Reklama

Reklama

Mezi nepřáteli

  • Francie L'Ennemi intime (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války. „Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku.“ režisér Florent Emilio Siri. Mladý nadporučík plný ideálů (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Zde se spřátelí s veteránem bez iluzí (Albert Dupontel) a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (142)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Neskutečný posun od předchozího filmu, Siri od Rukojmího obrovsky vyspěl a natočil ohromující snímek. Válka se v něm stala vyžilou a hlavně nenáviděnou konkubínou, která se nikdy neštítila těch nejhorších podrazů. A tak ji Siri ukazuje jako enormně ošklivou stařenu s celulitickými boky, svraštělou kůží v šeredně našminkovaném obličeji a s nechutně slizkým hlasem. A nebojme se říci i to, že ta bába i odporně páchne. Smrdí strachem, zahnívající krví i tou spoustou naprosto zbytečně zmařených životů. A tak se díváme na tu babiznu, jejíž nahotu nám Siri poťouchle servíruje, s nezměřitelným odporem, který narůstá do olbřímích rozměrů po scéně s karavanou v horách. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Francouzské filmy nevyhledávám a k tomuto jsem se dostal jen náhodou. Tento mě ale příjemně překvapil. Odehrává se po druhé světové válce a jsou tu autenticky natočené hrůzy v Alžírsku. Florent Emilio Siri zachytil docela solidně psychologii postav a herci to dobře zvládly. Film je slušně zpracovaný s pěknými vizuálními triky, hudbou a kamerou. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Drvivá väčšina vojenských filmov je o ťažkých skúškach uprostred vojnového besnenia, pôsobiacich na fyzické aj duševné zdravie vojaka. Druhou zásadou je vytvorenie dôverujúcej si jednotky oddaných bojovníkov. Sem-tam sa riešia čiastkové rebélie vojakov, spočívajúce v odmietnutí rozkazu. Málokedy je v popredí ukázanie zbytočnosti akejkoľvek vojny. Trpia v nej pritom všetci: civilisti aj vojaci. Politici a hŕstka generálov v úzadí štvú do bojového nasadenia, sami obklopení luxusom. Len zriedka sa vo filmoch rieši dezercia či odmietnutie poslušnosti. Z uvedeného vyplýva propagandistická línia vojnových filmov: ide o drísty, vyvolávajúce v príjemcoch pocit potreby slúžiť vládnej moci v prípade potreby. Bez ohľadu na príčiny. Medzi nepriateľmi nie je výnimočné. Výnimočné je spracovaním, podávajúcim obraz nezmyslenej vojny plnej krutostí, mučenia, streľby do žien a detí či použitie napalmu. Vojna je schopná prevrátiť naivný idealizmus na paranoidné schizoidné šialenstvo a oddané hrdinstvo na cynickú skepsu. Škoda len, že racionálne precitnutie prichádza až v strednom veku, potom, čo si vojak v dlhých bojoch na rôznych kontinentoch odslúžil svoje. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Vo Francúzsku sa podarilo natočiť efektné dielko, ako po efektovej, tak aj po obsahovej stránke. V hlavných roliach mi herci sedeli, ale tie správne dosadené boli práve vedľajšie (napr. Rachid). Film ale zanecháva trošku skromnejší príbeh, ktorého sa drží takmer dvojhodinová dráma. Z vojenských sekvencií je poznať vlastný štýl, ale nevyhli sa miernemu napodobovaniu. Vo vojenských stretoch za každú cenu využívať - až zneužívať - moment prekvapenia nebola stále tá správna možnosť, takže som len čakal kedy bude ticho a vedel som, že vtedy niekto dostane head-shot alebo niečo podobné. Ale inak dobre natočená, skromnejšia dráma o nepriateľovi vo vlastných líniách, ktorého nech si každý vysvetlí ako chce. 75%. ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Jak někdo může o tomto filmu napsat, že to je standart, z toho mi hlava nebere. Už jen proto neváhám dát plnou palbu, protože by bylo škoda, kdyby zapadl mezi průměr. Francouzi si to za tenhle velice povedený válečňák zaslouží. Film Mezi nepřáteli ale není určen pro slabé povahy, jelikož se zde odehraje několik zrůdností na lidech v době války v Alžírsku, což ne každý může strávit (tím myslím mučení, vybíjení civilistů atd.). Tím spíš, že je film natočen podle skutečnosti, to může kdekoho dost zabolet. Kdo napsal, že film nenabídl dostatek akce, tak ani z toho mi hlava nebere. Jelikož zde vidíme jednu akci za druhou. Kontakty s nepřítelem jsou na denním pořádku, popřípadě průzkumné akce a scénu s napalmem netřeba připomínat (pro ty co film viděli). Bohužel tohle všechno válka přináší. Bolest, utrpení, nespravedlnost, muka, stres a o pokřivené psychice ani nemluvím. Z tohohle pohledu jsem snad ale tahle krutě natočený válečný film ještě ani neviděl. 95% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Zbraně používané ve filmu na francouzské straně byly samopal MAT 49, puška MAS 1936, lehký kulomet BREN a samopal Thompson. (K98)
  • Když voják Saïd (Lounès Tazairt) ukazuje svou jizvu, říká, že k ní přišel u Monte Cassina v květnu 1943. Ve skutečnosti to není možné, protože bitva o Monte Cassino proběhla až o rok později. (Gastovski)
  • Přibližně v polovině filmu, když skupina vojáků „pustí“ na svobodu zajatce, aby ho pak následně mohla zastřelit, tak ten se před útěkem otočí a připne si na sako medaili. V dalším záběru jde jasně vidět, že ale medaile je posunuta až na klopě saka a ne u náprsní kapsy, kde byla původně. (Jimmy15)

Reklama

Reklama