Reklama

Reklama

Mezi nepřáteli

  • Francie L'Ennemi intime (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války. „Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku.“ režisér Florent Emilio Siri. Mladý nadporučík plný ideálů (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Zde se spřátelí s veteránem bez iluzí (Albert Dupontel) a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (142)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Člověk je nepoučitelný! Pár let po nejhorším konfliktu v dějinách lidstva se v Alžírsku odehrává peklo, které se francouzským filmařům povedlo dokonale převést na plátno. Úžasně tu tvůrci vykreslili proměnu mladého nadporučíka - "chceš-li s vlky býti, musíš s nimi výti". Osobně se mi snímek líbil, dávám plné hodnocení za zobrazení krutosti bez příkras, objektivitu pohledu na konflikt a psychologii dvou hlavních postav. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle film beru jako poctu. Poctu všem co bojovali za Francii v Alžíru. Bojovali ztracenou válku o zemi, která stejně jako všechny další dřívější kolonie směřovala po druhé světové k nezávislosti vyvolané vlnou antikolonialismu. Britové i Francouzi se ,,zbavili'' po válce řady zemí - u takové Palestiny bych řekl, že dokonce s úlevou, ale Francie si Alžír hodlala udržet stůj co stůj. Alžír je Francie říkalo se a padlo to i ve filmu. Milovníky válečných filmů bude možná tenhle film nudit. Nejsou v něm žádné velkolepé bitvy, jen lokální přestřelky kdesi ve skalách, skalních průrvách a nesčetných údolích, která mají jména jen v jazyce domorodých obyvatel... Ale tak to povětšinou bylo. Boje byly izolované a dostávaly se do nich většinou jen průzkumné patroly nebo čety plnící lokální úkoly. V Alžíru velmi výrazně pomohla Cizinecká legie, která zde měla i svoji hlavní základnu. Francouzi si v Alžíru zopakovali neblahé zkušenosti ze Siamu a hlavně z Indočíny (o tomto konfliktu pojednává také francouzský film Bitva o Diên Biên Phu z roku 1992 - osobně jej nedoporučuji, leda by jste potřebovali celkovou anestezii na 125 min.). Na postavě mladého poručíka máme krásnou možnost vidět deformaci člověka uprostřed válečné vřavy. Lze namítnout, že byl voják a že se do Alžíru jako důstojník z Francie přihlásil dobrovolně. Jenže jeho úvaha, že válku lze vést civilizovaně byla mylná. Sám se pak přesvědčí jak blízko je od odporu ke zbytečnému zabíjení po afektované vraždění způsobené přetlakem na psychiku... Film měl slušný spád, bojové scény byly na úrovni a nasazená technika a výstroj bez chybičky. Zvolení herci sedli ke svým rolím na jedničku a nelze opomenout ani decentní a přesto výraznou hudbu A. Desplata. Dávám 4 Řády Čestné legie. * * * * ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO/// Obsazení 4/10 Děj 6/10 Hudba 6/10 Efekty 7/10/// +sirové prostředí, -místy docela zdlouhavé/// Jiný pohled na válku o které jsem až do příchodu tohoto filmu vůbec nic nevěděl. Tím jiný myslím francouzský. Je to docela změna, ale změna taky jediná. Jinak film nepřínáší nic moc nového (až na prostředí) a taky ničím výjimečným neuchvátí. Tedy za předpokladu, že nepočítám úvodní přestřelku a celkový psychycký tlak na vojáky. Prostě standart, který neurazí, ale ani nepřekvapí./// Celkem 58%/// ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Sice to není Stoneova Četa, ale tyhle zápisky z alžírské války-neválky jsou podobně schizofrenní v chování všech zúčstněných postav. Žádná černá ani bílá, jen hnusná šedá. Dobro a zlo je relativní a ani ten napalm vlastně není napalm. Co do působivosti rozhodně nadprůměrný kousek. