Reklama

Reklama

Mezi nepřáteli

  • Francie L'Ennemi intime (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války. „Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku.“ režisér Florent Emilio Siri. Mladý nadporučík plný ideálů (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Zde se spřátelí s veteránem bez iluzí (Albert Dupontel) a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (142)

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Výtečná akce, špičkový vizuál. Psychologicky však film zůstal někde v půli. Scéna s napalmem stojí opravdu za vidění. Francoužština jako vždy spoludotváří již tak dobrou atmosféru děje. Další nadprůměrný film, který svou syrovostí opět dokazuje že válka je špatná a zlo plodí další a ještě horší zlo. P.S. : Takhle nějak podobně bych si představoval Marhoulův Tobruk. ()

uzzi 

všechny recenze uživatele

Mezi nepřáteli je přesná žánrová škatule, nic není opomenuto. Válka je svině, lidi jsou svině a všechno je špatně. Film je to určený hlavně pro Francouze, adresně pro jejich národní svědomí. Svědomí které po dlouhá léta od tzv. operace v Alžíru bylo v bezvědomí. Na filmu je tato skutečnost až moc viditelná a snaha o nasypání si co největší hromady popela na hlavu je až moc křečovitá. Rozklad osobností a nejednoznačnost toho kdo je na jaké straně, kdo je vlastně ten dobrý, jaký to vše má smysl. Odpověď je jasná válka smysl nepotřebuje, potřebuje jen dostatek masa k obědu. Průměrná režie, herecké obsazení i kamera. 65% ()

Ondra16 

všechny recenze uživatele

Kdo by zde hledal nějakou vyšší myšlenku, byl by zklamán. Film je prostě o válce a o tom jak je špatná. Není to uplně famozní, ale klasické francouzké zpracování a styl dokáží opět vyzdvihnout jednoduchý, ale úderný motiv. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Já se omlouvám, ale pro mne nic moc. Prostě mne to nebavilo...člověk by čekal od válečného filmu trošku akce, ale kde nic tu nic a byla to docela nuda. Nic proti krásným exteriérům, ale to jsem se mohl rovnou koukat na National Geographic a navíc i herecké výkony nebyly nic extra. Pro mne zklamání... ()

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Válka je peklo a ta asymetrická (kdo chce může si doplnit národněosvobozenecká nebo partyzánská podle libosti) jak je dnes moderní o ní mluvit ještě větší. Násilí plodí násilí. Zvlášť, když protivník dobře ovládá taktiku udeř a uteč. Frustrace ze všudypřítomných ztrát, které se nedají snadno oplatit neviditelnému nepříteli, se tak hromadí a většinou si jí "člověk-voják" vybije na nevinných civilistech, kteří jsou zrovna po ruce. Příběh naivního poručíka dobrovolníka plného ideálů, ostříleného seržanta a jedné čety hlídkující na ztracené vartě uprostřed zakázané zóny někde v Alžírsku. Děj se točí kolem toho jak člověk otupuje až na dřeň, ale i přátelství, které vznikne jen při hvízdání kulek a o tom jak je těžké se vrátit k mírovému normálu. Prvního bojovníka z FLN spatříte až někdy kolem 40 minuty. Tenhle film není o velké bitvě. Je o "malé" válce jedné francouzské čety infanteristů proti alžírským partyzánům. Dlouhé hlídky v terénu, sběr zpravodajských informací o odhodlaném nepolapitelném protivníkovi to je jejich denní chleba. Když už, ale dojde na přepad tak je o to prudší a intenzivnější. Marocký vizuál, kde se natáčelo je strhující a je doplněn vkusným hudebním podkresem od Alexandra Desplata. Za kamerou stál Giovanni Fiore Coltellacci a zvlášť scény v alkoholovém opojení jsou opravdu povedené a zajímavě provedené. Francouzský film o nepříliš vzdálené válce na kterou by všichni ve Francii rádi zapoměli, kde mnoho francouzských vojáků ztratilo svoji důstojnost a čest je velmi dobře řemeslně zpracován a zvlášť vánoční scéna s promítáním má hloubku a je plná emocí. Hodně je cítit protiválečný tón a odkaz, že válka mění člověka ve zvíře. ()

Burdock 

všechny recenze uživatele

Čekal sem něco ve stylu vojína Ryana, ale tenhle film má vlastní styl a způsob vyprávění. Trochu moc zdlouhavý a kvanta akce v tom nečekejte. Je to spíš taková sonda do života vojáků z malé jednotky na bojovém území, která sem tam jde na vycházku a sem tam jen chlastá v táboře. K tomu troška psychologie.. No, jen asi Frantíkům to urve srdce i žaludek, páč to bylo pro ně do nedávna totálně tabuizovaný téma.. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Valecny snimek tentokrat od francouzskych kolegu se povedl, ale nic noveho neprinasi az na zajimave prostredi severni Afriky. 60% ()

