutová konfrontace je lehce nadprůměrná, ale příliš uhlazená (nikoliv úderná), protagonisté zůstávají přeci jenom při zemi oproti svým nejlepším rolím (Wong Fei-Hung/Chan v Mistrův syn a Huo Yuan Jia/Li v Obávaný bojovník), stále se však oba umí hýbat rychle a mrštně. Nevím, jestli je příběh vykrádačkou Neverending Story, úvod se tomu podobá, to ano, ale zbytek je obyčejný klišovitý příběh, kterých jsme viděli spoustu (zde v atraktivně barevně stylizovaném balení), přičemž závěr samozřejmě lehce předpovíme. Soubojů se urodilo více než mnoho, choreografie působí dobře, nikoliv však výjimečně nebo snad zapamatovatelně. Mohlo to být lepší, ale určitě nejsem zklamán. 55 miliónů dolarů(rozpočet)/102,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Jakožto příznivec asijských akčních snímků jsem horlivě očekával jak dopadne spojení dvou legend Kung-fu Jeta Li a Jackieho Chana. Příběhy založené na asijských legendá ve spojený s neobyčejně krásnou přírodou mám velmi rád a právě záběry z přenádherných exteriérů jsem si vychutnával plnými doušky (kameraman, který mimochodem má Oscara za Tygr a drak se opět parádně vyřádil). Akční scény mají skvělou choreografii a výborně se na ně kouká. Bohužel mám se snímkem jeden velký problém. Téměř mi nevadilo, že se jedná o popcornovou záležitost, ale Michaela Angarana v hlavní roli jsem opravdu nepřekousl. Jeho proměna v rádoby bojovníka je doslova k smíchu a každý jeho "drsný" pohled působí neuvěřitelně komicky. Nebýt jeho v hlavní roli dal bych čtyři....... ()

Související novinky

Del Toro, Cameron, Gaiman a... Opičí král?

Del Toro, Cameron, Gaiman a... Opičí král?

12.03.2011

Než přejdeme ke slavným jménům v titulku, znáte Zhanga Jizhonga (foto)? Já vím, že ne. Je to zřejmě nejvlivnější čínský televizní producent, který platí především za mistra historických a fantasy… (více)

Jackie točí, Woo odpočívá

Jackie točí, Woo odpočívá

14.04.2009

Co nového v Asii? Takhle před rokem mělo premiéru Zakázané království. A Jackie Chan si opět navlékl historický kostým a vydal se na cestu plnou nástrah a kung-fu soubojů. Historický epos Big Soldier… (více)

Asie opět nabízí kung-fu a horor

Asie opět nabízí kung-fu a horor

06.11.2008

Dva tvůrci z Dálného Východu, byť naprosto odlišného zaměření, vládnou dnešní novince. Nejdřív je tady neúnavný, nezastavitelný a nestárnoucí (no dobrá, to poslední není tak docela pravda) Jackie… (více)

Souboj akčních velikánů

Souboj akčních velikánů

11.01.2008

Tak tohle je stoprocentní kachna, a i kdyby náhodou ne, sotva se někdy podobný projekt dočká realizace. Zní to však natolik zábavně, že se s vámi o tu představu musíme podělit. Co napsat na úvod?… (více)

Reklama

Reklama