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Neskutečný posun od předchozího filmu, Siri od Rukojmího obrovsky vyspěl a natočil ohromující snímek. Válka se v něm stala vyžilou a hlavně nenáviděnou konkubínou, která se nikdy neštítila těch nejhorších podrazů. A tak ji Siri ukazuje jako enormně ošklivou stařenu s celulitickými boky, svraštělou kůží v šeredně našminkovaném obličeji a s nechutně slizkým hlasem. A nebojme se říci i to, že ta bába i odporně páchne. Smrdí strachem, zahnívající krví i tou spoustou naprosto zbytečně zmařených životů. A tak se díváme na tu babiznu, jejíž nahotu nám Siri poťouchle servíruje, s nezměřitelným odporem, který narůstá do olbřímích rozměrů po scéně s karavanou v horách. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Francouzské filmy nevyhledávám a k tomuto jsem se dostal jen náhodou. Tento mě ale příjemně překvapil. Odehrává se po druhé světové válce a jsou tu autenticky natočené hrůzy v Alžírsku. Florent Emilio Siri zachytil docela solidně psychologii postav a herci to dobře zvládly. Film je slušně zpracovaný s pěknými vizuálními triky, hudbou a kamerou. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabe "9. rota", kam se hrabou "Domorodci", tohle je mnohem lepší, vizuálně skvělí, akce taky skvělá, nevidim důvod proč nedát čtyři hvězdy. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Francúzsko oficiálne priznalo že viedlo v Alžírsku vojnu až v roku 1999. Používanie napalmu, vyvražďovanie a mučenie civilistov boli asi iba také "drobné potýčky". Ale klobúk dolu pred tvorcami aj za kritický pohľad do svojich radov. To dokáže málokto. Vizuálne veľmi pekne podaný film s fajn výkonmi hlavných hrdinov. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Spočiatku v dobrodružnejšom štýle európskych vojnových filmov, napokon ale príde aj snaha o vojnovú psychodrámu v štýle Hollywoodu. Pozerá sa na to dobre, herci sú sympatickí a film si neberie servítky... Len škoda, že príbeh sa vyvýja presne tak, ako čakáte od začiatku... Vojna v Alžírsku je dôležitá téma, ale chcelo by to lepší príbeh, resp. originálnejšie postavy... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Průměrný válečný snímek, který se sice snaží působit "velkým" dojmem ale nenajdete v něm žádné silné scény, které by s divákem zamávali. Nejde tu ani tak o válečné scény, kterých je zde mimochodem jen pár a působí poměrně "levným" dojmem ale jde zde o to co s člověkem dokáže udělat válka. Máme zde mladého idealistického nadporučíka z kterého se postupem času stává troska a v pozdějších fázích dokonce bestie schopná umučit vězně. Je to téma, které je ve válečném žánru docela populární takže se rozhodně nejedná o nic co by překvapilo a bohužel zde to nezachrání ani zpracování, které je spolu s hereckými výkony na průměrné úrovni. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Američani mají Vietnam, Rusové Afghánistán, francouzské trauma se jmenuje Alžírsko. "Mezi nepřáteli" je syrově a bez příkras vyprávěný příběh z jedné "špinavé" války, který dobře ilustruje skutečnost, že když vám jde o kejhák a kolem umírají kamarádi, ideály musí stranou a člověk je nucen jasně si zvolit stranu na které bude stát, byť se to úplně neshoduje s jeho přesvědčením. Děj se možná podobá mnoha jiným, ale zpracování je řemeslně kvalitní, herci výborní a na celkovém dojmu se nemalou měrou podílí i vynikající kamera a hudba. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

