Reklama

Reklama

Mezi nepřáteli

  • Francie L'Ennemi intime (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války. „Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku.“ režisér Florent Emilio Siri. Mladý nadporučík plný ideálů (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Zde se spřátelí s veteránem bez iluzí (Albert Dupontel) a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (142)

Cubah 

všechny recenze uživatele

Ale jo, mě se to líbilo, má to zajímavou atmosféru, ale k dokonalosti chybí hodně. Přesto je to jeden z lepších válečných filmů posledních let... ()

moorks 

všechny recenze uživatele

Smutné líčení a ukázka toho co je válka, co dělá s lidmi a jaké má důsledky. Režisér Siri tímto filmem napravil svou reputaci po hodně nepovedeném " Vosím hnízdě ". Skvělý hereckou partii zde sehrál především Albert Dupontel a velmi dobře mu sekunduje Benoit Magimel a stísněná atmosféra vše dokresluje. Film má nadčasovou hodnotu a pohled. ()

Tomx112 

všechny recenze uživatele

příjemné překvapení, další francouzský válečný film který mě víc než zaujal. Koukám že frantíci začínají ty válečný filmy fakt umět... ()

max cady 

všechny recenze uživatele

Ta syrovost se mi tam strasne libi.Z filmu jde citit,ze tento film nema v rukach zadny americky reziser.A to je zatracene dobre! ()

dave91 

všechny recenze uživatele

Dobrý kus.Syrový,přímý,pravdivý.Ještěže v tom nehrál Stalone.Kdyby se ty události týkaly i nás,bylo by to na 5*.Vypovídá to nesmyslnosti vměšovat se do záležitostí jiných národů.Bohužel je to nepoučitelné a děje se to znova a znova. ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele. Jak je psáno v poslední větě oficiálního textu distributora. Neúspěšná přítomnost francouzského koloniálního vojska v Alžíru. ()

BOIKOT 

všechny recenze uživatele

I když opravdu nesnáším překroucené texty distributora na obalu DVD. Protože filmy s těmito texty stojí obvykle za nic !! Avšak jsem dal tomutu filmu šanci a neprohloupil jsem pochopitelně že to není nejsyrovější film v historii filmu jak píše distributor ale v může to být nejsyrovější film pro rok 2007 . Film je to film velice nadprůměrný a je taky originální. Na téma války v Alžíru znám pouze filmy dva : tento a Bitva o Alžír . Zatímco Bitva o Alžír popisuje odboj a partyzány v Alžíru tedy hlavním městě Alžíru a spíše ze strany Alžírské , tento film je o nepřehledné situaci tentokrát u Francouzských vojáků bojujících někde mimo hlavní město . Velice se mi líbila krajina Alžíru která není úplně písková tedy jako poušť , jak se může zdát ale je hornatá a spíše připomíná vyprahlou savanu a je taky lesnatá . Dále se mi líbilo že každá strana mluví jinak a tedy si můžete poslechnou jak se hovoří v Alžíru a pozor není to Arabština. jak už jsem zde nakousnul brutalitu připravte se na neskutečné množství scén zaměřené na opravdové krutosti které probíhaly a obě dvě strany zápasily o to kdo bude krutější . SPOILER: uvedu zde pár scén a uvedu vojska která to způsobila (Alžírská vojska : stařešina s uřízlým nosem a ústy jehož provinění bylo to že si při hlíce v noci zapálíl cigaretu a Francouzi to okomentovali tím že tady platí každý! Nebo Zmasakrovaná vesnice Alžířanů už nevím čím se provinili. Strana Francouzů - různé scény výslechu např s elektrickým proudem :( (hnus) . Zkrátka se připravte na velice zajímavý, napínavý a zábavný film jehož téma není moc známé. Nejlepší scéna : Určitě ty přestřelky zejména ta při které byl použit napalm. Nejlepší herec v tomto filmu : Albert Dupontel jako Sergent Dougnac ()

