Reklama

Reklama

Mezi nepřáteli

  • Francie L'Ennemi intime (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války. „Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku.“ režisér Florent Emilio Siri. Mladý nadporučík plný ideálů (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Zde se spřátelí s veteránem bez iluzí (Albert Dupontel) a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (142)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy mám rád,a tak jsem uvítal další příspěvek do tohoto žánru.Ještě jsem neviděl film,který by se týkal války Alžírska s Francií,ale teď jsem se ho dočkal.Hraje zde i můj oblíbený francouzský herec Benoit Magimel,který zde zahrál fantastickou roli mladého nadporučíka.Nesmím opomenout ani Alberta Dupontela.Ten svou roli ztvárnil dokonale.Přestřelky byly točené velmi dobře.Kdyby měl film ještě lépe propracovanější příběh,asi by obdržel více procent.I tak dávám 80%,neboť konec byl unikátní. ()

sta 

všechny recenze uživatele

ten ideový obrat v půlce je mi zkrátka proti srsti. celkem potěší využití steady-camu, ale možná to s tím nemuseli tolik přehánět. takový evropský zbytečný film, který se snaží ukázat, že to umíme, ale dokazuje spíš, že to prostě neumíme, ač se snažíme sebevíc... ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Žádný válečný konflikt nemá smysl. Ať už je jakýkoliv, vždycky to odnesou pouze civilisté, kteří za nic nemohou. Nesnáším vraždění civilního obyvatelstva. Francouzi se svých kolonií vzdát nechtěli. Opustili Alžír až v roce 1961 a to na základě tzv. evianských dohod. Každý národ má právo na své vlastní sebeurčení. Člověk by neměl zotročovat člověka a profitovat z toho. Díky to mu to snímku si můžeme udělat představu, jak to tam vypadalo. Rozhodně to nebyla procházka růžovým sadem. Bylo zde poměrně málo bojových scén, ale za to byly natočeny precizně. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Následující řádky píšu za svitu svištících kulek.Příběh fracnouzské skupiny vojáků uprostřed bojů s partyzány v Alžirsku. Krásná ukázka toho, jak válka změní člověka plného ideálů. Poručík Terrien, který se dostává do skupiny pod vedením četaře Dougnaca, postupem času poznává, jaké to je ve válce, když mu jeho vojáci umírají pod palbou nepřítele. Z hlavních rolích se mi především líbil výkon četaře Terriena v podání Alberta Dupontela. 110V donutí říct pravdu a já je ani nepotřeboval ;-) ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Francouzi nejdřív dostali kotel ve Vietnamu v Dien Bien Phu a pak museli jít udržovat pořádek do další kolonie, do Alžírska. A že to byla pěkně zkurvená válka, i když to, že tam vedli válku, oficiálně uznali až o několik desítek let později. S trochou nadsázky by se dalo říct, že tohle je Četa po francouzsku. Až na pár zbytečných experimentů s kamerou je to velmi dobrý film. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Pro Čecha je tento film možná trochu rozvláčný, ale pokud si přečte závěrečný titulek, pochopí, že pro Francii je to žhavé téma. Bernard Henri-Levi prohlašuje, že se Francie musí vyrovnat se třemi historickými událostmi - Vichy, Mai 68 a válkou v Alžírsku. Mezi nepřáteli je jeden z pokusů rozproudit diskusi. Snaží se být realistický, snaží se popsat život a postupné umírání duše vojáků (návštěva ve Francii), a tak místo výbušné akce je tu spíše pomalé vtahování diváka do zvláštní situace bojů v Alžírsku. A mám k tomuto filmu sentimentální náklonost - byl obsahem mého prvního exposé oral v rámci FLE. ()

KatanaCZ 

všechny recenze uživatele

Přesně jak píše Chupacabre - Příliš málo akce...málo. A ani ten děj nic moc. Filmu by slušela menší stopáž a trochu více nápaditosti, prosté pobíhání sem a tam po pustině nestačí. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Alžírsko je země, o které z nás dohromady nikdo nic neví. Pro Francii ale znamenalo mnoho. Ropu, lidské zdroje, vliv v Africe, národní sebevědomí. To všechno na konci padesátých let minulého století Francie ztratila. Vedením špatné koloniální politiky, eskalací nacionalismu v severní Africe a dalšími důvody, které zde nemá cenu rozebírat. Stejně jako ve Vietnamu, se i v Alžírsku mělo potlačit pár povstalců, ale i zde nakonec vznikl rozsáhlý konflikt končící změnou státoprávního uspořádání. Tak to alespoň čteme v učebnicích. Ale za onoho času na oněch místech to všichni viděli asi úplně jinýma očima. Příběh poručíka, který narukuje do první linie na vlastní žádost není ani nový, ani zvlášt vyjímečný. Je ale syrově a nekompromisně vyprávěný, bez klišé, pompy a příkras. Tak, jak to umí jen Francouzi. Takhle nějak možná chtěl Marhoul natočit svůj Tobruk. Zůstal tak trochu na půl cesty. Tvůrci tohoto filmu ne. Projdeme si to s nimi všechno až do úplného koce se vším všudy. A jen zmatek, nejistota a bezmoc, ty v nás zůstanou. Některé věci zkrátka nemají řešení...90% ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Aktualizující film zdánlivě o výročním, 50 let starém konfliktu. Samotný dramatický konflikt sice v dialozích postrádá myšlenkovou hloubku, ale pilně oživující kamera, nenápadný ♫ Desplatův přínos, občasné situace s hereckým nasazením a konfliktní potenciál střetu někdejších spojenců nabízejí slušný zážitek, kterému by ovšem v dnešní době prospělo více scénáristické práce. 3-4* ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