Holina 

všechny recenze uživatele

Je to skutečně masakr. Film ukazuje odvrácenou tvář války naprosto bez šlupky, doporučit lze asi jen těm silnějším povahám ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

MISSION EN ZONE INTERDITE Fracouzi umí zjevně válku lépe točit, než dělat. (Zatímco nám jde obojí prakticky stejně.) I když originální titul L'Ennemi intime sugeruje cosi na způsob válečné Zkrocené hory nebo Vojákovy dívky, na queer explicitně nedojde. Mezi nepřáteli je veskrze velmi tradiční válečný film, který nevynechává nic z povinného inventáře svého druhu: máme tu idealistického důstojníka, který čte po večerech Borise Viana, ale jemuž s postupem času pěna dní vyvstává výhradně u úst; drsného, nicméně citlivého četaře; masakry civilního obyvatelstva, zprvu nepochopitelné, posléze zákonité; marnost koloniálních válek; zrůdnost některých vojenských strategií (napalm); kruté partyzány, jejichž činy nakonec dávají zvrhlý smysl; dopady vojenské služby na dušení zdraví vojáků. Náhodná vítězství, trapná úmrtí. Na druhou stranu jaksi není důvod myslet si, že vzala předchozí filmová a literární varování na vědomí dostatečné množství lidí, takže alespoň pragmatický důvod pro estetické opakování až do zblbnutí tu je. Zajímavý motiv muslimských vojáků bojujících za Francii (nejen v osvobozenecké válce na straně okupantů) je sice přítomen, ale nerozvinut. Odpouštět jistou tvůrčí bázlivost lze o to snáz, že jde o dost dobře natočený, ozvučený a zahraný film. Díky Giovannimu Fiore Coltellacci snáz chápeme, proč se Francouzům z Alžírska tolik nechtělo - jde patrně o skutečně krásnou zemi, která není tak vyprahlá, za jakou se považuje. (Natáčeno v Maroku, ale Altas je od západu na východ prašť jako uhoď.) Alexander Desplait dává vzácně vzpomenout na kouzla hudebních velikánů evropské kinematografie a Benoît Magimel, Albert Dupontel jako (přibližně) žabožroutí Sgt. Elias a Sgt. Barnes odvádějí v přestávkách vizuálního milování se s polopouští skvělou práci. Vive la morte. ()

Charon11 

všechny recenze uživatele

Docela šok! O této temné stránce francouzské koloniální epochy jsem neměl ponětí. Vím, že v Alžíru byly problémy, ale že to Frantíci, brali takhle zhusta to jsem netušil. Opravdu působivý snímek! ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Nečekaně syrový pohled na francouzský "Afganistán", Když Alžír také chtěl opustit koloniální uspořádání. Dnes to sice vidí jinak, ale film je především další sondou mezi lidi, kteří se vzájemně snaží zabít, zastrašit a přežít další den bez úhony. Válka je svinstvo. ()

krusty2 

všechny recenze uživatele

Chcel som dat povodne 4,ale po precitani komentarov davam 5. Plny suhlas z kolegom Pshimim.A ozaj Amici este doteraz nenatocili poriadny film o tom ake boli hovada vo Vietnam,ale to by bol dalsi gore horor. ()

