Reklama

Reklama

Mezi nepřáteli

  • Francie L'Ennemi intime (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války. „Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku.“ režisér Florent Emilio Siri. Mladý nadporučík plný ideálů (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Zde se spřátelí s veteránem bez iluzí (Albert Dupontel) a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (142)

Matli 

všechny recenze uživatele

Až na ty celkem dobře udělaný akční scény je to tak trošku nuda. Parta rádobyvojáků pobíha mezi kamenama a střílí civilisty. No nevim. 58% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Vkusně natočený snímek o hrůzách partyzánské války z pohledu francouzských vojsk v Alžírsku. Francouzští tvůrci tímto dokázali, že i v Evropě se dá natočit slušný válečný film. Tématem jsou události z 50. let minulého století, kdy Francouzi bojovali o území Alžírska, které bylo v té době francouzskou kolonií. Osvobozenecké frontě se to samozřejmě nelíbilo a tak se Francouzům tvrdě postavili. Už od prvního okamžiku je poznat rozdílnost ztvárnění. Zajímavé kamerové záběry za použití nezvyklých filtrů, či poněkud neobvyklá hudba. Hrdinské činy tu samozřejmě chybět nemohou, takže na skutečné reálnosti dějství se tu uvažovat zase moc nedá. Jako biják je však toto filmové dílo přijatelné. A konečně je možnost zase sledovat na bojišti někoho jiného, než neustále americkou armádu. Pro fanoušky válečných filmů je to dobrá volba. ()

Heavyman 

všechny recenze uživatele

Nevšední prosředí "tajné" války frantíků proti partyzánům ve skalnaté krajině, kdesi v Alžíru, činí z filmu ojedinělý kousek i když obsahuje všechna klišé jako ostatní snímky z Vietnamu nebo Druhý Světový. ()

Yomega 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý válečný film, který sice není tak divácky atraktivní, ale to mu neubírá na zajímavosti. Frantíci si celkem neberou servítky a je fajn, že ukazují i zlo páchané svou stranou. Konec filmu a totální psychická devastace hlavních charakterů mě trošku připomněl Apocalypse Now, i když tady to nebylo vykresleno tak detailně. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Francouzi během 2. světové války verbovali v Alžírsku, vycvičili alžírské vojáky pro boj proti Hitlerovskému Německu, jakmile však Alžírsko se chtělo osamostatnit, tak Francie začala hájit své zájmy za účasti své armády, která své bývalé spolubojovníky zabíjí jako "partyzány". Je dobré, že vznikl takový film, který mapuje novou situaci po největší válce v dějinách lidstva, ovšem nevím proč, ale film i přes své kvality, mě tolik neohromil abych mu dal lepší hodnocení. ()

Acrobat 

všechny recenze uživatele

ano, ano, ano. aj takto to moze vyzerat. Vynikajuci pohlad na vojnu v podobe neklisovitych dialogov a postav, ktoru ako zatracujete tak obdivujete. Ja som rad, ze ma trafil tento zbludily film v mori blbych filmov. ()

Arequipa 

všechny recenze uživatele

Neznámý film, režisér, herci i prostředí (kolik jsme viděli filmů o okupaci Alžírska?) příjemně překvapil. Není nabitý akcí, která sice nechybí, ale jde o ní až v druhé řadě. V první řadě jde o vykreslení postav a jejich vývoj (poručík vs seržant) a syrové scény, které nám musí připomenout, že žádná válka není pěkná, zvlášť když jsou na scéně civilisti... Hodně mi to připomínalo Bondarčukovu 9. rotu. Není to TOP, ale solidní nadprůměr určitě. ()

Martensson35 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrné. Jakožto válečný film působí téměř dvouhodinové sypání si popela na hlavu ze strany Francouzů poněkud nezáživně. Příběhu schází hloubka a občas i spád, stejně jako postavám. Hlavní hrdina i hlavní záporné postavy (spíš než alžírští rebelové je jím francouzské velení) působí trochu brakově. Charakterově lepší jsou postavy kdesi mezi nimi. Vizuálně je film působivý, z hlediska vyprávění už tolik ne. ()