HoFikus 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem nevěděl že Francouzi točí válečné filmy. Až jednoho večera si listuju programem a najednou objevím nadpis: Mezi nepřáteli. Říkám si: TO BY MOHLO BEJT DOBRÝ !!! , a taky že bylo. Docela mně zaujala ta přeměna v spojenců v nepřátele. Jednu chvíli s Francouzi , druhou chvíli proti nim. ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Dobré. Člověk se i něco doví. Že Francie válčila po druhý světový v Alžírsku. Jinak klasický válečný příběh, kdy se příchozí idealista ve válce díky jejím drsnostem a nejednoznačnosti spravedlivého/nespravedlivého změní. ()

Paolo123 

všechny recenze uživatele

Film mi přijde víc jako psychothriler než válečný snímek. Po delší době zase kritický pohled Francouzů na problematickou minulost alžírské války. Kdysi, ještě za komunistů, u nás podobný film už běžel, ale myslím, že je téměř zapomenutý. Mezi nepřáteli má zajímavý scénář, pro dnešní dobu typické potlačení barevnosti, herecké výkony solidní. Ale, je tady jedno velké ALE.Už někdo, myslím, že Enšpígl, jen tak bokem konstatoval, že FNO se s tím také nepárala. Takže aby bylo jasno : i tito bojovníci mají na rukou potoky krve nevinných obětí a také se dopouštěli zvěrstev. Nadto nejen na Francouzích, ale i na vlastních umírněných lidech, což je snad největší paradox války za nezávislost. Někdy mi Evropané přijdou jako slušní sebemrskači. Jestlipak nějací islámští tvůrci natočí kritický film o své vlastní minulosti vůči Evropanům ? O terorismu vůči nám ? A ještě jedna poznámka. Bez obalu budiž řečeno - Africe nepřinesla dekolonizace stabilitu a předpokládanou prosperitu. Často je to přesně naopak.Mnohé země v Africe jsou vysoce nestabilní, přístup k prvotním zdrojům nerostného či přírodního bohatství nepřináší očekávaný hospodářský rozmach. Kongo, Zimbabwe, Středoafrická republika, Somálsko, Čad, to jsou jen některé příklady chudých a kromobyčejně nestabilních zemí. A samotné Alžírsko ? Jistě, v hlavním městě má vláda situaci pod kontrolou, to je jasné. Ale jsou zde regiony, kde si nemuslim nemůže být ničím jistý...Až zase někdy uvidíme film o tom, co vše dělali Evropané špatně, ano dělali, mučení elektrickým proudem schvaluje či omlouvá jen šílenec, mějme na paměti i odvrácenou stránku této politické rádobykorektnosti. ()

BGH 

všechny recenze uživatele

Film o mnohem lepší, než je průměrné hodnocení na CSFD - neočekávejte oslnivé válečné akce...vše je to jen hnusná a špinavá válka.. Filmově netradiční konflikt, pěkná kamera, poctivá řemeslná práce co se týče reálií a film je zatraceně dobrý důvod k přemýšlení nad absurditou války a lidským pokrytectvím... ()

mdf 

všechny recenze uživatele

Válečný film,kde francouzští vojáci,bojují proti povstalcům.Realistický pohled do krutosti a nesmyslnosti válek. ()

andy60 

všechny recenze uživatele

Nejvíc si cením toho, že se režisér nesoustředí pouze na válku jako takovou, ale na přístup k ní. Je zajímavé sledovat různé charaktery francouzských vojáků - někdo se řídí rozkazy, někdo srdcem. A v neposlední řadě - jak válka dokáže poznamenat a změnit lidský charakter. ()

doktor.prav 

všechny recenze uživatele

Francouzi se toho nebáli a skočili do toho po hlavě. Žádné blbosti, žádné výmysly, jen expérience intense. Co jiného by mělo dostat A/100%, když ne tohle? ()

Reklama

Reklama