divisak 

všechny recenze uživatele

Měním ze čtyř na pět hvězdiček, jelikož se jedná o přesnou paralelu s německým snímkem Baader Meinhof Komplex, co se výpovědní hodnoty týče. Francouzi se snaží uvést vše na jasnou míru, a to i za cenu, že to bude bolet a nebude se na to dvakrát příjemně koukat. V tomto případě si zaslouží zmínku i další fr. film Den vítězství, opět černá kaňka. Jestliže jsou takto natáčeny filmy o historické (vlastní) minulosti, bez záměrného nadiktování a zaujetí se snahou ukázat jak to doopravdy asi bylo, říkám jen tak dál. Mezi nepřáteli je syrová výpověď kolonizační politiky v praxi, obraz o místě, kde se z kolonizátorů stávají otrokáři a z tamního obyvatelstva otroci. Nebo pokud chcete vrazi a oběti. Podobná témata jsou velmi zranitelná a v nesprávných rukou ztrácí na výpovědní hodnotě a co hůř, zkreslují realitu. Tento pokřivený obraz je pak předáván dál a dál. Naštěstí to není případ tohoto filmu! ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Zvláštní válečný film; zpočátku se mi zdálo, že je to film, který straní francouzským agresorům, bránícím kolonii proti Frontě národního osvobození. Vstup mladého dobrovolníka, poručíka z Grenoblu, však přinesl cosi navíc, za což si film nakonec zasloužil čtyři hvězdičky. Ukázal totiž, že citliví lidé by neměli jít do žádné války. Že voják nesmí přemýšlet, na čí straně je spravedlnost. Jeho spor s četařem se vleče po celý film. Samozřejmě, NFO bojovala za nezávislost a Francouzi byli agresory. Přitom nelidsky (dá-li se to tak říci v podmínkách války) se chovaly obě strany. Jenže - NFO se chovala krutě k nepřátelským vojákům, kdežto Francouzi se za to krutě mstili i civilnímu obyvatelstvu. Shození nádrží s benzínem na útočící partyzány bylo stejně hrůzné jako mučení zajatců a pozdější vyvraždění kabylské vesnice. Měnící se psychologie vojáka v boji, to snad byla ústřední myšlenka prolínající se celým filmem. Jinak vlastně film neměl žádný někam směřující děj. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Vôbec prvýkrát, čo som mal možnosť vidieť zverstvá vojny v Alžírsku vykreslené vo filme - a hneď takto brilantnom. Keď som túto snímku zahliadol vo večernom programe verejnoprávnej televízie, čakal som od toho priemernú záležitosť, ktorá pravdepodobne neurazí, avšak dostal som oveľa viac. Francúzi sa tentoraz pochlapili, opäť raz mi dokázali (po taktiež kvalitnom Indigènes), že ani vojnové snímky im nie sú cudzie, a majú ich v malíčku. Skvelo vykreslená ohavnosť a absurdita vojny cez optiku neveľmi početnej roty na čele s Benoîtom Magimelom (mimoriadne presvedčivý výkon, a ostatní taktiež). Nijak nezveličené, neprikrášlené, bez povrchného hrdinského pátosu, no naopak maximálne realistické, uveriteľné. A frustrujúce. Dalo by sa samozrejme čo-to aj vytknúť, najmä po formálnej stránke - či už občasná "zbrklosť" alebo ako to nazvať, alebo miestami zlé, rušivé osvetlenie (veci dozaista súvisiace okrem iného aj rozpočtom), no načo? Podstatné je, že mi tvorcovia predostreli maximálny filmový zážitok, a to sa cení. Aby som to uzavrel - výborný, nie tak známy vojnový film (koho mimochodom takéto poctivé, avšak nenápadné vojnové záležitosti taktiež dostávajú, tomu dozaista odporúčam i ruskú snímku 9 rota o intervencii v Afghanistane). Vždy som rád, keď sa mi pošťastí nájsť podobnú perličku. 90% ()

Sista 

všechny recenze uživatele

Film tvoří kratší či delší epizody z války, silnější dějová zápletka chybí, ale přesto jsem se nenudila, celkové poselství filmu bylo dobře vyjádřeno. ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Ty, co nic moc o válce v Alžíru neví to nadchne nebo zarmoutí, pro znalé se tu neobjeví nic nového a já osobně hodnotím snímek jako průměrný. ()

PanPes 

všechny recenze uživatele

Další z příběhů jedné zapomenuté války. Pomineme-li akční scény a ten minimální děj , který film obsahuje nezůstane vám nic než šedá obrazovka a té se autor při natáčení opravdu nebál. Celý film sem měl pocit , že s odstíny šedi někdo experimentoval trochu víc než měl (ne a skutečně jsem nesledoval nějakou pochybnou verzi , která je dostupná na internetu)... Na druhou stranu je zde celkem dobře cítit to všudypřítomné nebezpečí , klaustrofobické kasárna vojáků a nekonečně rozlehlé pláně Alžíru. Ostatně u toho prvního bodu se ani není čemu divit - jakmile má nastat zvratová situace ve filmu , všechna hudba ba i zvuky utečou někam za roh a divák přímo očekává co by asi tak mohlo přijít... Přes to všechno dávám filmu obstojných 70-75%% jelikož jsem se i přes jeho nedostatky celkem solidně bavil a nic vážnějšího už mé oči a hlavu netrápilo. V době , kdy krev filmového plátna pomalu usychá a válečných filmů není mnoho se jedná o příjemné osvěžení. Mimochodem jakékoliv historické souvislosti mi během sledování naprosto unikaly - pro mě to byl příběh jednoho muže a jeho proměna skrz válku , dopad historie takřka nulový. ()

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý válečný film z konfliktu, o kterém jsem ani netušil, že vůbec kdy byl - alžírský boj o nezávislost na koloniální Francii v 50. a 60. letech 20. století. ()

Reklama

Reklama