Nic neříkající, nezáživný snímek s pár zajímavými momenty s komplikovanými postavami a nesrozumitelným dějem na který možná již zítra zapomenu... - 4. 3. 2012 - 30% ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Hlavní představitelé byli zároveň drsní i sympatičtí a to bylo dobře ze strany režiséra Siriho. Sice je tam málo akčních scén, ale i tak ten film má hloubku. Velmi dobře natočený válečný snímek (chvílemi dosti komorní - hlavně zaměřeno na pocity vojáků) z Alžírska. 80 %. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

82% Drsný a syrový vizuální koktejl, ktery me na 100% vtahnul. Jen myslim, ze si scenariste urvali přiliš velký krajíc. Natočit francouzský film kteritizujici valku, kterou Francie přes 30 let popirala a cenzurovala, je věc obtížná a tak tyto fakta pouze konstatují titulky. Většina príběhu se točí kolem konfrontace mladého idealistického poručíka s mučením i násilím a kolem ostříleného drsného seržanta, kterému postupně přeskočí v hlavě. Herci a kamera odvádějí stoprocentní práci, marocká krajina (film se netočil v Alžírsku) je nádherná, takže děj je celou dobu až tak nějak méně podstatný v druhém plánu. Ale jelikož film nenudil a výpovědní hodnota obrazu byla více než působivá, nevidím důvod, proč to tvůrcům příliš vyčítat a nedat 4 *. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Je fajn, že se točí i filmy z koloniálních (post-koloniálních) válek stejně jako to, že se točí i mimo USA. Tenhle má povedené obsazení - zvlášť sgt. Dougnac je dobrý kousek. Bitevních scén moc není, těch několik jsou až na jednu navíc spíš přestřelky, naštěstí pohled na samotné vojáky, jejich přemýšlení i způsob vytěžování zajatců docela dokáže zabavit i bez toho. Těžištěm filmu je postupná změna nového velícího důstojníka z laskavého humanisty na válečného zločince, podobně jako třeba v Četě . Film se jakž takž snaží být historicky věrný, ale současná tendence západních vůrců nasypat si na hlavu tolik popele, kolik se jen vejde se tu projevuje celkem dost. Francouzská armáda tu připomíná spíš Ustašovce nebo nějaké trestné oddíly SS. Inu, vypadá to, že doba alespoň trochu objektivního pohledu na koloniální Evropany, třeba v Chartúmu nebo Úsvitu Zuluů je definitivně pryč. HISTORICKÁ POZNÁMKA: Francouzi logicky v Alžíru neviděli válku, ale potlačení lokálních nepokojů, protože to z jejich ústavy byla součást Francie a ne kolonie. Druhá věc je mimořádná brutalita povstalců a jejich teroristické metody boje. S těmi se Francouzi - a velmi úspěšně!! - vyrovnali až vytěžováním zajatců od něhož časem upustili. Neidealizujte si svět - každá soudná armáda se bude chovat v boji s fanatiky podobně. Druhá věc je filmová scéna, kde Francouzi vykosí kulometem celou vesnici. Já tedy vím, že třeba na chování legionářů byly stížnosti, ale o podobném incidentu jsem nic nenašel. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Tyhle klobouky ve válce nepřesvědčily moc se ani neděje a je to zase moc příběhové dlouhé a nezaujme to což je škoda. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Mladý důstojník plný válečného idealismu v konfrontaci s hrůznou skutečností. Téma zpracované x krát - snad jen tím, že se děj odehrává v Alžírsku, je tento snímek odlišný od jiných. Nicméně ačkoliv je to tématicky ohraná písnička, je to příjemně vizuálně zpracované a oba hlavní představitelé působí velmi dobrým dojmem. Nenít to bůhvíco, ale v rámci žánru to patří k tomu lepšímu. 70% ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Válka ve vší své hnusotě, bestialitě a bezcitnosti. Podobně jako Amerika s Vietnamem, tak i Francie se už přes půl století vyrovnává s alžírským traumatem a ve filmech se to objevuje už od šedesátých let. Mezi nepřáteli je neskutečně působivý a syrový film, který spolu s těma vojákama nutí diváka k zamyšlení o smysluplnosti snahy udržet francouzskou koloniální nadvládu v severní Africe za tuhle cenu. Notabene při tom skvostným výběru exteriérů - když vidíš tu bezútěšnou pustinu, tak se ptáš, jestli to stálo za to (... jenže ono se to točilo v Maroku, aha, tak nic). Výborný Benoit Magimel, ten mě začíná čím dál víc bavit. A abych nezapomněl, tenhle film mi doporučila moje oblíbená brněnská kolegyně Snorlax, na její echo se vždycky můžu spolehnout. ()

Reklama

Reklama