Pět jsem dal apokalypse a Lovci jelenů- ty považuju za vrchol. Četě tři- nelíbila semi. Proto čtyři. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Tak určitě jednoznačně oceňuji, že jsme se podívali do nové, exotické lokace a tak nedostáváme jen další pohled na Američany, Brity, Afghánistán či Vietnam. Ale zároveň je Siriho film tak naprosto nudně standardní a zaměnitelný, že jsem si ještě po první hodině říkal kde je sakra ta Diane Kruger, kvůli které jsem snímek vlastně chtěl vůbec vidět. Aha, tak nic... Naštěstí v druhé polovině dojde i na nějaké ty povinné psychomomenty, které jsou zručně natočené a klasické válečné motivy, jak vystřižené z příběhu mé nejoblíbenější (literaturu plně vykrádající) videohry. 60 % ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkně natočeno,bohužel celý film nedrží pohromadě.Jinak Magimel je opravdu výborný,z idealisty věřícího ve spravedlivou válku se mění v rebely nenávidějícího zabijáka. ()

NoFiction 

všechny recenze uživatele

Francouzi proco jste sakra bojovali ? Nakonec vyjde vždy pravda najevo. Zlo plodí vždy a jenom větší zlo. Velice pěkná ukázka válečné scény, kdy jiná země okupuje jiné území a chce si ji podrobit. ()

Miki8888 

všechny recenze uživatele

Nudné to rozhodně není, alespoň pro ty, kteří si pod válečným filmem nepředstavují pouhé pobíhání panáčků se samopalem a neustálé lítání kulek. Jestli očekáváte jen to, tak to si radši jděte zahrát střílečku na PC. Z psychologického hlediska poměrně náročný snímek. Důkazem toho je mučení, znetvořená těla, nenávist, posedlost a bláznovství. Válka ať už jakákoliv je hnus. Váhám mezi 4/5 *. Nakonec prostě nerozhodně 4,5* ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Jak někdo může o tomto filmu napsat, že to je standart, z toho mi hlava nebere. Už jen proto neváhám dát plnou palbu, protože by bylo škoda, kdyby zapadl mezi průměr. Francouzi si to za tenhle velice povedený válečňák zaslouží. Film Mezi nepřáteli ale není určen pro slabé povahy, jelikož se zde odehraje několik zrůdností na lidech v době války v Alžírsku, což ne každý může strávit (tím myslím mučení, vybíjení civilistů atd.). Tím spíš, že je film natočen podle skutečnosti, to může kdekoho dost zabolet. Kdo napsal, že film nenabídl dostatek akce, tak ani z toho mi hlava nebere. Jelikož zde vidíme jednu akci za druhou. Kontakty s nepřítelem jsou na denním pořádku, popřípadě průzkumné akce a scénu s napalmem netřeba připomínat (pro ty co film viděli). Bohužel tohle všechno válka přináší. Bolest, utrpení, nespravedlnost, muka, stres a o pokřivené psychice ani nemluvím. Z tohohle pohledu jsem snad ale tahle krutě natočený válečný film ještě ani neviděl. 95% ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Je to jen ostřejší forma bitvy o Alžír.Tady je konflikt soustředěn do hor mezi domorodce.Jednotky pravidelné francouzské armády se tady pokouší čistit kraj od rebelů-tedy těch, kteří bojují za nezávislost Alžíru.Opět se tu sváří síla po svobodě národa s vůlí agresora.Ani moderní technika ani vůle po vítězství nemohou vzdorovat motivaci těch, kteří bojují za nezávislost vlastní země a náboženskou svobodu.Francouzi se nepoučili z Vietnamu a v Alžíru si to zopakovali.A jiné země si totéž zopakovaly v jiných zemích.Násilí nic neřeší, byť je motivováno ušlechtilými cíli.Che Guevara a Castro šířili cosi po latinské Americe.Američané zase razili cosi v Iráku a Rusové zase v Afghánistánu.A jak to všechno dopadlo, či ještě dopadá??Má smysl vůbec šířit demokracii, či cokoliv jiného na bodácích?Nicméně zlu se musí vzdorovat, a tady se to překrývá.Tak kde je tedy pravda? ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Tak takúto šlehu som teda nečakal. O alžírskej vojne toho bolo natočeného veľa, ale tento film môžem zaradiť medzi to najlepšie. Realistický vojnový film, ktorý sa s ničím nesere a ukáže nám v plnej paráde telá povstalcov spálené napalmom či vyvraždenú alžírsku dedinku. Rýchly videoklipový strih dáva šmrnc bojovým scénám a spoločne s hereckými výkonmi len dotvára tento jedinečný vojnový film, na ktorý len tak skoro nezabudnem. Som veľmi rád že sa mi ho konečne po dlhých rokoch podarilo zohnať na dvd. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Válečný film z války, o které se moc netočí. Hezké obrazy, řemeslně zvládnuté a dobré herecké výkony. Leč divákovi se nedostává ničeho nového nebo překvapivého a občas se děj docela táhne. Navíc se každou chvílí divák dovídá, kolik je hodin a kde se vojáci pohybují, potažmo kam jdou, po dvaceti minutách to ruší, po hodině otravuje... ()

Reklama

Reklama