SalamanderG 

všechny recenze uživatele

Jedná se bezesporu o kvalitní snímek ilustrující fakt, že Francouzi nemusí být pouze přeborníci v konzumaci šneků, pěstitelé dobrého vína či znalci umění. Jistě. Ani potlačování separatistických tendencí svých okupovaných a technicky vzato podmaněných alžírských "spoluobčanů" např. ve formě zneškodnění karavany o síle jedné stařenky, osla a ženy ve fertilním věku vyzbrojené velmi nebezpečnými pytli s obilím jim v nedávné historii nedělalo až takový problém. To ani nemluvím o napalmovém táboráku a propagandistickém vládním zastírání války, která byla přiznána až v roce 1999, což mě svým způsobem šokovalo. Destrukční mód a pojetí militantních konfrontací na poměry válečných filmů řekl bych nadprůměrné a obstojí snad i u náročnějšího diváka. Charakter střetů lehce připomíná okupaci Rusů v afghánských horách, ovšem na rozdíl od počinů zvěčňujících tuto komunistickou intervenci z opačné strany islámského světa je tento vydařený francouzský pokus o alegorické poukázání na nesmyslnost války více prostoupen emocemi. Na konci filmu mě mírně rozesmutnil smrtící zásah do rozkroku hlavního hrdiny od dětského ekvivalentu Vasilije Zajceva, ale ne proto, že zemřel, nýbrž dle mého zasluhovali inkasovat ránu do podbřišku scénáristi za těch několik nevybíravých rozmlžených momentů, kvůli kterým jsem musel znenadání odvracet pohled někam do stropu s hypochondrickými myšlenkami na život bez zraku či přinejlepším na bloudění křížem krážem světem s monstrózními dioptrickými brýlemi. Vlastně počkat. Byl to rozkrok nebo rameno? ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Příběhy umírajících vojáků, přeběhlíků i civilistů sužovaných Francouzi i povstalci dokonale ilustrují, jak problematická celá tahle vojenská akce byla. Díky působivým obrazům a temné hudbě, která zní skoro jako od Johna Coltranea, vám bude běhat mráz po zádech, ikdyž vyloženě krvavých scén je tu minimum... ()

astraal 

všechny recenze uživatele

Velmi velmi dobře udělané přestřelky kterých je velmi velmi málo, ve filmu který je jinak velmi velmi nudný. Jednotlivé sekvence nejsou vůbec nebo prapodivně propojeny. Autor skáče od scény ke scéně bez návaznosti a výsledný zmatek se snaží zachránit titulkem co kdy kde se děje. Depresivně to i přes velkou očividnou snahu nepůsobí. Když jsem si řekl hurá konec! Tak na mne čekala další půlhodina filmu a to bez akce. Právě jedinou výhodou L' Ennemi intime jsou perfektně udělané přestřelky. Bez zbytečných heroických obrazů nebo nelogických kravin. Tři nebo čtyři krátké akce na celý jinak pustý film jsou pro mne moc málo. ()

Muhehee 

všechny recenze uživatele

Velmi silný snímek z nepříliš známé války. Některé zdejší komentáře mě skoro přesvědčili, že je tento film ztrátou času a přesto jsem se na něj podíval a vůbec toho nelituji. Snímek krásně ukazuje jak válka mění charaktery, ukazuje, že válka je sviňa bez ohledu na které straně stojíte. Nechápu jak tenhle konflikt někdo nemohl považovat za válku, když se v něm vystřídalo kolem 2 000 000 francouzských vojáků, na straně Alžířanů až 600 000 mrtvých, holt politika je svině. Normálně bych dal 4 *, ale když vidím některé komentáře, tak dávám 5. ()

dogma97 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkné, solidně udělané - líbily se mi v bojových scénách ty pohyby kamery jakoby přes dalekohled, to vytváří nezvykle silný dojem autenticity. // Edit 13.5.2014 / Up na 5* ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Zdravo neamericky surové, avšak na vojnový film z roku 2007 trochu nudné, navyše bez akýchkoľvek hereckých výkonov, ktoré by stáli za zmienku. Ja sa teda považujem za fanúšika vojnových filmov, ale toto ma neuspokojilo, aj keď úplný prepadák to zas tiež nebol. Bohužiaľ už to tak býva, že najhorší zo všetkého je šedý priemer. ()

hidden666 

všechny recenze uživatele

Pěkný snímek. Doproučuji srovnat s Bitvou o Alžír, příp. si k tématu něco načíst, např. K. Hora - Moje matka cizinecká legie. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Silný začiatok a silný koniec. Film inak prebieha mierne nad priemerom, ale zaver filmu ho očividne od priemerných filmov odlišuje. Celý film by sa dal prirovnať k ruskému filmu 9-ta rota, čo sa týka kamery, a ak sa na to pozrieme z nadhľadom tak aj dejom. Poukazuje na ľudí, ako sa vyrovnávajú so smrťou, mučením nemožnosťou pomôcť jednoducho život vo vojne a jeho trumy. ()

Reklama

Reklama